icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

katka888
22. jún 2011

@kaja73
ved to som mala namysli, ze je vela zaujimavych tem, no casu na citanie vo forach ovela menej. nespravne som sa vyjadrila, myslela som, ze ak sa obcas odbehne od temy, moze to niekoho zaujat, kto zacne hladat info, ktore by inac nehladal.
samozrejme, toto je tema co sa da odmietnut pri porode, a toho sa treba drzat, lebo zase nie kazdeho v tejto teme zaujima ockovanie. 🙂

no je dost mozne, ze este dnes sa vratime do porodnice rodit, tak som zvedava, ako moj porod prebehne 🙂

bobocka
22. jún 2011

@katka888 tak ty to uz veru na hodiny pocitat mozes 🙂 si zober,ze uz za par hodin moze mat svojho chlapceka pri sebe 🙂 tak dufam,ze to bude rychle a co najmenej bolestive a ze lekari a sestry budu super a ze to cele prebehne tak,ako ty dufas 🙂 velmi drzim palce a potom daj vediet ake to bolo 🙂

pici
22. jún 2011

@katka888 budem ti velmi drzat palce nech je to tak, ako si prajes a nech je malicky zdravucky...

aduskatt
22. jún 2011

@katka888 drzim palce🙂) nech to dobre dopadne

kaja73
22. jún 2011

@andreaju vidis už ste mimo-zmazali vas

katka888
22. jún 2011

@bobocka
dakujem, no je pravda, ze som mal apred 30 min pocit, ze mam kontrkacie kazde 2 min, ale posledna pol hodka nic, tak uvidime, aka bude noc

katka888
22. jún 2011

@pici
@aduskatt
dakujem, napisem ako bolo 🙂

dulkagabulka
22. jún 2011

@katka888 ..kači..želam ti,aby tvoj porod bol presne taky, ako si ho sama predstavuješ 🙂

andreaju
22. jún 2011

@kaja73 nevadi🙂..zivot ide dalej

katka888
22. jún 2011

@dulkagabulka
dakujem 🙂
extra predstavu nemam, a malemu som nakazala byt do 2 hod vonku 😀 , ale ak tam bude moja porodnicka, bude mi to stacit ... aj dnes ma poslala domov, ze ma zbytocne nebude prijimat, ani nic vyvolavat a surit, ze nech to pride samo, aby to netrvalo dlho a nebolo este bolestivejsie.... tak som rada, ze nie je z tych doki, ktori riesia porod podla seba a nie rodicky

kaja73
22. jún 2011

@katka888 Aj ja držim palce 😉

katka888
22. jún 2011

@kaja73
dakujem 🙂

a baby, ci to bude dnes, ci v sobotu, napisem Vam potom ako bolo, ako rodi mamicka, ktora nepise porodny plan a nema specifikovane poziadavky.
ale dost info ste mi v tejto teme dali, preto som zvedava, ako to cele prebehne a ako budu reagovat , ak sa predsa len najde nieco, co budem chciet poopravit, alebo prisposobit skor mne ako im.

aduskatt
22. jún 2011

@katka888 som zvedava na info🙂

aduskatt
22. jún 2011

@katka888 ani ja som nemala plan🙂

stut
22. jún 2011

Na modrom koníku sa stáva často že niekto odíde od témy. Ale táto téma vás bude sprevádzať pokiaľ deti nebudú dospelé. Ale plne súhlasím ospravedlňujem sa a ďakujem za upozornenie.

didi35
22. jún 2011

@katka888 Je mylne domnievat sa, ze ockovanie 100% chrani. Ked si nastudujes nejake knihy o ockovani napr. od Buchwalda, Hirteho a pod. alebo si pozries www. rizikaockovania.sk alebo www.slobodavockovani.sk zistis, ze je vacsie riziko ockovat ako neockovat... Ale k tomu by mal dospiet kazdy rodic sam, inak sa bude bat, ze jeho dieta nie je chranene vakcinou...

didi35
22. jún 2011

@aduskatt BCG vakcina je "ziva", preto neobsahuje ani hlinik ani ortut... Nezive vakciny ako hexavakcina alebo MMR potrebuju na stimulaciu imunitneho systemu hlinik... Problem BCG vakciny je prave v tom, ze je ZIVA, t.j. obsahuje zive mikrooganizmy, ktore sa potom v tele usadzaju... To len na okraj... ani ja neockujem, vela-vela mesiacov som toto studovala a nelutujem moje rozhodnutie...

