icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

abbey1
6. júl 2011

Moja dr pri pôrode sedela.

bihan
6. júl 2011

toto je zo stránky fotografky špecializujúcej sa na fotky pôrodov...tiež tam má aj muža naloženého. 😀
http://www.dfwbirthphotographer.com/PaxtonJude....

pici
6. júl 2011

@veronikapp no skoda... to by sa mi pacilo

pici
6. júl 2011

@bihan no tak to sme tu uz rozoberali. ale to teda hygienicke nie je... nie? mne ani bazen ako taky tak nepripada ale to mam ja vlastne haluze z bazenu atd... cize nerelevatne :D ale panko nalozeny v bazene je trochu viac ako moc 😀

raffaella
6. júl 2011

@dulkagabulka ja som videla ten Orgasmistic birth a jednoducho uuuuuzasne!!! Vtedy som sa na beton rozhodla, ze v BA rodit nebudem ani za svet.
Ja velmi verim na to, ze porod je cely o hlave. Predtym som si nedokazala predstavit, ze by som rodila na prirodno, bez EPI. Ja bolest velmi neznasam, u zubara stale musim mat injekciu na bolest, pri menzese tiez mavam silne bolesti, som na tabletkach. Ale ked padlo rozhodnutie BS a tam EPI nedavaju, aj tak som do toho isla, najma po prvej navsteve porodnice, kde sa nas ujal primar a tak s nami laskavo a dostojne zaobchadzal, ze som z toho este doteraz vyhukana. PP mi podpisal bez mihnutia oka a odvtedy som vedela, ze MUSIM rodit tam. Pocas celeho porodu som bola na apartmane v tichu a klude s manzelom, obcas mi urobili monitor kvoli odtecenej plod. vode (cely cas bol manzel so mnou, lezala som na boku ako mi vyhovovalo, sestry sa ma pytali ci mi je dobre), mala som uplnu volnost, sprchu, loptu, pozerala som telku, citala si casopis. Nikto nic neurychloval, hovorili ze som prvorodicka a nechaju to prirodzene rozbehnut. Cely cas som vyuzivala rozne polohy na otvaranie krcka, tancovala som pomale brusne pohyby, zapierala som sa do vsetkeho mozneho a hlavne som bola uuuplne v psych. pohode. Zrazu prisli na mna tlaky, rychlo ma odviezli do saly a tam som v sede porodila za 15 minut, bez akejkolvek ich pomoci, povzbudzovali ma ako na zavode 😀 Nastrih som mala v PP ze odmietam, resp. po dohode s lekarom. Lekarka sa ma opytala, ci moze lebo asi 2 zatlacenia sa mala vobec nepohla, ostala stale rovnako, asi som tu hradzu mala velmi tuhu, tak ja som mala pocit ze uz prasknem, tak som prikyvla, doktorka to urobila tak sikovne, ze som len citila take potiahnutie a stipnutie a zrazu len mala zo mna vyletela ako blesk, ja som vobec nevedela ze uz je vonku, iba som ju zrazu uvidela 😀 Nastrih mi potom kazde rano na vizite v ambulancii ozarovali laserom, takze nemam skutocne ziadnu stopu po porode. Dokonca moj gyndos mi na prehliadke po 600-nedeli ani verit nechcel, ze som rodila 😀

aliza
6. júl 2011

@pici hej hej, pamatam si toho 'panka', ako si ho nazvala 😀. Ja neviem, ja som vobec nerozmyslala nad tym, ze bazen-voda-riziko. Ja som cele tehu chodila na verejnu plavaren a tiez som nerozmyslala, zeby sa nieco mohlo stat. Ja som taky 'pozitivniak', v takychto veciach myslim pozitivne a na zle veci nemyslim, zeby som napriklad nieco chytila a tak. Povedala som si, ze budem riesit, az ked chytim, ved sa predsa neuzavriem do sklenika len preto, ze som tehotna. ja som normalne chodila cvicit cele tehu, dvihala som cinky, hrala tenis az do 8.mesiaca a vsetko v pohode. Od zaciatku tehu som vedela, ze budem rodit do vody a vlastne vobec neviem, ze preco. Nikdy som az taky velky fanda porodov do vody nebola, ale proste som to tak citila a vedela som, ze to tak bude.

