icon

Mali ste tri sekcie?

damijanka
5. jan 2016

Milé mamičky , máte skúsenosť s tromi sekciami ?
Je to možné, dovolené a komplikácie ....
Každý názor , rada , skúsenosť poteší , ďakujem 🙂

alexska
14. jan 2016

@ukulela jasne riziko to bolo ale dotycna sa bude usmievat ako to zvadla..prd zvladla,keby umrela pri porode koho budu vynit?samozrejme zdravotnikov,ale kedze vsetko dobre dopadlo moze sa usmievat a pisat ake to bolo super a nic sa nestalo..moze byt rada chudera..

alexska
14. jan 2016

@trpezliva ja by som sa az tak neusmievala a bola vdacna ze zijem po 4ch sekciach...ale kludne aj piatu a rovno si zavet napiste keby nieco...ruptura uteru vam asi nic nehovori ze?

ukulela
14. jan 2016

@alexska v podstate suhlasim. ale teda chybou bolo, ze obe tie dalsie tehotenstva boli neplanovane. Anetka jezjavne fatalistka a nechava vsetko na osud. ano,malasakra stastie,ze da jej nic nestalo.
no ak je zena dobrezoperovana, jazva OK a ma to odkonzultovane s lekarom, ktory da zelenu, tak potom by sa dalsej sekcie nemala bat. kazdopadne neplanovane otehotnenie /nekonzultovane, ked zenauz mala sekciu/sekcie, je riziko. najma, ak to je parmesiacov po predchadzajucej sekcii. to by mali zene vysvetlit hned poporode/kontrole po sestonedeli.

alexska
14. jan 2016

@ukulela viem ako vyzera ruptura uteru a ako prebieha a dakujem neprosim....ja mam pre tymito vecami respekt a nezelaj si to zazit....

peegi
14. jan 2016

Ja som mala tri sekcie a vsetky tri prebehli uplne v poriadku a taktiez tehotenstva boli vsteky uplne v poriadku.Nemala som najmensi problem ani pocas tehu ani po sekcii.Rany sa mi krasne a rychlo zahojili.Som za to velmi vdacna.Viem,ze to asi nie je uplne bezne,no u mna to bolo takto.

anjelik2509
14. jan 2016

ja mám za sebou dve a moja pôrodníčka mi fandí aj v prípade tretieho bábätka 😀 ale to by už na 100% bola sekcia zasa....

zuzka276
14. jan 2016

@alexska len to žena nikdy nevie predpokladať, každá žena je iná, preto sú lekárske vyšetrenie u gynekológa a trebárs aj pri plánovanom druhom/treťom/štvrtom/piatom dieťatku je dobré aby žena išla ku gynekológovi ktorý ju vyšetrí a zhodnotí ako na tom je a či doporučuje plánované tehotenstvo alebo nie. A myslieť popredu na len na to najhoršie tiež nie je dobré...

alexska
14. jan 2016

@zuzka276 mne je to sumafuky...ktora ohrozi svoj zivot alebo nie,vsak na cintorine sa vzdy neake mieso najde 😉 😝 ja ti len pisem ze rupturu uteru si viem predstavit,resp som si zazila a ak prezije matka je zazrak a ak prezije dieta uz je len bonus...

zuzka276
14. jan 2016

@alexska ok, nehádam sa........ ak si to osobne zažila tak som rada, že si to prežila 🙂 a trochu pozitívne mysli 🙂

radlinka
14. jan 2016

@damijanka mam dve, na tretiu sa bojim... 😕 😕 rozdiel mam 4 roky medzi detmi. Prakticky sekcia po 40tke nic moc teda. 😨 zalezi od zdravia rodicky, od hrubky jazvy a pod. Viem ze znama porodnicka mala 3 a detska lekarka 4, ale bolo o nich super postarane a boli v najlepsich rukach odbornikov. Neviem vsak aky velky rozdiel mali medzi detmi a odstupom casu.

alexska
14. jan 2016

@radlinka necdh maju najlepsiu starostlivost ked ti maternica rupne nepoomoze ti nic len anjel strazny ver mi:..nech mas zabezoecenu akukolvek najlepisu starostlivost..ak nastane ruptura zalezi na velmi vcasnej diagnostike inak ides do hrobu rovno..a ked nie ty tak skoncis bez uteru a dieta mrtve...

radlinka
14. jan 2016

Mne izbovy lekar pisal do spravy - minimalne 1,5 roka neotehotniet po sekcii , samozrejme su rodicky ktore mali dalsiu sekciu skor, no ja osobne by som sa rok - dva na dalsiu sekciu fakt necitila. 😅

radlinka
14. jan 2016

@alexska no ja som sa o tom bavila s primarom...ten zdvihol prst...takze viem svoje a poznam rizika a nemam ani 20 ani 30 a som zdrava a vsetko prebehlo okej, ale kazda rodicka je jednou nohou v hrobe ako sa hovori. 😕

alexska
Odpoveď bola odstránená
radlinka
14. jan 2016

@alexska a ty si to zazila ked o tom tak zjavne pises ? ci mas lekarsku plaketu v rukave ? prosim neodvolavaj sa na moj nick...ja si pisem to, co som zazila osobne.

katrin21
14. jan 2016

@radlinka moja sestra mala druhu asi 20mes po prvej a porodila druhe prirodzene..

cmulinko
15. jan 2016

akurat som docitala clanok z roku 2012,ktory som nasla na nete ( zdroj je An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, news release, Oct. 31, 2012 ) a zaujal ma o pocte cisarskych rezov a moznych rizikach.Studia sa robili na 94 zien,ktore mali 5-6 sekcii ( co je v UK a IRL bezna vec ) a 175 zien,ktore mali menej sekcii.Z clanku vyberam jedenu konkretnu-podla mna najzavaznejsiu komplikaciu a tym je placenta previa,ktoru malo 18% ( 17-18 zien) ,ktore mali 5-6 sekcii a polovici ( 8-9 ) z nich museli spravit hysterektomiu.Tu sa ale bavime o zenach,ktore mali 5-6 sekcii.Zeny,ktore mali menej sekcii ( 175 ) ...co v tomto pripade je menej ako 5 mali najzavaznejsie spomenute komplikacie predcasny porod a potreba transfuzie krvy. Z nich 5% ( 8-9 ) mali predcasny porod a 1% ( 1-2 ) potrebovali transfuziu krvy.Komplikacie ci nasledky v dosledku ruptury maternice neboli v clanku spomenute vobec ani pri jednej skupinke,ale v pripade zien s 5-6 sekciami mozeme brat do uvahy to 18% masivne krvacanie,ktore moze viest k smrti matky.Ked som po 2 sekciach mala otazku na lekara ci mi este odporuca tehotenstvo,tak vtedy sa len usmial a povedal mi,ze preco si myslim,ze by som uz nemohla mat dalsie deti sekciou....a vtedy som dostala prvy '' vyplach zaludka '' ,ze take nazory a praktiky maju mozno v postkomunistickych krajinach,kde sa pomalsie napreduje 😅 Dal mi pocitit ze ma za tuto moju otazku bere tak akoby som dosla z krajiny,kde ziarovku len teraz vynasli 😅

alexska
15. jan 2016

@radlinka nie nemam plaketu,a kedze si to nezelas len ti odpovedam uz nebudem reagovat na tvoj nick.Ja ti rozhodne fandim v 3tej aj dalsej sekcii,ved pisem ze ak zdr stav dovoli dostatocny odstup a dobry stav jazvy zarucia uspesne tehu aj po 3j a viac sekcii.ja som len chcela napisat aj o kompikacii ktora realne hrozi po porode sekciou.

alicka850
15. jan 2016

@alexska si zdravotnik,vsak ? 😆

lalitagopi
15. jan 2016

veru mala !

damijanka
autor
15. jan 2016

@lalitagopi a ok všetko ?

alicka850
15. jan 2016

@cmulinko ja neviem ci je studia na 94 zenach celkom vypovedna, ved 94 je nic na to,aby sa dali objektivne posudit mozne komplikacie, studie ktore sa stavaju podkladmi pre odborne usmernenia urcite maju niekolko stoviek pacientov. Isto je vyssie riziko moznych komplikacii po opakovanych sekciach,keby nebolo vyssie riziko ruptury maternice,preco by potom nenechali zenu napr.po dvoch sekciach rodit spontanne?

cmulinko
16. jan 2016

@alicka850 to som ani nepisala nikde,ze moj prispevok o niecom vypoveda alebo,ze by mal byt smerodajny. Je to len informacia,ktoru som nasla.Mna clanok zaujal,tak som sa on podelila.Tento konkretny vyskum sa robil len v UK a myslim si,ze pozbierat 94 zien,ktore absolvovali 5-6 cisarskych rezov je pomerne velke mnozstvo z jednej krajiny.Neviem ci by sme na SK pozbierali co i len jedinu taku zenu,ktora na SK absolvovala 5-6 cisarskych rezov.Z tejto stranky by som s '' malym '' poctom zien pri tejto studii vobec nesuhlasila.Co sa tyka spontanneho porodu po 2 sekciach,tak osobne poznam 3 take zeny ale ani jedna nerodila na SK.Tu niekde som tusim citala o jednej mamicke,ktora tiez rodila po 2 cisarskych rezoch normalne,ale neviem s istotou povedat ci to tak isto nebolo v zahranici.Nemozne to ale nie je,ale samozrejme zavisi to od viacerych skutocnosti nie len od toho,ze tak rodit chcem.Este pred tym nez sa niekto do mna pusti,tak by som chcela napisat uz len tolko , ze kazda zena,ktora uz rodila ma svojho lekara,ktory vie o nej viac ako akykolvek vyskum na svete a je len v moci lekara na co si trufa a na co nie.Kde jeden lekar by uz zdvihal varovnu ruku,tak niekde inde by druhy lekar s tym problem nemal.Ja som 4 mesiace po druhom porode bola u gynekologa na SK na beznom vysetreni,ktory nebol moj porodnik ani pri jednom dietati a ten ma uz poucal,ze max 1 dieta a koniec.Od tej doby uz mam za sebou dalsie 2 sekcie pri ktorych som sa rychlejsie zotavila ako pri prvej sekcii a lekar mi pri poslednej sekcii povedal,ze vsetko je v najlepsom poriadku a nevidi ziadny dovod na dalsie dieta ak sa tak rozhodnem.Tak asi na operacnom stole videl co videl a tak sa aj vyjadril.To ale samozrejme nebolo na SK.Nazory sa rozchadzaju.... aj o tom je cela medicina.