katka888
23. jún 2011

@didi35
prepac, neda mi nereagovat, prosim, v ktorom prispevku som pisala, ze ma ockovanie na 100% ochrani? prave naopak, tvrdila som, ze ani ockovanie nie je 100 %-tne. medicina nie je exaktna veda ako matematika.
ale kedze toto je tema co moze rodicka odmietnut pri porode, k ockovaniu sa tu nebudem vracat, urcite si vyhladam informacie, co ma zaujimaju, a podla toho si spravim nazor. som presvedcena, ze tak ako existuju stranky, nazory a nejake vyskumy resp. studie proti ockovaniu, urcite existuju aj vysledky roznych studii a vyskumov za ockovanie. preto to chce informacie z jednej aj druhej strany a nasledne sa rozhodnut.

didi35
23. jún 2011

@katka888 Netvrdim, ze si pisala o 100% ochrane, to bolo myslene vseobecne, lebo mnohi si myslia, ze ked nezaockuju, dieta ochorie a ked zaockuju, tak ho ochrania... Ani ja nechcem o tomto diskutovat v tejto teme, patri to do inej. A napokon, mojim cielom nie je mrhat energiou, aby som vsetkych zaradom presviedcala, kazdy nech sa rozhodne sam... V ramci rodiny som tej energie uz minula strasne vela, aby som ukazala, ze pre svoje dieta robim to najlepsie tym, ze neockujem, hlavne starsia generacia ma problem prijat iny nazor, napr. moja mama... Akurat mi je luto tych mamiciek, ktore vopred nemali info a teraz si "trieskaju" hlavu o mur, lebo ich dieta na to doplatilo, mozno len "obycajnou" poruchou imunity... Preto by sa o tom malo viac hovorit, ale kazdy nech sa rozhodne podla svojho vedomia a svedomia. Takze moj predch. prispevok neber, akoby som ta o niecom chcela poucovat, bolo to myslene naozaj v dobrom, jednoducho je mi luto deticiek, ktore na to ockovanie doplatili. Staci sledovat osudy niektorych rodin v inych temach tu na MK...

A este Ti odporucim beletriu, do ktorej aktivistka Iniciativy pre uvedomenie si rizik ockovania zapracovala hlavne argumenty: VAKCINA alebo nedovol, aby mi ublizili... od Ivy Vranskej Rojkovej. Je to ctiva forma a pre tych, ktori hned nechcu vhupnut do studii, statistik, grafov a pod., je to fajn, vela argumentov pokope. Ja mam radost, ze uz asi 3 kamosky zvazili ockovanie/neockovanie, otvorili sa im oci, aj to povazujem za "osobny" uspech.. 🙂

jussti
23. jún 2011

@katka888 drzim palce

aduskatt
23. jún 2011

@didi35 ja som myslela vseobecne vakciny, nebudem ockovat male deti prave kvoli tym latkam a BCG sa mi zda ako totalna zbytocnost, takze to tiez nebudem pchat do dietata, ked ho to tak ci tak neochrani, vid india, kde sa ockuje hromadne niekolko desiatok rokov a TBC je tam rozsirena ako chripka🙂

aduskatt
23. jún 2011

@didi35 BCG okrem ineho obsahuje konzervacne latky, antibiotika a ine fajnovosti, ktore vyrobca neudava, lebo zo zakona nemusi, ale to asi ovladas, kedze sa zaoberas touto problematikou☹.takze dakujem, neprosim si take vakciny🙂)

katka888
23. jún 2011

@aduskatt
nedodrzim slovo a nachvilu sa este vratim k tbc, vsade citam o tej indii, ale existuju aj nejake seriozne studie tykajuce sa strednej / vychodnej europy? teraz vyslovene len moj nazor, ale porovnavat indiu s podmienkami v sr sa mne osobne / moj nazor / nepozdava ako smerodajne.... vid zivotny styl, prostredie, a ine faktory... ktore mozu takyto prieskum ovplyvnit / tym chcem povedat, ze ak by som sa mala riadit vysledkami z indie, tak to by ma nepresvedcilo /

