icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

dulkagabulka
6. júl 2011

@pici ved to..ved to..prečo???

nuž aku taku odpoved mi dala Konigsmarkova v knihe...pisala o tom,že velmi vela rokov viedla porody iba tak- žena na chrbate s nohami vyviazanymi...
a že napriek tomu,že bola potom školena vo vedeni porodu v inej polohe, tak mala pred prvym porodom, ktory videdla tak,že žena klačala na 4 tremu...v hlave si otočila obraz "naruby" aby vedela,ako ma postupovat..

ak človek robi niečo roky a osvedčilo sa mu to, ma tendenciu branit sa niečomu novemu- tam hrozi, že by sa niečo mohlo pokazit, ked nie je zvyknuty..

dulkagabulka
6. júl 2011

@pici pri zdravej matke a zdravom dietatku, a dobrom vedeni porodu je velmi malo pravdepodobne, že by sa niečo stalo 🙂

veronikapp
6. júl 2011

@pici joooj a ty si myslíš, že lekár bude pri tebe sedie´t 4 - 8 -12 hodín? 😀

pici
6. júl 2011

@aliza ta na 4 mi pride taka ze kde sa zapries? a taka v stoji zase vyvolava vo mne obavu ze dietatko padne na hlavu

raffaella
6. júl 2011

@dulkagabulka ano, aj to je druha stranka veci. Zase mozno sa tie statne nemocnice po case comusi aj "poducia" a stane sa to aj tam standardom. Niekde sa zacat musi. A napr. BS je statna nemocnica, podla mna su tam poplatky za tie sluzby smiesne (16,60 za nadstandard kde je aj manzel), porod je v ramci zdrav. poistenia, ubytovat sa tam da na ich hoteli tiez za smiesne peniaze, takze v konecnom dosledku si to moze dovolit asi takmer kazda mamina aj z mimoBS kraja.
Urcite sa daju viest o tom dlhsie polemiky, kto si co moze dovolit. Pre mna je porod zalezitost, ktora bude max. 2x za zivot, da sa v dnesnej dobe naplanovat babatko a tym padom aj financie, takze radsej si priplatit v tejto oblasti a mat zabezpecenu dostojnost a ostatne, ako napr. vselijake zbytocnosti ktore aj tak nevyuzijeme 😉 Ako som uz aj vyssie pisala, ja verim ze ak sa tak bude rodit v sukr. porodnici tak casom sa aspon nieco dostane aj do statnych a tym padom to bude dostupne vsetkym.

dulkagabulka
6. júl 2011

v polohe na 4 , či klaku sa nepotrebuješ zapierat..

bihan
6. júl 2011

@aliza mne príde iné rodiť v drepe a normálne na psíka na 4.. proste mi to nepríde veľmi odlišné od polohy na chrbte, ale to je asi zase len osobný pocit.

@pici myslím, že toho "prečo" by bolo viacej.. napr. prečo dieťa odnášajú napriek tomu, že ich v ničom neobťažuje nechať ho matke na hrudi.. prečo vyväzujú nohy remeňmi, keď som napr. osobne nepočula o žiadnej žene, ktorá by doktora pri pôrode kopla...teda je dosť možné, že prečo nepolohujú stoly, keď sa polohovať dajú, je jedna z podobných otázok.. no lebo to tak majú zaužívané 😅

Inak ja som tiež rodila v pôrodnici, ktorá nemá neonatologické oddelenie, teda pre bezproblémové rodičky od 37tt... zato som mala možnosť porodiť podľa svojich predstáv a do vane 😵

crysmile
6. júl 2011

@pici ale pri mne sedel len ked som uz tlacila, co bolo 20min., inak pozeral spravy a futbal a bol dost napaleny, ked som ho v tom musela prerusit..

jussti
6. júl 2011

@aliza citat lekarky-fakt len citujem
to je tak preto(tie strmene a viazanie)aby sa u zeny nespustil reflex ze spojiii nohy a ublizila by tak dietatu ...
komentar to nepotrebuje,
ja tomu vravim-ako zo zeny spravit poslusnu

pici
6. júl 2011

@dulkagabulka ale takto sa na to skutocne nemozeme pozerat.. dietatko moze mat predsa aj poporodne komplikacie a potom mi je na milu jarmilu ze som si fajne odrodila v exkluzivnej porodnici bez vybavenia, chapes nie? tak som to myslela, ze budem tam mozno "luxus moznosti rodenia" ale radsej pojdem do komunistickej nemocnice ja osobne s vedomim, ze je tam chirurgia, detske, proste nemocnica... a nie "len" porodnica...
@veronikapp no mne by sa to ratalo keby sedel :D a hlavne ked by som si to zaplatila, tak by aj mohol a vlastne aj mal nie?

dulkagabulka
6. júl 2011

@pici chapem 😉

aliza
6. júl 2011

@pici ja som rodila do vody, cize som sa zaprela do drziakov na vani a ked sa rodi na kresle, tak sa drzia napriklad operadla.

