icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

bobocka
9. júl 2011

@pici inak ja ked som s tou ubohou malou bonbonierkou vyrukovala na tu zdravotnicku,ktora mi najviac pomohla(nechcem specifikovat ohladom coho to bolo,ale v podstate to nebolo nic sielene ale robit sa to nema),tak ta zdravotacka bola velmi prekvapena a odmietava.az ked som na nu naliehala,ze nech si to zoberie,ze ved jej nedavam kluce od noveho auta,ale kus cokolady,tak si to zobrala,no dakovala mi ako keby som jej neviem co dala.takze ja som ohladom tohto mala len velmi milu skusenost 🙂

pici
9. júl 2011

@bobocka ja takisto. ja som doniesla sestrickam kavu bonbosku a povedala som ze udrzbar to posiela a odisla som :D

bobocka
9. júl 2011

@pici a podla mna pokakovne nie je smutne.to je uplne v poriadku 🙂 to nie je uplatok,vsak dana vec je uz vykonana.to je len vyzdvihnutie tej veci a vyjadrenie spokojnosti.ale ak clovek dava uplatok(teda bubaky dopradu) a ak si niekto uplatok doslova vypyta,tak to je uz ina kava 🙄

pici
9. júl 2011

@bobocka no niekedy netreba ani pytat, staci pristup :(

bobocka
9. júl 2011

@pici ale tak ti poviemz,e ja kebyze viem a zazijem taketo ziadanie uplatku,tak dotycneho asi zazalujem.nikdy v zivote sa to nezmeni,pokial sa ludia neozvu a neupozornia na to.a to je vo vsetkom.ja ked som nespokojna,tak sa vzdy ozvem.a zas aj ked som spokojna 🙂

pici
9. júl 2011

@bobocka presne tak... ale vies... ako to chodi... v podstate aj ja to podporujem tym ze uplatok davam , aj ked nie je ziadany aj ked z mojho pohladu ho definujem ako podakovanie, nie ako uplatu

bobocka
9. júl 2011

@pici ja viem,ze sa furt opakujem,ale pre mna podakovne uz po samotnom zakroku nie je uplatok.uplatok je ked niekto najprv zoberie peniaze a az potom kona.ak niekto dostane pridane na zaklade dobre vykonanej prace ,tak to nie je uplatok.pretoze jeho vykon od toho nezavisel.kdezto ked si niekto dopredu peniaze vypyta,tak tym dava najavo,ze ak nedas,tak necakaj sluzbu,ktoru by si dostala ak das.to je uplatok.podakovne nie je podpora uplatkarstva.to je uz na spokojnosti samotneho pacienta ci zakaznika.ak som spokojna a mam potrebu to hmotne vyjadrit,tak vyjadrim,ale uz samotny zakrok ci sluzbu to nijak neovplyvni,lebo ta je uz vykonana 🙂 ono je velmi tazke uplatkarstvo dokazat,lebo clovek sa nemam velmi o co opriet.je to len tvrdenie voci tvrdeniu.pokial nie je nejaky zvukovy zaznam,ci nejaka pisomna dohoda(co je blbost,lebo nikto predsa nepodpise papier,ze uplatok zobral),tak sa clovek spravodlivosti len tazko dovola.cely bludny kruh to je 😖

katka888
9. júl 2011

@bobocka
no ak ta mozem trosku opravit, uplatok je, aj ked clovek nieco vezme po tom, co nieco urobil, bez predchadzajuceho dohovoru... teraz to myslim z pravneho hladiska. raz sa mi sice podarilo ukecat jedneho pravnika, ze ak niekto nieco vezme po vykonani sluzby bez toho, zeby sa na tom vopred dohodli, tak to uplatok nie je, ale po dlhom "studiu" zakonov sme dospeli k zaveru, ze pravo to tak nevidi a uplatok je aj to, ak niekomu nieco das po vykonani sluzby bez toho, zeby ste sa voprred na tom dohodli. to len tak na okraj, aj mna to "prekvapilo", ten vyklad zakona 😉 😉 😉

bobocka
9. júl 2011

@katka888 kati ja pravne vysvetlenie veci nejak neriesim.neriesim konkretny pripad.stale sa bavime v teoretickej rovine a ja mam osobne na vec taky nazor ako som napisala a podakovne za uplatok nepovazujem.ak niekto ano a ak aj zakon to tak chape,tak sa hadat nebudem.no ja ako clovek v podakovnom nic zle nevidim. 🙂 ale vadi mi,ak niekto podakovne caka.teda ak sestricky v nemocnici napr automaticky tu bonbonierku a kavicku ocakavaju.to uz nie je na mieste.ale nepaci sa mi upierat niekomu pravo sa za nieco aj hmotne podakovat.pretoze niekedy ma clovek pocit a potrebu zvyraznit svoju spokojnost a to by sa za uplatkarstvo brat nemalo.ved je to len prejav vdaky.🙂

dulkagabulka
10. júl 2011

@katka888
možem sa ta spytat, v nemocnii v ktorej si rodila je skin to skin povoleny každej žene, teda robi sa paušalne? je to Nova nemocnica na SNP v Košiciach?

