icon

Je strach z pôrodu dôvodom pre cisársky rez?

simusska
9. júl 2015

Ahojte babenky...prosim neodsudzujte ma hned...ale da sa u dr. vybavit cisarsky rez ak je babo otocene spravne? Prvy porod som mala katastrofa....mam strasne silny strach z bolesti tak som si dala EPI a predlzila si porod na 13hodin....neskutocne bolesti...porod mi nakoniec vyvolavali lebo EPI mi ho zastavila. A ked prislo na tlacenie tak ja som dostala akysi blok a "bala" som sa potllacit...na jednej strane som uz aj bola uplne vycerpana a na druhej som sa strasne bala....mala isla nakoniec von kliestami...stratila som neskutocne vela krvi a potrhana som bola do pol zadku....mala bola nastastie ok...ja som si nemohla vyse mesiaca sadnut na zadok...na WC som chodila len do sprchy pod prud vody tak ma to bolelo a na 2krat som tam dole dostala neskutocnu infekciu a zapal....mam strach a nechcem ohrozit nase babätko tak preto ten cisarsky a za dalsie minuly rok som potratila v 17tt a museli mi spustit normalny porod....ja sa bojim ze to psychicky aj fyzicky nezvladnem....myslite si, ze moj dr. toto uzna ako dovod? Aj manzel ma presviedca na sekciu lebo bol pri prvom porode a sam usudil, ze druhy porod nezvladnem a ani on nechce riskovat....

luta13
26. aug 2015

@lucia466 jednoznacne po vsetkom, co si sem pisala prajem coskore uzdravenie...musi to byt veru peklo... ☹

lucia466
26. aug 2015

@luta13 dakujem dufam ze to stipanie coskoro skonci citim to ako keby ma tam tahali zosite svaly. Pockam este zo 2 dni ak nepolavi skocim k dr. Taktiez som sa bala porodu ale ani u jednom to nebol dovod na sekciu a po tejto druhej si hovorim ze by som odrodila radsej 7 deti aj 4 kilovych ale prirodzene.

hanka_april
26. aug 2015

@lauricka tak ja by som nikoho nehodnotila, pretoze ja napriklad som mala tiez dobrovolnu sekciu, ale prave kvoli dietatu, ked vidim ako to tlacia do prirodzenych porodov a deti su potom pridusene, mrtve atd....takze s tvojim nazorom nesuhlasim 😒

kristinkahugo
26. aug 2015

Ja za seba , tiez som sa strasne bála prirodzeného pôrodu a toho ako tam ležím a kazdy mi pozerá medzi nohy. Píšem ako to cítim. Mam za sebou dve sekcie v rozpätí 6 rokov a inak by som ani nerodila . Po 7 týždňoch som uz cvičila kalanetiku a bezkovala.

lauricka
26. aug 2015

@kristinkahugo @hanka_april dieta bolo v ohrozeni? To je jediny dovod preco sa LEKAR ma rozhodnut pre cisarak kvoli dietatu. Ak sa zena rozhoduje kvoli dietatu v situacii, ze je vsekto v poriadku, tak ziadna, ktora rozumie o co pri porode ide, sa pre cisarak nerozhodne. Sorry. Kvoli dietatu sa praveze rozhodne pre prirodzeny porod. Do porodov prirodzene sa netlaci, tak sa normalne rodi, tak bola zena usposobena. Keby zeny vedeli, co mnohe ani netusia, nikdy by sa dobrovolne pre cisarak proste nerozhodli. Ale netreba to riesit. Uz ste porodili a kto chce, informacie si najde, aj podporu, aj sa pripravi ako treba a s najvacsou pravdepodobnostou aj porodi bez problemov.

kristinkahugo
26. aug 2015

@lauricka sekcia je indikovaná pri dg. ako napr. Astma, vysoký tlak, psych. problémy ...

