Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@katka888 toto normalne nerobia, kdeze .... ani nahodou .... aj ked maju volny box a nie je natresk, tak si to zena musi vydupat a ziadat a ohradzovat sa a kadeco- aj v BFH, na predpor.priprave mi akozepanidoktorka povedala, ze to sa nerobi, lebo dieta musi ist na termolozko, pritom naj termolozko je mama sama, preto sa tak tesim, ze asppon niekde sa to da a bez nejakeho neviem coho 🙂 🙂
@bobocka napisla som koordinatorke BFH na Slovensku ci naozaj mozem ziadat aby poskytovali to co maju, dokonca to zverejnila v časopise DIEŤA -teraz julove vydanie-vsetko sa zvaluje na peniaze a dodrziava sa len malo..... neviem preco potom maju titul BFH
a porodny plan-doktorka mi na to povedala, ze internet toho vela znesie 😝 😝 😝 😝 😝
my zeny fakt neziadame zlate klucky na dverach a cerveny koberec do izby 🙂
@bobocka pozor na tu paternity leave...nie je to presne tak ako pises 😉
..v UK ma narok otec dietata alebo oficialny partner mamicky zostat 2 tyzdne doma na tzv. paternity leave, ale:
- musi pracovat pre zamestnavatela 26 tyzdnov
- paternity leave musi nahlasit 15 tyzdnov pred terminom
..a plati sa £124.88 tyzdenne alebo 90% z platu ked je to menej ako tych £124.88 a samozrejme to este zavisi od konkretnej zmluvy
..tych £124.88 je ''proklate'' malo na vyzitie v UK...tak len, aby nevznikli nejake nedorozumenia 😉 ale vzdy lepsie ako nic, na SVK je zase obrovska vyhoda rodicovska dovolenka, tu v UK o takom niecom mozeme len snivat 😖
@jussti
myslis skin to skin ze sa nerobi? ja som pisala ze v KE v novej nemocnici mi tak maleho dali a ze tak teraz davaju dedukujem z toho, ze to spravili hned bez toho zeby som ziadala. aj ja som bola prekvapena, no nikomu som nehovorila ze to chcem tak pochybujem zeby pri mne ich zrazu osvietilo
..len som chcela dodat, ze myslienka paternity leave je uzasna 🙂
@slniecko77 no hovorim,ze info mam spred troch rokov a nie moje osobne.ale cez kamaratku a jej draheho.vtedy ma kompletne info netrapili,skol som len chcela vyzdvihnut fakt,ze v uk na to otec pravo ma. ja ked som sa dozvedela,ze som tehotna,tak som cakala na prvy mozny ternim nastupu na matersku a hned som na slovensko usla!!!mna by v uk rodit a vychovavat dieta neprinutili ani parom volov.pre mna to bola skvela krajina na zazitky a zarobenie si a uzivanie si,ale akonahle prislo do tuheho a mala som riesit to,kde budem svoje deti vychovavat,tak ma uk ani len nenapadlo.okamzite som zvazovala len slovensko.9 mesiacov na materskej??? co im uz uplne hrabe??? ok,aj u nas je materska slabsia a kratsia ,no tu matky potom do 3 rokov dietata ostavaju doma a maju 2x taku pomoc od statu ako v uk.tam je vraj child benefit 80libier a cau parky(oprav ma ak sa mylim,uz sa ma to netyka,tak to nejak neriesim a info si neoverujem). a vobec,ani jedna moja znama nemohla ostat doma s dietatkom a kazda sa po roku musela vratit do prace.no mna by ani len nenapadlo ist fachcit co i len o den skor ako tie tri roky prejdu.tento cas s malym mi uz nik nevrati.malicky je len raz a ja nemienim premarnit jeho detstvo niekde 8 hodin denne v kancli zavreta.vsetci nadavaju na slovensko,no ja som mala moznost okusit az zivot vonku a veeeelmi rada som sa domov vracala.
@jussti tak akoze mna absolutne nezaujima co si o mne bude kto mysliet ked s pp do nemocnice naklusam.tak im tam pojdem vsetkym na nervy,ze mi to radsej podpisu 😀 😀 😀 ja si booknem aj pa aj doktora,tazke ja sa s nimi dohodnem co pri porode mat chcem .co sa tyka porodu,tak to si ja az take strasne starosti nerobim.skor sa bojim toho sestonedelia.ako sa budu tam na moje uplne normlane poziadavky divat.lebo tie nase bystricke detske sestry su fajne harpie-ble ble 😠 (cest vynimkam samozrejme,nech ich hned vsetky do jedneho vreca nehadzem 😅 )
@jussti vies,ja to budem riesit tak,ze si zavolam primarovi oddelenia porodnicko gynekologickeho,ze ked bude moct na 5 min,zoberiem ho bokom a normalne sa s nim o tom porozpravam.proste mu poviem,ze co by som asi chcela a preco by som to asi chcela ,ale vypocujem si aj jeho,nech mi k tomu povie svoje a som si ista,ze spolocne si vydiskutujeme veci a ze si iste aspon nejake body z pp presadim.a s tym ked bude suhlasit,tak to podpise. a to iste pravim aj s primarom z novorodeneckeho.takisto slusne pridem,dohodnem sa kedy to im vyhovuje,poviem co chcem a preco to tak chcem a iste sa dohodneme a zas si budem pytat podpis k tomu. a ten papier na novorodenecke si dam viackrat prefotit a bude lezat v postielke s miminkom.takze ked nejake sestra pride a bude chciet zobrat moje dieta na vysetrenie bez mojho vedomia(ak budem napr prave v sprche),tak sa nebude moct vyhovarat na to,ze o mojich poziadavkach nevedela,lebo budu hned vedla miminka v postielke.ja toto budem riesit min mesiac pred porodom.nech mam cas. a ja fakt narocna nie som,nic extra nepozadujem,takze si nemyslim,ze s tym problemy budu 🙂
@lilyen2011
inak mna tiez nechali dost trapit ako pises tie kontrakcie neboli nic oproti tomu prstokladu 100x a upne to bolo na prd akurat ze ma vsetci obkukali az do hrubeho creva ,,, a obrovska bolest uplne zbytocna ,,
@lindda tiež si myslím, že x-krát za hodinu je to úplne zbytočné. Našťastie tentokrát som to oproti prvému pôrodu mala lepšie (asi ide aj o to, aký personál človek chytí)
- a možno som prstokladov nemala toľko, lebo som rodila len 4 hodinky, neviem
- pri malom som bola na vzdychárni originál 4dni no až na ten 4tý sa naozaj niečo dialo... dovtedy ma nechali na infúzke - oblbovákoch no efekt na krčok to nemalo žiadny. Jediné, čo tými vyšetreniami a rozťahovaniami dosiahli bolo, že som krvácala o život.
- zaujímavé, že pri druhom pôrode som toľko krvi na vložke počas otváracej doby nemala... až som sa divila
ved to ja mam na to az fobiu s tej kozy 🙂)
@lilyen2011
@lindda
znama rodila v Banskej Štiavnici a za cely porod bola vaginalne vyšetrena iba raz....vraj to mala v porodnom plane a povedali je,že nie je problem...
asi zaleži aj pripad od pripadu...
Stretli ste sa uz s nazorom, ze preto standardne pustaju vodu, ked je zena otvorena na 7, lebo hrozi riziko, ze kontrakcia odtrhne placentu??? To mi dnes povedali v porodnici, ze to je standardny postup...
A ze je velmi zle, ked sa zena otvara, ale neciti ziadne kontrakcie...
@jussti v banskobystrickej rooseveltke.tu som rodila aj synceka a v pohode.uz viem co to viac o porodoch a preto chcem pp,ale zas nebudem ziadat nejake sialenosti 😉 ja vsak este tehu ani nie som,len sa chystame.teraz predavame byt a kupujeme dalsi,tak som to nechcela v prvom trimestri prezivat.pocitam ,ze do maleho 2 narodenin,ktore su v septembri by sme uz hadam v novom byt mohli,tak potom sa zacneme snazit.ale uz som zacala brat calibrum babyplan,nech telo nastavim na tehu 🙂 @lindda mna pocas porodu skontrolovali zo spodu 3x.prvy krat ma skontrolovali pocas kontrakcie a to som doktora skoro kopla.to bola fajna bolest.ked ma sli kontrolovat znova po ctg,tak som im ja povedala,ze musia chvilku pockat,doznela kontrakcia a skontrolovali ma vtedy.ked neni kontrakcia tak to tak neboli. a treti krat som uz bola na osem a sli sme do porodneho kresla.ale na to,ze toto 3x kontrolovanie sa udialo behom 2 hodin,tak to je trosku vela.ale mne to zas nevadilo pokial to nebolo pocas kontrakcie robene 🙂
baby inak povie mi niekto preco sa este aj pocas porodu musi zena stverat na kozu? akoze ja som pribrala v tehu skoro 30kg a pocas kontrakcii sa taka slonica trepat na vysoku kozu...to je podla mna nelogicke.preco sakra nedaju zenu lahnut na postel a tak ju vysetrit? nechapem 🙄
@didi35 ??? o tom nic neviem.mne vdakabohu sama voda praskla ked sme do nemocnice prisli.sestricka sa ma pytala,ze ci mi odtiekla voda a ja ze neviem,ze neviem ake to je kedze som bola prvorodicka a ze som prve tri hodiny na vecku stravila,tak ze mozno odtiekla len som si myslela ,ze cikam .a vtedy ma dole strasne teplo zalialo a praaaask,priamo na dlazku v jej kancli a ja hned panika,som sa jej ospravedlnovala za bordel a ona,ze to voobec nevadi,ze je to cire a vypisovala dalej papiere 😀 to bolo cca 2 hodiny pred maleho narodenim.
