Istý cisarák a väčšie stresy
Ahojte.Som v 32.tyz,teda resp.uz ani neviem,lebo včera skrz problémy som zašla za iným a ten mi vravel,ze bud.je mala extrémne veľká,alebo s najväčšou pravdepodobnosťou som uz na prelome 34-35.tyz.Ako to vlastne zistím?Včera mi oznámil,ze vzhľadom na problémy a úzku panvu čo mám mám rátať s cisárskom.Ja som bola nachystana na prirodzený pôrod a zrazu cisarak.Termín mám oficiálne 20.6 a doktor vravel ze týždeň pred uz sa ide ležať do nemocnice a 2-3 dni pred terminom sa robí cisarak.Dosť ma včera nastrasil,ked mi vysvetľoval ako ťažko sa zotavuje po cisaraku.Mám z neho panický strach,mne nemá kto poradiť ohľadne pôrodov,môj gynekológ sa somnou na túto tému nebaví.Teraz neviem čo mám robiť v noci som nespala len rozmýšľala,čo a ako.Veď aj baby čo píšu na MK opisujú spravovanie.po cisárskych rezoch katastrofálne.Poraďte prosím,dakujem! 🙂
@1pipipi pri prvom tehotenstve som brala poctivo kazdy den vitaminy pre matky, horcik a zelezo... zelenina a ovocie boli pre mna samozrejmost... aj doktor mi povedal, ze syncek bol velky prave kvoli vitaminom, co som brala... vraj vitaminy staci brat raz za tyzden (teda tie umele) a nie kazdy den, ako som ich uzivala ja....
pocas druheho tehotenstva som neuzivala ziadne vitaminy pre matky, len zelezo, lebo som bola chudokrvna, ale aj to nie poctivo (zjedla som len jednu skatulku) a horcik (tiez 1 skatulku) a teraz som znovu musela zacat brat zelezo... babatko je v poriadku, vaha je tabulkova, ani brucho nemam tak velke ako pri syncekovi (vdaka comu mi ani nohy neopuchaju - pribrala som pri nom 20 kg a mesiac pred porodom som mala nohy ako slon, kvoli tomu si ma nechali v porodnici o tyzden skorej)...
ale u kazdej je to asi ine... napr. kamoska, co brala vitaminy tiez pravidelne porodila synceka s normalnou vahou a pri dcerke na vitaminy "prdela" a porodila slonicatko.. :D
@1pipipi ja koli tomu ze som pozerala ten femibion ale 20 E uz je ozaj prehnane hyeny farmaceuticke...taky calibrum je 9 E co pozeram a pochybujem ze femibion je o nieco lepsi zase si vymysleli nejake rozpravky o nom a pritom je to urcite len znacka zas... vsetko co je pre tehotne od veci az po tieto pripravky uz presahuju podla mna normalnost.
opytaj sa dokiho, ale ak jedavas ovocie, zeleninu, je zbytocne napchavat sa umelinami... koniec koncov, budu ti brat pravidelne krv a podla vysledkov ti sami povedia, ci mas uzivat nieco navyse... ale raz-zacas si dat nejaky mamavit urcite nezaskodi... ja som mala dobry pocit, ze babatko nebude o nijaky vitamin ukratene... a pravdu povediac, prve tehotenstvo som sa citila lepsie... ale to nemusi s tym suvisiet... predsa, uz mam doma jedneho aktivneho cloviecika, staram sa o domacnost, ako tehotna tolko nezvladam, pravdepodobne preto som nervoznejsia a unavenejsia...
