Mám pocit zlyhania pri pôrode. Ako ďalej?
Ahojte som po porode a mam pocit ze som pri nom zlyhala , bola som v 41tyzdni musela som nastuoit na vyvolanie porodu , bola som 40hodin v 5min kontrakciach , po oxytocine do zili som uz nezvladala tu bolest uz ani epi nezaberala, zacala som uz aj panikarit ze ako to dieta vytlacim taky strach som v zivote nezazila proste som spanikarila az som skoro odpadla …lekari ked videli ze to nezvladam a ani sa neotvaram tak ako mam tak sa pristupilo k sekcii zaco som bola v tej chvili strasne rada bolo to pre mna vykupenie ale z odstupom casu rozmyslam ze som zlyhala nechala som sa prepadnut strachu a preto som nezvladla prirozdeny porod
Ahoj. Druhého syna som rodila 31h v neustálych kontrakciach. Pôrod tiež vyvolávaný dvoma sáčkami oxytocinu. Nepomáhalo nič. Klystír (2x), sprcha (miliónkrát), chodenie, hojdanie, proste nič.
Žobrala som o sekciu. Doslova žobrala. Nechali ma vytrapiť, mňa aj syna ktorý bez plodovych obalov, bez vody, visel celý ten čas zaseknutý v pôrodných cestách. Sestričky ma nazyvali všetkým možným, pôrodníčka sa správala ako jedno hovädo (pardon, ale je to tak). Vraj som na nič žena keď si neviem porodiť vlastné dieťa. Nakoniec zasahoval primár a po tých 31 hodinách bolesti, trápenia, ponižovania mi konečne pomohol porodiť si syna.
Až potom vysvitlo, že mal krátku šnúru a ešte aj trikrát okolo krku, preto nepostupoval. Hanbila som sa ako pes po tom, čo sa stalo. A dlho som verila že naozaj som neschopná bytosť, že som za 30 hodín nebola schopná porodiť si dieťa a priviedla som seba aj jeho do takej zivotohrozujucej situácie.
Nie je to tak! Pri pôrode sa dejú veci úplne mimo tvojej kontroly a to si musíš uvedomiť. Keby sa pôrody dali kontrolovať, všetky by sme rodili s úsmevom na tvári a v príbehu 15 minút ako to býva vo filme. Každý jeden pôrod je ťažký a nedá sa v ňom zlyhať. Nie, nezlyhala si. Porodila si zdravé dieťa čo je tá najvýhernejšia priečka každého pôrodu. Zvládla si to a na svete je vďaka tebe nový človek.
Ja som tiez tak rodila 38hod a vobec som sa neotvarala,tak bola sekcia. Tiez som z toho bola smutna. Toto ja vobec nechapem dodnes, preco sa niektore otvoria ani nevedia kedy a ine ani cez vyvolavacky. Kamoska mala to iste. Ale hlavne,ze mam deti zdrave.
Moderná medicína vás možno zachránila, v minulosti by ste s bábätkom taký pôrod možno ani neprežili a nikto by sa ani nečudoval. Takže buď rada že ste v poriadku, čo tam po prirodzenom pôrode.
Ja len žasnem preco stále nechávajú ženy sa také hodiny vytrappit a nenavrhnú samy doktori cisársky 😤
autorka, ak chceš napíš mi IP
Ahoj ja som zažila niečo podobné. Úplne ťa chápem a ten pocit zlyhania nikdy neodíde. 🤷 Bohužiaľ ,aj keď som najvadačnejsia na svete že mám krásne zdravé dieťa, nikdy nezabudnem na to že som to nedokázala. Fakt toto nepochopí iba ten kto si to nezažil . 🥺
Ti lekari nevedia, čo si mala v hlave a ze ci si odpadla z paniky. Určite už na ten porod aj zabudli, proste si mala zly fyzicky stav, tak spravili sekciu a ide sa dalej. Zarucene mali par hodín potom horsie "zazitky".
@iwesska veru. Niektora ani nevie ze je na 4 otvorena. Ja ked mi pri poslednom dr povedal ze som otvorena na 2 som sa rozpkakala. Ze faaakt?
