Negatívne pocity po cisárskom reze

roni200
26. máj 2014

Ahojte maminy. Som dva mesiace po sekcii. Rodiť som začala klasicky, ale kvôli komplikáciám sa pôrod ukončil sekciou, pod celkovou narkózou. Neviem sa zbaviť pocitu, že som bola o niečo okradnutá, ukrátená o prvý pohľad na syna, o prvý dotyk... Viem, že to nebola moja chyba, že to bolo asi nevyhnutné. Ale aj tak vo mne zostávajú negatívne pocity. Neviem ako sa mám týchto pocitov zbaviť. Viem, že mám byť šťastná, že mám krásneho a zdravého syna, to aj som. Naviac sme uvažovali o troch deťoch, ale po sekcii tretie tehotenstvo už predstavuje riziko. Tiež ste mali podobné pocity? Ako ste sa s nimi vyrovnali?

nicolle21
26. máj 2014

@roni200 ja som mala planovanu a vyrovnala som sa s tym este samotnym porodom.. tiez som bola v celkovej, ale ja som bola rada, ze to skoncilo tak, ako to skoncilo, ozelela som aj prvy pohlad na maleho aj ze som bola prvych 12hod mimo.. teraz si ho naplno uzivam, nemyslim na to, co som prapasla, ved tolko krasnych momentov s nim ma este len caka..
a tiez planujeme 2-3 deti, podla okolnosi, a po sekcii moze kludne byt aj prirodzeny porod, takze sanca este je..

horana
26. máj 2014

V zivote su situacie ktore nedopadnu podla nasich predstav.
Nemas najmensej viny, ale nech ta tu polutujeme mnohe, aj tak ta to prilis nepotesi a aj tak bude nejaky cas trvat kym sa pocit otupi. Cas vsetko vylieci. Treba si opakovat ze keby nie akutnej sekcie, babo by si nemala a mozno ani sama uz nezila. Takze v takej situacii, co by si clovek radsej vybral?

Na treti porod nemysli, ked este nemas vo vyhlade ani druhy. Mnohe maminy prvy porod nejak sklame, a casto, velmi casto to druhy vynahradi, akoby za odmenu. Mam v okoli vela takych pripadov, az mi to prijde viac ako nahodne 🙂 A ked druhy dopadne krasne, tento pocit sa ti vacsinovo uz navzdy prepise a bude pokoj. Akoby si nim splatila ten dlh aj tomu prvemu, aj ked nelogicke, psychika tak funguje.
O este dalsim dietati sa rozhodnej potom, ale su pripady aj viac porodov nez 3 a zeny zvladli.

A dalej, boli ste mozno so syncekom obrati a harmonicky zaciatok, ale to este nic nemeni na to, ze cely dalsi zivot mate pred sebou a ked tie dalsie chvile budu vyplnene vzajomnou laskou a pozornostou, to vam uz nikto nevezme. Nikto nema harmociky cely zivot, niekto ma ten zaciatok super, ale potom to niekde zahapruje. Vy ste si to svoje uz vybrali a tak si uzivajte co to ide, budte vdacni za kazdu chvilku.

laurika25
26. máj 2014

@roni200 ja som sa tiez tesila na prirodzeny porod ale nakoniec to skoncilo ako u teba -:(Moj drobec sa narodil 4100g takze po tom vsetkom som bola aj rada,ze to tak dopadlo aj ked som mavala stale pocity,akokeby bol odstrceny ,ze ma necitil ako prvu..prilozenie k prsniku ..no a teraz som opat tehotna po 3 rokoch a caka ma pravdepodobne prirodzeny porod takze to iste moze platit aj u teba .A ja by som chcela opat CS..moj porod bol bez bolesti,kontrakcii..takze drobca som si uzivala a casom uz na to nespominam ako negativum aj ked viem,ze to musi byt krasny pocit porodit dieta-🙂no tak teraz si to mozno uzijem.

roni200
autor
26. máj 2014

@nicolle21 Myslím si, že ak by v mojom prípade išlo o plánovanú sekciu, mala by som čas sa na to psychicky pripraviť. Takto sa to zbehlo veľmi rýchlo a ani neviem ako, a už som ležala na stole. Určite v tom hraje veľkú úlohu aj to, že som bola pod celkovou narkózou. Časom to určite prebolí, ale nateraz ma to ešte dosť trápi.

