Istý cisarák a väčšie stresy
Ahojte.Som v 32.tyz,teda resp.uz ani neviem,lebo včera skrz problémy som zašla za iným a ten mi vravel,ze bud.je mala extrémne veľká,alebo s najväčšou pravdepodobnosťou som uz na prelome 34-35.tyz.Ako to vlastne zistím?Včera mi oznámil,ze vzhľadom na problémy a úzku panvu čo mám mám rátať s cisárskom.Ja som bola nachystana na prirodzený pôrod a zrazu cisarak.Termín mám oficiálne 20.6 a doktor vravel ze týždeň pred uz sa ide ležať do nemocnice a 2-3 dni pred terminom sa robí cisarak.Dosť ma včera nastrasil,ked mi vysvetľoval ako ťažko sa zotavuje po cisaraku.Mám z neho panický strach,mne nemá kto poradiť ohľadne pôrodov,môj gynekológ sa somnou na túto tému nebaví.Teraz neviem čo mám robiť v noci som nespala len rozmýšľala,čo a ako.Veď aj baby čo píšu na MK opisujú spravovanie.po cisárskych rezoch katastrofálne.Poraďte prosím,dakujem! 🙂
@henikapetko Ahoj,aj moj maly bol na mna velky a navyse sa neotocil hlavickou dole,bol zadockom 🙂 takze bola takmer 100% pravdepodobnost ze to bude cisarsky,no pred tym,ako som sa maka hlasit na prijem prisli kontrakcie 🙂 a hoci to vyzeralo ze uz odrodim bol to cisarsky aj tak 🙂 a to som sa velmi precizne pripravovala na spontanny porod 🙂 takze sa vooobec ale vobec nestresuj,ver,ze vsetko bude tak,ako ma byt a bude to tak dobre pre teba aj babo. Ja som sa zotavovala dlhsie po cr ako ostatne baby ale ty sa mozes zotavit rychlejsie ako ktokolvek iny 🙂 nepremyslaj nad tym,nerob si v hlave rozne scenare (ja to poznam🙂 a necitaj uz nic 🙂 dookola si hovor ze vsetko spolu s dietatkom zvladnete 🙂
@henikapetko
Neboj sa. Ja som bola mimo po prir.pôrode dlhšie, ako kamoška po sekcii. Bude to lepšie aj pre teba, najmä ked máš zdrav.problémy.
Tak nech to dobre dopadne🙂
@dobromila1111 ak budem po cisaraku pustia k nám aj partnera?
@henikapetko
Kde myslis, ci pustia partnera- na operacnu salu? Alebo na izbu????
@henikapetko
Ahoj, sekcia nie je nic take katastrofalne, ako to niektore opisuju - samozrejme zalezi aj od prahu citlivosti u tej zeny. Ale najhorsie je to rozchodit a potom uz v pohode. Iste, je to operacia, rana aj vnutorna, ale poznam zienky, co mali horsie zotavenie po klasickom porode. Takze ziadne stresy.
@shania31 na izbu lebo ze vraj ani tam.nepustaju návštevy
@shania31 a ked nebudem mať celkovú markízu tak by ho mohli aj na sal pustiť ci?
@henikapetko - aj ja ti mozem moju skusenostnapisat. Mam za sebou dva cisarske, prvy akutny, druhy planovany a predpokladam, ze toto dalsie bude tiez planovany. Chapem ta uplne, ze ked si "nastavena" na spontanny porod a zrazu ti povedia, ze to bude sekcia, tak si zmatena, ale ber to tak, ze ked je babatko ozaj velke tak je to to najlepsie pre teba aj pre neho!!!
