icon

Nezabratie spinálu pri cisárskom

svetlana35
19. mar 2017

Dievcata ja som sice len na zaciatku tehotenstva, ale zrejme kvoli tlaku pojdem rodit cisarskym rezom. Sestra ma strasi, ze jej dvom kamoskam spinal nezabral a rezali ich za ziva 😨 Neprehana to? Vraj spinal nie vzdy zaberie. Hadam lekari najprv vyskusaju ci nieco zena citi az potom rezu ci ako? Dakujem za reakcie

nell77
20. mar 2017

Nezabral mi porezali zaziva a to doslova..cakali dalsich 20min.opat nic potom narkoza..des.boest..povedali mi ze mne nezabera spinal...ked je strach treba si pytat narkozu al.taky oblbovak...

terezka1947
20. mar 2017

@svetlana35 prehana....mne druhy nezabral,ale kvoli tomu,ze mi mladucky anesteziolog zle zapisal hmotnost....zacali rezat a strasne to bolelo,som sa isla od bolesti postavit,anapriek "priviazaniu".....a skoro omdlievala od bolesto=viem,strasny opis,ale hned volali skusenejsieho anesteiologa a dopichol mi nieco a aj cez masku mi nieco "dali"....takze bolo to hrozne prvych par minut a to aj zabudnes...nenechaju ta trpiet v boelstiach,to sa neboj...a uz som na to aj zabudla
mam za sebou dva cisarske....a jasne,ze citis nieco...ale take skor tahy,steklenie....nic hrozne....vobec nic.
nestresuj sa

bienennest
20. mar 2017

@svetlana35 Ahoj, o takom pripade som este nepocula. Mna po zavedeni epiduralnej anestezii viackrat testovali az pokial som bola necitliva po prsia.. az potom zacali vobec operovat. Zda sa mi to skor ako pribeh na zastrasovanie. Neboj sa, lekari vedia co robia a nikoho pre srandu trapit nebudu. Samozrejme, ze aj po anestezii citis co s tebou robia (niesi predsa v plnej narkoze) len nemas pri tom bolesti.

cokololadka
20. mar 2017

Ja mám za sebou dve sekcie,a vždy najprv skúšali. Najprv skúsali ihlou pichnúť do palca na nohe,a keď už som nereagovala,potom rezali. Nič som necítila. Ale tiež som sa toho bála že nezabera spinál😉 aj som im tam hovorila nech ešte nerežú nech ešte počkajú,až sestrička mi s úsmevom hovorí aby som sa pozrela dolava,tam už je vonku bábo 😉

charlie1980
20. mar 2017

@svetlana35 Mne nastastie zabral 2 krat spinal pri obidvoch detoch, Ale ano.....v blizkom okruhu mala jedna baba spinal a museli ju potom uspat. Ze Preco to Tak je, Ze nezaberie, netusim, Neviem ako by riesili mna v takomto pripade, Ked pri druhom CR som bola chora, kaslala som, soplila, Cize celkova anesteza tiez neprichadzala do uvahy.

kompy
20. mar 2017

Ked to tu teraz citam,zistujem, ze sa to stalo pomerne velkemu poctu zien. Ked som moju skusenost niekomu opisala, kazdy bol zhrozeny a nepocula som o ziadnej dalsej zene, ktorej by sa to stalo. Z toho vyplyva jedine: vsetky, co to zazili, sa zapojili do debaty ☺ takze Svetlana, nestresuj sa, bud pozitivne naladena a myski na to, ze tvoj porod bude najkrajsi a jedinecny - lebo bude tvoj. Ziadne katastroficke scenare nepocuvaj, reci o porodoch dalsich zien stopni hned na zaciatku, ze ta to nezaujima - hehe, to budu prekvapene, ale ty mozes vsetko, ved si predsa tehotna 😉 prajem ti krasne tehotenstvo a vela radosti z babatka i zo zivota na materskej.

tova
20. mar 2017

@yanni ja som tiez rodila v zahranici. Rodila som vecer o 19:30 a rano okolo 9 sestricka pri posteli ze vstavaj ideme na wc. lol na prvykrat som len sadla musela som tabletku od bolesti lebo od spinalu potial som nemala ziadne tabletky od posteli. Ked som lezala bolest bola nulova. tak po polhodine znova na nohy a wc, a hned odtial uz 20 mi. chodit pomaly po izbe. Odvtedy sama som podla potreby sadla, lahla, postavila sa. na stvrty den domov a staraj sa obycajne na 3ti ale dali my vybrat ci na 4 kedze porod bol vecer. nie tyzden ako na sk, po tyzdni od porodu som uz behala po schodach a vstvala 10krat za noc. Jazvu nemam ziadnu po rokoch.