sardinka333
26. aug 2015

@lauricka no mna fakt zaujima čo by tie ženy mali vedieť čo netušia. 🙂 ako v dobrom. Každá má strach, každá sa bojí a je jedno kolko porodov mate za sebou...ja by som sekciu nechcela (samozrejme ak by mi to nepovedal doktor že su dovody) ale to asi len koli tomu že moja skusensot je taka, že som prišla, pol hodinu kecala s porodnikom a mužom na sale zatial mi doktor pichol vodu, dal čipky...a dalšiu pol hodinu som videla všetkých svätých a bolo po porode...za hodinu. Tak takto rodiť - kludne aj každý rok. Taketo som mala všetky 3 porody. Ja som tak asi naozaj bola usposobená ale x zien ma problémy. Na niektoré veci sa pripraviť dá a na neočakávané veci sa velmi pripraviť nedá. Pri porode s nedá striktne držať nejakého planu...ako to dnešné ženy tak radi robia, nikdy nikto nevie ako sa to zvrtne. Ako moja jedna kamoška čo mala furt traumu a furt si vyčitala ako mala cisarak že ona neporodila normalne.....a čím bola masirovana? Dnešnou propagandou orientovanou ,,na prirodu,,. A uplne sa mi nožik vo vrecku otvara ked počujem hlašku typu ,,a naše prababky,,...naše prababky a ženy z prelomu 19 a 20 storočia mali tiež x problémov len nemali také riešenia a možnosti ako dnes my. Pochybujem veeelmi silno že vtedy im radili ako ,,nechaj všetko tak, vykašli sa na domacnost,, čerta starého! Také sedliačky dali dieťa do šatky nie pre ,,kontaktné rodičovstvo,, ale koli tomu že potrebovali ist na pole, potrebovali pracovať aby mali čo jesť aby prežili. To čo sa tu dnes propaguje je len další ,,sociálny konštrukt,, do ktorého su ženy vtesnávané. Kto nenosí, nekojí, nekontaktuje, neodmieta očkovanie, brumiky, jupiky, ....tak ani snad matka nie je. Materstvo ako ho poznáme dnes je vytvorené, vyformované....Ved kto chce...zaujímavé čítanie je od Elizabeth Badinter - Materská láska...tam popisuje vyvoj materstva a teda bola som velmi prekvapená akým vývojom prešiel vzťah matka - dieťa.

hanka_april
26. aug 2015

@lauricka ak som povedala, mam na to svoj nazor a skoro na kazdu tvoju vetu by som mala protiargument, ale kedze zivot a zdravie zeny je pre teba zjavne nepodstatny, tak nie je o com 😉 a druhe som este neporodila a tretie ani nepocala 😀

lauricka
26. aug 2015

@hanka_april prosim? Nieco mi uslo? Co je nepodstatne? Prepac, toto nema zmysel. Niekedy je nevedomost pre zeny vykupenim, aspon nemaju vycitky svedomia. Ale inak fakt neviem, na co narazas, je mi luto.

lauricka
26. aug 2015

@sardinka333 mohla by som pisat dovody, ale je to na dlho. A naco? Aby sa tu tie, co o tom malo vedia, ale maju svoje zvlastne pravdy, do toho obuvali? Nie. Ich buduce babatka by to sice ocenili, ale aj tak. Ty ako aj ja sa zhodujeme, ze porod ma prebiehat prirodzene, ak nie su ziadne komplikacie. A tam by sme to mohli aj ukoncit.

lauricka
26. aug 2015

@kristinkahugo ano, ved preto som napisala, ze porod ma prebiehat prirodzene, ak je vsetko v poriadku. Ak nieco v poriadku nie, tak treba urobit, co treba. Na to lekari su. Aj patologicky strach moze byt dovod, to suhlasim. Ja osobne by som skusila urobit vsetko pre to, aby som sa cisaraku vyhla, ale ak by to proste neslo, ten strach prekonat, no tak co uz sa da robit. Radsej nech sa to babo narodi v poriadku. Strach moze porod skomplikovat, to je velka pravda.

lucia466
27. aug 2015

Takze kocky vcera som bola na pohotovosti u nas v BN a sedela som tam hodinu s milym mladym dr. Robil mi sono asi pol hodku kvoli stipaniu pravej strany je tam podozrenie na myom a zrasty. Ale pisem hlavne kvoli tomu ze som sa s nim bavila aj o tom ako to funguje resp.ma fungovat pri prir.porode vs.cisaraku. vraj ak k nim pride zena s "vymyslenou diagnozou" od ocneho ci ortopeda ze aj take su a uz maju paky jak to odhalit a smial sa, vedu zenu prir.porodom aj napriek tomu a plnia jej porodne priania aby sa citila ok. No ak k nim pride zena uz po sekcii a jednoznacne vyzaduje aj druhu sekciu nemozu ju nutit do prir.porodu. poucia a sama sa rozhodne.

