Je strach z pôrodu dôvodom pre cisársky rez?
Ahojte babenky...prosim neodsudzujte ma hned...ale da sa u dr. vybavit cisarsky rez ak je babo otocene spravne? Prvy porod som mala katastrofa....mam strasne silny strach z bolesti tak som si dala EPI a predlzila si porod na 13hodin....neskutocne bolesti...porod mi nakoniec vyvolavali lebo EPI mi ho zastavila. A ked prislo na tlacenie tak ja som dostala akysi blok a "bala" som sa potllacit...na jednej strane som uz aj bola uplne vycerpana a na druhej som sa strasne bala....mala isla nakoniec von kliestami...stratila som neskutocne vela krvi a potrhana som bola do pol zadku....mala bola nastastie ok...ja som si nemohla vyse mesiaca sadnut na zadok...na WC som chodila len do sprchy pod prud vody tak ma to bolelo a na 2krat som tam dole dostala neskutocnu infekciu a zapal....mam strach a nechcem ohrozit nase babätko tak preto ten cisarsky a za dalsie minuly rok som potratila v 17tt a museli mi spustit normalny porod....ja sa bojim ze to psychicky aj fyzicky nezvladnem....myslite si, ze moj dr. toto uzna ako dovod? Aj manzel ma presviedca na sekciu lebo bol pri prvom porode a sam usudil, ze druhy porod nezvladnem a ani on nechce riskovat....
Inak chodim do jednej temy o IVF, v podstate vsetko zenske ktore nemohli otehotniet, snazia sa niektore uz 10 rokov...casto uz ozaj zufalstvo....vacsinou ten vek je uz dost vyssi...v pohode tema, vsetky sa respektujeme, povzbudzujeme, radime si....Z casu na cas sa tam zjavi osoba, ktora bud pise, ze pachame smrtelny hriech a zacne dokola o tom, ze to treba prijat (samozrejme, ze tento problem sama nema, to pochopi, len ten, co zazil). 2. vacsina zien (polovica urcite) tam ide ak konecne otehotneju po tom vsetkom co si prezili sekciou....vzdy da najde nejaka dula, ktora zacne o tom, aka je sekcia strasna, zacne vsetkych strasit, posielat linky a proste dokola dokola...straaasne "dobre" to tym zenskym robi.....@jalimag to k odpovedi, preco sa ma to nejako dotyka, a preco som na nejake podobne nazory dost vysadena...nepoznas zivoty ani osudy druhych, nepoznas ich dovody....psychiku atd
@simusska ahoj, necitala som celu konvarzaciu, ale moja skusenost. Ja som teda bola prvorodicka a mala som panicky strach z porodu vzdy som chcela rodit cisarskym. Ale ked to prislo bola som zmierena s tym, ze porodim normalne .. Vyvolavacka spustena a u mna sa nic nedialo trpela som v bolestiach 4 hodiny, takmer nonstop na ctg lebo sa im nieco stale nezdalo a nakoniec ked sa ma primar ktory mal zrovna sluzbu pytal, kedy som naposledy jedla a pila a aby som vraj uz radsej nepila, zacala som vidiet nadej a ked mi. Prisiel povedat ze na are uz o mne vedia tak mi padol obrovsky kamen zo srdca, ze to bolo pocut urcite az na prizemi 😃. Zo samotneho strachu mal maly malo kyslika a nakoniec som predsa len porodila sekciou a tak super som to potom aj zvladala vsetko potom. Rychlo som sa zotavila a stale s usmevom na tvari az sa sestricky cudovali. :D
@mircalla Páčia sa mi tvoje názory. Tiež som rada, že som po všetkom donosila a porodila.. Keď sa zistilo, že malá je v 39tt stále koncom panvovým, hľadala som nemocku na CR. Aj keď som dopadla katastrofálne, malá je po CR v poriadku. Žiadna zlomená panva, vykrútené ramienka, stlačený hrudník, či pridusenie. Na toto ma pripravovali pri klasickom pôrode. A tak ako píšeš, ide o to aby dieťatko bolo OK. A mamička ak má blok po predchádzajúcom pôrode, tak sa môže nejak zablokovať a nemusí to ísť.