Ako ti tu uz dievcata pisali, zavisi velmi vela od prahu bolesti tej ktorej baby! Ja som sa druhy krat na ten spinal normalne tesila (asi mi hrabe, ale ten pocit, ked ta zalieva teplo a prestavas si citit nohy je parada! 😀 ) Najneprijemnejsie na celom cisarskom pre mna bolo cievkovanie (co sa da ale uplne v pohode vydrzat, ved to ani bolest nie je) a druhy den po taka celkova slabost...ja som mala akokeby seknute v krku od toho operacneho stola. Ale po tomto jednom dni to uz bola pohoda. Ja som robila o 10.00 hod a okolo 16.00 uz mi vyberali cievku a musela som chodit (pri druhom, pri prvom to trvalo dlhsie). Chvilu chodis kvoli rane trocha v predklone a jasnacka, ze aj pri kojeni si potom musis najst tak polohu aby si tu ranu az tak nenamahala. Ale ja som ani migreny nemala ani nic podobne! Kolegyna oproti ale pistala este ani vybalena nebola...cievku si ziadala az po spinaly a 4 dni ju vraj hlava bolela! A mna z nej .... 😀 Nemusis sa bat, naozaj to nie je ziadna katastrofa!
@henikapetko
Štandardne sa ocko na pooperačku nepúšťa..ale snáď vám povolia🙂 a tebe bábika budú nosiť prikladať🙂
To čo vám dovolia veľmi závisí od pôrodnice. Ked som ja bola na pooperačnej, muž s malým mohli prísť, jedy chceli🙂 a ked neboli orientovaným mne, boli spolu na izbe🙂
Ajoj, nestresuj sa! Babo musi von. Dcerku som rodila prirodzene a dvojicky cisarskym. Avsak sa vypytali na svet pred naplanovanym terminom tak som i uzila krasne 7 hodin kontrakcii, stihla som sa uplne otvorit a leby neboli v koliznej polohe urcite by ma nechali rodit normalne. Takze viem si porovnat oba sposoby. Pre mna bol prirodzeny porod lepsi v tom, ze hned po porode som behala alo srnka mohla som si sadnut, vybalit tasku postarat sa o malu.nebol to med lizat hlavne to vysetrovanie pocas kontrakcii by som nepriala ani nepriatelovi. Samozrejme po nastrihu a siti aj ten sex bol bolestivy. Pri cisaraku som bola rada ked ki dali spinal po dlhych kontrakciach a potrebe tlacit. Yen absolutne nebolel, samotny cisar v pojo yrochi neprijemny ale potom to bolo strasne. Strasne v tom ze od druheho dna som mala dvojky na iZbe a sama so sebou som mala co robit a tam nikoho netrapilo ze sa nevladEs najest nie ro estemo deti statat. Ale nola som nitena vstay a chodit koli detom. Aj ked som mala pocit ze to neskonci a nikdy sa normáne uz na posteli neotocim za dva tyzdne bolo vsetko ok. Vyhoda cisarskeho je ze nemusis but dlhe hodiny v kontrakciach nikto sa v tebe nevrta led mas najsilnejsie bolesti. Taktiez tam dolu si iplne v poho sex v poho. Pre ˇna nolo uplne najjorsie lezat tych 24 hodin. To bolo fakt strasne. Inak ja osobne by som sa dala skor mahovorit na prirodzeny porod mechapem ako si niektore mozu za cisar aj platit. Ale neboj sa, prezijes ako my vsetky. S osstupom casu sa mi to vobec nezda take hrozne a za moje deti bu som vydrzala aj sto nasobnu bolest!
@henikapetko Vpichnutie spinalky boli ako injekcia.
@henikapetko
Na operacnu salu v statnych nezvyknu pustat- poznam taku, ale sukromnu, kde otecka pustia aj na salu pocas sekcie. Vela to zavisi od porodnice. Ja som mala cisarak akutny v sukromnej klinike v BA a tam otecko oboch chlapcov hned videl, odfotil si ich a potom ked ma previezli na izbu, hned prisiel za mnou.
@henikapetko Ahoj, ja som len chcela napisat, ze planovany cisarsky je urcite lepsi ako akutny...aspon si nemusis odtrpiet aj tie kontrakcie. Ja som mala akutnut sekciu po 12 neuspesnych hodinach kontrakcii, mala bola prote prilis velka a nezostupovala....mne pichli epidural do chrbta, vobec som to necitila, lebo miesto ti znecitivia takou injekciou, ktora len trochu stipne. Neviem, ako to budu robit tebe, kedze planovany sa robi trosku inak. Cely ten zakrok je v pohode, ako hovoria baby. Pre mna najhorsie bolo sa postavit po tych 24 hodinach, to bola bolest, ale da sa to prekonat...na sekcii podla mna nie je najhorsi ani ten zakrok kedze ho necitis, ale skor to, ze jazva dot boli...ako po kazdej operacii. Nemusis sa bat, zvladnes to, vela zien odrodilo cisarskym aj tri deti a zvladli to. Co sa tyka kojenia u mna sa to rozbehlo az na treti den, ale kojila som veselo do dvoch rokov, takze tiez o nezavisi od toho. Chapem, ze mas strach pred neznamym, ale naozaj to nie je az take. Drzim palce! 🙂
http://tehotenstvo.rodinka.sk/sprievodca-porodn...