bihan
6. júl 2011

@pici mne to vhodné nepríde, ale keď im to v pôrodnici nevadilo, tak to zrejme až taký hygienický problém nebude...možno sa predtým sprchujú alebo čo. 😅

pici
6. júl 2011

@aliza tak to je super... nemyslela som bazen ako riziko ... ale ze proste sa mi to nezda hygienicky az tak ok, predsa tam bola ina zena, voda. ja neviem. to sa mi nejako nepozdava :D ale inak sa mi to zda v pohode, len ja mam rada hygienu taku tip top :D tak ale mozno nazor zmenim

bihan
6. júl 2011

@aliza touto fázou som prešla aj ja.. nikdy som vodným pôrodom nefandila, prvú dcéru som porodila normálne na stole, ale pri druhej to nejako dozrelo, že to musí byť voda a basta. 🙂

ninan2
6. júl 2011

@raffaella super porod a som rada, ze je to v BS take dobre, pevne verim ze sa tam tiez dostanem, ak teda nebudu ziadne komplikacie ktore by tomu zabranili... 🙂 Uz aj dulu tam mam dohodnutu 🙂

pici
6. júl 2011

@bihan tak kazdy ma ine naroky...

pici
6. júl 2011

@raffaella bs je ako banska stiavnica alebo nejaka porodnica v zahranici, lebo som magor

pici
6. júl 2011

@bihan mozno aj ja zmenim nazor a budem rodit s pankom v bazene :D xixi

aliza
6. júl 2011

@bihan presne tak, jednoducho to prislo do mojej hlavy a uz neodislo 😉. A bolo to fakt uzasne, vytiahnut si z vody maleho 'kaprika'....doteraz mam z toho zimomriavky.

raffaella
6. júl 2011

@pici urcite to je vec nazoru, ja to nikomu neberiem 🙂 len ja si aj myslim, ze komplikacie nastavuju casto aj tym, ze sa privelmi zasahuje do porodov, podava sa EPI o ktorej sa az tak velmi neinformuje, nastava vela kliestovych porodov a podobne, k comu by iste neprichadzalo tak casto, keby sa respektovalo nie ze pohodlie, ale prirodzena potreba zien.
Zasa na druhej strane, minimalne v BA je fakt malo porodnic, vsetko sa urychluje lebo nie su na to ani kapacity ani nic. Zrusili sa male porodnice, tak sa plati za to takato dan 😒
@bobocka ani tebe nevyvraciam tvoj nazor, ale musim sa zastat BS ohladne novorodeneckeho, pretoze to su take famy co koluju. Sam primar nam ukazoval ako maju vybavenu novorodenecku starostlivost pre pripad nudze. Oni sa dokazu postarat rovnako dobre (ak nie lepsie) v pripade komplikacii pri porode o babatko ako hociktora ina velka nemocnica a ak je dopredu zname, ze dieta bude mat nejake problemy vazne, rovno posielaju maminu rodit do BS. Takze ak sa vie, ze hrozia problemy tak sa ide rovno do "velkej" nemocnice. A su tam take vyborne lekarky na novorodeneckom, ze doteraz cerpame z ich rad o starostlivost.

pici
6. júl 2011

@aliza a on ti tam tak plaval?

aliza
6. júl 2011

@pici ako sa hovori, 'nekric hop, kym ti nepreskoci' 😀. Nikdy nevies, co bude a mozno casom naozaj zmenis nazor.

pici
6. júl 2011

@raffaella ano ... o tom sa da polemizovat donekonecna... ale dietatko naozaj nieco moze mat po porode, necakane a potom co? a presne ako si povedala zrusili male nemocnice a rodi sa potom takto narychlo... co je na ukor tych, ktore chcu porod mat krasny ... / ako kazda berie porod inak, niekto ako zazitok , niekto v style rychle bezbolestne a najma zdravo /

pici
6. júl 2011

@aliza je to docela mozne :Dale skor si myslim ze nie...

