Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@reanda ale mozem ich pouzivat, vsak? 😉
..myslim, ze mi to zakon dovoluje..vies, ja nemam nizke pravne vedomie 😉
..dalsia co nechape
@drzubok to je problém SK. A to, opakujem ako lekári i pacienti pristupujú k sebe navzájom. Neošetria si vopred vzťahy, pričom v zahraničí je bežné že pacient podpisuje aj 5 stranové poučenie, dokonca z názornými obrázkami. Nie je s tým problém sú to nacyklostylované predlohy podĺa druhu zákroku či postupu, ktoré sa len už individuálne doplnia.
@drzubok V tomto je myslím veľké pole neorané, myslím si, že by sa veľmi zlepšili vťahy medzi pacientmi a lekármi. Viem o tom ako sú medici mnohými svojimi vyučujúcimi na SK univerzitách traumatizujúci a strašení tým akí sú pacienti zlí, zákerní, vypočítaví ako by chceli uhnať doktora do basy a vyžmýkať z peňazí... Ale pritom keby radšej dostali jedno riadne právnické okienko, keby sa manažmenty nemocníc skutočne zamerali na to aby informovanosť a poučenie pacienta bolo riadne (rozumej písomné a tiež zrozumiteľné a presné a vyčerpávajúce) a rtým riadne preukázateľné...žiadne potom doťahovačky a hádky po funuse... jasne dané pravidlá a hotovo
@slniecko77 ze uz sa to zacina zvrhavat 😀 to uz je davno zvrhnute,len som zvedava az ako daleko to dojde 😀 @reanda a podla mna praveze smiliky zjemnuju tu debatu. 🙂
@reanda hm, nepaci sa mi ked niekto (v tomto pripade ty) do mojich slov/pismen vklada to co tak nemyslim, zjavne si nepochopila moj umysel...ja som porovnavala UK s ostanymi bohatymi krajinami EU, nie so Slovenskom kde je zalostne pristrojove vybavenie a povedzme si uprimne, niektori lekari prilis konzervativny
..suhlasim s moznostou vyberu, ci lekara, porodnice, porodneho planu a tiez si nechat rodicku vybrat ako by chcela aby prebiehal jej porod, ale v ramci urcitych standardov..tak ako je to bezne vo svete napr. UK, tu tiez nedostanes nieco co ty povazujes za spravne a oni to nemaju v guidlines, ale mas tu pravo aj ''zomriet'' a nikto ta nebude nasilu zachranovat..ale na Slovensku este mnoho ludi nevie niest za svoje rozhodnutia zodpovednost (a presne to som tou vyssie zmienenou sposobilosotu chcela povedat, nie to co si vyfabulovala maggie2) a nesie ich lekar..a ver tomu, ze v UK zaluju lekarov za uplne smiesnosti preto sa chrania, trosku inak ako na SVK..na SVK robia mnoho veci rutinne, lebo take su standarty a keby doslo k sudnemu procesu tak su chraneni..skus sa na to pozriet aj z druhej strany a mozno pochopis - teraz nikoho neobhajujem len sa snazim najst odpoved a zbytocne agresivne atakovat
..na Slovensku sa toho musi este velmi vela zmenit a to nie len v zdravotnictve
.. @maggie2 by si mala najprv ujasnit pojmy: perinatalna, novorodenecka a dojcenecka umrtnost a potom niecim argumentovat a zacat napadat ostatnych v debate
..neustale sa ohanat jednym zakonom dookola, mne pride s prepacenim smiesne
..niekoho posielat vrtat zuby a poslat ho prec z temy mi pride velmi ubohe..ale ked nema argumentaciu tak prosim
..nie je schopna zodpovedat na dotaz, fabuluje a este aj obvinuje z niecoho co som tak vobec nemyslela, aj ked som jej to dodatocne vysvetlila..
..tento krat to bolo bez smajlikov..snad ta uz tolko neiritujem
..a aby som sa vratila k teme 🙂
@dulkagabulka prosim ta, mohla by si mi popisat , ako to nazvat, idealny porod podla tvojich predstav resp aj priebeh tehu - teda vysetrenia? snad som to napisala dost zrozumitelne
..myslim tym ktore zasahy by si odmietala a ktore by si vyzadovala..rada si to precitam a porovnam s tym cim som si presla v UK..
..ked citam tuto temu, zacinam zistovat co sa zrejme v slovenskych porodniciach robi ''navyse'' ako rutina..teraz mam na mysli napr. oxytocin podavany pocas II. fazy porodnej
@sisaha No ved to!! Aj ja sa rozčuľujem ked narazím na takúto podobnú tému 😠 . V mnohých krajinách tehotným ženám nerobia žiadne kontroly, ultrazvuky iba ked si za to zaplatia,. My to máme zadarmo v celkom slušných podmienkach (viem nie je to ako v najvyspelejších krajinách) aj starostlivosť o dieťa po pôrode a rodičku je myslím na veľmi dobrej úrovni u nás aj aj tak sa niekomu nepáči. 🤐
@slniecko77 svoj si predstavujem tak,ako si popisala ty svoj..
🙂
@slniecko77 ak si dobre pamatam, tak si rodila bez nejakych zbytočnych zasahov, bez nastrihu a dietatko si mala po porode pri sebe- nedoniesli ti ho a neseparovali..
tak nejako si to predstavujem..
predstavujem si FYZIOLOGICKY porod kde by mi monitorovali dietatko doplerom, nenutili by mi polohu s nohami v strmenoch, nenastrihli by ma preventivne, nepichli preventivne oxytocin a dietatko by mi nechali
v podstate sa moj druhy a treti porod tomu aj podobal- nepichali mi injekcie, ani oxytocin, nenastrihli ma , nepichli oxytocin- akurat deti mi separovali....rodila som s PA...
dnes je to uz vsak nemožne
@bobocka mne sa obal knihy tiez az tak nepaci, aj nazov je trochu nestastne prelozeny.... avsak ked si clovek od toho autora precita inu knihu.... tak ho obal a nazov neodradia... ale chapem tvoj pocit,ze to odpucudzeje...keby som nevedela kto to pise....tak ma tato kniha tiez neoslovi
🙂
@dulkagabulka 😀 si ma rozosmiala..nemyslim to v zlom
..pupocnik by si nenechala dotepat?
..ja velmi ocenujem, ze nas nechali s malym dve hodiny samych a len nas chodili kontrolovat, mne maternicu a malemu telesnu teplotu, mal totiz nizsiu po porode
..skin to skin ho mal prilozeny aj otec 😉 midwifes zostali z toho dost prekvapene
..keby som rodila na SVK dalsie dieta tak pravdepodobne odmietnem rutinne podavany oxytocin, rutinny nastrih hradze..proti klystiru nic nemam - aj ked ja som sa vycistila sama pred porodom..3x ma prehnalo a vela som zvracala, ani proti monitorovaniu
..v UK jednoznacne odmietnem gas&air a opat by som trvala na nastrihu pred rupturou 3.stupna...v tomto som asi tvrdohlava 😉
aaa si ma predbehla s odpovedou 😉
@slniecko77 ved ja som sa nenahnevala..tiez som to myslela vazne
proti klystiru ani ja nič nemam
,ani proti oholeniu /to som zvladla sama/
aha..a este pupočnik by som nechala dotepat 🙂
a isto by som odmietla nastrih- lebo mna pred rupturou 3.stupna NEochranil..prave tie porody bez nastrihu boli fajne 🙂 natrhnutie oproti tej rupture bolo minimalne
@dulkagabulka
..pocas tehu v UK ma nikto nevysetroval zo spodu..ale ked som bola na SVK 2x ma pozrel moj gynekolog vyslovene na moju ziadost, viem, ze uz ani na SVK nerobia toto vysetrenie pri kazdej kontrole
..sono som mala 3x..standart v UK je 2x..v 12 a 20tt, ja som mala tretie preto, ze som mala placentu nizko, ale na SVK mi ho kukli sonom este 2x..raz to bol morfologicky ultrazvuk (doverujem totiz to mojmu gynekologovi) a druhy krat kvoli placente
..porod prebiehol takto:
..pred porodom sme sli spat o 1.30, okolo 3.30 som sa zobudila na tvrdnutie brucha, tak som sla na toaletu a vtedy sa tvrdnutie zmenilo na pravidelne silne kontrakcie cca 5-8 minutove, neskor sa zobudil manzel na moje prevalovanie sa..spytal sa ci rodime 🙂 dala som si sprchu, kontrakcie neprestali tak som si lahla..medzitym som mala hnacku, zvracala som a mala dost silnu triasku..kontrakcie zosilneli a zacali byt kazdych 5 minut, neskor 2-3 minuty
..manzel zbalil tasku do porodnice a autosedacku, medzitym vybiehal ku mne do izby a drzal ma za ruku (velmi som ho tam v tych chvilach potrebovala) a zavolal do porodnice okolo 9.00..v tej chvili k nam dorazil kurier s kocarom 😀 a mm preberal 3 krabice a ja som sa snazila nekricat... 😀
..o 9.15 sme vyrazili do porodnice, midwifes ma vysetrili, bola som otvorena na 10cm..tak ze rodiiiime
..boli celkom v soku, ze som bola bez akychkolvek pain relief (liekov od bolesti) - to je u anglicaniek dost nestardantne 😀
..viac menej mi nanutili gas&air..nevedela som ho dychaht, tak som si aspon zahryzla do naustku..pomohlo
..mne vyhovovala poloha na porodnom stole (viem, ze na SVK tiez nezavazuju do strmenov), aj ked povodny zamer bol rodit vo vode..mala som to aj v PP, neviem preco sa to neuskutocnilo, trosku mi chybalo nieco do coho som sa mohla zapriet - asi tie strmene
..pocas porodu ma nikto zbytocne nevysetroval, len zo zalozenymi rukami sledovali co sa bude diat a merali ozvy malemu..midwife mi tlacila na hradzu aby sa neroztrhla
..maly sa narodil po 1.40 minutach tlacenia..uz to bolo hranicne a chceli volat lekara, maly sa narosil 11.10
..hradza s minimalnym nadtrhnutim, bez potreby revizie
..manzel prestrihol pupocnu snuru, mal bol hned prilozeny a prisal sa..nechali nas na dve hodky samych a len nas chodili kontrolovat a nukali mi jest a pit
..Apgarovej skore bolo odpocitane na mojom bruchu
..dostal vit K (chcela som injekcnou formou), ja som dostala oxytocin injekce do svalu na porodenie placenty a aby som menej krvacala..3x sa ma na to spytali ci to isto chcem
skin to skin bol maly prilozeny na mne a aj na ocovi
..po 4 hodinach som sla pod sprchu, tam ma odviezli, spat som sla po vlastnych 🙂 kedze som bola bez nastrihu, citila som sa ako znovuzrodena a chcela som ist domov
..domov sme prisli pred 19.00 a boli by sme prisli skor, ale cakali sme na pediatra..ten a prehovaral nech zostanem
..na druhy den nas prisla navstivit moja midwife domov a potom na 3. den a tak dalej....
