Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@slniecko77 S Tebou končím máš zvrátené myslenie keď dokážeš napísať:
..a to, ze je nizke pravne vedomie len dokazuje fakt, ze nie vsetci su sposobili o sebe rozhodovat...
To je riadna choromyseľnosť. Asi si čítala veľa Hitlerov Mein Kampf
@maggie2 toje jednomne z 26 eu krajín je holandsko tolko propag.dulami domacimi porodmi jo litve a franc. tretie. skus najst ty kde je slovensko. a nastuduj si co je perinatalna, novorodenecka a stand. dojc. umrtnost- písal som to vyššie. až tak zle na tom niesme- a statistiky zhorsuju- ved vies kto asi.. velmi zodp.a star. matky so super. gen výbavou- spec. na východe. slovnska
@maggie2 nie necitala 😉 a jeho myslienky su mi velmi vzdialene
..ked niekto nie je schopny o sebe rozhodovat tak by ani nemal..tak to bolo myslene...a opat to dokazuje, ze stracas nervy a nedokazes premyslat s chladnou hlavou 😀 nedokazes prijat iny nazor ako svoj 😉
..a poprosila by som ta, aby si ma neurazala, ze som zvratena..su to prilis silne slova a uz vobec nie som choromyslena.. za to by som ta mohla aj zalovat...ked uz mas vysoke pravne vedomie..tak to zrejme vies
@maggie2 ak sa ta mozem opytat,kde zijes? a rodila si? kde? ja som bola pol tehu v uk a pol na svk a prvu polku v uk som doslova pretrpela.doktori a sestry s priblblymi vecnymi usmevikmi,no starostlivost veskera zadna.dali do ruk kopec letacikov a porad si ako vies.informovanost o tehu,o tom co sa prave deje-nulova.tu mas link,nastuduj si.vysledky vysetrenia stratene.,vyhovorky jeden na druheho.zakladne vysetrenia mocu odoprete napriek tomu,ze na svk zistena vysoka hladina bielkovin v moci...na svk som bola ovela spokojnajsia.sice sa na mna vsetci priblblo neusmievali,no lekari podrobne prestudovali moj spis,monitorovali ma,kazali kontrolovat denne tlak koli tej bielkovine.,dychavicnost a zvysenu srdcovu cinnost nepripisovali hned velkemu bruchu a prilis vela kg navyse,ale spajali si to s tehu a sledovali to.mozno si niekto mysli,ze na svk ma monitorovali az moc.ale vdaka tomu som sa ja citila bezpecnejsie,mala som pocit,ze lekari vedia moj mometalny zdravotny stav zhodnotit a na zaklade neho reagovat a ja som im vdacna.verim tomu,ze aj vdaka nim som donosila a odrodila zdrave krasne dieta.netvrdim,ze rovnake stastie by som nemala aj v uk,no aspon druhu polku tehu som sa necitila zmatena a sama odkazana na net a zistovanie si veci ohladom tehu.mala som po svojom boku lekara,ktory sa o mna zaujimal,vzdy si nasiel na mna cas,vsetko mi krasne vysvetlil.ja slovenske zdravotnictvo preferujem pred uk.vylepsujem statistiky 😀
@maggie2 predstav size silekar a pacientka nie je schopna ziadneho rozhodnutia.- ty si osetrujuci- kto ma zodpovednost ked sa nieco deje??? na kohobudu staznosti, kto ma rozhodnut--- ten lekar.....nikto sa nebude na pacientku pýtat preco sa v danu chvílu zachovala tak ci onak, aj ked nieco podpíse stále je to pravne spochybnitelne. je tu lekar ktorý za x veci nesie zodpovednost. to to ze kolko konani na sude roeso sa ti chvalit lekar nebude.
@slniecko77 za čo ma chceš žalovať? Že som povedala že citát ktorý si napísala je jedna choromyseĺnosť? Sa zobuď. Si prečítaj riadne formuláciu.
@drzubok ja sa im to tu snazim vysvetlit uz dlhsie..ale poniektore to nechapu..to bude asi tym pravnym vedomim 😉 😀
@maggie2 a toto je co??? S Tebou končím máš zvrátené myslenie keď dokážeš napísať: ....