luy
26. máj 2014

Berieš si to veľmi k srdcu,neužieraj sa,postav si to do iného svetla....porodila som zdravé dieťa !!!!....a už na to nemysli,vrátiť to už nevieš,jednoducho sa s tým musíš zmieriť.

roni200
autor
26. máj 2014

@laurika25 U mňa to bolo tak, že som aj začala tlačiť, ale pre istú komplikáciu, radšej rýchlo urobili sekciu. Prežila som si úplne všetko...kontrakcie, bolesti, pokus o vytlačenie malého a všetko spojené s klasickým pôrodom. Trápi ma aj to, že zo začiatku šlo všetko ako po masle a malý by išiel ľahko von, keďže som bola úplne otvorená a syn nebol veľký.

nicolle21
26. máj 2014

@roni200 toto veru ja beriem ako stastie v nestasti, ze som to mala planovane.. aj ked musela byt celkova narkoza, bohuzial, ale s tym uz nic nenarobim.. ja som sa s tym musela vyrovnat este pred porodom, zeny po akutnej sekcii po 😒

roni200
autor
26. máj 2014

@luy Momentálne to jednoducho takto prežívam. Je veľa žien, ktoré majú rovnaké alebo podobné pocity ako ja. Časom na to určite zabudnem, ale hovoriť mi, že mám na to jednoducho nemyslieť je asi zbytočné.

laurika25
26. máj 2014

@roni200 -🙂tak to mi je luto,ze si sa tak potrapila-:(no praveze mna po odteceni plodovej vody nechali 2 dni cakat a skusali mozne -nemozne len u mna porod nepostupval,ziadne bolesti..tak preto si 'chvalim' CS ..no a drobec mal slabe odozvy .Ono to prejde aj ked vzdy budes mat niekde v hlave,ze si nepocitila ten pocit.Uzivaj si drobca a netrap sa nad tym,teraz budete prezivat tie najkrajsie chvile a mozno druhe dietatko bude prirodzene -🙂

roni200
autor
26. máj 2014

@laurika25 Pevne dúfam, že druhé dieťa porodím klasicky alebo ak dôjde na sekciu, že to nebude pod celkovou narkózou.

luy
26. máj 2014

@roni200 a vyriešiš niečo tým,že sa budeš okolo toho užierať a trápiť a myslieť na to?

Už to máš prežité,analyzovala si si to,existuje nejaké riešenie? ˇAno buď sa tým budeš zaoberať celý život,alebo sa stopneš a postavíš si situáciu do pozitívneho svetla a to je ....mám zdravé,krásne dieťa....

Smútok ti nepomôže,držím palce

luy
26. máj 2014

@roni200 Tvoj negatívny pocit sa dá porovnať so smútkom ,sklamaním. Smútenie má svoje zákonité fázy

1. akútny žiaľ
2.fáza prelomenia emócií, smútenie - Po určitom čase človek začne prežívať pocity bezmocnosti, bolesti, smútku, strachu, zlosti.
3. zmierenie sa.
4.fáza nový život - fáza, v ktorej sme schopní stratu prijať. Neznamená to, že zabudneme, sme schopní však učiť sa prijímať nové.

Musíš si cez ne prejsť,a prijať fakt,že sa to stalo tak ako sa stalo,že už to inak nebude.

sunny170
26. máj 2014

Raz som tu čítala,ze cisársky vlastne nieje pôrod, ale operácia. Takze moje dieťa odvtedy neoslavuje narodeniny, ale vyoperovaniny🙂))asi tak.
Tiez som sa "tešila" na prirodzený, ze pri mne bude MM a ze spolu uvidíme maleho;) ale skomplikovalo sa to a skončili sme cisárskym, v spinalnej anesteze.
No nikdy som neriešila to, ze som t nezvládla prirodzene, pretože ak by bolo moje dieťa v ohrození života a povedali by mi, ze ho musím vytlačiť ušami, tak to urobím;) vsetko pre zdravie môjho syna!
Vôbec sa nezaoberaj takýmito myšlienkami, vôbec to nerieš, nerozmyslaj o tom. Urcite ho nemiluješ menej, ako keby sa narodil prirodzene;) je jedno, či ako prvú cítil teba alebo nejaku sestričku v pôrodnici, ty si a stale pre neho budes prvou a dlho jedinou ženou na svete, ktorá mu da pocit bezpečia a tej najväčšej lásky- mamickovskej!;)

