Je strach z pôrodu dôvodom pre cisársky rez?
Ahojte babenky...prosim neodsudzujte ma hned...ale da sa u dr. vybavit cisarsky rez ak je babo otocene spravne? Prvy porod som mala katastrofa....mam strasne silny strach z bolesti tak som si dala EPI a predlzila si porod na 13hodin....neskutocne bolesti...porod mi nakoniec vyvolavali lebo EPI mi ho zastavila. A ked prislo na tlacenie tak ja som dostala akysi blok a "bala" som sa potllacit...na jednej strane som uz aj bola uplne vycerpana a na druhej som sa strasne bala....mala isla nakoniec von kliestami...stratila som neskutocne vela krvi a potrhana som bola do pol zadku....mala bola nastastie ok...ja som si nemohla vyse mesiaca sadnut na zadok...na WC som chodila len do sprchy pod prud vody tak ma to bolelo a na 2krat som tam dole dostala neskutocnu infekciu a zapal....mam strach a nechcem ohrozit nase babätko tak preto ten cisarsky a za dalsie minuly rok som potratila v 17tt a museli mi spustit normalny porod....ja sa bojim ze to psychicky aj fyzicky nezvladnem....myslite si, ze moj dr. toto uzna ako dovod? Aj manzel ma presviedca na sekciu lebo bol pri prvom porode a sam usudil, ze druhy porod nezvladnem a ani on nechce riskovat....
@simusska ahoj...necitala som tu vsetky stranky, co Ti tu zeny popisali, no len prvu uvodnu stranu a teraz posledny prispevok, co si vcera komentovala...ja Ti len chcem povedat, ze mam 1 dieta, narodil sa SC, mala som spinalnu anesteziu, nic som necitila pocas porodu, len ako ho zo mna tahali, no nie zeby som citila akukolvek bolest (preto si spinalne umrtvena, aby si vobec nic necitila), ale citila som ako mi trasu s telom, ked ho zo mna "tahali"...inak mi ho hned ukazali, potom mu boli odsat vodu z pluc, merali ho a vazili a robili vsetky testy na reflexy....atd...klasika, co robia pri kazdom babätku...mna medzitym zasili, prelozili na postel a odviezli na izbu...10 hodin som musela lezat na posteli, kym neodznie spinalka...ona sice odznie asi po 6-7 hodinach, ze zacinas si postupne citit nohy a telo, ale vstat mozes po 10h.od porodu, tak mi bolo povedane...SC prebehla v Trnavskej porodnici!...syna som si bola po 11 hodinach od porodu sama pozriet na Novorodeneckom oddeleni aj ked sestricky boli zhrozene, co beham po chodbe, no chcela som ho vidiet zas...pretoze 2 hodky po porode, mi ho priniesli na 10 minut na izbu, na ruky a nech si ho teda odfotim...na dalsi den som si bola pre neho, vypytala na izbu na 1 hodinu...viac mi nedovolili, lebo ze musim sa zotavit...hlavne jazva musela byt v klude...na izbu ku mne natrvalo mi ho dali po 48 hodinach od porodu...a potom som ho mala u seba stale...jazva ma bolela len asi 2-3 dni, kym som si zvykla na bolest...potom to uz bolo v pohode...je to individualne...no myslim, ze v porovnani s Tvojim prvym bolestivym porodom bola moja SC med lizat...lebo ako si to Ty popisala, no zomrela by som asi od bolesti...mala si to tazke!...takze stoj si za svojim, ak si rozhodnuta pre SC!!!...a doktorovi to vysvetli tak, ako si to nam zenam sem rozpisala...ak je ludsky, mal by to pochopit a dovolit Ti ist SC...drzim palce, aby si bola spokojna a babätko sa zdravucke narodilo...😉
@simusska Kamoška mi akurát vravela, že si normálne zajednala cisársky u nejakého doktora, nemala na to absolútne žiadny dovod, bola prvorodička, len sa strašne bála porodu. Takže stačí nájsť nejakého ochotného doktora a máš vybavené.
