Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@didi35 pokial viem, najlepsie je, ak plodova voda praske sama a cim neskor, tym lepsie - najma kvoli tomu, ze dietatko je chranene - je nizka sanca, ze dostane nejaku infekciu. kdezto pri odteceni je pristupne vsetkemu - najpriklad pri vaginalnych vysetreniach sa dostavaju veci z vonku dnu atd...neviem, kto to pisal, ale niekde sa po odteceni vody uz vag. vysetrenia vobec nerobia (pokial k tomu nie je skutocny dovod).
napr na zac. nie je dobre prepichovat vodu aj preto, lebo dietatko lepsie narotuje do porodnych ciest. ku koncu porodu to moze niektorych zenam ale pomoct, niekedy vak blan byva velmi pevny a zena nemusi vladat ho vytlacit/dietatko ide tazsie. ale s tou placentou som to este nikdy nepocula, osobne sa mi to zda ako blbost...ale mozem sa mylit..
henci goer : pruvdce premyslive zeny na ceste k lepsimu porodu:
amniotomie/protrzeni vaku blan
pro: je-li zena v zaveru predporodni faze, muze byt protrzeni vaku blan postacujucim impulsem k spusteni porodu
proti - muze napomoci vyhrezu popecinku. zvysuje pravdepodobnost epizod abnormalnej tepovej frekvence ditete a take predvepodobnost CRz duvodu tisne plodu. u indukovaneho porodu muze byt interval medzi protrzenim vaku blan a narozenim dietete dlouhy, coz zvysuje nebezpeci vzniku infekce u zen, ktere jsou po provedeni amniotomie vaginalne vysetrovany, a u zen, v jejichz vaginalnim traktu je kolonizovan streptokok B.
@eev mna vaginalne vysetrovali 3x od prasknutia plodovej vody,takze je to individualne asi.mne praskla sama a dve hodiny na to sa maly narodil.ked praskla,tak som bola na 3-4otvorena.a ziaden vazny dovod na vaginalne vysetrenie nebol.proste len chceli vediet ako to postupuje a ako sa otvaram.mala som uplne nekomplikovany prvy porod 🙂
@bobocka no u nas na sk sa zrejme (takmer) vsade vaginalne vysetruje, casto i ked to nie je potrebne - to myslim vseobecne, nie konkretne teba.
ono to, na kolko cm je zena otvorena, moze byt velmi zavadzajuce...lebo niekedy sa otvoris za par minut uplne z mala a plati to aj naopak - si uz z casti otvorena, cosi ta vyrusi a tvoje telo sa zastavi - krcek sa stiahne a si menej otvorena, ako si bola. krcek funguje ako zvierac...to mnohi porodnici ale nevedia. takze je otazne, nakolko je vhodne casto vaginalne zenu pocas porodu (ktory prebieha ok) vysetrovat a aku hodnotu maju tieto info. ja osobne by som odmietla vysetrenia pri dalsom dietku (ak by som bola v porodnici), pokial by som bola ok. obzvlast pri odtecenej plodovej vode. pokial by malo dietatko dobre ozvy a porod by postupoval....
@eev no ja to mam tak,ze sice sa dam z dola prezriet,no nie kazdych 5 min.to je uplne zbytocne.inak ja ked som mala pred tlacenim,tak do mna vopchala pa ruku a zatlacila na jedno miesto(akoby smerom na konecnik) a povedala,ze ked budem tlacit,ze mam tlacit akoby k tomu miestu,ze na to miesto sa mam sustredit pri tlaceni 😅
@bobocka viem ze vies, ale realizujem sa 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ....... na kozu sa musi zena stverat, aby chudaka pana doktora nebolel chrbat, alebo aby lepsie videl, ale zaver je taky-lebo medved, ... mne sa tam stale stvera a aj stveralo dost blbo a to som sportovo zdatna, tiez ten kretenizmus nechapem(vlastne chapem), preco sa musi zenska stverat, ked je totalne ubolena a tazka a velka a nemotorna a co ja viem co este, ....lekar musi mat predsa pohodlie pri tazkej praci-myslim ironicky samozrejme, ale to uuuurcite vies 😉 😉 😉 😉 inac by ma zaujimalo, ci sa uz niekomu pri takmoto vykone nieco nestalo, ved ked tam sa zena zvali na zem nahodou, tak ja neviem ...