roni200
autor
26. máj 2014

Ďakujem za všetky názory a skúsenosti. Dúfam, že časom sa mi podarí spracovať tieto pocity a vidieť túto situáciu v inom svetle 🙂

kaktusik
26. máj 2014

@roni200 urcite ano, ja som mala vysnivany prirodzeny porod, chcela som manzela pri sebe a vsetko dopadlo uplne inac.... sekciu mi museli robit urgentne, slo o zivot tak mne ako dcerke, prve dni boli tazke, mala som depku ako slon, ledva som sa hybala.. ale dnes si uzivam kazdy jeden den s nasou sojkou a nerozmyslam nad tym, co nevyslo.. drzim ti palce, aby si ten smutok a sklamanie prekonala a dokazala si syna uzivat na milion percent 🙂

hanka_april
26. máj 2014

No to je pravy opak ako ja.strasne som chcela cisarsky.bala som sa o malu - hoci som nemala nijake komplikacie ani ja ani mala.jednoducho som sa bala.ze ak by sa to zvrhlo lekari dost skoro nezareaguju a mala sa pridusi-udusi.tak som si ho vydupala a na to ze som si to vybojovala som hrda.pretoze mam vzdy na prvom mieste zdravie dietata ako nejake moje pocity....mrkni si do temy trnavska porodnica alebo zomrelo mi dieta a mozno uvidis ze sa ti stalo to najlepsie! 😉

jaruska8
26. máj 2014

To sú hirmóny, neboj, to prejde. Ani ja som svoju babuľku nevidela prvá, videl ju môj mm a aj tak je to moja lalska najväčšia. A vôbec mi to nevadilo. 😀

milota164
26. máj 2014

ja by som si cisar nikdy sama nevybrala a chapem ako sa citis. Ja si to nevycitam ale stale mam poccit akoby mi nieco chybalo...

piacere
26. máj 2014

Ja som mala problém s placentou, v 21tt mi skoro ukončili tehotenstvo pre silné krvácanie.... Takže od tohto týždňa ma pripravovali na plánovaný cisársky, keďže placenta bola tak nízko, že nedovoľovala prirodzený pôrod, resp. hrozila opätovné krvácanie a okamžitá sekcia...
Prvý pôrod som mala prirodzený, ukážkový, porodila som za 3,5 hodiny, bez nástrihu, bez väčších bolestí....
Strašne dlho som sa zmierovala s myšlienkou cisárskeho, stále dúfala, že placenta sa povytiahne a ja porodím prirodzene... nejako som to nevedela prehltnúť.... Napokon sa mi pôrod spustil sám v 37tt, aj mi dovolili skúsiť prirodzene, nakoniec sa však placenta počas otvárania odlúčila a išlo o sekundy... takže z plánovanej sekcie bola akútna, v celkovej narkóze, chaos, stres, nestihla som sa ani poriadne nadýchnuť a už som bola na pooperačke.
Keď som si uvedomila, čo všetko sa mohlo stať, bola som za CS vďačná.... tak isto som sa s myšlienkou CS zmierila už počas tehotenstva, pretože mi hrozila kedykoľvek, v ktoromkoľvek týždni...
Nemysli na to, nehrýz sa kvôli tomu, nerieš, fakt.... Hlavné je, že dieťatko je tu, živé a zdravé. Povedz si, že tak to malo byť, ktovie, čoho si bola uchránená... nie každý prirodzený pôrod je krásny, ukážkový a bez komplikácií.
Hlavu hore, druhé dieťatko ešte môže prísť na svet prirodzenou cestou 😉