ludmilaka
20. mar 2017

@svetlana35 Nezabral. Zrasty v chrbtici, neprešiel. Neverili, pokiaľ som neodpadla. Ale ešte mi hovoril, že už je v brušnej dutine.... Tiež sa čudujem, že nás je toľko. Prosím ťa, vôbec na také nemysli

luci1983
20. mar 2017

@svetlana35 necitala som vsetko nemam kedy😂Ale mam za sebov cisarsky spred cca 6 tyzdnov.dostalala som spinal.mam 2 zdravotne nie jednoduche diagnozy kt to vsetko mohli ovplyvnit!!rozhodli sa pre spinal nie celkovu anestezu, odkomunikujes s lekarmi prec ako co ake mas potiaze beres lieky a pod,nevedela som co ma caka ale zaziva ma nerezali!!!! Po spinal sa ma opytali ako co? Ci nohy necitim a pod!!! Az ked si boli isty zacali sekciu.... citila som ze sa mi vrtaju v brusku😁😂zvlastny pocit ale nic ako rezanie zaziva podotykam, vsetko mi hovorili co robia ako co aj mi lekarka vravela ze mala je uz von a ide sa sit... NIK MA ZAZIVA NEREZAL!pytali sa hned ako co citim! A komunikovala so mnou sestricka kt som mala pri hlave a kontrolovala ako co reagujem.ci spinal alebo uplne uspatie,,, no po cisarskom mas 2 dni co robit bolesti doost a to ja som pripad robili nas o 12.00 a o 18 som uz chcela na nohy!!! Vidiet malu!!( napriek bolesti) ale dostavas hned po sekcii infuzii hruzu aby zmiernili bolest v brusku a pod.... skor sa treba pripravit na tie 2-3 dni po sekcii su tazke co sa bolesti tyka!!!! Nie sa bat sinalu😊

eunomia
20. mar 2017

@tova Ja mam 2 cisarske a domov pustaju na 4. den a nie po tyzdni.

micicka
20. mar 2017

@svetlana35 mam dva cisarske za sebou, v oboch pripadoch bez problemov.
Ked sa bojis, ze ti spinal nezaberie, treba na sale povedat, aby najskor skusili ci zabral. Tak si budes ista a mozes byt kludna 😉

katulienkax
21. mar 2017

Inac ja nechápem jak niektoré hovoríte ze ani neviete kedy vam vybrali babo. Sak so mnou tak trhali ked vyberali ze som presne vedela ze teraz vyberajú. Ako nie bolest ale to ťahanie z brucha som cítila nebolestivé tlaky a ked ju vybrali sa mi strasne zle dýchalo, lebo klesla bránica. A este jedna písala ze jej dali spinal a už len cítila fajne teplo. Tak mne bola zima jak na Sibíri a cela som sa triasla.

kondaska1
21. mar 2017

@katulienkax presne ja tiež, mne to bolo vyslovene neprijemne ako ho vyberal, este ma porodnik aj upozornil že teraz bude tlacit a tahat a bolo to hrozne neprijemne ako ma natahoval, do toho ta triaska no nic moc... inak triaska pri spinalke je vraj "normalna"

kondaska1
21. mar 2017

@svetlana35 to sa mi moc nezda, ono totiz pri spinali citis co sa deje, ale nie bolest, aby si nebola v strese napisem moj pribeh, mne pichli spinal, dali ma lahnut, zaruškovali a zacali dezinfikovat brucho, uz som videla že sa zacinaju ku mne vsetci stahovat a ja som to umývanie citila, normalne ako mi chodila po bruchu s tamponikom a umyvala ho a cela prestrasena hovorim, že ja to citim, kukla dr na mna a hovori a aku teplotu ma ta voda? hovorim teplu, ona na mna,skuste dvihnut nohu, skusila som, trosku to islo, otocila sa na mna a hovori nebojte, nebudete citit nic, ani nie za minutu uz sa ku mne vsetci nahrnuli a asi sa islo nato,ale necitila som to. citila som že niečo sa robi ale nie bolest. neprijemne mi bolo iba ako uz maleho tahali von a este triaska ktora ma chytila, no a to ze potom ako ho vybrali mi ho neukazali, to nastvalo najviac :( inak to bolo v pohode a aj rekonvalescencia, uz na 4 den som bola doma a pred navstevou som umyvala dlažku v kupelni 😀 ak budes mat pochybnosti treba sa vzdy ozvat, nehanbit sa, radsej sa opytaj aj 2x ako byt v strachu. drzim palce a verim že vsetko dobre opadne