ahoj ja som rodila normalne syna a dcerku cisarskym. nebudem klamat je to o nieco tazsie po cisarskomu., ale neboj sa nicoho vsetko zvladnes a vsetko dobre dopadne 🙂 nakoniec budes stastna ze je potom a ze si drzis dietatko v naruci.je to krasny pocit a vtedy ta nebude boliet vobec nic 🙂 prajem ti vsetko dobre a hlavne zdravicko pa
@henikapetko neboj sa to prve postavenie sa na nohy je neprijemne ale vydrzis, co sa bolesti pozobudeni tyka tak je taka krcovita ze chyti a len vydrzat zachvilinku prejde, je to kvoli tomu ze sa maternica stahuje. samotna rana to nebolelo. ja som bola za prekvapena lebo uz som bola opervoana na slepak a teda bolest po slepaku bola omnoho omnoho vacsia. pred par dnami rodila kamoska druhe babo prirodzene ...prve mala cisarskym a povedala ze sa nedalo proovnat ze cisarskym to bolo ovela menej bolestive. hlavne sa pychicky priprav na to a vsetko bdue ok. ja som mala celkovu nrkozu a pri snahe postavit sa na nohy ma dusilo a ten kasel robil cely ten rpcoes bolestivym ale mamky co mali spinal to mali este lahsie
@henikapetko ahoj, píše ti laktačná poradkyňa, odporúčam ti obrátiť sa na dulu, ktorá ti zas v mieste tvojho bylidliska odporučí laktačnú poradkyňu. Potrebuješ sprevádzanie, aby si bola pokojnejšia a informovanejšia. Možno napokon to cisár ani nebude 🙂 Ak uznáš za vhodoné, viem ti poradiť aj ja, k nábehu dojčenia a celej situácii ako ho ovplyvniť pozitívne,a by to fungovalo a nezadrhlo sa ako sa to často stáva. Lekár, ktorý vydesí matku, tak ako to naznačuješ, nie je dobrý lekár. Prácou lekára je liečiť a pomáhať, a nie strašiť či zneisťovať. Každopádne poučenie a podpora duly môže byť neoceniteľná, veľmi významná pre Teba 🙂 Takisto rady poradkyne pre dojčenie môžu znamenať istotu cez vhľad do zákonitostí štartu dojčenia a komfortu páru matka+dieťa. Komfort a pohoda matky má obrovský vplyv na celý popôrodný (aj pôrodný) preibeh. Ešte je dobré vedieť, že spravidla detičky narodené sekciou dokrmujú, a to je živná pôda na problémy s prisatím a chuťou, ochotou sať z maminho prsníka ☹ Ak chceš, ozvi sa, navediem ťa na duly a môžeme sa dotknúť toho, ako ti môžem pomôcť aj ja, resp. kto ti môže pomôcť v meste tvojho bydliska. Hlavu hore a neboj sa, riešenie je v poučení a podpore, ktorú veľmi potrebuješ a ktorú ti poskytnú ženy-odborníčky. Isteže to niečo môže stáť, ale to nie sú vyhodené peniaze z okna, to sú veľmi účelne investované peniaze do samej seba a dieťaťa. Psychická podpora je takisto veľmi dôležitá, minimálne tak ako vecné informácie. Srdečne ťa pozdravujem, poradkyňa Alena BA. Kontakt nájdeš dolu na mojich weboch.
@henikapetko absolutne zbytocne si navadzas horory, este nerodis a vobec este nerodis CS. Vsetky moznosti mas este otvorene,tak sa nestresuj. Presla som obomi a neboj sa, ci uz budes rodit prirodzene alebo CS, vsetko je zvladnutelne. Akonahle mas dieta v naruci mas uplne ine starosti ako samu seba 😉
@henikapetko necitala som diskusiu, ale z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze som mala dva cisarske so spinalom a som max. spokojna... kde som nemohla rodit spontanne, aj cisarsky moze byt uzasny zazitok... a k zotaveniu - tyzden po cisarskom som doma umyvala dlazku v kupelni na kolenach 😀
po 24 hod. som po oba razy bola na nohach a fungovala som aj s babatkom na izbe... vsetko sa da... len sa nad tym vela nezamyslaj... tes na na tu uzasnu chvilu, ked budes pocut prvy plac a prvykrat vidiet svoje dietatko... zabudnes uplne na vsetko.... 😵 😵 😵 😵 drzim palce 😉
@henikapetko ahoj, ja mam za sebou cisarak, a osobna skusenost je "v pohode". Jazva sa zahojila coby dup, uz aj bledne po tych deviatich mesiacoch, to ked lezis na pol tela umrtvena na stole je neprijemne, ale daju ti taku naladovku, a mas po ruke psychologa- pri mne bola super zena a hladkala ma po lici a kecali sme 🙂 akurat najhorsie bolo prezit tu 24 hod. na pooperacnom. Brutal nuda. To som ratala minuty a vlieklo sa. Neboj sa toho tolko, zvladli to hromady zien, a tie bolesti potom nie su take hrozne, da sa to vydrzat. Neboj sa.