katyt
26. máj 2014

Podľa mňa sa tým vôbec nemusíš trápiť, buď rada, že si porodila zdravé dieťa, lebo ak by Ťa možno nechali rodiť prirodzene, mohlo by sa všeličo skomplikovať a dieťatko by malo zdravotné problémy, alebo prípadne Ty. S ďalšími pôrodmi sa vôbec nemusíš trápiť, lebo ak si tento mala cisársky to neznamená, že aj druhý musí byť cisársky. Ja som prvého syna tiež rodila cisárskym, mala som plánovaný, kvôli polohe koncom panvovým a o tri roky na to som mladšieho porodila bez komplikácií prirodzene. Jasné, že ten prirodzený pôrod sa nedá s cisárskym porovnať, bolo to niečo úplne iné, pre mňa určite lepšie, aj som to viac tak citovo prežívala, lebo pri cisárskom mi to najprv ani neprišlo, že už mám dieťa. 🙂 Teraz čakám tretie a tiež dúfam, že nebudú komplikácie a porodím normálne, tak držím palce aj Tebe, aby tie ostatné pôrody boli prirodzené a bez komplikácií.

roamers
26. máj 2014

@roni200 ja som mala tiez neplanovanu a....vdaka bohu za nu! Nebola som ale v celkovej narkoze. Druhe dieta chcem uz len sekciou. A neodporuca sa viac nez tri a nikto nevravi, ze dalsie deti nemozu ist prirodzene

amanra
26. máj 2014

@roni200 myslim si, ze po kazdom porode co neprebehne hladko sa dostavia podobne pocity, ja som sa citila podobne po sekcii, druhy porod som mala vaginalny a bolo to este horsie lebo som skoncila s rupturou najvyssieho stupna a krpca tahali kliestami, ale casom to prejde ked sa budes pozerat ako tvoje zdrave dieta rastie a napreduje zabudnes na blbe pocity z porodu

mravvcek
26. máj 2014

@roni200 ja som mala traumu z mojho porodu,mala som planovanu sekciu kvoli jednorohej maternici. Ale aj tak som to zle prezivala. Kazda sekunda na jiske bola utrpenim. Nevedela som co sa deje s malickym,trapila som sa ze je tam sam ze nevie co sa deje...proste hruza. Modlila som sa aby ma uz previezli na izbu a prosila lekara. A potom ten pocit ked mi ho doniesli...uaaaa nadhera,laska na prvy pohlad!!! Ale poviem ti ze ani rok a pol od porodu to nevymazalo. Chce to cas a zrejme sme to moc prezivali ale ja som taka. Snad niekedy zabudnem na ten skluceny pocit tesne po sekcii. Som rada ze bola sekcia to ano maly mal 5krat pupocnik omotany...mohlo to zle dopadnut....ale ...ja si ani prirodzeny porod neuzijem ☹ ty tu sancu mas. Drzim paste!!!

dadda
26. máj 2014

ja som bola tiez na akutnu sekciu a mala som uplne rovnake pocity ako ty, ze som malu nevidela, nemohla som sa jej dotknut, pocut ju prvykrat plakat...trvalo to dlho a potom som si povedala a dost a zacala som si uzivat kazdu minutu, ktoru s nou travim, teraz je sice zamamkana a trosku mozno aj rozmaznana, ale je moja, milujem ju a ona mi kazdy den urobi taku radost, ze som na vsetko ohladom porodu zabudla 🙂
neboj sa to prejde, uzivaj si maleho 🙂
@roni200

stellamaris
26. máj 2014

@roni200 mala som rovnake pocity,mne tehotenstvo ukoncila preeklapsia v 34.tt a musela som okamzite na sekciu.Pritom som si priala rodit prirodzene a bola som velmi sklamana,ze to neslo.Po styroch dnoch som konecne videla svojho syna( bol v inej nemocnici) a k sklamaniu z porodu pribudli vycitky ,ze maly mohol este par tyzdnov v brusku byt................poviem ti ,mne pomohol rozhovor s gynekologom,ktory mi podrobne vsetky dovody pre moju akutnu sekciu vysvetlil a neskor som pochopila a zmerila sa s faktom,ze mne a synovi sekcia zachranila zivot. .....a mala som celkovu narkozu,sama som si ju vybrala a nelutujem.