@didi35
knihu ,kt, spomina eev je naozaj zaujimava a dostat ju
@magdal1 knihy vyzeraju vynikajuco az na jednu-never doktorum.normalne ma to vytocilo.velmi jednostranny a negativny nadpis.tu knihu by som do ruk nevzala.ostatne vyzeraju super-no clovek aby kradol 😀 by som minula majland keby som ich vsetky chcela 😀 @jussti no vsak predsa doktor musi mat najlepsi vyhlad a mamicka v kontrakciach nech sa hoc aj na everest driape 😀 😀 😀 (sarkazmus samozrejme)
inak baby ako je to s homeo pri porode? na co sa da homeo pri porode vyuzit?na tlmenie bolesti? na lespie otvaranie sa? na co? nemam o tom ziadne info,len viem,ze tu na koniku taka tema je...a napadlo ma to ked som v tom prehlade knih nasla jednu tohto tykajucu sa.
@jussti tak toto je naozaj pravda! Pri prvom pôrode, keď som dostala ešte len prvú dávku "oblbovákov" a bola som taká, že nevidím, spím a nevnímam realitu mi sestrička ani dole nepomohla a to som tú stupačku hladala hodnú chvíľu... a pri tomto druhom ma tam doslova vyhodili ani neviem v tej rýchlosti ako som sa tam ocitla, no keby som si tam vtedy mala vyskočiť sama tak by som si asi radšej ľahla na zem a nemala som k tomu ďaleko 😀
@lilyen2011 @jussti ja osobne si vsak myslim,ze ak by rodicka lekarovi povedala,ze sa proste na kozu nevystvera,ze je to pre nu moc,tak ju kludne aj na posteli vysetri.pochybujem,ze nejaky lekar by trval na tom,aby sa na kozu skriabala ak sa na to neciti. 😀 mozno by sme mali na to len nahlas upozornit 😉
@lilyen2011 by ma fakt velmi zaujimalo, ako by sa zachovali k zene, keby tam total nemohla vyliezt, alebo ja neviem-proste odmietne, lebo je to nad jej sily .... spravia z nej nespolupracujucu pacientku??? 🙂 🙂 🙂 🙂 ved to je akrobat. kusok .... 🙂 🙂 🙂 alebo to je iba OJEDINELE pre "akozefajnovky" co nic "nevydrzia" ??? ale preco by mala zena drzat??? 🙂 🙂 🙂
@bobocka
@jussti
@lilyen2011
baby, nevsimla som si zaciatok debaty o stverani na kozu, moj osobny zazitok s mojou porodnickou, odporucila mi si lahnut na postel, kde robia monitor so slovami : " vysetrim vas tu, nechcem aby ste sa stverali na porodny stol, tu vam bude lahsie si lahnut.... " nieco v tom zmysle.
@bobocka
hej v nemocnici, kde maju nastenku na ktorej su informacie pre buduce mamicky od PA a v clanku " Preco mat otecka so sebou pri porode " je ako prvy bod uvedene: " .... aby sa k Vam personal spraval slusnejsie " 😀 😀 😀 😀
ale asi som prikladom toho, ze aj v nasich nemocniciach sa da normalne porodit a ze to nie je "masaker"
@bobocka tak ale zase uz naozaj.. trosku sa mi rozum zastavuje. ved vladzem na kozu, idem sama. nevladzem, pomozu mi, alebo poprosim o vysetrenie na posteli. ja neviem naco sa to tu rozvija ako keby to bolo neviem co. no ta koza pohodlna nie je veru, ale ved aj u kadernika sedis v stolicke, ktorou si ta dokaze upravit tak , aby na teba dociahla aby sa moc neohybala alebo tak. nie? a ta koza asi ma opodstatnenie, inak by predsa ziaden lekar nemal v ambulancii keby tam bola len tak.
@katka888 hura hura ... spravna lekarka-take by trebalo na rukach nosit 🙂 🙂 🙂 a fakt si prikladom toho, ze existuju nemock , kde to ide ... kde sa k tebe spravaju slusne ...
len skoda, ze ich je tak malo, inac by nebolo najviac staznosti v UDZS najma na gynekologycko-porodnicke oddelenia (tesne za chirurgiou)
inac by nebolo potrebne napisat, ze hlavny dovod pritomnosti otecka pri porode je-aby sa k vam personal spraval slusne.
fakt si vazim tych lekarov, ktori vedia byt ludski a respektuju cloveka.