bobocka
6. júl 2011

@pici presne pre toto by som ja 4 nezvazovala,lebo sa v podstate nemas za co zapriet. a inak moj porodnik sedel a mal tak akuratny vyhlad na hmhm 😅 .a ked sa maly narodil,tak vstal,zodvihol ho do vzduchu ako trofej a bobco cvakal o zivot 😀 😀 😀

pici
6. júl 2011

@dulkagabulka a ako tlacis? bez zapretia?asi nemam predstavivost ale rukami nohami by som to asi potrebovala aj ked naozaj je pravda ze ta poloha na chrbte je odveci

raffaella
6. júl 2011

@pici no ja verim, ze to bude tak ako chcem (ak by som tam teda rodila) 😉 zase v takom Rakusku to vyjde v prip. komplikacii urcite viac, rovnako aj v CR a predsa len doma je doma. A mnoho zien iste privita sukr. porodnicu uz aj v BA kraji konecne.

crysmile
6. júl 2011

@bihan ja som mala nohy vyviazane, aj som im to tam ohla, lebo ja som bola prave z tych, ktore by doktora kopli, jednoducho som mala tyky v nohach.. rodila som na polohovatelnom kresle, ktore nik nepolohoval.. na sed tam bolo nejakych 20 centi, iba s nohami hore tam bolo ako tak pohodlne.. lebo inak som sa smykala dolu.. no dufam ze teraz budem moct vyskusat polohu inu.. ze si to presadim..

aliza
6. júl 2011

@jussti mne povedali, ze aby som lekarku nekopla 😀

pici
6. júl 2011

@dulkagabulka no to som rada. lebo som nechcela znemoznit novu nemocnicu. aj tak nebude pre kazdeho a aj tak to pre mna nepredstavuje bezpecie. pre mna osobne.

dulkagabulka
6. júl 2011

@pici skus si zohnat film
The bussines of being born
alebo film Orgasmistic birth

a uvidiš, ako sa da tak rodit...táááák krááásne, že sa budeš divit

veronikapp
6. júl 2011

@pici myslím, že takto to nefunguje 🙂 alebo má niekto inú skúsenos´t, Že lekár celý čas sedel pri rodičke od začiatku do konca? 🙂

jussti
6. júl 2011

@bobocka jeeeeeej tak to, no co sa clovek nedozvie 🙂 zajtra si to pozriem, urcite to je dobreeee 🙂

pici
6. júl 2011

@raffaella ale ved ano, ja nikomu nehovorim aby tam nesiel. ja len hovorim ze pridrahe na to, ze nemas poskytnutu starostlivost v pripade ak sa nieco stane. nieco sa stane a velmi rychlo koncis na kramaroch, cize pre mna neefektivne... a v mojom pripade to nie je otazkou penazi. ale ved tu vsetkym babam ide o moznost mat krasny porod v nemocnici bez toho aby ich to stalo taku furu penazi... preto mi koch nepride ako super riesenie... pretoze ak si zaplatis take nekrestanske peniaze aj v obycko nemocke, tak ver mi ze radi ti vyhoveju za taketo prachy aj tam

aliza
6. júl 2011

@pici presne to som chcela napisat, ze vlastne sa ani nepotrebujes zapierat. ja som napriklad fukala do vody, to mi pomahalo a predtym, ako som isla do bazena, tak som predychavala v stoji a pohupovala sa z nohy na nohy, videla som to raz v telke a vtedy som sa na tom akurat tak smiala a z nicoho nic som to zacala robit sama od seba a fakt velmi pomohlo.

veronikapp
6. júl 2011

mn e sa v tom reflexe najviac páčila poloha na kolenách a rukami sa držať toho oblého držadla hore na kresle, viem si to takto predstaviť a zdá sa mi aj najprirodzenejšia.

pici
6. júl 2011

@dulkagabulka ja nehovorim ze to nie je mozne... urcite ano.. neviem si to ale predstavit .. ale to neznamena ze to nemohlo byt pre niekoho uzasne...

jussti
6. júl 2011

@aliza co lekar to ine vysvetlenie, ale vysledok ten isty,
🙂 🙂 🙂 aby mali lekari pohodlie 🙂 😀

pici
6. júl 2011

@bihan mne k tym preco patri zatial menej veci ale nepolohovat polohovatelne tam urcite je :D

bobocka
6. júl 2011

@pici presne pre toto som ja zvolila nasu bystricku staru nemocnicu a nie pekny bs ci pohodovy zvolen a spol.pre mna bola bezpecnost dietatka na prvom mieste a pristup bol vedlajsi.ja som potrebovala mat pocit,ze ak sa s malym nieco stane pri porode,tak budu moct hned konat a nebudu ho musiet niekam inam prevazat.preto som ostala v bb a nelutujem a aj druhe aj desiate tu odrodim 🙂 ako prvorodicka som s niektorymi vecami nesuhlasila a mohla som nesuhlasit.teraz si uz usta otovorim 🙂 sice som nebola uplne poslusna a niektore veci som im zatrhla(ako prezeranie ma zospodu pocas kontrakcie.to nesmeli,museli si pockat,kym kontrakcia odznela) 🙂

aliza
6. júl 2011

@jussti tak tak

pici
6. júl 2011

@aliza ja mam hrozu z bazenovej vody.... ale mne sa pacil velmi porod co tu niekto hodil link taka pani tretie rodila v bazene.. ibaze tam mala aj muza 😀 nalozeneho