Ale podla mna je cisarak v pohode na druhy den ma to sice bolelo ked ma stavali na nohy ale na treti som uz nornalne chodila este manzel bol prekvapeni ze uz tak chodim ja som rodila v 34 tt pre komplikacie a ani ma ten eez nejako nebolel
@henikapetko ja by som ti mohla napisat ako sa zotavuje po kliestovom porode, ked ma presvedcili aby som skusila oxytocin a nie cisarsky po 20h kontrakcii kedy som sa neotvorila...som zosita odpredu dozadu a mam kateter v mechuri po takych kontrakciach si dal pauzu asi, takze co si vyberies radsej riziko ze ta trochu poboli brucho alebo ze nasledujuce tyzdne mesiace sa zbieras z tazkych poraneni ktore mozu nastat. 1000x radsej cisarsky!
Ja mám za sebou 2 CR a dá sa to prežiť, ako píšu kočky vyššie. Naozaj sa to doslova musí "rozchodiť" a keď som sa po druhom akosi nevládala postaviť, tak akonáhle priniesli malú úplne som ožila a hneď som sa pozviechala 🙂 Ale je fakt, že som prvé týždne spávala zarovno s bábätkom, lebo po operácii sa telo najlepšie zregeneruje aj vďaka odpočinku... Naozaj som prvé dni aj trochu hladovala v nemocke, ale sestrička mi odporučila Marína kekse, vraj tie sa môžu. Tak tými som sa dokrmovala 🙂 A malú som si nechala už po 48 h pri sebe, aby mi ju zbytočne nedokrmovali, lebo potom môžu byť problémy s kojením.... pri prvom dieťati som to nevedela. A mysli pozitívne, je jedno, akým spôsobom sa bábo narodí, stále si jeho jediná mama 🙂
@henikapetko neviem čo tu písali iné maminy, ale ja som rodila tiež cisárskym, na poslednú chvíľu zmenili prirodzený pôrod na cisársky lebo malý bol jednak veľký a hlavne bol zle uložený, nožičky si poskladal tak nešťastne, že bolo riziko si ich zlomí pri prirodzenom pôrode. normálne som mala kontrakcie a keď som bola dostatočne otvorená, tak ma dali na sálu a spravili sekciu, pýtala som sa lekára, že na čo čakajú kým sa otvorím, keď aj tak to pôjde inou cestou von, vysvetlil mi to tak, že sa žena potom lepšie čistí. samotný cisársky - nedala som sa uspať úplne, iba od pása dole, chcela som malého totiž vidieť ihneď po prebratí, lekári na sále tam boli od toho, aby šlo všetko hladko a aj šlo, dokonca vtipkovali, anesteziológ sa so mnou neustále rozprával, bola som ozaj prekvapená lebo aj mňa strašili. po cisárskom sa leží 24 hodín, nijako to nebolo náročné, hneď po ňom mi totiž lekár ešte na sále povedal, že len čo začnem cítiť prsty na nohách nech zazvoním sestričke a ona mi pichne od bolesti a neucitím potom už žiadne a mal pravdu, nemala som absolútne žiadne bolesti, tých 24 hod. som odležala a zbehlo to rýchlo, bola som vyčerpaná, pospala som si, prišiel manžel, kecala som s babami na izbe. na wc-ko sa nechodí, nacievkovali ma, bolo to trochu nepríjemné, ale nie nezvládnuteľné, ďalší deň po ležaní som už vstávala na nohy a začínala som chodiť, vrecko som si dala preč, chcela som ísť sama na wc, baby na izbe ho mali o pol dňa dlhšie, necítili sa na to tak skoro ako ja. jazva sa zahojila super, nie je ju ani vidieť a ani nebolí. podľa mňa sa nemáš čoho báť, nie je na tom nič strašné a zbytočne sa nestresuj
najlepšia cesta ako sa vystrašiť donekonečna , je čítať čo ktorá prežila 😒 pozri si odborný článok,čo pôrod resp. sekcia je a to by malo stačiť...
