icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

bobocka
6. júl 2011

@jussti ja som mala takto vysoko vyviazane nohy (nemala som to presne tak,no velmi podobne,rodila som v tej sitej nemocnici) a nie je to najprirodzenejsie,no nie je to zas ani nic strasne.popri posteli ma zena totizto dve rucky a za tie sa rukami zapre.takze zapretie noh zas az tak strasne netreba.iste,mozno by to pomohlo,no nie je to zas take strasne 😉 osobne si myslim,ze pri porode su aj horsie veci ako vyviazane nohy 😉

jussti
6. júl 2011

@bobocka verim , ze su aj horsie veci, to je mi jasne, a kazdemu vyhovuje nieco ine ... vsetko berem 🙂 🙂 🙂 🙂

dulkagabulka
6. júl 2011

@bobocka @jussti
už som to pisala v predchadzajucej teme, takze sa budem opakovat..
ono ta poloha s tymi nohami dohora je prave najnevyhovujucejšia kvoli natrhnutiu...

skus si položit dlan medzi nohy a skusaj rozne polohy a budeš citit, v ktorej z nich je hradza najviac napnuta...uplne naviac napnuta je presne v tej polohe v lahu s nohami dohora...preto je v tejto polohe viac pravdepodobne, že utrpiš poranenie, ktore by si v inej polohe nemusela...

tiež sa da vyskušat, ako funguje prepojenie ust /hrdla/ s pošvou...Ak si položiš dlan medzi nohy a skusiš si uvolnit hrdlo a zakričat aaaaaaaa - ucitiš, ako sa ti to tam dolu cele otvara uvolnuje...potom si druhou rukou zakry usta /ako žena, ktorej je zakazane kričat/a budeš sa velmi divit, čo urobi tvoja pošva- stiahne sa...

toto cvičenie ukazovala na prednaške Ingeborg Stadelmann v Brne minuly rok- povedala, že zakazat rodiacej žene kričat je zločin...

bobocka
6. júl 2011

@jussti akoze iste by mi vyhovovalo,keby to bolo nizsie 🙂 toto som mala nohy fest vysoko.fakt 20cm nizsie a bolo by to hned prijelnejsie.ja si myslimz,e by to malo byt tak ako na koze.tam ma zena sice nohy vylozene,no nie v plafone 😀 ale tie dve tycky vedla postele fakt pomozu 😉 no fakt si myslimz,e toto sa da zvladnut.vela zien to povazuje za ponizujuce,ze ich priviazu,ale ja som to tak vobec necitila.vobec .zo mna pri porode vsetko clovecenstvo opadlo,mne bolo jedno co so mnou kto robi,kto a kolki sa mi kde hladi,ako vyzeram a co hovorim.ja som chcela mat drobca uz von a zdraveho.len to ma trapilo.ostatok som vnimala len ako sum v pozadi 😀 😀 😀

jussti
6. júl 2011

@bobocka hm .. ale v podstate to tu ma nazov CO MOZEM ODMIETNUT ...
a aj toto je nieco co je v ponuke na odmietnutie ...
odmietnut priviazanie noh do strmenov(aj napriek tomu ze existuju aj horsie veci) v pripade, ze je to zene neprijemne a nepomaha v porode skor zhorsuje -myslim, ze aj to sa moze stat ... 🙂
len sa snazim drzat temy 🙂 🙂 🙂

bobocka
6. júl 2011

@dulkagabulka a komu zakazuju pri porode kricat? mne osobne povedala sestricka,ze rucat mozem,no aj sa tym vysilim.ja som skricala asi raz ci dva krat.viac iste nie a aj to od nervov ked ma na oxy napichli a z kontrakcii sa stala jedna dlha 10minutova a nemala som sa ani kedy rozdychat.skricala som od flustracie ,nie od bolesti.a aj keby zene zakazali kricat,tak co.skricim aj tak,nie? 😀 ci by mi niekto usta zakryval? 😀 😀 😀 to asi nie.kazdej zene moze byt suma fuk co si o nej personal v nemocnici mysli.su to pre nu cudzi ludia a na ich nazore jej zalezat nemusi.a co ak by si mysleli,ze kricajuca zena je hysterka.no boooze,nech si myslia,ak to zene pomoze,tak nech ruci a ak jej to zakazu,tak nech ruci este hlasnejsie 😀 😀 😀 akoze ja ale personal chapem,lebo kazdy den pocuvat tie pazvuky co rodicka vydava,tak to musi byt fajne na nervy. 😅 zase sa trosku aj do ich koze treba vcitit,to vsak ale neznamena,ze sa mame obmedzovat len aby sme ich uska netrapili 😀

pici
6. júl 2011

mozem sa spytat, ci vam vadia skor strmene alebo ta poloha s nohami hore? lebo to chapem ze je asi nepohodlne... ale strmene... ved pri hocijakej gynekologicke operacii alebo zakroku v narkoze su nohy v strmenoch priviazane.. najma preto, ze aby si z tej kozy nespadla... a jednak ked ta pocas operacie polohuju aby tam nebola sestricka navyse na to, aby ti drzala nohy. ja som bola na jedno vysetreni, konkretne na rtg malej panvy a to vam poviem, ze by som prosila za kozu a strmene. lezala som tam jak tela so zadkom skoro vo vzduchu a nohy mi hore drzali sestricky... tak to bolo ovela nepohodlnejsie...

bobocka
6. júl 2011

@jussti ??? vsak ja som nenapisala,ze je to mimo temy 😕 je to k teme.ja som len opisala ako som to ja mala a ako som to ja vnimala. 😕

bobocka
6. júl 2011

@pici mne nevadili strmene,no bolo to dost vysoko.bolo to nepohodlne,no zvladnutelne 😉 keby to bolo nizsie,tak som s tym v uplnej pohode,takto to vnimam ako nanutene mensie zlo,no nic strasne 😉

pici
6. júl 2011

@bobocka dakujem za odpoved :DDDDD

dulkagabulka
6. júl 2011

@bobocka ano..aj usta zakryju rukou...ano..bohužial..
a nemyslela som tym histericke jačanie..ale normalne zakričanie 🙂hehe..take normalne rodiace 😀

bihan
6. júl 2011

@pici tá poloha je nefyziologická a nelogická, boj proti grafitácii, namáhané nesprávne časti panvového svalstva.. a pritom by stačilo vydvihnúť poriadne operadlo a rodiť v polosede.
Rodiaca žena z kozy určite nespadne.. na vyšetrenia je koza fajn, lebo vyšetrovaná osoba je presne v takej pozícii, aby doktor dobre videl, čo treba. Pri pôrode je problém v tom, že to, aby doktor videla, sa nezlučuje s fyziologickou pozíciou rodičky, dieťa nemôže správne dorotovať, nevyužíva sa gravitácia na uľahčenie postupu dieťatka a podobne.. je toho viac.

bobocka
6. júl 2011

@dulkagabulka tak by som im kusla do tej paprce,ze by si zakryvanie nabuduce rozmysleli 😀 😀 😀 a inak pochybujem,ze s mojim muzom po mojom boku by mi niekto usta zakryval.raz by skusili a do sadry by sli 😀 😀 😀 btw kricanie pri rodeni je podla mna slusne kricanie.to nie je len ze "juj boli" 😀 😀 😀

jussti
6. júl 2011

@dulkagabulka ved prave- ze je nevyhovujuca(aj ked niektore zeny tvrdia ze im vyhovovala - O.K. ),
mne to pripada, akoby niekto isiel na velku potrebu a pritom si lahol .. toto nikto takto nespravi ... mozno je to od veci priklad a velmi negustiozny, a nie spravny
a aj tie svaly su tam inac "poskladane", ked zena lezi na chrbte, ked klaci a ked stoji a cupiii ...
Lekari sa ohradzuju, ze je to preto tak, aby chranili hradzu, co je samozrejme blbost-lebo aj tak potom nastrihuju
o polohach pri porode som dosla az k historii ako sa rodilo, a kde bola v ktorom storoci aka moda ...
a teraz k sucasnosti .... jedna baba neviem kde pisala, ze na kramaroch, proste vysla na porodny stol na 4 a rodila poklaciacky, neviem uz pri ktorom lekarovi-zlaty muz 🙂 🙂 🙂

jussti
6. júl 2011

@bobocka pohoda, pohoda 🙂))))

pici
6. júl 2011

@bihan dakujem za vysvetlenie... a v tych specialnych boxoch sa tiez takto rodi?

dulkagabulka
6. júl 2011

@bobocka nuž každa žena nemá tolkieho štastia, mat takieho muža pri sebe 😉

bihan
6. júl 2011

@pici v akých špeciálnych myslíš? na tých pôrodných kreslách?

@jussti ja ti neviem.. mala som možnosť rodiť na 4 a trochu mi vadilo, že by sa mi mala PA s prepáčením pozerať do zadku 😅 takže som nakoniec rodila v polosede so zapretými nohami. To už je o individuálnych potrebách, ale je nafigu, keď nie je na výber žiadna iná možnosť len na chrbte a v strmeňoch.

dulkagabulka
6. júl 2011

mne sa velmi pači tato nemocnica s tymito polohami
bože daj,nech je to už aj na Slovensku..

https://www.youtube.com/watch?v=2hB3EDbIlgo
abbey1
6. júl 2011

Tak našťastie som nohy v strmeňoch zažila oba pri prvom pôrode.Teraz som mala nohy normálne položené-zapreté na pôrodnom kresle a bolo to v pohode pre mňa a ani dr nič nenamietala.Tak si osobne myslím,že by si i v tomto mala žena mať možnosť vybrať.

bobocka
6. júl 2011

@jussti ja osobne by som asi na 4 rodit nechcela.nie asi ale urcite.ja by som chcela rodit tak ako sa rodi,v porodnom kresle rozkrocene nohy aby lekar dobre videl,len keby som tie nohy nemusela mat tak vysoko,proste jemne nadvihnute a rozkrocene(asi v takej vyske ako je to na koze),no hlavne by som chcela byt v polosede,takmer v sede.asi v takom uhle ako je zubarske kreslo este redtym ako si ho zubar upravi ked vrtat ide..neviem ci som sa dobre vyjadrila. 😀 mne najviac vadilo to,ze som takmer lezala pri tom tlaceni,ked prisla kontrakcia tak som sa len nadvihla asi do takeho uhla ako ked sa brusaky cvicia a zaprela som sa do tych tyciek po boku postele.a to vecne nadvihovanie sa a teda potom drzanie vlastnej vahy,tak to mi najviac vadilo.ovela viac,ko tie nohy vyviazane.ked uz je to porodne kreslo polohovatelne,tak nech ho kurnik aj polohuju.takto som rovno mohla rodit na klasickej posteli a bolo by to zajedno. 😠

jussti
6. júl 2011

@bihan
ano, o vyber ide ... kamoska mala moznost v pohode rodit vo vode a nevyhovovalo jej to, tak proste vysla z bazenu, do kresla do polosedu a islo to (v skotsku, nie na slovensku),
zena vopred nemoze vediet, co jej bude vyhovovat a co s nou jej telo spravi 🙂 🙂

pici
6. júl 2011

@bihan ano tie polohovatelne porodne kresla som myslela :D

bobocka
6. júl 2011

@dulkagabulka ta tretia poloha,resp prva na posteli je ta ktoru by som ja chcela.polosed a nohy kludne bud na posteli,alebo trosku vyvysene v nejakych hakoch popri posteli zaprete.to by bola moja idelana poloha 🙂

jussti
6. júl 2011

@bobocka ano, maju polohovatelne, tak nech polohuju, ked sa volaju polohovatelne 🙂 🙂

slniecko77
6. júl 2011

ja som rodila v polosede a nohy vylozene, tato poloha mi vyhovovala 😉 poleziacky si to dost dobre neviem predstavit 😝

bobocka
6. júl 2011

@dulkagabulka normalne perfektny refex,tento som vobec nezachytila.diky za link.mimochodom ja som matu meciarku stretla asi 2-3mesiace po porode,maly rucal o zivot a ona bola uplne kludna,v pohode a ludia,taka nadherna,ze som skoro odpadla.clovek by povedalz,e ju len nacancaju ked je pred kamerami,no toto bola u nas v sc ako kazda ina mamina v obchodaku s kocikom,ale bola prekrasna.fakt som sa citila ako neskutocne skarede kacatko 😀

raffaella
6. júl 2011

@dulkagabulka s vynimkou vane sa tak rodi na SK, konkretne v BS 😉

bobocka
6. júl 2011

@jussti moja kamaratka tiez mala rodit do vody,no akonahle vosla do bazneu,tak jej prestali kontrakcie a stopol sa porod.tak sla von a pokracovalo to v pohode dalej a ona nakoniec rodila podla mna v uplne sialenej polohe.si predstav,ze stala,mala za sebou partnera a ked prisla kontrakcia,tak ona vyskocila a zaprela sa o neho,v podstate ju on pod pazuchy drzal.akoze pre mna uplne nepochopitelna poloha,no jej to tak vyhovovalo. a inak klobuk dole pred jej partnerom,lebo on ju vlastne musel drzat,taku tazku s bruskom. a on veru nie je ziaden kulturista 😅 .rodila v skotsku 🙂

bobocka
6. júl 2011

@slniecko77 kurnik ty si mala moj vysnivany porod!!! 😀