...mala som velke stastie na dobru midwife, zaucala studentku, tak to bola jedna z tych co vedeli co robia 😵 lebo pocas mojich poradni som nie vzdy mala stastie na take co sa rozumeju svojej profesii a preto ta obava rodit v UK, preto radsej preferujem porodnika,a j ked viem, ze mnohokrat dokaze PA porodit lepsie ako lekar
..a tiez proti oholeniu, tiez som zvladla sama 😉
..a aby som nebola za ''hrdinku'' pytala som si epidural, ale uz ho bolo nemozne aplikovat a v konecnom dosledku som rada, ze som ho nedostala a ni pri druhom porode ho nebudem chciet,a le ani ho zavrhovat 🙂
ja len na dotvorenie obrazu, kamaratka teraz rodila pred tyzdnom v ruzinove. u primarky. velmi krasny porod. nemala ziadne poziadavky, prisla otvorena na tri prsty, nechali si ju tam. bola tam cely cas s partnerom, ziadne nasilne vysetrenia, ziaden oxi pred porodom aby sa rozbehol... rozbehol sa jej sam. mala epi. to chcela, porod bol rychly na tri zatlacenia malicka vonku, bez nastrihu a s jednym vnutornym, dvomi vonkajsimi stichmi. krasa. malicku ukazali ale kedze bola mensia 2800g a 49 cm, isla do inkubatoru. porod zevraj fantasticky. klistyr mala. spokojna. babatko zdrave. po porode cela stastna. ale! prestala ucinkovat epi, a neskutocna bolest. nie hlavy. ale brucha. nekrvacala ,necisitila sa. prosila na kolenach sestricku. a ta kaslala z vysoka na nu. prosila ze sa to neda vydrzat, a sestricka mavla rukou, ze rozmaznana prvodoricka. nic nevydrzi. smutne. rano ked dosla jej porodnicka, opisala jej situaciu a hned ju brali na operaciu lebo mala hematom v maternici a ten sa jej plnil krvou, a museli ju cistit... povedala ze horsie ako dva porody po sebe. bolest, musela ostat na lozku, nevedela sa postarat o malu, nestastna. musela lezat ako po cisarskom lebo mala ukrutne bolesti... co som tym chcela povedat? ze da sa aj tu porodit pekne a mat pekny zazitok, na druhej strane, sestra pochybila a mohlo to sposobit fatalnu chybu... ale za to nesie nasledky ona... nastastie su obe s malickou v poriadku ...
@pici presne toto som mala na mysli ked som hovorila/pisala o ''hlbsich'' vedomostiach lekara
..teda okrem toho, ze sestra to evidentne zanedbala
..ale nie je prva co nie je spokojna s personalom v Ruzinove..jedna znama sa mi stazovala v obdobnom zmysle a to jej porodnik bol jej kamarat..ale sestricky hroza 😝
@slniecko77
no..mala si z mojho pohladu idealny porod 🙂
a myliš sa- napriklad u nas vyvazuju nohy do strmenov..ina poloha je absolutne nepripustna!!
@dulkagabulka
..mozno v Trnave, ale co ja viem tak to nie je standatrd
..ja si na porod nestazujem, nemam z neho najmensiu traumu (skor som mala z moznych komplikacii a moznej neschopnosti midwife rozoznat nebezpecenstvo pre moje dieta)
..mala som stastie, ze som mala uplne bezproblemovy porod, vzhladom na vek a ze som bola prvorodicka 🙂
..dufam, ze aj druhy bude taky isty a este lepsi 😵
@slniecko77 inak aj mne asi chybali srtmene na zapretie..prirodzene som si vybrala polohu na boku, nohu som si vylozila na plachtu, co visela z plafona a bola urcena na dvihanie sa 🙂 Tiez som mala pohodove oba porody, nemam sa na co stazovat a najvacsia starost bola u mna tiez, ci PA bude vediet urcit, kde sa konci jej uloha.
@slniecko77 ale ako vidis. pustili sa do teba ako supy. lebo rodila si vonku a nekydas na zdravotnictvo tu... a to je tu asi "nezlucitelne" pre niektore. ja som nerodila a som zaslepena profesionalitou lekarov a taketo drysty.
@dulkagabulka ale ved su aj ine alternativy. mozes rodit do vody.nie? a tam strmene nie su.
@pici vcera som sa musela smiat ako maggie2 reagovala, podla mna maximalne zaslepene a tym padom si nepripustala ziadnu moznu inu variantu..co tu vcera prebehlo nebola debata 😀
..mam svoj nazor a zatial ma nikto nepresvedcil, ze je nespravny 😉

@slniecko77 situácie kedy sa na pacientovi môže vykonať zdravotnícky úkon aj bez jeho súhlasu presne definuje zákon 576/2004 Z. z. Akýkoľvek pracovník v zdravotníctve musí byť uzrozumený s týmto zákonom a dodržiavať ho. Neznalosť zákona neospravedlňuje. V ostatných prípadoch nesúhlasu pacienta, musí tento podpísať negatívny reverz. V tom prípade sú lekári krytí.