..uz ma nebavi sa s tebou chytat za slovicka..ujasni si prosim ta pojmy a skus nefabulovat a hlavne to rozdychaj a bude vsetko v poriadku 😉
@drzubok Podľa zákona je lekár povinný prispôsobiť poučenie rozumovým schopnostiam pacienta, teda poučiť takou formou, ktorej pacient bude rozumieť. Ak pacient odmieta byť poučený, urobí sa o tom záznam. Súhlas s navrhovaným postupom môže byť vyslovený alebo konkludentný, rovnako aj nesúhlas. kde je problém?
umyjte zuby chodte vsetci spat 😀
@maggie2 problem je ten ze ak pacient suhlasi s postupom a podpise, neskor pri konaní to jednoducho spochybní, za výdatnej pomoci pravnika- doda ze o xx veciach nebol poucený lebo ten podpis je len pod jednoduchou formoulkou- nie pod 1000 moznými komplikaciami- viem o com hovorim z vlastnej skusenos´ti
@slniecko77 čo to je? Že som Ti napísala že máš zvrátené myslenie ak dokážeš napísať čo si napísala. Zvrátené znamená perverzné. A perverzitou je v demokratickom štáte upierať niekomu právo slobodne sa rozhodnúť použijúc pritom argument, že však subjekt aj tak nie je schopný samostatne sa rozhodnúť... tak nechytaj za slovká Ty. Ja som nesúdila Teba, ale výrok ktorý si použila. A končím Dovi. Dopo
@slniecko77 ked som písal o východe... len zatvarajme oci sa tvarme ze nic
@slniecko77 Paušalizuje Rómov
@slniecko77 rasista niesom len poukazujem ako faktory vplyvaju na statistiku
@drzubok aha, ale to su zial statistiky 😉 😀 niekoho velmi oblubene
@maggie2 vies, to, ze ma niekto zo zakona sa rozhodnut este neznamena, ze je na to sposobily..ale ty ma zrejme nechces rozumiet a velmi tazko sa s tebou diskutuje
..Aliza ma tiez iny nazor na porody ako ja, ale ona na rozdiel od teba pochopila co som mala povodne v umysle 😉 aj ti to tam vyssie vysvetlovala..nuz ale klapky su klapky
@maggie2 klud.uz taras piate cez deviate.rozdychaj sa predtym nez nieco napises.lebo z poslednych prispevkov tvojich a na teba reagujucich mi pride,ze si sama na seba pleties bic.fakt len v dobrom ti radim.trosku menej utocny ton zvol,agresivitou a osocovanim nic nedocielis. 😉
najviac sa mi rata ako pan doktor pecuje o nas chrup 😀 😀 😀 rozkaz pan doktor @drzubok 🙂 aj dentalnu nit oprasim 😀 😀 😀 😀
@drzubok ja som nevycitila rasizmus, preto som to ani nepredpokladala.. 🙂
@drzubok ak ideš do banky trváš na tom, takisto aj banka, že len pri založení obyčajného účtu podpíšeš formulár o obchodných podmienkach, ktorý má neraz aj 10 strán A4. prečo si tak málo vážime svoje zdravie oproti napr. peniazom v banke, ak sme schopní podpísať nejaké všeobecné tlačivko s jednou vetou. Mýliš sa v tom, že lekár má v prípade sporu problém. omyl, problem má pacient, právnici nie sú čarodejníci. Je to potom tvrdenie proti tvrdeniu (pričom chyba je na oboch stranách, že síce čiastočne, ale nie celkom preukázateľným spôsobom nerealizovali poučenie). Potom už len rozhodujú objektívne zistenia znalcov o zdravotnom stave.
@maggie2 ty stale nechapes rozdiel medzi zdravim a uctom v banke?? 😅
..na Slovensku sa sam nemozes rozhodnut ani pre eutanaziu..myslis, ze s odmietnutim nejakeho vykonu, ktore by ohrozilo zdravie alebo zivot by to bolo ine?? obzvlast ked by pacientka bola prva, ktora by zalovala lekara, ze neposkytol starostlivost aka je dana zo zakona..a pravnici sa radi ohanaju napr. emocionalnou nerovnovahou, a predsa v tomto pripade tehotna zena alebo rodicka predsa nema vzdelanie ako lekar tak nemoze rozhodnut..tak kto myslis, ze by si to asi odniesol na sude??
@drzubok lekári ktorí šli do basy (čiže nevyviazli len s podmienkou, či smiešnou pokutou) v posledných 5 rokoch sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Pochybení bolo tisícnásobne viac. Vážnych s následkom smrti desiatky aj viac. A ešte čosi. Rozlišujeme občiansko súdne konania a trestné konania. V občiansko súdnych konaniach sú žalovanými stranami väčšinou nie fyzické osoby - lekári či sestry, ale zdravotnícka zariadenia, zväčša nemocnice, pretože tie zodpovedajú za vzniknuté ujmy. Lekári a sestry boli na tú činnosť iba použitý, zodpovednými sú ale právnické osoby ich zamestnávatelia, čiže nemocnice
a uz sa to tu zacina zvrhavat niekam kam nema... 😝
@slniecko77 u teba nizke pravne povedomie = nesvojpravnost?
a nemohla by si prestat pouzivat tie kvanta mrkajucich smajlov? posobi to protivne

@drzubok tak to vies, kazdy si vybera len to co mu vyhovuje...BMJ nema vierohodne statistiky 😉 pre niekoho