lucia123
23. jún 2011

Tak som tu po rokoch a poviem vam uprimne, ze som svoje rozhodnutie pri druhom babatku velmi zmenila. (Prve som rodila cisarskym rezom "na zelanie", nezamyslajte sa prosim preco a ci sa to da, ano da sa vsetko). Druhe babatko som rodila som "ambulantne" (po 6 hodinach od porodu ide mamicka aj s babatkom domov) v Rakusku/Hainburg a/d. donau. Bez jedov (chemikalii ako je epidural a pod.), bez nastrihu, bez sitia, bez potrhania sa, bez stresu, v klude s patrnerom a porodnou asistentkou, nikto iny, len my.
Jedine doma, alebo este ako-tak v Rakusku mam moznost rodit, pre zenu v prirodzenej polohe na styroch, alebo v drepe. Tu na Slovensku zial tuto polohu Doktori neuznavaju a to je ta velka chyba, pre ktoru trpi mnoho mamiciek, celkom zbytocne (nastrihy, pridusenie, komplikovane porody, stres, poporodny blues, epidural a pod.). Nastastie som si precitala zopar knih, poradila som sa s odbornikmi (Zizanou Stromerovou-Praha porodna asistentka pre porody doma) a to mi otvorilo oci. To, ako sa rodi u nas je "zverstvo" a hriech pachany na nic netusiacich a neskusenych buducich mamickach. Pisem to otvorene, pretoze som mala moznost vidiet to aj na vlastne oci a este teraz mi je zima pri pomysleni, ze by som tak dopadla aj ja. Samozrejme, su tu vinimky, ale nie je ich moc.
Tak ako sa spravaju lekari k mamickam, je nevidane. Ja viem, ze ich je vela (rodiacich zien), nemaju na ne cas, nepotrebuju "riskovat", nebudu sa zbytocne zohybat a pod., ale sme len ludia s citlivou dusou a rodime v zivote mozno 1-2 krat a preto by porody mali byt dostojnejsie.
V prvom rade na mna zle vplyva samotna nemocnica, pretoze tehotna zena nie je pacient. Potom mnostvo porodov okolo mna, stres, ponukane (ide o peniaze) epiduralky, lieky na utisenie bolesti, pripadne ine chemikalie). Nastrihy (co myslite, kolko ma k vyplate za to doktor?), klistiry, holenie, zakaz pitia, jedenia, dalej po porode prestihavanie pupocnej snury este pre dotepanim, odobratie babatka hned, (v niektorych pripadoch po 20 min.) mamicke, zbytocne kupanie, (ved staci len poutierat), uplne zbytocne vazenie, natahovanie koli meraniu (cely cas bolo dietatko v brusku v klbku), vysetrenie zraku, usi, a uz ani radsej nehovorim o uplne NEBEZPECNOM ockovani hned na 4 den! Na co toto vsetko? Tak velmi sme sa vzdialili od prirody, verime lekarom, ktori vedia len strasit, uz neverime samej sebe ze to dokazeme, a ze bude vsetko v poriadku tak ako rodili nase stare mamy pre 70 rokmi (nebolo to tak davno). Celkom sme zabudli na prirodu.
Kazda z Vas by mala mat moznost volby (krasna kniha od Z. Stromerovej "Moznost volby"), a rozhodnut sa kde a s kym chce priviest svoje babtko na svet, a rozhodnut sa ci chce dat ockovat, alebo nie, presne tak ako je to v inych vyspelejsich krajinach.
Ja som mala to stastie, ze som v pravy cas, dostala informaciu, a vyuzila som ju pre svoj prospech, urobte to aj vy. Ja, co som mala najvatsi strach z porodu teraz priznavam, ze je to ten najkrajsi zazitok v zivote zeny a nelutujem tych 19 hodin 15 hodin doma a 4 hodiny pred porodom v Hainburgu.

lucia123
23. jún 2011

aduskatt@ ani my neockujeme, takze tu nebudes jedina 😎 Je to svinstvo a do ziadneho ludskeho tela jedy nepatria. Kto si mysli, ze ho to ochrani, nech si len spomenie, kto ho o tom presvedcil, no lekari a preco? Lebo z toho maju jeden velky biznis, tak ich to naucili. Biela mafia.

