icon

Neotvorila som sa pri prvom pôrode. Bude to tak aj pri druhom?

iwesska
29. mar 2012

Na uvod by som chcela podotknut, hlavne adminom, aby tuto diskusiu nemazali, kedze tato diskusia sa netyka cisarskeho rezu ako takeho, ale skor dovodu pre ktory musel byt vykonany a tym je NEOTVORENIE sa a tym padom nemoznost rodit spontanne ani po vyvolavackach. Existuje mnozstvo indikacii na SC, mna vsak zaujimaju hlavne skusenosti vas, ktorym sa stalo nieco podobne. A teraz moj pribeh v skratke. Odtiekla mi plodova voda 37tt+0. Vsetci sme cakali 12 hodin kym sa otvorim. Neudialo sa vsak nic vynimocne, a stale som bola otvorena iba na 1 prst. Podali mi vaginalne lieky na dozretie krcku, dokonca 2x. Zaver - po 38 hodinach cakania a 1 kontrakcii sa lekari rozhodli pre SC, kedze babo uz bolo takmer bez plodovky. Rodila som v spinali, takze si vsetko pamatam a nebol to teda velmi prijemny zazitok...hlavne tie rozhovory lekarov pocuvat...strasne som sa bala, hoci som bola rada, ze maleho som mohla hned vidiet. Teraz sa bojim este viac, ked viem co by ma opat cakalo. Velmi by som chcela rodit spontanne, lebo zotavovanie bolo tiez dost zle. Babo planujeme tak o rok a stale dufam, ze ked sa mi jazva dobre zhoji, budem moc rodit normalne. Ale pocula som uz verziu, ze ked sa zena raz neotvori, je automaticke ze sa neotvori znovu. Ake mate vy skusenosti? Ste tu take, ktore ste mali rovnaky problem a druhe ste porodili normalne? Dodajte mi trosku optimizmu, lebo uz len ked pocujem "cisarsky", sa mi chlpy jezia 😝

m.i.r.i
14. apr 2012

@iwesska no tie pripady su strasne a ja som sa toho tiez desila ti poviem....☹ no a mozno to zalezi od lekarov, mozno v inej nemocnici by ma aj pri 8 cm dali tlacit...moj maly mal obvod hlavicky 33 cm pri narodeni, co je dost..ja si tak predstavim, ze to ma mozno na tu "dlzku" ked zmeras hlavku tych 10 cm +-, ked ti to tam ma vyjst von, tak preto tych 10....pri 8 cm aby som vytlacila tu hlavu je nemozne 😀 😀

iwesska
autor
15. apr 2012

@m.i.r.i Sranda aj ja som mala rovnako velkeho hlavuna 😀 Ale videla som aj s vacsimi hlavami a narodili sa normalne 🙂 Nasi bol uplne v norme, lebo ta je 32-34cm. Ved oni sa tam tie fontanely posunu tak, aby sa obvod zmensil a mohla vyjst. Len si pamatam ze ked mna jeden Dr. tak dost necitlivo vysetroval /asi tak, ze prisiel a vrazil mi tam ruku, tak ze mi az slzy vybehli/ a ja som zvreskla AU, tak na mna este vyletel, ze co sa stazujem, ze ved tade musi prejst cela hlava. Tak ale nie sme vsetky take gumene, ze? 😀