@bobocka
ja to beriem tak, ze na mojom mieste by si mozno ina mamicka nieco na vytknutie nasla, ale ja to beriem z toho uhla, ze je to aj o kompromise, musim chapat, ze nie som doma, ale v nemocnici, a preto akceptujem aj to, ze aj oni maju nejaky rezim. ale v tych zasanych bodoch, ako pristup personalu, prisposobenie sa mojmu stavu / nenutit ma napriklad na fit loptu, ked mi je rpoti srsti, lezat na chrbate pri monitore, ked mozem na boku a pod /, tak v tom boli velmi ludski , profesionalni a tak. a zase akceptujem, ze ked poprodnicka zhodnotila, ze treba porodu napomoct, tak vedela preco to robi a ked sa ma napomoct, tak hold na to musia byt nejake sposoby , u mna hamilton a prepich plodovky.
samozrejme, lepsie by mi bolo doma, ale doma by som sa teda neodvazila rodit ani za 100 zlatych, a ak odratam kontrakcie, tak to bolo prijemne popoludnie 🙂
@katka888 ja to tiez tak vidim.je super,ze personal sa snazi vyjst matke v ustrety,no ked zhodnoti,ze porod je v tako a hentakom stadiu a treba tomu pomoct,tak som za.ja napr budem mat pp,ale budem tam mat napisane,ze ak by sa lekarovi cokolvek nepozdavalo a mal by pocit,ze bezpecnejsie pre mimi a mna bude tomu nejak pomoct,tak som za.lebo v konecnom dosledku si ja chcem doniest z porodnice zdrave dieta.to je moj hlavny ciel a ci sa k nemu dopracujem cez super dodrzany pp,alebo cez neprijemny personal...to mi je jedno.hlavne nech mam doma zdrave dietatko 🙂
http://birthsen.tmdhosting930.com/?p=1605
tu je preklad
Pro mnoho žen je vaginální vyšetření nepříjemná čáas porodního procesu.
Před lety bylo rutinní normou provádní rektálního vyšetření pro posouzení dilatace. Bylo to nepříjemné a trapné pro rodičky, stejně tak obtížné přesně určit polohu plodu..., dilatace, a zkrácení čípku (ztenčení) děložního čípku.
Avšak ještě předtím, než bylo normou rektální vyšetření, porodní asistentky znaly způsobyi, jak zhodnotit dilataci bez provedení jakékoli vyšetření! Dnes je jedena z nejčastějších stížností rodících žen, děsí se vaginálníchzač vyšetření během porodu. Kdíná porodní proces, je vagina a děložní hrdlo zvětšené a prokrvené. To, spolu s hormony, které zjemňují a připravují děložníh čípek na porodní práci, vytváří citlivost v pochvě, která vaginálníč zkoušky nejnepříjemnější pro mnoho žen. Takže způsob, jak zhodnotit pokrok v porodním procesu, aniž by se žena mohla obávat vaginálního vyšetření by uvítala většina rodiček. Zde jsou způsoby, jak může mít poskytovatel péči docela jasnou představu o průběhu porodního procesu:
1. "Emocionální ukazatele". Termín vytvořený metodou porodního instruktora Bradley, toto áodkazuje na postoj ženy během a mezi kontrakcemi. Žena na začátku práce, má tendenci se usmívat, je upovídan a vzrušená. Často vidíme ženu, na počátku porodu jak se chichotá s prvními stahy, a řekne (s úsměvem na tváři), jak moc bolí! Jak porod postupuje do aktivní fáze (cca 4-7 cm dilataci, ale to se může značně lišit), stává se rodička vážnější. Nechce se smát a povídat si během nebo mezi kontrakcemi. Stává se velmi soustředěná na každou kontrakci a dýchání. Blížícím se koncem porodu, má problémy rozhodovat o tom, co chce. Je jí příliš horko, pak zima, pak chce, masáž zad, pak se nechce nechat dotknout. Možná se utrhne na lidi, kteří se snaží pomoci, nebo požadujese , aby se hudba vypnla a kamery daly pryč. Může plakat, křičet, nebo tvrdit, že nemůže dělat nic víc. To jsou dobré znamení, že konečná fáze je blízko. (poznámka MM, některé ženy mají tendenci sprostě nadávat a říkajío fázi "fáze sta kurev")
2. Fyzické znaky. V první době matka může krvácet, což je popisováno, ženy, které měl autor v péči krvácely až v konečné fázi, často prvorodičky. Provorodičky mají neunavenou sliznici na rozdíl od vícerodiček, které mohou krvácet dříve. Můžete sledovat matku třesoucí se nekontrolovatelně krátce před nutkáním a tlaky. Fleky na tvářích se objevují asi při 6 cm dilatace. Znamení, že tlačí je blízko, pokud matka zatajuje dech a lajíká se krátce během kontrakce.