Kedže v našej nemocnici maju problem že po pravnej stranke, ak by dieta napriklad vypadlo matke z ruk, že ony za nu a za neho maju zodpovednost a že nevedia,ako to ošetrit..

podpisovala si niečo, že berieš zodpovednost na seba?alebo to urobili bez problemov a bez podpisov?

katka888
10. júl 2011

@dulkagabulka
maleho vzali osusit , povazit a potom ho doniesli, nic sme nepodpisovali, neziadali. niekde som pocula, ze ak je pritomny otecko, cize mamicka nie je sama, tak nechavaju babo s maminou pocas tyc 2 hod co je na sale po porode, ale ze to bude skin to skin, to bola pre mna novinka, rped rokom nam malu doniesli,a le oblecenu a dali mi ju na postel na ktoru ma prelozili a na nej som bola tie 2 hodky vedla saly. ale min rok bolo vela rodiciek, asi potrebovali porodny stol. teraz som rodila sama, nechali ma na proodo stole a maleho doniesli neobleceneho. asi ak by tam nebol otecko, nenechali by ma s dietatom.

ano, nova nemocnica na triede snp v ke

dulkagabulka
10. júl 2011

Film Orgazmicky porod s českymi titulkami na stiahnutie tu

http://www.uloz.to/9614365/orgasmicky-porod-org...

didi35
10. júl 2011

@katka888
@bobocka
Podla mna dakovne nie je uplatok - to by musel ten lekar porusit svoju povinnost vyplyvajucu z jeho povolania.

Prijímanie úplatku
§ 328
(1) Kto priamo alebo cez sprostredkovateľa pre seba alebo pre inú osobu prijme, žiada alebo si dá sľúbiť úplatok, aby konal alebo sa zdržal konania tak, že poruší svoje povinnosti vyplývajúce zo zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až päť rokov.

Podplácanie
§ 332
(1) Kto priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne úplatok alebo ho sľúbi inému, aby konal alebo sa zdržal konania tak, že poruší svoje povinnosti vyplývajúce zo zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie, alebo z tohto dôvodu priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne alebo sľúbi úplatok inej osobe, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

didi35
10. júl 2011

@dulkagabulka
Pred par dnami som rodila na Kramaroch a tam som mala dieta hned na bruchu, prilozili k prsniku, prikryli ho plienkou a dekou. Vedla mna stala sestricka z novorod. odd. a pridrziavala mi ho, aby nespadol. Potom ho odniesli na par minut na vazenie a meranie a asi po 45 min. ho obliekli a znova mi ho doniesli - celkovo zostal s nami na sale asi 2,5 hod., kym sa vybavil moj presun na izbu. Vzali mi ho, ked prisla sanitarka a prekladala ma na vozik a asi po 10 min., ked som uz bola na izbe, mi ho znova doniesli - stihli to len okupat. Pytali sa ma, ci ho chcem hned nazad, alebo si chcem oddychnut par hodin - ja ze spat nebudem, tak mi ho po okupani doniesli hned.

dulkagabulka
10. júl 2011

@didi35 waaw 🙂
tie 2,5 hodiny pri tebe stale stala sestrička s "stražila ta"?
alebo si bola sama s dietatom a si niečo podpisovala, že berieš na zodpovednost??

akoze podla mna som dala teraz dost hlupu otazku,ale potrebujem ,aby som vedela povedat v našej porodnici,ako to riešia inde..

slniecko77
10. júl 2011

@dulkagabulka asi mi nevies odpovedat na otazku co som ti polozila, ohladne nastrihu a naslednej moznosti inkontinencie mocu a stolice a neskorsej moznosti prolapsu maternice? nemyslim to v zlom len ma zaujimal tvoj pohlad, nazor, vedomosti 🙂

slniecko77
10. júl 2011

@didi35 gratulka 😵 je to super, ze ti dietatko nechali tak ''dlho'' ja som ho mala celu dobu pri sebe, teda ked som sa sla osprchovat tak nie..je to uzasny pocit 😵 😵 😵

dulkagabulka
10. júl 2011

@slniecko77
moj nazor je, že nastrih nechrani hradzu pred rupturou najvyššieho stupna- teda rupturou ,kedy sa natrhnu aj zvierače konečnika- to by take ruptury v našich nemocniciach neexistovali- ale existuju- a vo vačšine su pokračovanim nastrihu- a ako som sama viackrat napisala- sama som ukažkou toho,že ma to neuchranilo...pisala tu žena, ktora trpi inkontinenciou stolice po nastrihu...vačšina žien,ktore mali taku rupturu trpi inkontinenciou plynov...