beruska141
18. apr 2012

@iwesska no neviem,kazdy sme iny. pre mna neexistuje nic lepsie ako sekcia, lebo ten moj trojdnovy porod bol otrasny. porodu som sa strasne bala a o sekcii som snivala odkedy som sa dozvedela, ze som tehotna.co by som ja dala za to, aby som mohla po porode lezat 24 hodin a nevidiet dieta, este ani na izbu som nebola prestahovana a dieta som tam uz mala. sestricky dosli len rano a vecer, zahucali, ze si mame zmerat teplotu a viac som ich nevidela. po 4 dnoch a nociach co som nespala a rodila, som uz zomierala od unavy, ked som chcela aby mi dieta zobrali mi povedali - ved sa poteste s nim!
takze ja si myslim ze sekciu a taky otrasny porod, nemozno ani porovnavat. prepacte, nechcem nikoho nahnevat, prosto ja to tak citim. nemyslim si, ze sekcia je taka strasna. ktora z vas, co mali sekciu, prosili manzela ze ak vas ma rad, nech vas zabije, nech uz to trapenie skonci, lebo aj tak to nikam nevedie a uz nevladzete... ja som ho prosila asi stokrat... a to nie som ziadna fajnovka, ked som si zlomila ruku, pol dna som s nou chodila, ze ma boli, ale ani ma nenapadlo, ze je zlomena

iwesska
autor
18. apr 2012

@beruska141 Tak jasne, ja zas nemozem porovnavat s normalnym porodom. Tiez vela vydrzim, ale nie kazda sekcia je bez komplikacii a zena je uz druhy den na nohach. Ja som mala nenormalne bolesti este aj ked ma odviedli - resp. donutili po 24hodinach bez jedineho otocenia hlavy vstat - co bol total kolapsovy stav a hned ako som sa dosmatlala na izbu mi priniesli maleho....Tiez nikoho nezaujimalo, ze po sekcii by to brucho asi potrebovalo trochu kludu, ale nie, kazde dve hodiny som k nemu vstavala a prebalovala ho, krmila /a to tak ze som chodila na druhy koniec chodby po mlieko, lebo ja som ziadne nemala/, pricom uz len vyskocit na tu vysoku postel bol pre mna problem, nehovoriac o tom, ze som si este pri tom tahala za sebou vyvod a davala pozor aby som si nenatrhla ranu. Ako mozno niekde inde to funguje tak, ze po sekcii nosia dieta len rano a vecer, ale tuto tiez nemali sestricky zlutovanie. Este aj tie pauzy co som mala akoze "pre seba" nas zas nahanali deti umyvat, chodit s nimi na vysetrenie. Takze za celych 5 dni som naspala asi tak 6 hodin...domov som dosla ako mrtvola a zvyjala sa dalsie dva tyzdne, pretoze kazde nadutie brucha mi sposobovalo priserne pichanie v rane a bolesti. Niekto povie, ze po sekcii vstal uz na druhy den, bez bolesti. Takze to je tak, od pripadu k pripadu. Napr. aj ked sme chodili v nemocnici na obedy...tie co rodili normalne si tam skakali ako srnky, akurat co si sadnut nemohli - a my na diete - co nechapem preco a nevladala som si ani ten podnos s jedlom zdvihnut, ako ma ta rana bolela. A este som si sadla k jednej, co ma nezabudla podpichnut, ze ona porodila 4kg syna bez nastrihu. Takze tak, niekto ma stastie a niekto si to odtrpi...ci uz sekciu, alebo normalny porod.

beruska141
18. apr 2012

celé zle 🙂 ani tak, ani tak. ja stale hovorim, ze porod nie je prirodzeny 🙂 mali by sme znasat vajcia a o ne sa potom rovnakym dielom starat. a nie ze vsetko je na zenu, chlap len pride, draha, chcem babo.... tie dve slova plus potom jedna spermia, to je cela namaha chlapa. juj niekedy som taka nasrata na tento system, hlavne v noci, ked on si spokojne oddychuje, a ja viac nespim ako spim

merikac
18. apr 2012

@beruska141 v tom pripade si mala rozmyslat nad potomstvom s tucniakom,,,,tam sa stara o vajicka vylucne samcek 😀 😀

beruska141
18. apr 2012

@merikac jeeeej, no dobre vediet. nabuduce to skusim riesit touto cestou 😀 😎 😀

amouramour
18. apr 2012

@iwesska uplne s tebou suhlasim, 24 hodin po sekcii som myslela, ze nikdy nevstanem a navyse som mala otrasne nizky tlak a hned ako som sa postavila som videla len ciernu hmlu...po prichode na izbu ked som sa poriadne nevedela este hybat a tiekla mi infuzka mi doniesli malu na kojenie, uplny pocit bezbrannsti ako prvorodicka, plus mi neukazali ani ako kojit...a tiez nie som padavka a mam vcelku vysoky prah bolesti, ale ako pises kazdy organizmus na to reaguje inak...moja spolubyvajuca bola po normalnom porode a vysmiata a behala ako srnka...