simusska
autor
23. nov 2015

Ahojte. Tak nakoniec som sa dohodla s dr., ze ked to nepojde tak dame ten cisarsky. Voda mi odtiekla o pol desiatej vecer a od polnoci bolesti kazdych 5 minut a otvorena len na 3cm. Vraj pockame do rana do deviatej a ked nic tak sekcia...O deviatej som bola na 5cm a dr. neprichadzal....prisiel az o pol jedenástej, urobil nejaky hmat a vraj to dame normalne...ja uz som nadavala...nevladala som, bolesti neskutocne. Skoro som zbila manzela. Ani neviem kolko krat som zatlacila aby mala vysla von. Mala 3860g, nastrih mam obrovsky a este teraz ma boli zadok. Malinka mala snuru okolo krku. Po porode ma najprv dr. zvnutra vycistil. Vyberal zo mna nejake hrudy krvy, to neviem z coho bolo ale priserne to bolelo. Na vizite podotykal a chvalil sa , ze sme to dali normalne. Aj placentu vybral rucne, vôbec som nemala tlacit. Ale chvalabohu sme to dali bez kliesti ale mozem povedat, ze po tomto porode som rozhodnuta, ze mi 2 deticky uplne stacia...Malinka je zdrava a krasna ...

sharlotta
23. nov 2015

@simusska je mi velmi luto, ze mas taketo zle skusenosti z oboch porodov ☹ Verim, ze aj na Slovensku sa raz toto cele posunie do roviny respektu k rodicke a zachovaniu jej dostojnosti. 😔 Blahozelam k dcerke a vela zdravicka a rychly nastup spomienkoveho optimizmu prajem.

simusska
autor
23. nov 2015

@sharlotta Dakujem pekne🙂

charity
24. nov 2015

@simusska Tak to je masaker. Trauma taka, ze uz ani nechces dalsie dieta, ale hlavne, ze si bola pochvalena za prirodzeny porod... 😒 Ze je z toho psychika a podvozok v h.jzli, to nikoho nezaujima...

sashulla
24. nov 2015

Tiež som na tom podobne s tým bolestivým pôrodom, hoci som nebola tak potrhana sedieť som nemohla aj viac (ale moja psychika bola ok) Dlhé hojenie a niekoľko mesiacov to trvalo kým som bola fit. Doteraz cítim jazvu tiež mám nízky prah bolesti a pôrod trval dva dni.. Teraz mam ďalšie problémy a do ďalšieho pôrodu sa nepúšťam. Všetci vravia, že preboli a zabudneš no ja som po dvoch rokoch nezabudla, som síce rada že to bolo prirodzenou cestou ale stačilo. Dúfam že ti to uzná ako dôvod. Ide skôr o tvoju psychiku. Myslím si že je to dôvod na sekciu.

sashulla
24. nov 2015

Casto byva druhy porod lahsi. Vieš, možno aj ty by si mala druhý pôrod ľahší, len keď už raz budeš mať blok tak to je o niečom inom. Je iné bat sa a iné dostať blok. Mňa to bolelo ale nebála som sa o seba v tej chvíli išlo o dieta, ktoré tam nemá plodovu vodu a musí ísť von. A aj tie kontrakcie silné to všetko bola ťažká cesta nielen pre mňa ale aj pre dcérku. Tak som to brala.

sardinka335
24. nov 2015

Kazda zena porod preziva inak - pardon ale tipujem ze neurticka osobnost z toho aj ten masaker urobi. Bol to ,,klasicky,, porod. Pokial sa rodička otvara a dieťa nie je v zivot ohrozujucej tiesni tak ani na zapade vam cisarksy neurobia, ak nemate zaplateny dopredu niekde na klinike pre VIP.
občas pozeram na TLC to ,,skryté těhotensví,, a tam ked vidim ako rodia v špitaloch aj 30 hodin kontrakcie a nikto ,,nerieši,, v USA, UK...tu by uz robili cirkusy.
Kamoške po cisarskom tak zahnisala rana ze nosila 2 tyzdne dren a ani kojit nemohla.
Nechapem prečo si simusska nedala EPI ....🙂

simusska
autor
24. nov 2015

@sardinka335 precitaj si prvy príspevok a pochopis preco som si nedala epi...ten prvy porod som davala za vinu prave tej epi