Pri prvom som na 4. Horko tazko po 28 hodinach. Kopa vyvolavaciek. Brutal kontrakcie. Proste sa zasekol v porodnych cestach.
Dalsie 3 deti vyvolavane(sa smejem ze bez vyvolavacky by nesli) ale nastastie tam to uz bolo uplne ine. Aj som sa rychlo otvorila....
Ahoj. Ja Ti rozumiem. Tiez som po prvej sekcii zila s pocitmi viny a zlyhania... Teraz to uz mam inak a som vdacna... V CR vznikol pred casom uzasny projekt pre cisarovne - zeny, ktore mali/budu mat cisarsky rez - pozri si tu: www.cisarovnam.cz a tiez ich FB. Najdes tam vela materialu, ktory Ti pomoze. Drz sa, zena krasna...
@dominikahr 🙏 presne takýto komentár som mala napísaný pre autorku, ďakujem ❤
To je tým tlakom, ktorý je na tehotné ženy kladený. Skúsila si, trpela si a nešlo to, tak vďakabohu bolo riešenie sekcia. Vôbec nijako si nezlyhala, vôbec nijako to neovplyvní Tvoje materstvo a ani vzťah k bábätku. Moja segra rodila len sekciami a má dve zdravé deti, dokonca s lepšou imunitou ako kamoška, čo rodila prirodzene a kojila do troch rokov. Teraz u Teba makajú aj hormóny a ešte si pravdepodobne prejdes cez baby blues - ale nie si v tomto sama, ja som sa tri týždne nešla zmieriť s tým, že nekojim - čo som sa natrapila, lebo veď kojiť vie každý... jednoducho blbé očakávania 😃 Ono to prejde, nemáš si čo vyčítať.
A presne preto by uz mal skoncit ten hon na carodejnicu menom sekcia...je to normalny medicinsky ukon ako operacia slepeho creva, nad ktorym sa nik psychicky neruca, ze to jeho telo nezvladlo a crevo sa zapalilo. Ale sekcia je ciste zlo. Zeny, uz s tym fakt prestante.
Si hrdinka,dakuj svojmu telu,vela sil a zdravia♥️♥️
Ja som ešte nikdy nerodila, no každá žena, nech už porodila akokoľvek, je pre mňa neskutočne silná žena a hrdinka! Absolútne si nezlyhala, vynosila si nový malý život ♥ Verím, že čoskoro tieto negatívne pocity opustíš a zameriaš sa na to, čo je dôležité! ♥
Mala som to podobne. Po "len" 25 hodinach akutna sekcia lebo zacalo haprovat malemu srdce. Pocit zlyhania, ze ani porodit nedokazem. Ak ti tie pocity neustupia, vyhladaj psychologa, mne az ten pomohol. Bude to dobre, si skvela mama zdraveho dietatka a to je hlavne 🙂
Pozri si na instagrame profil 600nedelie, je to poporodna dula, pomaha zenam s takulymito pocitmi.
Ahoj,poznám veľa takých prípadov čo sa vytrápili podobne ako ty a tiež nakoniec museli podstúpiť sekciu,a je to normálne . Dôležité je čím skôr sa zotaviť a postarať sa o bábätko a užívať si to,že už je tu,živé a zdravé. Prajem Vám veľa zdravia a nech si vytvoríte pekné puto 🙂
@oblecenie99 ahoj, všetko je tak, ako má byt. Dieťatko si vybralo túto cestu.
Zlyhal personal, ze ta takto nechali trapit. Muselo im byt jasne, ze porod nepostupuje a tvoje obavy boli uplne na mieste. Ja som stravila o polovicu menej casu na sale, mna najviac mrzelo, ze ma nepocuvali, dieta sa pootocilo a zachadzalo potom pri tlaceni spat. Ja som zacala vracat, mala som teplotu, tak tiez sa rozhodli pre sekciu. Pritom stacilo zahodit ego, ked som im vravela, ze mi tlaci bokom do kosti. Podstatne je, ze ste obaja v poriadku.