lentilkapb
16. jan 2016

@damijanka Ja mám obidvoch chlapcov (3,5roč. a 9mes.) sekciami, robil mi ich ten istý mladý doktor a ešte na operačke (mala som spinál), mi povedal, že sa vidíme o 2-3 roky pri tretej sekcii 😀 , tak uvidíme ...

alicka850
16. jan 2016

@cmulinko ak som sa ta nejako dotkla,tak sa ospravedlnujem. Nemala som v umysle sa do teba nejako pustat,alebo ako si to pochopila,len som vyjadrila nazor na danu studiu. Robim v zdravotnictve a mala som aj moznost spolupracovat pri dvoch studiach,preto viem ake su kriteria a myslim si,ze 94 zien je mala vzorka na to,aby sa dali robit zavery na ktorych by sa mali stavat guidelines . Ale nic to nemeni na tom,ze informacie su to zaujimave.
Ja osobne nepoznam zenu,ktora po dvoch sekciach rodila spontanne,ale beriem ze take su. Mozno je to o tom,ze na SVK sa momentalne usporaduva hon na lekarov a preto sa asi radsej kazdy porodnik isti. V zabranici je asi ina klima,tam asi alibizmus ustupuje dopozadia a lekari su mozno odvaznejsi.

cmulinko
16. jan 2016

@alicka850 ono tych zien,ktore podstupili sekciu 5-6 krat ani o moc viac asi nebude z jednej krajiny.To je dost vzacna situacia....a ja tuto studio beriem presne tak,ze asi nebolo lahke zohnat tych 94 zien.Z rarity sa tazko spracuvavaju udaje a studie,ktore by uspokojili naroznych lekarov,ktori sa riadia vysledkami...tiez som zdravotnik ( sice uz dlhodobo nepraktizujuci odkedy som v zahranici ) ale aspon mozem posudit rozdiel aj ako zdravotnik aj ako pacient co sa SK a v mojom pripade IRL tyka.Je len velmi malo skutocnosti totoznych v oboch zdravotnickych a medicinskych systemoch.Su veci,ktore zazlievam tunajsiemu zdravotnictvu,ale su veci,ktore konecne po 34 rokoch zlej diagnozy na SK sa akurat tu v Irsku podarilo rozlusknut zahadu storocia co sa mojej diagnozy tyka.Tiez som taka chodiaca rarita...medicinska vzacnost 😀

marika_marika
16. jan 2016

Áno, mala som tri sekcie - 2010, 2012, 2015. Rada by som bola bývala rodila vaginálne, ale nebolo mi dopriate. Pri treťom tehu ma obvoďáčka strašila "veľkým rizikom" (rizikom čoho, nepovedala). iný lekár mi povedal, že už to vôbec nie je rarita a že ruptúra nehrozí, pokiaľ nie sú kontrakcie. Ak sú kontrakcie musí sa sledovať stav jazvy... Keďže je možnosť väčšieho krvácania počas sekcie, odporúča sa spinálna anestéza (pri nej nie sú lekári tlačený časom)...

adka31
16. jan 2016

@alexska iba tie, co to zazili, vedia o com je rec. Aj mojej sestre sa to stalo. Chvalabohu, bola uz na operacnom stole, hoci museli koli rozsiahlej rupture zacat skor ako bola znecitlivena, ALE prezila. Aj ona, aj babo. Ako zazrakom. Tymto samozrejme nechceme strasit mamicky pri viacpocetnych sekciach, no stalo sa. Nato su lekari, ktori sleduju rodicku a mali by odhalit komplikacie a rizika. Ja sama mam 3 sekcie.

damijanka
autor
18. jan 2016

@adka31 a ako všetko v pohode , dá sa to ?

damijanka
autor
18. jan 2016

@marika_marika och spinal toho sa bojim