@janickacrazy ano a ja si myslim, ze je to spravne......ziaden lekar by nemal byt taky sebavedomy, ze si zoberie na zodpovednost zenu, co ma panicky strach z krvi alebo porodu s tym, ze 'nebojte sa, ked to na vas pride, zabudnete na strach' ...tu ide o dieta a o matku......a ziaden lekar nemoze vediet, ako sa rodickav klucovej situacii zachova, ci neodpadne, ci sa nevzda a prestane spolupracvat a podobne...a potom vznikaju situacie ze dieta vyberaju von kadecim, alebo cakaju an zazrak, kedy sa vytlaci same...k tomu deficit kyslika a retardacia je na svete..nie, dakujem pekne, ja som chcela svoje dve deti priviest na svet najbezpecnejsim moznym sposobom, aky v mojej situacii a pri mojich fobiach bol mozny a tak som aj urobila..nehanbim sa za to, som na to hrda...lebo mi slo o deti, o tom, aby vysli bezpecne a zdrave zo mna von, a nie o to, co si kto pomysli, a nie o to, ze nie som dostatocne dobra matka a podobne somariny....
joj, ano, mam jazvu, a nie je prilis vabna, je necitliva, hnusna, ale je mi to jedno..mam dve zdrave deti....
@usiko tak ale je rozdiel strach a strach...ak ide naozaj o nejaku paniku podporenu aj vyšetrením u psychologa, psychiatra tak ok ale bojí sa každá jedna žena porodu , ved nikdy nevie do čoho ide a može mať za sebou x porodov kazdý je iný. Riziká sekcie su tiež, nie je to banalita.
Takže aj ten strach treba objektívne posudzovať. Tie komplikácie vznikaju vo väčšine pripadov z niečoho uplne ineho ako je strach...ta bolest zenu velmi rýchlo prinuti spolupracovať pretože každá normálna žena to chce mať rýchlo za sebou. A iste su tam pripravený aj na ,,hysterky,, - myslím to všeobecne samozrejme, tvoj pripad nepoznám takže nehodnotím.
Pri prvom som strach nemala, išlasom rodiť prirodzene.Nakoľko som rodila skvelých 27 hodín s kontrakciammi a vypočula som si "perfektný" pôrod "perfektnej" mamičky.. niečo sa vo mne zlomilo a vôbec som sa neotvárala. mala som strach, nechuť.. a čo ja veim čo .po 27hodínách uznali že treba cisársky. pri druhom som nemohla ani lenpomyslieť na prirodzený aj keď som veľmi chcela. taký strach úzkosť obavy proste všetko to čo som mala pri prvej sa mi znásobilo a aj lekár uznal že prir. by to zrejme nešlo. ta šup cisársky. na jednej strane sklamaná že som o nedokázala na druhej šťastná že už som nemusela prežiť to čo som prežila. čiže áno, môže to byť indikácia.
@tinushka13 mna tiez rano zacali chystat na cisarsky ale vymenili sa smeny a druhy dr usudil, ze to pojde v pohode aj normalne a otvoril ma rucne a nasilu....