senta_sofia
26. máj 2014

@roni200 nemala, ani si nemyslim, ze moje dieta skonci v 18tich na psychiatrii kvoli tomu, ze mi nebol nahy prilozeny na hrud, nenechali mu dotepat pupocnik, ze sa prisal az pomaly po 24hodinach a ako prve jedlo jedol umele mlieko, krasne sme sa dojcili do 23mesiacov, mame nadherny vztah a vobec nemam pocit, ze som bola o nieco ukratena, uzivam si kazdu minutu s nim, myslim, ze nema zmysel riesit to 🙂 a uplne v pohode mozes mat aj tri deti, mam kamaratku, co ma tri deti a vsetky cisarskym a ziaden problem, proste kazde tehotenstvo je ine a nikde nie je napisane, ze nemozes druhe porodit prirodzene

kveta
26. máj 2014

@roni200 Ber to ako tvrdy humor, co Ti napisem.. Mala si urgentnu sekciu, takze niekto z Vas bol v ohrozeni.. Bolo by lepsie keby porod pokracoval spontanne a jeden z Vas by to skaredo odskakal? Uznavam, boli by ste prve minuty spolu.. Ale za aku cenu?
Tak bud vdacna, ze mas zdrave babo a Ty mozes mat dalsie deti.. Mohlo to dopadnut o dost brutalnejsie.

kiki68
27. máj 2014

No co, stale lepsie,ked ste obaja zivi,zdravi,len si chvilku prespala a dolezite je to,ze uz neprepasies vdaka tomu rychlemu zasahu to, ako sa prvy krat postavi na nozicky, ako urobi prvy krok, ako pojde prvy raz do skolky, skoly atd. Hlavne,ze to dobre dopadlo 😉 A deticky mozes mat dalsie, keby aj sekciou,tak pockas a bude to bezpecne, to len u nas na SK s tym robia okolky,inde sa veselo rodi sekciami aj 4x. A ak bude vsetko v poriadku moze byt aj spontanny.

ichbinich
27. máj 2014

@roni200:
J asom mala sice planovanu sekciu a v spinali, ale aj tak som mala podobne pocity ako ty. Ze mi syna vybrali, ze som ho nepriviedla na svet sama,... Proste nam zenam to samozrejme vzdy vrta v hlave, nech je ten porod akykolvek.
Potom som si vzdy povedala, ze proste neslo inak, bolo to pre nas oboch najlepsie riesenie a planovala som rodit druhe dieta podla moznosti prirodzene.
A tak sa aj stalo, kedze vsetko bolo bez dalsich komplikacii, dceru som porodila prirodzene. Pravidlo raz cisarsky-vzdy cisarsky uz davno neplati.

Pripusti si ten smutok a tie myslienky, ale aj si povedz, ze to bolo najlepsie riesenie pre vas oboch. A nikde nie je napisane, ze pri dalsom/dalsich dietati/detoch to nepojde prirodzene... Mozno budes musiet hladat lekara a nemocnicu, co ta v tom podporia, ale da sa to.
Vsetko dobre!

ninmar14
27. máj 2014

Ja mám plánovanú sekciu pri druhom dieťati a priznám sa že o inom spôsobe pôrodu ani neuvažujem, keďže mám za sebou veľmi náročný a zdlhavý pôrod prvej dcéry. Čítala som veľa rôznych názorov na cisársky pôrod a priznám sa mala som z toho dosť zmiešané pocity keďže každá mamička to prežívala inak. Chcem len povedať že ak si žena prežije pri pôrode traumu z nekonečne dlhého samozrejme aj bolestivého prirodzeného pôrodu, nie je nič zlé na tom keď sa na pôrod cisárskym rezom vyslovene teší tak ako ja. Chcem ešte podotknúť, že keď som to rozoberala so svojim gynekológom, trochu som sa bála čo mi na to povie, že odmietam ísť rodiť prirodzeným spôsobom povedal mi len, že on je muž - pôrodník ale obdivuje každú jednu ženu, ktorá porodí dieťa, pretože videl veľa žien ktoré sa veľmi vytrápili a úplne mi rozumie, lebo nie každá žena je schopná a stavaná porodiť prirodzene!! Takže vôbec nemám výčitky že svoje bábätko uvidím trošičku neskôr, jediné na čom mi záleží je aby sme to ja aj malá prežili v zdraví. 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre