Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
inak k oxitocinu, mne ho dali ked som uz tlacila skoro 3 hodiny a aj tak to prd pomohlo 😒
bola som uz riadne unavena ale ja som ani po tom co mi ho dali necitila nejake silnejsie kontrakcie proste nic mi to neurobilo.....tak potom isli na to kliestami 😝
@andrealisy
tak potom baba klamala 🙂 co sa tiez moze stat 🙂 🙂 🙂 🙂
@ninan2 na predporodnej priprave .... mi LEKARKA povedala v Ruzinove, ze preventivne, alepo pausalne nepichaju oxit, ani nedavaju infuzku, minimalne preto, ze sa snazia setrit(co moze byt blud) ... len tlmocim, co mi povedala asi pred tyzdnom ... beriem kazde jej info 50 na 50, preto tam radsej idem, aby som si vedela, co by som rada odmietla, ak nebudem mat ziadne komplikacie, alebo co vsetko si napisem do PPlanu ze si nezelam(aj ked tvrdi, ze sa to nerobi) ... tak krkolomne som to asi napisala, ale snad sa to da chapat 🙂 🙂 🙂 🙂
@jussti možno tym lekarka myslela pichanie oxytocnu počas I.doby...
ale v II. dobe- pokial mam dobre info pichaju- presadit nepichnutie oxytocinu v tejto dobe maju rodičky problemy aj v tych "pokrokovejšich" nemocniciach v Sk...
@dulkagabulka hm a to je kapanek dost blbe. Podla mojho nazoru je akakolvek NEOPODSTATNENA chemia a zasahy skor skodlive ako prospesne .... a este ani odmietnut sa to neda-ako tu citam . . .
@jussti nuž..ako si čitala na začiatku debaty, DA SA- a aj navod ako sa da- ked si mamina stoji za svojim... 🙂 🙂 🙂
Nová doba 🙂
@dulkagabulka ano citala 🙂 🙂 🙂
@jussti
mozno nechcela rovno klamat, nemusela o tom vediet ani ja som nevedela kym som sa na to nespytala 😎
@didi35 prilohu som sice mala nachystanu, ale kedze som do porodnice prisla az po porode, tak som ju nepouzila, lebo co sa tyka novorodeneckeho odd., som uz vedela z prveho porodu ze nebude problem si dohodnut vsetko priamo a okolo porodu uz nebolo treba. Mne sa placenta odlucovala uz pocas presunu do nemocnice a tam som povedala ze nechcem oxy, ale v podstate by ani nestihli, lebo hned sla von. Takze akurat stihol lekar pomedzi zivanie sa spytat ze preco a uz to nemusel riesit 😀 Potom mi chceli az rano po vizitach davat nejaky metyl na zavinovanie maternice, to som povedala ze dakujem, neprosim, kde vam to mam podpisat ze som odmietla? a bol pokoj. Takze neviem ako by sa k tomu oxytocinu v 3. dobe porodnej postavili, ale akonahle to mas pisomne, mozes sa sudit (keby boli neochotni, treba im este vopred par krat jemne naznacit, ze ti nerobi problem to hnat na sudy, hned ta budu brat vaznejsie).
@andrealisy @jussti neviem ci je to specialita FR, ale tiez poznam babu odtial, co mala kliestovy porod (jej prvy) bez nastrihu a mala iba poranenia 1. stupna co ani nebolo treba sit.
@quaxi
baby ja viem ze sa opakujem ale videli ste tie klieste? 😀 😀 😀 😀 😀 😀
ozaj baby a nezabudnite,ze dnes je den otcov.poriadne vystiskajte doma svoje polovicky 🙂 ved keby nebolo ich,tak svoje male pokladiky nemame 🙂
@andrealisy videla, ale takisto som videla fotku tej baby ako necele 2 tyzdne po porode jazdi na bicykli 😀 ked sa zmesti hlavicka babatka (obcas aj s rucickou naraz) tak klieste bez problemov...
@bobocka ja myslim ze takyto umely zasah po porode uz aspon nemoze pokazit porod a tym ohrozit babatko, neprejde mu pripadne do krvi, takze je to urcite mensie zlo nez napr. v 1. dobe porodnej. Ale nieco z toho moze prejst do mlieka, aj matka na to moze zle reagovat, takze zase ziadna svatena voda to nie je, preto som to chcela odmietnut.
@quaxi
ano ale hlavicka babatka sa "prisposobi" a klieste su kovove......
@andrealisy tá baba po kliešťovom pôrode bez nástrihu som ja 😉
@quaxi vsak ja viem,len som chcela konkretizovat tie zakroky a lieky co ninan myslela.lebo presne neviem,ktore lieky ci zakroky tym mysli.co a tyka oxi,tak to mam pre seba ozrejmene.to nechcem ak to nutne nebude.ale ked mi to neschvalia,no schvalia mi ostatok v pp,tak budem rada.len neviem ake lieky a zakroky ninan mysli,preto sa pytam 🙂
@andrealisy a určite žiadnu skryté epiziotómiu nemám, pretože som sa na to lekára pýtala 😀 Mala som trhlinku, ktorú zašili 2 stehmi (aj to nie na perineu). To, že sa paušálne nerodí kliešťami bez nástrihu, neznamená, že každý lekár musí automaticky nastrihnúť.
A ešte detail, dcérka mala 4030g. 😉
@ninan2 ved ale si mi toto napisala :"Ten oxycotin mi ale nepride az taky dolezity odmienut oproti inym zakrokom a liekom co sa robia najma pred porodom, takze v PP to nemam." a ja mam jasno v oxi.o tom ja uz info nepotrebujem.len mi ide o to,co myslis tymi inymi liekmi a zakrokmi pred porodom 🙂
@katka888 v tejto knihe je vsetko podrobne rozpisane, ake ma co vyhody a nevyhody, nechce sa mi to tu vsetko pisat:
http://www.dary-zivota.sk/products/pruvodce-pre...
@andrealisy dakujem🙂 tak drzim palce pri dalsom, nech to vyjde podla predstav🙂

@eev
krasny porod, krasny pribeh......ozaj sa to super cita 😎
takto by som to chcela mat pri druhom porode 🙂