inak ja neviem ako je to teraz,no pred dvoma rokmi robila so mnou sestra taky dotaznik ked ma prijimali do nemocnice.ze ci som alergicka a ake maju choroby rodicia a stari rodicia a hluposti.uz ani neviem co presne sa pytala a aj asom ju ledva vnimala cez tie kontrakcie.nechapem,preco nedaju matkam domov ten dotaznik ked chodi posledny mesiac na poradne do nemocnice.nech si to doma vypise a ked pride rodit,tak to len sestre poda a nemusia sa s papierovackami trapit.ak to matka zabudne,tak vtedy to vypisu.podla mna by to bolo ovela jednoduchsie.mne to vtedy strasne na nervy slo.som sa snazila predychavat a ona sa ma pytala na dolezite veci,no v tej chvili mi to prisli byt ako riadne sprostosti a mala som sto chuti na nu zruca,ze co sa tak hlupo pyta,ze ci nevidi,ze mam boelsti 😀 😀 😀 jasne,ze som to nespravila,zas nie som truba,ale podla mna by bolo ovela lepsie,keby davali maminkam v poradni ten dotaznik a vypisane by si to do porodnice nosili .ci? 😅
@bobocka nas sa v januari nikto nepytal dali a hotovo...teraz sa to uz asi zmenilo 😕
@silvia0111 vtedy to este asi nebolo tak jasne,no teraz sa uz vie,ze od noveho roku sa meni aj ockovaci kalendar.preto asi este tento rok davaju matkam moznost si vybrat,kedze to je este stale ako povinne ockovanie v kalendari,ale uz asi nechcu mat opletacky s maminami co ockovat nechcu a maju len smolu,ze rodia polroka pred novym ock kalendarom,tak to teraz asi dali ako "povinne" volitelne ockovanie 😀
@bobocka Ja som si presne z toho dovodu napisala doma na PC dotaznik, kde su vsetky info, na ktore som ci spomenla, ze sa pytali a strcim im to do ruky, ze nech sa spytaju len to, co tam nie je uvedene... velakrat sa pytaju aj veci, ktore vedia vycitat z tehot. knizky, ale nechce sa im to tam studovat... No a sila bola, ze mi lekar daval podpisovat informovany suhlas, ked som bola na monitore a v kontrakcii!!!!
@didi35 😀 aaach jaj,niekdy nevedia ake papierovacky su kedy vhodne 😀 😀 😀 vtedy by si mu podpisala asi hocico 😀 😀 😀 ja si budem ten dotaznik na poradni pytat.mne to pride byt len a len logicke ked matka poda sestricke sanon s papiermi ktore ona potrebuje mat a da to prestudovat inej pa a ona sa rovno rodicke venuje.ja som mala vsetko svedomito ulozene v sanone.moje uk papiere s vysledkami testov,moje slovenske papiere,vsetky papiere zo scanov,interne vysetrenie ekg(mala som pocas tehu zvysenu srdecnu cinnost,strasne mi buchalo srdce-vsak aby nie ked som pribrala za desiatich 😀 😀 😀 ),prefotenu kartu poistenca,kopiu sobasneho listu,kupiu obcanaku..no vsetko.sestricka na mna len pozrela,ze kiezby kazda rodicka mala papiere takto dobre pripravene 🙂 ja som ale pedant na papierovacky.praca sekretarky ci niekde na urade so sanonami a fasciklami je moja vysnivana 😀
Babulky a odkial mate taku informaciu, ze sa ide rusit TBC ockovanie od noveho roka? Ja som uz hladala na nete a nic take som nenasla. Ak mate niektora link, dajte please 😉
@lenocka80 http://www.ukulele.sk/clanky/povinne-ockovanie-... , http://www.gynda.sk/clanok/206/povinné-očkovani... , http://m.tvnoviny.sk/index.php?article_id=585135 napr tu to mas a je kopec dalsich clankov.este to nie je uplne potvrdene,no speje to k tomu.

@abbey1
napriklad po tom, co som sa tu docitala, nechccela by som byt tehu a ani rodit v UK, radsej SR 😒