Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@katka888 zahraniční odborníci skutočne neodporúčajú očkovanie proti tbc u tak malých detí (novorodenci), aj na územiach s vyšším výskytom tbc (mohli by sme polemizovať o tom, čo sa považuje za "vyšší" výskyt) je stále riziko nežiadúcich účinkov prevažujúce, stále sa považuje očkovanie v takomto veku za väčšiu škodu než úžitok. Je veľmi málo pravdepodobné aby Tvoj novorodenec chytil TBC ak nemáte TBC v rodine, nakoľko nákaza vyžaduje dlhodobejšiu expozíciu a nie len letmý kontakt, ktorému, sa TY s TVOJIM vedomím a presvedčením určite vyhýbaš 😉 😉 😉 na sto honov ako sa vraví
@maggie2
dakujem za info, urcite si o tom viac postudujem.... najma tu ucinnost ockovania, pretoze zlozenie a vedlajsie ucinky mi je jasne, ze to nie je "med lizat" ... to tu kazdy omiela. mna viac zaujimaju tie info o slabej ucinnosti, tak toto si kuknem
asi to v porodnici spravim tak, ze poviem, ze odkladam ockovanie a uvidime co dalej.
caute, dobre rano 🙂
a co lilyen? uz je v porodnici?
@bobocka Nie som si istá,či by práve mesiac s nimi poskytol pravdivé údaje a info.takáto krv môže pomôcť pri určitých ochoreniach-napr kožných a možno v budúcnosti.Problém je,že úmyselne zavádzajú a sľubujú jej využitie i tam, kde sa to ešte nerobí a asi ani nikdy nebude.To je to,čo sa mi na nich strašne nepáči.
nebudem tu rozpisovať,čo kde a aký odborníci,ktorým dôverujem,mi povedali v tejto súvislosti.Ale na tom základe som sa rozhodla neodobrať pup.krv.Práve v tomto prípade ide podľa mňa o hrubé a účinné zavádzanie budúcich rodičov.
@katka888 nedala, TBC je normalne liecitelna choroba, takze v najhorsom pripade by som uprednostnila liecbu ako formaldehyd, hlinik a ortut v mozgu mojho 4 dnoveho babatka......btw, s novorodencom som zalezena doma a nechodim medzi taku spolocnost, aj ked byvam kdekolvek..........ak by to bolo tak strasne rizikove a nakazlive, preco su potom vo vysokych tatrach lekari a sestry, ktore TBC nemaju napruiek tomu, ze su dennodenne v styku s takymi pacisentmi a za druhe, kedze je to ockovanie povinne, ako je mozne, ze vobec existuju u nas ludia, ktori sa tym nakazia? moje rozhodnutie je tym jasne🙂
@aduskatt
neviem ako sa hces vyhnut miestam, kde sa jednoducho zdrzuju aj rizikove osoby ako posta, nakupne centra a pod. tu nejde len o novorodenca, ale aj o starsie deti.
a ti lekari a sestri co nedostanu tbc , myslis, ze su nezaockovani a preto nedostanu? je jasne, ze ockovanie cloveka neochrani na 100% , je len otazne, ak by dan eockovanie tu x rokov nebolo, ako by to vyzeralo, kolko chorych by tu bolo.