raffaella
6. júl 2011

@ninan2 jeeej budem drzat palce, nech to vyjde 😉 Ja som sa stale malickej prihovarala, ze vydrzime to do Stiavnice (lebo som mala uz od 36.tt poslickov a tvrdlo mi brucho). A ked sme uz boli zbaleni a na ceste asi hodinu od BS, tak som jej povedala, ze uz moze kedykolvek prist 😀 Asi zabralo, lebo sme tam sli 2 tyzdne pred TP a ona sa narodila tyzden pred TP (bol spln mesiaca a praskali nam tam vody ako na beziacom pase 🙂)

bobocka
6. júl 2011

@raffaella mozno,neviem ako je to teraz a asi je to ok ked pises,no ja ked som rodila takmer pred dvoma rokmi,tak to tam bolo uplne chabe a preto som to ako moznost vylucila.kamaratka tam odrodila obe deti a bola nadsena 🙂 .ale inak vtedy brali len rodicky co nemali rizikove tehotenstva,resp by sa predpokladal komplikovanejsi porod.asi sa to zmenilo,no aj tak ostanem u nas 🙂

aliza
6. júl 2011

@pici no bol podomnou, spojeny snurou a ja som bola v takom soku, ze som sa musela spytat midwife, ze 'ci uz' a ona, ze ano, tak som ponorila ruky do vody a vytiahla ho von, fakt neskutocne, neda sa to vobec opisat. a potom som ho drzala a drzala a drzala....

bihan
6. júl 2011

@pici možno budeš rodiť úplne bez pánka 😀 My sme to nechceli ani jeden, takže nebolo čo riešiť.

@bobocka chcela som ti napísať to isté, čo raffaella.. úplne každá pôrodnica musí mať vybavenie na oživovanie novorodencov. Nedokážem si predstaviť, že by existovalo zariadenia, v ktorom sa rodia deti a nemali by dostatočné vybavenie na to, aby im mohli v prípade potreby pomôcť. BŠ len nemá vybavenie na to, aby sa starali možno o patologických novorodencov, o predčasne narodené deti, ale ak k nim príde rodiť mamina v termíne, určite jej pri problematickom pôrode nenechajú umrieť miminko, lebo na to nie sú vybavení.

pici
6. júl 2011

@aliza jeeeeeeeeeeeeeeeeeeee tak on sa tam tak plahocil :D ake mile :D

pici
6. júl 2011

@bihan no ja som zatial presvedcena urcite o tom, ze akokolvek zmenim nazor mozno na porod , polohy atd vsetko co tu pisete/me... tak panko tam isto nebude

aliza
6. júl 2011

@pici pridala by som aj foto, ale nedavno nam padol cely comp, tak sa nanovo vsetko instalovalo, fotky su fuc, ale mame ich na externom disku, len s tym ja velmi nemusim...

raffaella
6. júl 2011

@pici ano, BS je Banska Stiavnica 😉 hlavne ti prajem dobry a co najrychlejsi porod, nech vsetko dopadne na jednotku a ste s krpcom zdravi a rychlo aj doma! A este manzela pri porode, lebo to je uzasna vec a najvacsia podpora, nas to aj velmi zblizilo a aj manzela s dcerkou, oni su ako take dva cecky 😀

pici
6. júl 2011

@aliza jeeeeeeeeeeeeeee ved ked sa ti budes chciet, pridas ich nei? ci

@raffaella si zlata. ja este otehotniet musim :D

ninan2
6. júl 2011

@bobocka @raffaella no myslim ze v BS stale beru iba nerizikove tehotenstva, a snad aj same mamicky si uvedomuju, ze ked sa daju cakat problemy, pojdu radsej tam, kde je lepsie vybavene novorodenecke... Ja keby som cakala hociake problemy, tak idem v BA na Antolsku, nebudem riskovat BS... ale zatial je u mna vsetko v pohode, uplne ukazkove tehotenstvo 🙂 A samozrejme zakladne vybavenie pre zachranu novorodencov v BS maju, ako v hociakej inej malej porodnici...

raffaella
6. júl 2011

@bobocka ano, to je pravda, aj teraz tam chodia len bezproblemove tehotenstva. Ved urcite keby aj u mna bolo nieco vazne ako predpoklad, tak idem do velkej nemocnice, ale tym ze som mala uplne dobre tehotenstvo, tak sme isli tam.