TOTO SOM NASLA 🙂
@henikapetko chapem tvoje obavy. Ja som tak rodila 2x. Prvy cisarsky bol pre mna tazsi,mala som aj zimnicu,dlhsie a tazsie som sa spamatavala. Pri druhom som uz vedela,do coho idem,aj ma,prepadavali obavy,ale tento druhy som si dokonca uzila a s anesteziologickami sme sa porozpravali,pozartovali. Aj som sa rychlejsie spamatala.
rozdiel bol aj v tom,ze som mala inu anestezu a navyse mi druhe babo nosili kazde 3hodiny,kym prve som nevidela vyse 24 hodin,lebo nebolo miesto a boli sme o poschodie vyssie.
neviem,ci to bolo anestezou,alebo tym,ze mi malu nosili,alebo tuzbou byt ci najskor fit kvoli obom detickam (mam 2r. rozdiel),ale ta druha bola neporovnatelne lepsia. A dala by som sa este nahovorit na jedno babo 🙂.
cize ja mam aj prijemnu,aj neprijemnu spomienku na cisarsky.
aj ja som chcela rodit normalne,ale som si povedala,ze dolezitejsie je pre mna zdrave babo a spolahla som sa na rozhodnutie lekarov. (ja okrem uzkej panvy mam i uterus bicornis).
a mala som lokalne umrtvenia.
@henikapetko moj drahy bol pri 1. sekcii pritomny tak,ze bol v inej miestnosti,maleho mu dali do narucia,mohol odfotit. Ale pri mne nebol. Ani nechci,aby tam bol,lebo to je operacia,videla som v telke cisarak natoceny (asi lesiac pred porodom) a veru som miestami zatvarala oci a to ja dost vydrzim (pozeravam Kosti 🙂) ).
@henikapetko ja som rodila v novembri, isla som do nemocnice jeden den pred sekciou. Ano bolesti budu, hlavne ked sa budes musiet postavit na nohy, ale je to len pre teba lepsie, o take dva tri dni to uz bude vsetko v poriadku, bolesti stale budu ale znesitelne. Co sa tyka toho spinalu, nic nectit po zavedeni, jedine co bolo pre mna neprijemne bolo, ze som si necitila nohy, taky blby pocit, inak nic. Hlavne nestresuj.
ja som rodila 4 mesiace dozadu plánovanou sekciou kvôli polohe KP (bábenko bolo otočené dole nožičkami). A keby som rodila aj druhý krát, určite by som chcela znova tak isto. Prirodzeného pôrodu som sa bála jak čert kríža. Pozri, vyhneš sa pôrodným bolestiam a všakovakým komplikáciám. Je pravda, že najhoršie bude sa prvý krát postaviť, ale potom to už pôjde lepšie. Neverila som, ked sestrička povedala, že za týždeň budeme behať jak srnky. A mala pravdu, ani stopy po pôrode 🙂 Ale...mala som jednu komplikáciu...Príšerné bolesti hlavy...Ale bola to asi moja chyba, lebo som sa nemala 24 hodín hýbať (zdvíhať hlavu). Cítila som, ako keby moja hlava mala 100 kg. Trvalo to cca. 5 dní, ani postaviť som sa nechcela, lebo vtedy sa tá bolesť vracala. Ale pomáha na to kofein v každej forme. ( káva, kofola). Držím palce, a neboj sa 😉
ja som 4 dni prenasala, dali mi oxytocin, aby som sa otvarala, ale ani po 45 min. sa nic nedialo, len bolesti boli sialene... tak sme ziadali cisarsky... doktor povedal, ze sme sa spravne rozhodli, ze aj on cakal na to, kedy si on poziadame (nemocnica, kde som rodila, preferovala prirodzeny porod)... nalozili ma na operacnu postel, nadychala som sa rajskeho plynu, po 10 min. uz priatel videl synceka a ja som po prebudeni bola trochu mimo z toho rajskeho plynu (akoby trochu zdrogovana)... cely den som lezala, na druhy den ma sestricka ucila, ako sa mam z postele postavit, aby ma rez co najmenej bolel a uz v ten den som sla sama na wecko...podla mna cisarsky nebolo nic strasne, ani zotavovanie sa po nom... rana sa mi rychlo zahojila (osetrovali mi ju aj laserom), po roku ju skoro ani nebolo vidiet...
dovod cisarskeho u mna bola tiez uzka panva a velky plod (syncek mal 4010 g a moja vaha pred tehotenstvom bola 43 kg).
znama, co rodila predo mnou cisarskym, si ho tiez nevedela vynachvalit, dokonca mi ho vrelo odporucala, vraj inak by rodit ani nechcela... momentalne som v 36 tyzdni tehotenstva a uz sa riesil moj porod, pravdepodobne bude znovu cisarsky kvoli uzkej panve... ale nevadi mi to... pre mna osobne boli horsie bolesti, ked som sa snazila rodit prirodzene, nez bolesti po cisarskom... hoci keby bolo v mojich silach, rodila by som prirodzene (aj ked ma odradza nastrihavanie, co robia skoro automaticky a hlavne pri velkom plode a drobnej mamine hrozi vykliestovanie - znamej dokalicili dievcatko a musela s nou chodit na rehabilitaciu)... uz len kvoli tomu, aby som videla, ako sa moje miminko prvykrat nadychne, zaplace... no napriek tomu, ze som tu nadheru pri prvom porode nezazila, nie som sklamana, so syncekom sme si vsetko to pekne vynahradzame doteraz... 🙂
takze ak bude nutne rodit cisarskym, hlavu hore... nie je to nic strasne... 🙂
@henikapetko ahoj tak rada by som bola uz v tvojom tyzdni, prosim ta vobec sa toho neboj, moja svagrina mala ist 1x normal ale nastali komplikacie tak hned cisarak, a o druhom ani nerozmyslala normalne aj drhy mala cisarsky a to mohla ist normalne keby chce...ja chce m mat cisarsky..radsej vydrzim potom tyzden s bolavym bruchom /zeny nie su jedine co maju taku jazvu su aj ine pripady kedy musia otvorit brucho ine diagnozy a ti co maju robit.../ta bolest potom sa da prezit hlaktavne aby to bolo dobre urobene..no to som chela ze radsej takto pritom sa tusim cievkuje ale apson nieco si treba vytrpet ale lepsie ako ktovie kolko hodin rodenia , ti poviem pozerala osm videa porody na PC a zostalo mi tak zle ze som si musela lahnut, nehovorim o tom ako vseliako zena moze byt potrhana...takze z mojho pohladu radsej cisarsky
@henikapetko jaj a jedna pani pise o zimnice aj ona mala po nom zimnicu ale to je normalne podla mna, ved pre telo je to obrovska zataz/co si budeme nahovarat/aj tehotenstvo je to uplna zmena tela a vsetkeho funkcie musia 2x pracovat atd..takze myslim ze po porode ked sa aj zena neciti fit je to uplne normlane telo sa musi dat dokoppy
@henikapetko nemaj ziadne stresy, nie je to nic strasne, mam za sebou 2 planovane sekcie a o par dni som ani nevedela ze som rodila, neviem ako to je inde, ale u nas v nitre ti naplanuju 7-10 dni pred terminom sekciu, a den predtym nastupis do nemocnice , takze si tam jednu noc a na druhy den to mas uz za sebou 😉
@lucyika viem o nej, aj som dokonca rozmyslala, ze si takyto porod zvolim... ale ja som taky strachopud, ze ihlu nemozem vidiet ani pri odbere krvi... a to, ze sa takato forma anestezie picha ku mieche, mi doslova nahana strach... ale si to este necham prejst hlavou a co-to o tom este prestudujem... hoci presvedcit priatela, aby mi nieco taketo odsuhlasil, bude vacsia fuska ako nabrat odvahu na spinalnu anesteziu... ale za ten okamih by to urcite stalo risknut...