samozrejme, je to ina, tema, ja som chcela pocut len nazor a pohlad niekoho, kto zije v oblasti, kde neriesi po kom chyti nakupny kosik a nemusi sa poste vyhybat v case socialnych davok. len tolko. diky za tvoj nazor
@katka888 myslim, ze tu nie som od toho, aby som davala prednasku, chcela si pocut moj nazor, vyjadrila som....ak mas ty iny nazor, je to uplne v poriadku...........ja som sa rozhodla na zaklade mnohych informacii tak ako som sa rozhodla.....ak sa niekto na zaklade info, ktore su verejne dostupne rozhodne inak, beriem to, sme svojpravni a kazdy z nas ma pravo riesit veci po svojom a podľa toho, aby bol on spokojny v zivote🙂)
Myslim si, ze ak niekto citi potrebu ockovat a zaockuje, nikto mu to nema pravo vycitat, rovnako ako nema nikto pravo vycitat niekomu rozhodnutie neockovat...........tak isto nemam pravo ani dovod za to ze ja nechcem ockovat niekomu jeho nazor, ktory je opacny menit a pretahovat ho na druhu stranu barikady.....kazda mama vie najlepsie, ako si pocat vo vztahu k svojmu dietatu, tak nech si to tak riesi ako citi🙂)
@katka888 riesim prostredie, lebo dennodenne pracujem s ludmi🙂 a vselijakymi🙂o niektorych by som si neoprela ani bicykel🙂dokonca svagrina robi na oddeleni TBC zdrav sestru, napriek tomu sa nebojim ist k nej na navstevu🙂svokra byvala v dedine, kde oni boli jedina biela rodina a v pohode......podla mna je otazka nahody a nie ockovania, ci to dostanes, alebo nie....a nemas za co🙂) ak sa viem vyjadrit, vyjadrim sa, lebo je slusne odpovedat pri diskusii🙂).
len musim pomenej, lebo som v praci a mame zakazany net, tak tajne som nachvilku mrkla🙂
@katka888 aby sa Tvoje dieťa nakazilo TBC je nutné dlhšie vystavenie sa nákaze a nie len letmá návšteva pošty či nákupného centra (odhliadnuc od prípadu ak by nakazený TBC priamo do tváre, do otvorených úst Tvojmu dieťaťu napľul svoje výlučky...) to dlhšie vystavenie sa nákaze sa rozumie buď intenzívny blízky až intímny styk s nakazenou osobou, v kombinácii s nepretržitým pôsobením... Sú ľudia, ktorí bývali na internáte ako spolubývajúci v jednej izbe s nakazeným tbc a nenakazili sa... strach je pochopiteĺná emócia, ale ver tomu, že sú oblasti v zdravotníckom businesse, ktoré s touto emóciou obchodujú.
@abbey1 ja si myslim,ze by to bolo fajn.podla mna by museli podavat iste pravdive info keby sa ich rodicia na konkretne veci pytali,pretoze tu danu odpoved si zas vedia rodicia overit.ide o to,ci by mali padne argumenty,ktore by vedeli tehulky presvedcit o spravnosti uskladnenia.ja si myslim,ze by to istotne na skodu nebolo.kto nechce dat uskladnit sa ich na nic pytat nemusi,ale tym rodicom co to zvazuju by to iste pomohlo.bud by ich to presvedcilo v tom,ze naozaj odobrat chcu dat,alebo by nazor zmenili.vsak ak eurocord ludia su presvedceni o spravnosti uskladnenia a vyuzitia pup krvi,tak predsa nemaju dovod nesuhlasit s mesiacom s nimi.ak by s tym nesuhlasili,tak by vlastne iba ustili rodicov co su proti tomu,ze maju pravdu.na skodu to iste nie je.

@marcah praveze v tych reporteroch bolo vidiet,ze chcu toho chlapa z eurocordu konfrontovat a chcu ho dostat do uzkych.co sa im aj podarilo.nebolo to objektivne,lebo sa sustredovali len na leukemiu,ci onko choroby a taku cukrovku tam nik nespomenul.ja o tom nic neviem,no som o tom trosku debatila s maminou co dala odobrat a jej sa zdala ta reportaz jednostranna a musim uznat,ze ma pravdu.to vsak nemeni nic na mojom nazore,ze je to obchod s citmi 😠 ale ak mam pravdu povedat,ja asi budem chciet nechat pupocnik dotepat pri druhom dietati.no ak mi to odmietnu(co je podla vsetkeho dost pravdepodobne) tak tu krv nenecham len tak a necham ju odobrat. @dobromila no to je divne.este zom nepocula aby niekomu robili test na tehu cukrovku zalozenom na zjedeni syrokremu 😀 ale kedze ti sladke chuti,tak budes asi v pohode,lebo podla mojej mini statistiky -maminy co im chuti sladke tehu cukrovku nemaju 😉