@peneloppe no to si mala stastie, ze si mala malinkeho hned u seba...mne ho dali natrvalo az po 48 h. od "porodu"...asi si rodila v lepsej porodnici, s lepsimi a mudrejsimi ludmi okolo seba...lebo v TT su tupci asi, a sestry z cias 2.sv.vojny este asi...ved kazda matka ma pravo vyberu...ak som sa citila uz funkcna, tak kludne mi mohli dat maleho aj skor ako dali v skutocnosti...no teraz budem rodit v DE, tu byvame a teda tu je vsetko prirodzene...dieta na hrud hned ako ho vytlacis, prilozenie na spustenie laktacie, zmeny poloh podla Teba....atd...vsetko, co je na SK organizovane a nesamozrejme, tak tu je to prirozene a normalne, bez toho, aby si zena musela ziadat!!!...je to o mentalite ludi a o ucte k ZENE - MATKE...a o tom, ze MATKA je rodicka a ma pravo vyberu...a nie, aby Ti diktovali, co a ako mas spravit, co mozes a co nie...🙂
@peneloppe tak preto Ti ho hned dali...super...ja uz by som inde rodit nechcela, len tu v DE...urcite nie na SK, to je tyranie zien a jednanie ako so psami...ziadna ucta a musis drzat hubu, inak su na Teba nie najmilsie niektore "sestricky"...a niektore tam nemaju co robit...ich vztah k "robote" je cisto akoby povinny, ziadne city, ziadne pochopenie, pracuju ako roboti...otras...ludia, co pracuju s ludmi musia mat trpezlivost, pochopenie, lasku a spravat sa k zene-matke ako keby seba osetrovali...a nie ako keby s vecou narabali...ved zena- matka si vytrpi a potrebuje podporu od personalu a nie este väcsi stres a zlu naladu...ved predsa kazda zena, ktora porodi si zasluzi klud, oddych, mile slovo, nie buzeraciu za nic pre nic...vies co je to tema na dlho, ktora sem ani nepatri, no ja budem bojovat za lepsie zaciatky aj na SK...a vzdy podporim matky v akomkolvek ohlade - ci uz to bude otazka tykajuca sa porodu, alebo kojenia...my matky sme zaklad spolocnosti, bez nas by zivot na zemi nebol...Pekny den Ti prajem...🙂
Takze ja to mam uz za sebou. Miriam sa narodila planovanou sekciou 13.8. Sekcia prebehla v plnej narkoze na moju ziadost, prva sekcia bola s epiduralom - nie spinalkou. Po 8 hod od sekcie ma nutili vstat na nohy tak toto bol cisty masaker som myslela ze umieram ( po prvej sekcii ma nechali lezat 2x tolko ) . Teraz som to s placom dala ale ta bolest ☹ to bolo 8 hod vecer ked som musela vstat a rano mi doniesli malu na izbu uz som sa musela starat. 5 dni kazdych 8hod sleha injekcia do zadku "stahovacka" ktora stahovala maternicu cize 5 dni kontrakcie drzali sme sa s kockou na izbe postele a predychavali bolest. Cize my sme si uzili kontrakcie par dni po porode. Hned k tomu davali aj od bolesti injekcie ale nezaberalo, boli to kontrakcie ako som mala pri prvom synovi ked mal ist prirodzene. Cize ak si niekto mysli ze cisarak je vyhra tak nie je. Baba co porodila prirodzene behala za 2 hod ako srnka. Na 6 den ma pustili. Od porodu mam 12 dni a bolest stale na pravej strane kde sa stahuje maternica. Stipe to dnu a pri prudsom pohybe idem cez slzy.
@lucia466 nezávidím, drz sa, ja by som teda sekciu nechcela. Akurat včera sestra mala plánovanú sekciu ale nechcenu a taká je chudiatko traumatizovana že povedala nikdy viac dieťa. A to po prvej dcérke čo rodila normálne s nadšením hovorila že kľudne rodiť aj znova. Tiež mi spomínala že neskutočne boli to sťahovanie maternice 😔
@mmoni89 ja som to pochopila tak že po sekcii musela sa ,,začať hybať,, a to ju bolelo...ale nie ze jej to zle pichli, kde to piše? Ved by tam vrieksla od bolesti na stole a iste by anesteziologovi alebo kto tam všetko je hovorila že citi ako ju ,,režu,, ....
To sťahovanie maternice je u každej ženy ine...niektoru to bolí viac a niektoru menej. Ja ked som malu prilozila a začala ťahať tak som myslela že mi brucho roztrhne, ale ako brala som to ,,v pohode,, a to som haklivka jak mraky. Verím že bolesti to boli, ale zase budme uprimne...no..zase take ako ,,vo finale,, bezneho porodu to nebolo. SC by som dobrovolne určite nechcela...ale niekedy je to treba. Tak ale ja som ,,hrdinka,, mne bolo dopriate porodiť 3x vždy bolo za hodinku po všetkom...ja by som si z toho mohla spraviť ,,živnosť,,.
@sardinka333 o hybani som napísala, Veď to sa nepohla do dnešného rána. No veď kričala a tak chvíľku počkali ale nepomohlo, no aj na konci ju už museli uspať úplne.
@simusska odkial si? Podla mna lepsie, nez cisarak, je sa na porod poriadne pripravit. Nebola si pripravena a to vela zavazilo pri tvojom porode. Odporucam konzultaciu napriklad s dulou a mat ju aj pri porode, urcite odporuci aj vhodnu literaturu alebo odporucam kurz hypnoporodu. V BA ho napr. vedie Silvia Kuzmova - hypnoporod.sk a ona tiez moze byt aj pri porode. Taketo sprevadzanie je k nezaplateniu. Odporucam pozriet si film Mikroporod. Clovek pochopi, ze pre babatko je prirodzeny porod nieco neporovnatelne od brusnej operacie, zvanej cisarak. Nikdy by som nevolila len tak cisarak. Ak je strach z porodu patologicky, tak potom by som asi popracovala na svojej psychike s psychologom. Proste, skusila by som vsetko, aby som sa dostala do fazy, ze citim, ze som pripravena na porod a viem, ako na to. Tvoje telo vie, co ma robit, aj babatko vie, co ma robit. Ak je porod fyziologicky a vsetko je OK, treba sa len vediet uvolnit a nechat telo porodit. Niekedy mu v tom nasim stresom, obavami a hysteriou same branime. Aspon to skus. Ked aj po tom vsetkom zistis, ze strach je neprekonatelny, tak to musi potom uz lekar zhodnotit, co dalej.
@janickacrazy Kamoska tomu vobec nerozumie a myslela viac na seba ako na dieta, skoda.
Dneska sa z tých porodov ,,narobí,, cavykov ..každý sa ,,nejako,, narodil,nikto si napamätá ako, moja mama nemal bonding, nekojila ma a nemam pocit ziadnej traumy, lubime sa ako kone...
Samozrejme tým nechcem povedať že nič sa v nemocniciach nemá zlepšovať, ale prirodzene porody tiež nie su pre každu ženu - pre mna napr. vooobec nie....ja by som to nechcela ani v luxusnej porodnici...ja som chcela všetky možne zasahy len aby ,,to už konečne skončilo,, takže uplne chapem tie čo ,,nemyslia na dieťa,, praveže ked počujem ako niektore rodia hodiny...vysilené oni aj dieťa (ako kočka čo piše ako rodila ,,prirodzene,, v H. a nijako jej nepomohli aj ked už prosila ...) tak neviem či to je prave vyhra a pomohol mi moj porodnik velmi aj ked epi sa už neoplatila. Za hodinu šmitec. Nechapem prečo chcu niektore mermo moocu rodiť ako Eva v raji...ale budiš, každá má svoje predstavy. Ja ked si predstavím ze bez tých zasahov ako je pichnutie vody by som rodila ešte asi dnes...tak dakujem pekne. Načo je to dobré? Aby som mala zažitok? No tak tento prenechavam kludne iným... 🙂

@simusska ahoj... epidural moze predlzit porod max o 2-3 hodinky ale tym ze nepocitujes bolest to nevadi.... takze tych 13 hodin nie je len kvoli epi. Naviac ak spominas ze si mala neskutocne bolesti- znamena to ze epi nezabral?
rozsiahle sitie ( ktore zahrna aj sitie konecnika - 3rd degree tear) je absolutnou indikaciou na sekciu pri nasledovnom babatku aby nedoslo k roztrhnutiu konecnikoveho zvieraca a k inkontinencii. V pripade menej zavazneho sitia mozes zvazit epidural s tym ze sa pichne vcas, ze funguje a nemas pocas porodu bolesti a naviac sa moze vyuzit ak predsa len budes potrebovat sekciu aby si sa vyhla celkovej anestezii.