Pocuj, ja mam dva cisarske, mam 156cm a chalani mali 4480 a 4200g a 54cm. Prvy mi spravili "preventivne", ze bude na mna velky a na druhy som sa neotvarala po odteceni plodovky. Teraz cakame tretie, dievca, mozno bude mensia a mozno skusim Trencin, lebo prirodzeny porod mi nejde z hlavy🙂 a Trencin s Martinom su porodnice, kde by sa dalo dohodnut na takuto alternativu.
Ak sa Ti nezda cisarsky, sklus Trencin, maju asi nejmenej cisarskych na Slovensku a vyhrali zase, ze su najlepsia porodnica. Minimalne by skusili prirodzeny a keby videli, ze to nejde dobre, tak urobia cisarsky, ten sa da vzdy urobit. Ja by som na Tvojom mieste asi skor chcela aspon vyskusat prirodzeny, chystala sa na to, ze to tak pojde a pripravovala sa napr.balonikom epino (referencie od zien prvorodiciek aj s velkymi babatkami su vyborne, ze rychlo rodili, nepotrhali sa...) a precitala si nieco ako Hypnoporod alebo co, ako sa psychicky pripravit, aby sa porod "dobre odsypal", ake ulavove techniky, ako pomoct babatku zostupovat do porodnych ciest... a pod. Teda, ze ked by si mala nejake predispozicie na tazsi porod, tak ako si to ulahcit... Aj ked tie odhady doktorov niekedy nie su presne...v BA je aj 50% cisarskych, podla mna tolko srniek a medvedic pri porode neumrie, ze maju uzku panvu a pod...
Ja som sa po cisarskych velmi dobre zotavovala. Robili mi ich rano, na druhy den rano som vstala a prveho syna som si uz na noc zobrala ku sebe. Druheho syna este doobeda, hned jak som vstaa som sa vypytala na rooming in a aj syna. V noci je dobre sa uz zacat trosku na boky otacat, aj ked to taha ta rana, ale vstavanie je o dost lepsie. To prve vstavanie je najneprijemnejsie, lebo rana taha. U mna je ale horsi napr.strach ako bolest. Akoze po druhom cisarskom som uz, ked som lezala pohodlne, tak ani necitila ziadnu bolest (uz ked som chodila, myslim). Ze som mala bbatka tak skoro pri sebe bolo dobre, to mi pomahalo sa regenerovat. Aj na kojenie sa skus dobre "pripravit". Ked moze srna s diviacicou kojit, tak aj zena... vobec sa mi nenaliali prsia na stvrty den ci kedy, babo "pilo" od zaciatku a primerane sa tvorilo. Skus oslovit mozno aj nejaku dulu alebo laktacnu poradkynu, v nemocke neporadia az tak dobre castokrat... Drzim palce)
@vinyan prepac, ale to nie je pravda, ze pri skuseni prirodzeneho porodu sa cisarsky da vzdy urobit
v urcitych stadiach porodu uz cr neurobia, musia volit ine techniky
co sa dojcenia tyka, ano dieta sa prisaje hned po porode, tvoris a mlezivo, dolezite na imunitu, na treti den sa zene tvori mlieko, dieta pije od zaciatku

@maximouse aha ok necitala som to uplne vsetko..ak sa mozem ja teba spytat nehcce sa mi tu hladat v temach..brala si aj nejake femibiony a pod od 12tt?nemyslis ze brat nejaky taky pripravok plus este ovocie normalne a zelenina je vela?