iwesska
autor
19. apr 2012

@beruska141 Tak toto s prepacenim serie aj mna s tymi chlapmi. Oni sice tvrdia ze maju dolezitu ulohu, lebo sa musia postarat o rodinu. Tak ano, k tomu treba urcite nejaku namahu vynalozit, ale chodit do roboty sa urcite neda porovnavat s tehotenstvom a porodom 🙂 A k tomu vsetkemu by chceli aby sme chodili vecne vysmiate a mali stale chut na sex 😎 Ja mam aspon takeho zlateho manzela, ze my sa v starame o maleho vzdy spolocne. Takze ked byval ako malicky cele noci hore, maval koliky, nosili sme ho nastriedacku. On nie je z tych, ze by spal ked vidi, ze sa s malym trapim. Aj teraz...maly je chory prvy krat a znasal to velmi zle. Dve noci sme s nim prebdeli a tiez na striedacku, lebo sama by som vycerpanim padla. Ja mam totiz aj ine zdravotne problemy, takze ja ked nespim mam kolapsove stavy. Ale co sa tych deti tyka, tak on by este aj dve dalsie bral. Ale stavim sa, ze keby si jedno odnosil a odrodil, tak by mu stacilo aj to co mame 😀

iwesska
autor
19. apr 2012

@amouramour A kde si rodila? Ja na Antolskej. Tam si hovoria ze baby-friendy hospital. No, to mozno hej, ale mama-friendly urcite nie 🙂 Inak so starostlivostou lekarov som bola velmi spokojna. Jazvu mi spravili krasne, vyzera to len ako keby som tam mala nieco otlacene od gumicky, zvnutra neviem, to si budem musiet ist dat pred druhym pozriet. Co sa tej sekcie tyka, ja som este skapinala od bolesti ked mi vytahovali ten dren z rany. Nikto mi nepovedal, ze to bude boliet, ani by mi nenapadlo, ze vytiahnutie hadicky z rany mi sposobi taku traumu. V zivote som naozaj horsiu bolest nezazila. Akoby ma zaziva sklom rozrezali. Verim tomu, ze je aj vela pripadov normalnych porodov ktore su tazke a zeny sa zotavuju kvoli potrhaniu rovnako dlho ako po sekcii. Ale predsalen - rozrezane brucho uz nikdy nebude cele, nehovoriac o moznych zrastoch a pod. Pokial clovek nechce dalsie dieta, tak je to asi jedno, ale v pripade dalsieho to potom prinasa len dalsie rizika a to netvdim len ja, ale aj lekari. Ja by som brala aj 3 deti...ale 3 sekcie su uz podla mna prilis velke riziko. Ked zena rodi normalne tak moze ich mat aj 5 a rodit bez ujmy kazdy rok.

amouramour
19. apr 2012

@iwesska ja takisto, velka spokojnost s lekarmi, ta jazva vyzera ako si napisala, len ako odtlacena od nohavic...ale mas uplne pravdu s tym cisarskym, kazdy porod je specificky, vidis jedna kocka tu povie, ze sekcia nic nebola, potom su dalsie co maju zle skusenosti a takisto je to s prirodzenym - niektore mamicky povedia, ze nevedia ani ako babatko vyklzlo a druhe sa natrapia ako kon🙂ja som tiez zvedava ako dopadnem este po kontrole po 6tonedeli...pre mna bolo po cisarskom dsot frustrujuce, to ze som citila take fyzicke obmedzenie a mala prve dni problemy sama so sebou, so vstavanim, chodenim co aj dost prekazalo pri starostlivosti o babatko...ja som napriklad vobec nevladala prve dva dni nosit malu na rukach a prechadzat sa zaroven...