@simusska Nezabral mi spinál, odrodila som zaživa, teda do fázy rozrezania všetkých vrstiev, potom pochopili, že nejačìm len tak z rozmaru ale že to naozaj cítim ale to už som omdlela.. Následne som mala opuch miechy, nemohla som ku malej zdvihnúť ruky a ani sa postaviť. Mesiac som chodila k malej po štyroch, prišla som o mlieko. Vraj sa to stalo p nejaké zrasty v chrbtici. Že ak budem ešte niekedy rodiť, tak len v celkovej anestéze. Ale ja už veru nebudem...
Tak zienky,druhy porod mam za sebou, zas som si to "uzila". Dcerka 4kg, prirodzeny porod cca 7 hodin + predtym noc na cakacke lebo mi prva odtiekla voda a kontrakcie ziadne. Pocas faze porodu bolo pri mne asi 10 ludi z toho 4 lekari a primar, bola som na kysliku lebo som uz nevladala tlacit ani dychat, skoncila som cela dotrhana. A ked mi vytlacali malu z brucha ako bonus sa jej zlomila klucna kost. A potom nech mi niekto povie ze porod je ta najkrajsia vec ktoru si treba uzit 😝
A este k tej sekcii, som tam videla mamicky co mali fakt velke bolesti, chodili s vyvodom, ja ozaj neviem co je horsie, ci normalny porod alebo sekcia...
@rainee ach....to je mi fakt luto , ze to takto dopadlo...a prvy porod si mala tiez taky tazky? Ja som sa nakoniec s dr. dohodla, ze nebudeme planovat cisarsky ale keby nieco zacalo nasvedcovat tomu, ze to bude opät komplikovany porod (ze sa nebudem dobre otvarat alebo velmi dlho), tak nebudu opät riskovat kliestovy porod ale pojdem na sekciu....hned som spokojnejsia....
Môj zážitok... ako prvo-rodička som sa v 9 mesiaci neskutočne bála pôrodu nevedela som čo je lepšie horšie či normálny pôrod alebo SC... malej sa von nechcelo. Stále som si myslela, že ten cisársky bude lepší. Prijali ma do nemocky. Prvý deň príjem.. druhý deň nič lebo bolo veľa pôrodov tak ma len sledovali, tretí deň vyvolávačka (tabletka) NIČ. 4. deň vyvolávačka ráno o 8 ( tabletka) nič sa nedialo... bola som 2 hodiny na CTG a nič.( Každý deň ma držali na lačno a bez vody, lebo čo keby náhodou)... O 12 mi odtiekla voda a začali také bolesti, že som nevedela chodiť a to skutočne padavka od bolesti nie som. O 13 som bola na pôrodnom boxe ... potom bolo otváranie a to trvalo do 17stej .. bola som tak unavená, že som medzi kontrakciami zaspávala a to nepreháňam. Potom sa to zastavilo, chceli mi dať oxytocín, lenže malá začala mať horšie odozvy, tak ma do 19, bez zmeny, otváranie mi skončilo na 7 cm. Na sále bol cisársky tak som musela čakať, malá mala ešte horšie odozvy tak mi dali kyslík ( strašne som sa bála o ňu, to bol neskutočný pocit strachu aby bola v poriadku, hlavne, keď som videla, že ani lekári neboli pokojní a okolo mňa behali)... o 20.20 ma doniesli na sálu a malá mala už moc zlé odozvy a to bola iná rýchlovka, jeden lekár mi mazal brucho dezinfekciou, druhý dával plachty okolo mňa, tretí tam nahrieval to čím sa reže... a malá bola o 20.30 von. Môj zážitok z vyberania malej ( bola som len v spinále) bol taký, že som mala pocit, že zo mňa všetko vrú von. Neskutočne to bolelo.
Závidela som tým babám, čo prišli na sálu, 4 x zatlačili a už bol počuť plač.
Chcem tým len povedať, že keď to na mňa prišlo vôbec som neuvažovala, čo je lepšie a čo horšie, alebo že sa bojím, nato fakt nie je čas ani myšlienky..... proste bábo pôjde von a je jedno ako.
Boli baby, ktoré po normálnom pôrode na druhý deň behali, boli úplne OK, ale boli aj také, čo vôbec nevedeli sedieť a mali bolesti.