sardinka335
24. nov 2015

@simusska pozri mne anesteziologička povedala ze EPI porod nezastavuje...tak komu veriť? Kecom z internetu alebo ludom čo s tým robia? Tvoj stres mohol kludne ,,porod zastaviť,,.a napr. 2x sa ti to stať nemuselo treba konzultovať s anesteziologom tak ťažko povedať čo bola 100% pričina ...tak si si mala pytať Buscopan, No spa alebo niečo proti bolesti - davaju do zily (mne sa nestihala epi) tak dali ,,kapačku,,.
Strach negativne pocity zosilnuje - aj bolest. Človek, ktorý sa boji vnima veci vyhrotenejšie. Z toho čo pišeš mi to prišlo az na neurozu lebo taky strach nie je normalny. No nech uz je ako je...maš to za sebou.
A stale tvrdím ze ak je niekto ,,špeci pripad,, tak si jednoducho tých 300 eur zaplatim a mam nadštandrardnu starostlivosť. - doktor pride na zavolanie a pomoze porodiť. Ano nemalo by sme to potrebovať...ale vieme ako to chodí. Ja som velka haklivka na bolest a tiež mam od strachu ,,plne gate,, a preto si všetky veci, ktoré je mozné zazichrujem dopredu.

simusska
autor
24. nov 2015

@sardinka335 mne dali od bolesti nieco do zily,ale zaroven mi dali aj oxiticin na vyvolanie porodu.....

simusska
autor
24. nov 2015

@sardinka335 a dr som mala vybaveného....len nedodrzal slovo....

sharlotta
25. nov 2015

@simusska nevsimaj si ludi, co o tebe nic nevedia a napriek tomu sa snazia hodnotit tvoje konanie a tvoje rozhodnutia 😉 A ano, neraz sa stava, ze epiduralka porod zastavi...

simusska
autor
25. jan 2016

ahojte baby...tak pôrodom to este neskoncilo. 4tyzdne po porode som zacala velmi silno krvacat...utekali sme na pohotovost a lekari zistili, ze v maternici mi este nieco zostalo tak sup ihned na kyret. Prebrala som sa z narkozy a isla som na wc a tam zo mna vyleteli obrovske zrazeniny. Zacala sa nanovo valit krv...zase na osetrovnu a tam zistovali ci mi nahodou neprederavili maternicu...chvalabohu nie ale krv sa liala dalej....uz som nevladala...neprenasali ma na voziku ale na lehatku lebo som bola taka slaba....nakoniec mi to krvacanie zastavili roznymi injekciami a infúziami a rano som sla domov...3 dni som nekrvacala a nanovo to zacala...zase pohotovost a stale som mala zle vysitenu maternicu. Dalsi kyret som uz odmietla a tak som dostavala 7 dni metheringove injekcie na stiahnutie maternice. vdaka nim sa uz vycistila takmer uplne...zvysok uz docistila prva ms....neprajem to nikomu....o dcerku sa staral manzel, ja som stratila uplne mliecko...ako katastrofa:(ale dcerka mi to vsetko vynahradza. Je krasna a dobrucka...prespi nam uz celu noc a ani nevieme ze ju mame doma.

janickacrazy
25. jan 2016

@simusska bože dobrý, si si teda vytrpela, radšej ti mali fakt ten cisársky urobiť, ach jaj, zle sa to len číta, dúfam, že si už v pohode

simusska
autor
25. jan 2016

@janickacrazy ano...od zaciatku roka je uz vsetko ok....aj fyzicky aj psychicky. ...nastastie...malinka nam robi radost a ja som uz pri nej aj pomaly zabudla na to vsetko....ale jednym som si ista...2 deticky nam uplne stacia....☺

lili007
23. mar 2016

Obavam sa, ze kvoli strachu Vam lekar naordinuje cisarsky porod. Ani pri opakovanych cisarakoch neordinuju hned dalsiu sekciu ale snazia sa o prirodzeny porod.
Pozrite si videa o porode na FB stranke Bepanthenu, pobavite sa, zistite, ze nie male percento porodov su tak komplikovane ako Vas.
Drzim Vam palce. Musite strach hodit za hlavu lebo poskodite babatku.
https://www.facebook.com/bepanthenCZSK/videos

jahodka11
23. mar 2016

no ja som pri prvom chcela cisarsky, neuspela som....nastastie, teraz, po 2 porodoch som rada, ze to nebola operacia,ale normalny porod....neboj nic, budes to musiet zvladnut, v tomto sme my zeny uplne perfektne...jednoducho to zvladnes!!! 🙂

simusska
autor
23. mar 2016

@lili007
@jahodka11 zienky...ja uz mam davno po porode...pozrite si prispevky vyssie ako som nakoniec dopadla.