korenackova
2. dec 2012

baby kto m,,i poradi ... som v 30 tom tyzdni a som otvorena na dva cm ze ci mozem ist rodit aj skorej ...aj ked lezim ..ako kazali hm

liwqa
9. dec 2012

No dobre ze som tuto temu zbadala :D j som sa ri prvom tiez neotvrala, 2 dni na 3 prsty.. nezabudnutelne, vytekalo uz zo mna vsetko... A najlepsie bolo, ze v sluzbe celu noc nebol lekar co by mi mohol spravit sekciu... To je na dlho... Nebyt toho ze mamka pracuje v tomto fachu a nedotiahne mi lekara z vedlajsej nemocnice, ktory celu noc operoval a v poslednu chvilu ma otvoril... Neviem co by bolo s malym... A teraz to uz zazit nechcem, dufam ze pojdem na planovanu sekciu...

adusinka
5. feb 2013

ja som sa neotvorila pri prvom, po 28 hodinach kontrakcii som bola na 2-3 a tak ho pre istotu vytiahli. Mal chudak snuru dva krat omotanu okolo seba. Ale pri druhom sme to odrodili normalne, aj ked to bolo na dlho. Trvalo to dokopy 40 hodin. Kontrakcie ochadzali a prichadzali a ja som stale bola iba na jeden cm otvorena a tak sa rozhodli ze ked to bude mozne tak mi prasknu vodu a potom to uz islo. Zacala som sa normalne otvarat az ked mi odisla vsetka voda a do 4 hodin bol maly na svete. Takze netreba zufat, nie je to pravidlo, ze sa to nepodari. Ja som stastna ze sme nesli znova na sekciu a zazila som to druhy krat aj tym prirodzenym sposobom.

simona1981
18. jún 2013

Baby a mali ste aj kontrakcie? Lebo ja som mala nenormalne silne cely cas, pomaly 24 hodin, rodila som totiz na vyvolavacku (cipok). Ale otvaranie nic, nepostupovalo ani po epi a prasknuti vody. Kvoli ozvam nas uz museli rezat, co je skoda, tak velmi som chcela rodit normalne. ☹
Stale si myslim, ze keby neboli tie kontrakcie od zaciatku take silne kvoli vyvolavacke, tak by sme nemuseli skoncit cisarskym a hoci by som rodila dlho, porodila by som prirodzene.
Alebo mi mali pichnut oxytocin. Ci to sa pri silnych kontrakciach ale neotvarani nedava?

simona1981
19. jún 2013

Inak neviem, ci ste dnes pozerali relaciu babatka, ale bola tam baba, ktora sa tiez za niekolko hodin otvorila len na 3 cm, pritom kontrakcie nenormalne. Tak isla do jacuzzi (ved Amerika) a prisla otvorena na 8 cm!
Mozno ak by sme boli aj my v teplej vode, tak to nemuselo skoncit tak ako skoncilo...

castania
3. aug 2013

@vejula ahoj, pozerám že už máš druhé babo;) gratulujem ..podarilo sa tí normálne porodit alebo sekcia? Ďakujem

vejula
3. aug 2013

@castania podarilo sa prirodzene 😉 a môžem len odporučať. Stalo ma to sice vela sil v dnešnom systeme zdravotnictva, ale ked človek ide za svojim da sa. Bali sa, kvôli velkosti plodu... Ale zbytočne bez problemov som malu porodila aj napriek jej vahe 🙂

nikolette75
17. okt 2013

Ahojte, tak ja som dalsia. Rodila som v maji 2013. V nedelu v noci mi pomaly zacala odtekat plod voda, to sme tak este v klude sli do porodnice, plod voda sa potvrdila a cakali sme do utorka doobedia. Mne nebolo nic, nic ma nebolelo ani kontrakcie som nemala. Ani len jednu, ziadne tvrdnutie brucha, proste ja som si tam pobehovala akokeby nic. Chodili ma kontrolovat aj ozvy a vsetko bolo v poriadku. krcok tuhy, ztvrdnuty a ja som sa neotvorila ani na spic prsta ani po 2 davkach oxytocinu. Ten sice vyvola umele kontrakcie, ktore boli hnusne a vsetko mi vyrazalo do krizov, ale doktorka to ukoncila velmi rychlo Cisarskym tiez. Nevedeli mi vysvetlit, ze preco. Bola som na zaciatku 40. tt. Akurat viem, ze mali problem prerezat brusne svaly aj maternicu, ze vsetko tuhe. Nemoze to byt od sportovania? Nebola som profesional, ale zila som dost aktivnym zivotom. Ci korcule, ci zumba, ci lyze, proste vsetko co sa dalo v danne obdobie. A este cisarak som mala uplne v pohode aj rychlo som sa zotavila. Bez problemov

dadushe
17. okt 2013

Ahoj dámy, pardon, že vám se "neotvírajícím se" lezu, ale vzhledem k okolnostem mě tohle téma zajímá 😒 U mě byla na začátku taky prasknutá voda, ale po cca 15 hodinách jsem oproti vám byla otevřená úplně na 10 cm, ale bylo mi to stejně na nic, pak mě čekaly "krásné" 4 hodiny tlačících kontrakcí, protože se malá narvala místo vrškem hlavy čelem 😝 Je to bojovnice, tak tu masáž hlavy zvládala bez poklesu ozev a na císaře se čekalo, dokud jsem neodešla fyzicky já...Prostě luxusní zážitek...taky by mě zajímalo, jestli se to může opakovat a bohužel prý stejně jako s neotvíráním tohle nikdo s jistotou neví 😖 Tak teď babo raď....BTW jsem překvapená, že u vás je po císaři JIPka 24 hodin, v ČR jsem byla jen 12 a šup šup chodit. Oproti těm porodním bolestem jsem po císaři skákala jako srnka, ale i tak nevim jestli to radši nezkusit podruhé přirozeně... 😒 Tentokrát si to pravděpodobně dám na SK, pokud teda mě k přirozenému porodu tady někdo pustí, zatím mi přijde, že "jednou císař, vždycky císař"...

kikusa008
20. nov 2013

no..ked tak citam prispevky,zacinam sa poriadne baaaat 😒 dnes som zacala 40 tt,v noci som mala kontrakcie,ktore ustupili..ale kedze som si chcela byt sita,isla som k doktorovi..a jeho verdikt:zacala mi odtekat plodova voda,nie velmi,ale predsa,takze rano som objednana hned rano do nemocnice,kde urcia,ci mi budu porod vyvolavat,alebo je mala dost vyzivovana a nechaju to este tak..avsak nie som absolutne otvorena,ani nic...a bojim sa nenormalne cisarskeho rezu... ☹ ☹ dufam,ze to u mna vyriesia vyvolavackou a uspesne....a ze ma nepsolu domov s tym,ze mala je dost vyzivoavana,sa budem cely cas potom bat,ze mi viac odteka plodova voda a podobne..dakujem za tuto diskusiu,aspon viem,ze nie som sama,ktora taketo nieco ma...

anjelik2509
22. nov 2013

Ahojte žienky, tak sa pridávam do "klubu"...prvú dcérku som chcela rodiť klasicky, aj sa mi pôrod sám rozbehol, v pôrodnici mi napichali vyvolávačky (dve s odstupom asi 2 hodiny), aj plodovú vodu mi pustili, kedže mi neodtiekla sama, otvorila som sa na 7 cm, ale už som bola taká unavená po tých kontrakciách (trvali vyše 12 hodín), že som už nevládala, kým by som sa dopracovala k tým 10 cm a samotnému pôrodu, ktovie ako by to dopadlo... tak mi robili akútnu sc...Dcérka bola našťastie v poriadku, oživovať ju nebolo treba, Apgar mala 10...Teraz mám pred termínom s druhou dcérenkou, ja by som aj chcela skúsiť prirodzený pôrod, ale bojím sa že to zas dopadne ako pred troma rokmi.....