@henikapetko ahoj, poradiť ti neviem, ale podelím sa so svojou skúsenosťou, mám za sebou dve cisárske, po prvom som povedala, že nikdy viac, bolo to dosť ťažké potom, veľmi mi pomáhal manžel, po druhom som bola po týždni v pohode a aj som ho oveľa lepšie zvládla, teda chcem povedať, že chvala bohu, že bol cisársky, nakoľko som si odsedela na čakačke s infúziou a bola som svedok riadneho pôrodu jednej známej 😉
@maximouse hadam ti tvoj partneer nebude hovorit ako mas rodit...ale pri miechu nahana strach asi kazdej...prepac ale ja nechapem niekotre zeny to sa netyka len teba...ked mi DR radsej povie rodte cisarsky tak preco silou mocou sa zeny chcu robit ja neivem ani ako to nazvat, ale nejake "prirodne"alebo neviem najst spravny sposob ved hadam ide o to aby sa babo narodilo v poriadku a nie o zeny ktore si chcu dokazat ze oni dokazu porodit normalne a pod../to neber osobne/vela citam vseilakych prispevkov a niekotre sa dobre ze nejdu potrhat aby rodili normalne, normalne je to co je normalne pre obe strany, uz su moznosti ine ako pred sto rokmi, tak preco odmietaju inu formu ako "prirodzenu"aj ked im to dr odporuci toto ja nepochopim
a este nieco..podla mna kazdy porod ci vaginalny alebo sekciou je stres je to normalne, ale preco mas vacsi stres ved v tomto musime sa spolahnut na doktorov ci je to normlany porod alebo sekciou, pri kazdom moze byt komplikacia...a ta bolest potom..ved nieco urcite vydrzis ja som si ista ze po porode uz zena tie bolesti ani nevnima...
@maximouse osobnu skusenost so spinalnou anestezou nemam, ale pacientkam ju odporucam, je to mensia zataz na organizmus aj na dietatko, samozrejem, kazda mamicka je individualna, no za zvazenie by to stalo, pozistujte si, kedykolvek mozem poradit..a inak, ihlu nebudes vidiet, kedze budete k anesteziologovi otocena chrbtom :O), ale samozrejme, nic netreba robit proti rozhodnutiu mamicky ;o), prajem spravne rozhodnutie
@1pipipi ved ja som nikde netvrdila, ze chcem silou-mocou prirodzeny porod... pri prvom porode som nemala planovany cisarsky, preto som samozrejme prirodzene zacinala rodit, len to proste neslo, tak ma rezali... ale necitila som sa byt horsou rodickou... od zaciatku druheho tehotenstva som bola presvedcena, ze porod dopadne znovu cisarskym, pretoze diagnoza "uzka panva" stale pretrvava... ja som pisala, ze keby bolo v mojich silach, rodim prirodzene... ale prednejsie mi je zdravie dietata a ak si dobre citala, sami sme ziadali cisarsky... ani ja nechapem ludi, ktori opovrhuju matkami, co rodili cisarskym... nevidim na tom nic zle...

@henikapetko Ahoj, jasne, ze sa bojis, kazdy sa boji pred operaciou, ale bala by si sa urcite aj pred spontannym porodom, ci vsetko dobre dopadne...
ja mam za sebou dva cisarske, jeden akutny, druhy planovany. Obidva so spinalom. Tento druhy spinal som viac citila, ked mi ho pichali, bolo to neprijemne, ale nie bolestive. Po oboch porodoch som lezala v podstate len v noci 12 hodin...po 12 hodinach ma uz stavali na nohy....vtedy to bol horor, bolelo to ako slak, ale ked to rozbehas, uz je potom lepsie...a hlavne mas motivaciu rychlo sa dat do formy a starat sa o babatko. Pustili ma na 5.ty den, doma som sa este tyzden setrila, bolo citit tu ranu, ale potom uz to bola pohoda a mohla som robit vsetko tak ako predtym ( aj okna som poumyvala 😀 )
Neboj sa a pozitivne mysli, vsetko je v hlave 🙂