čo sa tyka inkontinencie- že nastrih chrani pred inkontinenciou- všetky tie ženy, čo teraz podstupuju plastiku močoveho mechura- a ver, že ich je požehnane- všetky tie ženy rodili s nastrihom? ako je možne, že trpia inkontinenciou,ked mali nastrih??

čo sa tyka pprolapsu maternice- je pravdou, že v predvojnovych časoch a aj povojnovych sa tento jav vyskytoval u starších žien...ako dovod boli uvadzane nekontrolovane ruptury pri porodoch a nasledne ochabnutie panvoveho dna- treba však mysliet na to,že tie ženy tažko pracovali, nemali matersku dovolenku, pracovali hned po porode a podobne...
a tiež treba mysliet na to, akemu % dnešnych staršich žien vlastne ani nema čo "vypadavat"- lebo o maternicu pridu vo svojich 40-50 rokoch života..

moj nazor je taky, že rutinne nastrihnutie /priznavam,že niekedy je naozaj potrebne/ -zdoraznujem to rutinne, je naozaj zmrzačujuci ukon, ktory možem prirovnat k obriezke africkych žien

pri spravne vedenom porode, pri ktorom si žena vyberie sama polohu a tlači nie riadenym tlačenim je takato ruptura vzacnostou- a ak sa stane, treba ju naozaj kvalifikovane ošetrit- lebo aj sposob šitia je doležity

dulkagabulka
10. júl 2011

@slniecko77 objednala som si najnovšiu publikaciu, ktoru vydala Slovenská komora porodnych asistentiek- zatial ju doma nemam,ale jej nazov "Je profilakticky nastrih hradze naozaj potrebny?" - hovori za všetko. Podla referencii sa v nej piše, že nie je

dulkagabulka
10. júl 2011

@slniecko77 ešte by som upozornila aj na to, že ženy volakedy nemali ruptury ošetrene-teda zašite...

tu je ta publikacia
http://www.sksapa.sk/2009031159/Publikácie/nova...

autorka piše
bola som prekvapená,
keď som počas mojej práce na tejto štúdii zistila,
že rutinný výkon nástrihu hrádze vznikol bez akéhokoľvek vedeckého základu,
je vedecky nepodložený a vyučuje sa a praktizuje sa naďalej..."

slniecko77
10. júl 2011

@dulkagabulka dik za vycerpavajucu odpoved 😉
..ja tiez nie som za rutinny nastrih, prolaps maternice sa este stale vyskytuje u starsich zien (co rodili po vojne)
..a nemam statistiku ktora podporuje alebo vyvracia, ze ktore zeny maju viac plastik mocoveho mechura
..a neobchadza ma pocit, ze na mna utocis..tieto otazky by si mohla klast gynekologom-porodnikom, ked s nimi ''spolupracujes'' mozno by vznikli zaujimave odpovede

dulkagabulka
10. júl 2011

@slniecko77
ked sa v Europskom parlamente zbierali podpisy proti obriezke africkych žien, jeden z lekarov prosil aktivistov, aby začali zbierat podpisy proti epiziotomii
takže tak
to len my, na slovensku, ešte bojazlive ženy, krmene roky informaciami o tom,ako ked sa nenechame strihnut, tak sa roztrhneme- prikyvujeme, že ano ano..

dulkagabulka
10. júl 2011

@slniecko77 ježíííš..že utočim??
z čoho maš taky pocit?? ipropanakrale...vidno,že ma nepoznaš..
nemam to vo zvyku..
pri svojich otazkach pišeš, že to nemysliš v zlom- z toho mi vyplyva,že možno podvedomo očakavaš nejaku nie peknu odpoved odo mna
všetko čo som dnes napisala mi ide od srdca- citim iba potrebu zdielania- je mi luto,ked tam vnimaš dačo ine- ver, že to tam nie je