anjelik2509
22. nov 2013

@iwesska tak to máš úplný recht...aj môj si myslí, že je to ako "srať do sečky, s prepáčením za výraz....Včera mi zahlásil, že či by sme si ešte nezalaškovali, kým pôjdem do tej pôrodnice.... 😕 Kukám na neho ako puk, ja mám už naplánovanú sekciu, kvôli tomu prvému pôrodu, že som sa neotvárala a neefektívne kontrakcie a pod. , mám z toho už teraz nočné mory, že čo s nami (so mnou aj malinkou) bude a jemu hento behá po rozume...No chápete to?

iwesska
autor
22. nov 2013

@anjelik2509 Vies co, ja stale dufam, ze to nebude planovana sekcia. Chodim k homeopatke a chcem skusit uzivat homeopatika na otvorenie uz pred samotnym porodom. Od viacerych som pocula, ze to pomaha, aj ona sama to skusila na vlastnej kozi a po sekcii zazila normalny porod. Ja mam este cas, som len v 20tt teraz, ale ako sa poznam tiez mi zacne stahovat zadok, ked sa bude blizit termin. Ale verim sebe a malej, viac uz urobit nemozem. Drzim ti palce, nech ti to dobre dopadne, mozno ta to prekvapi a sekciu ani nestihnu 😉

anjelik2509
22. nov 2013

@iwesska ďakujem, no možno aj to bude 😀 ja som pri prvom tehotenstve bola nastavená, že ideme rodiť normálne, vôbec, ale vôbec ma ani vo sne nenapadlo, žeby to mohlo skončiť cisárskym...Inak, ja možno nemám ani súdené porodiť normálne, že ja som odmala taká pevná, svalnatá, šlachová, alebo ako to mám napísať a možno preto som sa aj ťažko otvárala..Ale držím aj ja Tebe prsty, nech ti to homeo pomôže a porodíš raz dva zdravé krásne mimko 😉...škoda že som to neskúsila aj ja, ale tak čo už no...

iwesska
autor
22. nov 2013

@anjelik2509 Dakujem, no, necham sa prekvapit 🙂 Inak ty si sa otvorila celkom slusne, ja len na ten 1 prst po 38 hodinach....no zufale 😒 A tiez som predtym ani na iny ako normal porod nepomyslela. Ale bolest pominula a hlavne ze mame deti zdrave, no nie? 🙂

anjelik2509
22. nov 2013

@iwesska to je hlavné, že máme krásne zdravé detičky a že sme aj my ok 🙂 no slušne, prišla som otvorená na 3 cm a po tých vyvolávačkách len o 4 cm som poskočila...No inak, fuuuha, po 38 hoďkách len na prst?

nikolette75
11. aug 2014

@anjelik2509 toto presne mne povedali aj sa zhovarali, ze som uplne tuha. Niekedy som sportovala tak skolsky a rekreacne ale uz davno nie tak intenzivne ako pred tym tak nechapem, ale viem ze Dr. co ma sila aj rezala viem, ze ma nemohla roztvorit 🙂 ja som mala len spinalku cize vsetko viem co sa dialo. BTW mala tiez bola uplne pevna a tuha a hlavne silna 🙂 sily ma 3 chlapoch. Neda sa len tak ani teraz uz ked ma 15 mes maju problemy ju vysetrit.

enya00
11. aug 2014

ja som sa tiez pri prvom neotvorila iba mi odtiekla plodova voda a nic...tak mi spravili CS...pri druhom som rano mala bolesti ale o piatej a o 8mej som bola na porodnici a mala uz v porodnych cestach CS uz nestihali a do 5 min.som malu porodila 😀

enya00
11. aug 2014

aaa to uz starsia tema....no tak ako si teda dopadla pri druhom porode? 🙂