3. Rektální tlak, pocit ", nutkání na stolicicítí n", bez známek spontánního tlutkavý tlak, ale když se doporučuje, aby "dělala co cche její tělo" porodní asistentka nebo dula nevidí žádné zjevné analní změny anebo zadržování dechu. Tento bod často přijde asi v 6 centimetech, protože dítě klesne v porodním kanálu.
4. Fialový pruh. Pastýř, et al, studoval "fialové linie", která byla viditelná na vzestupu do análního okraje, rozprostírající se mezi hýžděmi jak proces postupuje. Vyšetřovatelé potvrdili pozitivní korelaci mezi délkou a cervikální dilatací. Studie potvrdila předchozí studii s podobnými nálezy. Zatímco další výzkum je nutný, nepřímé důkazy, mezi tradiční porodními asistentkami se ukazuje, že tato metoda se již dlouho používá pro posouzení postupu porodu bez vaginální zkoušky.
Takže pokud jste žena, která se obává porodního procesu kvůli nepříjemným vaginálním vyšetřováním čípku sdílejte tento příspěvek všem svým pečovatelem. Můžete porodit bez jediného vyšetření!
PS: takto sa , podla toho,čo popisovala znama, zrejme postupuje v Banskej Štiavnici
@dulkagabulka tak ta jednotka uplne sedi na mna 😀 😀 😀 ale do bodky 😀 😀 😀 ja som este z domu odchadzala vysmiata,v nemocnici som uz zvaznela,kedze mi bolo uz jasne,ze kazdou chvilou budem mamina a ze je vhodne aby sli zarty bokom,ze mam sakra dolezitu ulohu priviest dietatko na svet a akonahle ma napichli na oxy,tak sa zo mna stala troska,to som nervacila,ze namiesto viacerych kontrakcii mam jednu dlhu.muzovi som zakazala hovorit,lebo vsetko naokolo mi islo na nervy,ked sa ma lekar opytal,ze ako sa citim,tak som mu vynadala,ze co sa tak idiotsky pyta,ci nevidi,ze rodim... 😀 😀 😀 no presne na mna to sedi 😀 😀 😀
ja tiez nechapem, naco maju byt tie caste vysetrenia.. ved krcok sa nezacne spotrebuvat rychlejsie, ked sa nan bude niekto castejsie kukat.. a nechapem ani, na co su monitory.. ved skontrolujem ozvy babatka, ci je ok, ale naco merat silu a dlzku kontrackcii, alebo na co sa vobec ten monitor robi, ved zena sama najleopsie citi, ci ma kontrakcie a ake..
podla mna by mali radsej doktori pocas tehotenstva viac so zenou rozpravat o tom, ako porod prebieha a co ju caka, aby sa vedela na to dobre pripravit a nemusela by sa im potom vydavat do ruk ako taka obet - kontrolujte ma, lebo ja vobec neviem, co sa so mnou deje, hovorte mi, co mam robit, ako mam dychat, kedy mam tlacit.. 🙄
@dulkagabulka to fakt, myslis ze tam tak postupuju? Kazdopadne ja nemam problem povedat, ze caste vysetrenie nechcem, nasilim ma hadam na kozu nevyvlecu... raz za par hodin taketo vysetrenie urcite staci.
@bobocka podla mojich pozorovani to presne sedi na každu ženu 🙂 ta jednotka myslim..
aj ja dokažem na prvy pohlad zistit, v ktorom stadiu sa asi žena nachadza..
@ninan2 usudzujem podla popisu porodu mojej znamej, ktora to mala v PP- v Banskej Stiavnici jej povedali,ze u nich je to normalne..a tak ju vyšetrili iba raz- pri prijme..viackrat nie..

@lenocka80 za malicko.nebudes mat okolo toho problemy,to naisto.ked to chcu o polroka ruzit,tak to teraz nebudu nasilu tiskat mamickam pod nos.je uplne logicke,ze teraz zvolili tu moznost volitelnej vakciny a po novom roku,bude uz asi len na poziadanie ako nepovinna ak vobec este bude.neboj ty nic.ockovani sa vobec netrap.uz mas pred sebou posledny mesiac tehu,tak si uzivaj brusko a tes sa,ze coskoro budes maminkou po 2x 😉