čo sa tyka tych plastik, toho percenta- tak vratane generacie mojej mamy až doteraz su v našej republike strihane všetky prvorodičky-takže to % sa približuje k 100%

slniecko77
10. júl 2011

@dulkagabulka tak som rada, ze som ta nespravne pochopila 😉
..mne tiez pride rutinna Epi zbytocna a som rada, ze som to zvladla bez nej
..ta knizka moze byt velmi zaujimave citanie, skusim sa k nej dopracovat 🙂

dulkagabulka
10. júl 2011

@slniecko77 klast otazky v nemocnici?
kladla som - odpoved bola presne ta čo sa traduje- že to ženy ochranuje pred prolapsom a inkontinenciou...ja som maly pan na to,aby som ja vravela lekarom ,čo maju robit- a to k mojej praci ani vobec nepatri..
su to ženy, ktore možu niečo vyžadovat,alebo odmietat- napr. nastrih , neprirodzenu polohu, v ktorej to natrhnutie je takmer iste

slniecko77
10. júl 2011

@dulkagabulka vies, ze som ocakavala taketo odpovede 😉 aj ja som take dostala
..ja som len chcela vediet ci si s lekarmi o tom diskutovala..aj snaha sa ceni

jussti
10. júl 2011

ja som si tiez volakedy myslela, ze nastrih je lepsi ako natrhnutie a taketo blbosti a ked som stravila kopce vecerov na nete a citala si kopec clankov, problemy zien, nazory lekarov, videa s nastrihom, , slzy mi tiekli po tvari , vecer som sa klepala ako mala s otazkou v hlave PRECO toto musia lekari(povacsine lekari su muzi) zenam robit, ked staci porod viest proste inac .... napadlo mi kopec otazok dost sialenych a najhorsia je bezmocnost ... lebo rodit sa da u nas povacsine len tak ako sa to robi, akoby sme vsetky zeny boli rovnake. a ked sa zena opyta lekara, tak lekar castokrat povie to, co on uzna za vhodne a zdovodni tak, ako zdovodni a laikovi sa moze nahovorit coloklvek-uveri, ked nie je odbornik
a logicky, ked natiahnem latku na total plne pecky a strihnem, tak co spravi??? bude sa trhat dalej
a kopec inych dalsich veci, ktore je tazke dat do par slov, to treba SAAAAAMM sam popozerat postudovat a nie jeden ale vela vela vela vela, vela uhlov pohladov, nie iba vlastne skusenosti, ci zazitky jednej dvoch zien, ale vela a potom si z toho urobit vlastny usudok
a ja som svoj usudok po mesiacoch zmenila, potom zas zmenila a nakoniec som ostala pri tom, ze nastrih treba ojedinele(ojedinele je podla mna napr. 15%)-priroda nie je hlupa, minimalne v porode-tak prirodzenej veci hlupa byt nemoze 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 moj nazor, ktory sa formoval dlho 🙂 🙂

fodorka
10. júl 2011

chcem len zareagovat.pri prvom porode ma nestihli nastrihnut tak osm sa riadne potrhala zasivali ma 50minut bolo to hrozne a som si dlho nevedela sadnut na rit! a teraz pri druhom porode ma stihol doktor nastrihnut a este k tomu musel opravit to stare sitie ze to oblo hrozne plus akoze nove a trvalo vsetko cca 7minut takz eparada a to hned dv ehodky po porode som sedela doslova na zadku a bola som vpohode..keby som vraj mala babo do 3,30kg tak nai nastrih nic by ne,musel byt no druhy mal 3,90takze bol....

slniecko77
10. júl 2011

@jussti ja mam podobny nazor, Epi len v pripade ruptury 3.stupna..v tomto som tvrdohlavo za
..su dva pohlady na nastrih, ja sa hojim keloidnou jazvou, celkom dobre si neviem predstavit ako by to vyzeralo, keby som sa roztrhla na ''franforce'' a potom by sa mi zhojila rana keloidnou jazvou, aka by bola funkcnost oboch zvieracov a ako by to vyzeralo vizualne..keloidna jazva nie je uplne elasticka..aj preto som sa obavala nenastrihu za kazdu cenu

ellen
10. júl 2011

ahojte, necitam celu temu, len posledne prispevky.
nepamatam si, ze by mi dali na vyber, ci chcem nastrih, ale viem, ze asi to nestihli, lebo som sa potrhala. nepamatam si ani, ci ma to bolelo, len viem, ze som uvidela malu, povedala meno a uz ma sanitar bral na salu, lebo ma zasivali v narkoze... asi chvala Bohu, len horsie bolo, ze som bola malicko s malou, kym som sa pozviechala po prvom dni, to puto nam trosku trvalo nadviazat.... inak ma zasil perfektne, spokojna som bola 100%-ne.... ked spominate vahu dietatka, tak Babu mala 3250 g... takze nie je to vzdy cierne alebo biele...