Ja som myslela, že budem plakať, keď ma zdvíhali na nohy, strašná bolesť, mala som pocit, že mi črevá vypadnú, ale preto, že ako budem fungovať s malou, ako sa k nej zdvihnem a všetko okolo toho. Mala som v bruchu 2 redony, čo môžem povedať, že keď mi to vyberali, to bola taká bolesť, že mi až slza vybehla. Dávala som sa dokopy 3 mesiace a do dnešného dňa ma jazva bolí, a to má malá už 6 mesiacov.
Neviem či, by som chcela rodiť sekciou druhé.
Dostala som radu a tou som sa riadila. Išla som do nemocnice s tým, že malá pôjde von, nejako ale pôjde a bolo... a celý pôrod som si hovorila, tá bolesť raz skončí 🙂
Ahojte, ja som 1. dcérku porodila cisárskym, bola koncom panvovým, mala len 2900 g. Vypýtala sa 2 týždne skôr.Všetko bolo ok, dobre a rýchlo som sa zahojila, bolesti som nemala ani po pôrode, po pár hodinách od pôrodu som bola na nohách. Neviem či to bolo len stresom, že som bolesť necítila, dva dni pred pôrodom mi zomrel braček a v tej chvíli človek nevníma nič. Nevedela som či sa mám smiať alebo plakať... 2. pôrod bol normálne, synček mal 4150 g. Išlo to rýchlo, našťastie, o 9:00 ma prijali na sále a o 10: 45 už bol na svete. Ako som dopadla je druhá vec. Potrhaná kde sa dalo. Hojila som sa strašne zle. Všetci doktori ma ubezpečovali, že to bude lepšie ako po sekcii, ale nebolo.Takže keby som si mala ašte raz vybrať, na čo sa nechystám, tak určite cisársky.
Ja ta chapem uplne,asi by som bola tiez za cisarsky rez,lebo urcite dopadne na teba panika a všetko sa ti premietne znova pred ocami.a moze sa stat ze psychicky ti bude hrozne a ked bebudes ty v pohode tak babo nebude tiez...ved kamoska rodila cisarskym a bola pri vedomi,tak ano v takejto situacii ako si ty ! 😉
@simusska uplne chapem ten strach, teraz ma napadlo,že ja som si uĺahčila a hlavne rychlila pôrod jednym pohybom z orientálneho tanca. Chodila som tancovať už rok pred tehotenstvom až do 6. mesiaca tehotenstva. Volá sa to šimi, je to jemné trasenie panvou. Vyskúšala som to na vlastnej koži , mala som kontrakcie po 5 minútach a po tomto sa to hneď skrátilo na ani nie 2 minúty a išlo to ako po masle. Aj lektorka hovorila, že jej kolegyňa bábo "vytriasla" týmto spôsobom. Neviem či má ešte niekto s týmto skúsenosti.
Mamicky ja mam za sebou 2x sekciu,jedna akutna, a jeden spontany porod,tiez som sa bala ze to nedam bolo to moje druhe tehotenstvo no porod klasicky prvy,porodila som bez epiduralu a ked to mozem porovnat radsej rodit klasicky ako cisarak,ja som sa sa rychlo zotavila aj ma nastrihli nic som necitila najhorsie z porodu bolo sitie-take neprijemne,treti porod som mala akutnu sekciu tak to hojenie dosganie sa do pohody bolo velmi bolestive, tak tolko moja skusenost
nie,nieje to dovod...
Ahojte babenky....minuly tyzden som bola na sono v 30tt a malinka mala uz 1800g...vraj sme o 2tt popredu a bude mi dr sledovat jej hmotnost....Vraj tie problemy co som mala pri 1. porode mohli suvisiet aj s vahou malej tak ak malinka v brusku prekroci vahu prvorodenej tak idem automaticky na cisarak...moj dr. sa chce vyvarovat kliestovemu porodu....vraj je to oveeela nebezpecnejsie pre malu aj pre mna ako cisarak
Boze, to si mala hrozny cisarak. ja som mala dva planovane a uplne prijemny zazitok, tiez som bola pri vedomi, ziadna bolest, babatko som hned videla, hned telo na telo najprv na manzela, potom na mna tak ako sa to odporuca, potom hned kojenie sme skusali. No cele nadherny zazitok, teda obidva, ktore mi navzdy utknu v pamati.
Aj to hojenie bolo ok. Asi velmi zalezi ci je cisarak planovany alebo nie, vtedy nastava chaos a potom aj ta zene to citi.
@peneloppe Nie som padavka, čo sa bolesti týka a veru nefandím si ale môj zážitok bol skutočne zmiešaný ... vyznie to divne ale bol to ten najkrajší bolestivý zážitok čo som mala, lebo keď mi ukázali malú, všetko prestalo existovať.
Dokonca ten hormón zabudnutia čo hovoria, že existuje, tak asi fakt, lebo by som sa nebránila ani druhému potom časom niekedy 🙂
@andrejka159
Tak to je dobre. 🙂
Tu je vidno jak je dolezita ta priprava na porod a byt v pohode a nebat sa..... Vsetko zle si si vlastne zavinila sama svojou hysteriou....... Moznoze niekde ti to prejde ako dovod k sekcii... Ziadny porodnik totiz urcite nema nadsenie z toho rodit zenu, ktora celemu porodu brani kvoli svojmu strachu a este ked sa nieco stane budes nakoniec ty hladat vinu u lekara (lebo na niekoho to treba vzdy hodit vsak?).
Ale zasa inde ti to ako dovod uznat nemusia.
@peneloppe jaj a cisarák som mala preto, lebo malá mala okolo seba omotanú pupočnú šnúru, takže by som mohla tlačiť a nedotlačila by som sa.
Ja som tiez prvy musela mat kvoli placente a druhy uz som si vyziadala sama.
Ja môžem povedať, že som mala na prvorodičku krásny pôrod aj napriek tomu, že bol vyvolávaný a bola som napichaná dvomi vyvolávačkami a celý čas sa mi do žíl lial oxytocín, ale k veci.. Po tom čo si zažila by som aj ja riešila jednoznačne sekciu, no ja zas mám opačný problém. Mám zdravotné problémy, kt mi môžu indikovať cisársky a toho sa ja chcem vyvarovať. Strašne sa bojím anestézy aj spinálu a všetkého toho okolo, tak dúfam, že nám to obidvom vyjde a porodíme tak, ako chceme 🙂
@perzefona ano uvedomujem si ze ako prvorodicka som mala ale velmi velky strach z porodu....a teraz mam dvojnasobny....ale urcite som si to nezavinila sama...to, ze mi zle pichli epi, tak za to ja urcite nemozem a ked necitis bolest tak ani nevies kedy mas tralcit, to je normalne, ci? a na predporodnu pripravu som chodila, este som chodila aj na tehu cvicenie, pila som rozne caje ktore mi mali pomoct k lepsiemu porodu...proste som robila vsetko co sa da a aj tak to nedopadlo ok....a mozno to suviselo aj s vahou malej a vobec nie s epi ako mi vravel moj dr....
@simusska
pozri, jasne, ze citis tlaky a tahanie, ja som mala pocit, ze ma doslova kuchaju, ale aj tak si stojim za svojim, ze to nebola nejaka hroza! Hlavne bolo, ze spinal zarucil bezbolestnost. Ja si myslim, ze prirodzeny porod je ovela bolestivejsi. Ano, po cisaraku bolo tych prvych desat dni hodne zlych, ale urcite som ani raz nekricala od bolesti ako baby co rodili prirodzene. Pre mna su to hrdinky.

@jalimag aj ja urcite tuzim zazit krasny porod....ale nie taky ako som mala ten prvy....utrapili sme sa obe...aj ja aj dcerka. Ja si myslim, ze kto nezazil tazky porod tak toto nepochopi....ved nezijeme niekde v dobe kamennej...dnes tu mame pokrocilu medicinu a zena pri porode trpiet nemusi....a ak je taka moznost tak preco to neulahcit? jedine po com tuzim je mat krasne a zdrave dieta a ak som si vedoma, ze sa moze nieco pritrafit pri prirodzenom porode tak je si myslim normalne vyhladavat aj ine moznosti....a len s dulou by som sa asi velmi bala po mojich skúsenostiach rodit....co by ona robila keby sa to zopakovalo?aj toto moje tehotenstvo nie je od zaciatku uplne ok a cele tehu som pn aby som to dotiahla do uspesneho konca ...