katka888
23. jún 2011

@aduskatt
p.s. ked uz sme pri teme co sa neudava ako zlozenie, ak sa pozries / alebo hoc kto iny, teraz vobec nic voci tebe nemyslim, pisem globalne 🙂 / na jednorazove plienky,zlozenie nenajdes na obale, ak si das tu namahu a vyhladas si krvopotne zlozenie plienky a reakcie organizmu na tie latky , tak sa na jednorazovky v obchode ani nekuknes.... / obsahuju napr latku, ktora bola od r 1985 zakazana na pouzivanie v zenskych tamponoch kvoli syndromu toxickeho soku .... ale to len na okraj /

alexandra
23. jún 2011

@lucia123 Sranda, ja som sice rodila v nemocnici, ale uplne v pohode, ziadna chemia, pila som a jedla tesne pred porodom, dietatko sa odo mna nepohlo, 5 min po narodeni uz bola prisata, pupocna snura dotepala, nastrih nebol a nedala som naviac ani 50centov (naviac=platila som si len nadstandartnu izbu)

Ale nieco Ti poviem, poznamm mamicku, hrdinku, co odmietla ockovanie. Jej dietatko zomrelo na cierny kasel asi pred mesiacom.

katka888
23. jún 2011

@lucia123
idem rodit do porodnice, velmi sa na to tesim a dufam, ze v pripade ze porodnicka nebude mat smenu, ze stihne dobehnut , tak ku porodnicke, ktora mi vcera sama povedala, ze ma nebude prijimat a "unahlovatô porod, aj ekd je na spadnutie, aby to prebehlo co najprirodzenejsie, aby to tym padom nebolo zbytocne viac bolestive a dlhe.
tym som chcela povedat, ze existuju aj ludski lekari a su mamicky, ktorym vyhovuje, ze sa maju na koho obratit ked same nevedia co sa pomaly s nimi deje 🙂
samozrejme, to nic nemeni na fakte, ze ak mamicka chce rodit " prirodne" , tu moznost by mala mat... no nemozme zatracovat aj porody v nemocnici.
ja osobne by som doma nerodila, to teraz nie k tvojmu prispevku, ale vseobecne. viem, zeby mi vadila aj poloha na 4roch, ale zase by som mozno uvitala porod do vody.... a tu suhlasim, ze u nas by mali taketo podmienky rodickam poskytovat.

katka888
23. jún 2011

@lucia123
mna o ockovani nepresvedcili lekari alias biela mafia ..... 😉

dai
23. jún 2011

lucia123,
myslim ze taku istu moznost ako si mala ty maju aj vsetky ostatne mamicky... nikto nikomu nezakazuje ist rodit do hainburgu a podobne...
ja inak nerozumiem takymto extremom, prepac - cisarsky na zelanie a potom zrazu obrat o 360 a totalne prirodzene... pride mi to take emocionalne dost nevyrovnani ( ako ked sa z nekrestana v dospelosti stane krestan a vsetkych okolo seba sa snazi obratit na pravu vieru ) - ja som sa porodu napr. nebala prvykrat a nebojim sa ani teraz, nevnimala som ho ako nic stresujuce a ani teraz to nevnimam tak... rodila som prirodzene bez epiduralky a inych analgetik v nemocnici s mojim dlhorocnym gynekologom - bol to moj vyber 😉 a som spokojna...
uprimne, ja vnimam porod ako prichod mojho dietatka na svet - neprikladam tomu asi taky specialny vyznam ako vacsina z vas tu... ja myslim ze to ako mu bolo v brusku a to co mu dam potom ako sem pride ma pre neho omnoho vacsi vyznam ako tych par minut kedy sa rodi ( samozrejme ze su aj tie dolezite - aby bolo malinke zdrave a tak...) ale nevidim v tom nic traumatizujuce - ked si z toho vy budete robit takuto obrovsku vec a stres, tak to samozrejme traumatizujuco skoncit moze...

mam okolo seba vela pozitivnych a stastnych ludi a ich matky tieto veci vobec neriesili ( radim aj samu seba do tejto skupiny )... a vidim maminy ktore tieto veci riesia - mnohe z nich maju depresie, neustale preberaju svoj zivot s milion inymi ludmi etc... no, mne spokojne nepridu - ale zas kazdeho vec 😉

drzim palce aby kazda mala pekny porod s peknymi spomienkami nan a doma zdrave krasne babatko o ktore sa bude s laskou starat - pre dieta je to asi to najpodstatnejsie 😔