Zlyhala??? Vydržala si 40h kontrakcií a máš pocit, že si zlyhala? Podľa mňa si hrdinka. Zlyhal personál, ktorý Ťa nechal trpieť takú neskutočnú dobu. Prvý pôrod trval 8 hodín, druhý asi 4 a posledný ani nie dve (.... Ehm... Moje tri spolu trvali menej ako Tvoj jeden...🙈) a mám pocit, že to úplne stačilo. Keby som mala 40 hodín kontrakcie, tak nemám šancu porodiť prirodzene, pretože na to už dávno dávno nebudem mať energiu. Ty si v žiadnom prípade nezlyhala. Užívaj si dieťatko.
Zena, ktora porodila dieta cisarskym rezom je rovnaka matka ako zena po prirodzenom porode. Hlavne je zdravie vas oboch, to je najpodstatnejsie. Nie akym sposobom si priviedla na svet dieta. Nic si nevycitaj.
@andreatytler v tomto s tebou suhlasim…ja som mala rizikove tehotenstvo a pri jednej kontrole mi dr.oznamil,ze mozem zostat,ze som uz otvorena na 4cm,ze mi na dalsi den vyvolaju porod..ok suhlasila som,bola som 38tyzden..a porod som mala velmi tazky,malemu sa vobec nechcelo ist vonku,nakoniec mi ho museli vytiahnut vakuom…strasne vycitky mam doteraz,ze som to nedala,zaroven dakujem Bohu,ze je maly zdravy..a tiez som toho nazoru,ze jednoducho nebol spravny cas a mohla som radsej pockat,ale zase pri rizikovom tehotenstve som nechcela nic nechat na nahodu
Joj chúďatko, prečo nerobili sekciu skôr? Nechali ťa tak trápiť v modernej dobe. Nič si nevyčitaj. Len aby všetko ďalej dobre bolo. Máš pocit, že ťa chytila psychická panika a fyzicky by si to dala? To sa môže stať keď stracaš dôveru a v hlave sa ti začnú automaticky vytvárať zlé scenáre. Aj tak si to nevyčitaj. Aké je to čerstvé?
Tam zlyhal všelikto iny, len nie ty. Nie vzdy bohuzial ide porod hladko a podla predstav. Je to suhra tolkych okolnosti a velmi individualnych reakcii kazdej zeny na zasahy... Si takisto este plna emocii a samozrejme chcela by si, aby to cele vlastne bolo inak. Uplne chapem. Nie je hanba vyhladat pomoc, su zeny, ktore sa vyslovene na toto specializuju: poporodne traumy. Psychologicky, duly. Vedia zvolit tie spravne slova alebo si ta vypocut. Aj tuto na konikovi je anomymna poradna pre zensku dusu po porode. Drzim palce, aby cas a eventualne dalsi porod bol liecivy.
@jankalukasova presne, ja som po par hodkach robila paniku a nakoniec veru opravnene, neviem si predstavit 40 hodin. Presne, mala som 4 hod kontrakcii a bala som sa, ze co sa deje ked ja som plne otvorena a dieta furt neni vonku. Ved to su take situacie, ked ide cloveku o krk, teda hned o dva krky.
Možno by stála za to psychoterapia. To, čo si zažila, nie je normálny scenár, takže je pochopiteľné, že ťa to stále trápi. Komentáre typu "veď máš zdravé dieťa" nepovažujem za nápomocné.
Ake zlyhanie a nie je jedno,ci si rodila prirodzene alebo sekciou? Mas krasne babatko,tak neries take malichernosti. To su len predsudky a pretekanie sa medzi zenami,ze len ta,co rodila prirodzene je vacsia hrdinka alebo iba ta,co koji je lepsia matka. Vsetko je tak ako ma byt. Nic viac si nemohla urobit. Spravila si vsetko,co si urobit mala
Ty si nič zle nespravila.

Nezlyhala si. Zvládla si to, ako to šlo. V zdraví ste to prežili obaja, na tom jedine záleží.