marllik
21. mar 2017

ja mam skusenost s cisarskym pod celkovou narkozou (akutna sekcia) i spinalom (naplanovana sekcia) a urcite sa lepsie clovek zotavuje po spinale. no musim tiez povedat, ze mne spinal celkom tiez nezabral. neda sa povedat, ze to bola bolest ako za ziva, no bolelo to dost. Bolo mi cudne , ze mozem hybat nohami, aj ked mi znaeme po cisarskom hovorili, ze oni si vobec nohy necitili.. asi treba s doktormi priebezne hovorit , co citis.. ked ma rezali mala som pocit akoby mi len niekto pisal perom po bruchu.. to sa dalo, ale neskor bola bolest.. hovorili, ze mam vydrzat kym vyberu babo a potom ma uspia.. kedze mam za sebou i normalny porod a porodne polesti z kontrakcii, tak za seba hovorim, ze tych par chvil sa ta bolest dala vydrzat, aj ked bola intenzivna.. ak by som niekedy mala este rodit, tak kvoli naslednemu zotavovaniu by som si vybrala spinal aj napriek moznej bolesti. No zalezi to aj tak ako si to vyrozpravas s anesteziologom na predoperacnom vysetreni. Ak mas obavy pytaj sa co mas citit resp necitit aby to bolo bezbolestne.. poznam pripad kedy mamina spanikarila, lebo jej nepovedali ze si nebude citit nohy, ze defakto ohrnie a ona sa toho velmi zlakla.. treba komunikovat.. ked nehovoria, pytat sa.. ale ak mas velky strach a radsej by si sla pod celkovou narkozou, treba to povedat uz na predoperacnom vysetreni.

papucka78
22. mar 2017

ja mám za sebou dva cisárske rezy, prvý bol spinál, druhý v celkovej anestéze, oba prebehli v pohode, pri prvom ma po pôrode strašne bolela hlava, aj bolesti boli hroznéééé, ten druhý som celkovo znášala lepšie, neviem prečo, ale myslím si, že veľa robí aj prístup sestričiek

kondaska1
22. mar 2017

@tova sk neni tak zaostale ako si myslis, doma som bola na 4 den, z postele som isla po 12 hodinach, lieky proti bolesti som nepotrebovala, dali mi stiect do infuzky a na druhy den uz mi netrebalo, naplast Isla dole hned na druhy den pri vizite a o dieta som sa starala hned ako som mohla vstat, nedala som ho ani na noc prec. Steh po tyzdni von, robili bikiny rez, jazvu nevidno, je ako vlas. Mas troska chybne info

tova
22. mar 2017

@kondaska1 bola si v nejakej sukromnej nemocnici? to info mam aj tu z prispevkov, ci kazdy klame? no vidis, este dobehnu so stehami, lebo tu sa stehy nevyberaju , same odpadnu. Standard aj bude ze po sekcii ta dovedu na izbu kde ta caka rodina, manzel samozrejme moze byt pri sekcii bez poplatku, ziadne uteraky toaletne a kremiky pre dieta netreba balit, lebo nemocnica nabali zenu s jednorazovymi gatami, zupanom, kefkou, dietatu da kopu kosielok, plienok, odsavacku, teplomer, cumel atd, a domov nabala vsetko potrebne pre dieta na cely tyzden od plienok po umele mlieko. Ale ved prispevok o porovnavani nebol neviem co ta to tak vzalo.

kondaska1
22. mar 2017

@tova v sukromnej som nebola, ale hadam nechces porovnavat sukromnu a statnu nemocnicu, to co davaju v sukromnej nie je standard a neda sa to pausalizovat že tak to je vsade. v sukromnej ta budu aj ovievat za tie prachy, to že si nahanaju peniaze a baby tam držia co najdlhie , o tom im ide, na tom zarabaju. Manžel pri sekcii je aj tu BEZ poplatku, vložky som mohla nabrat v pripravovni, dieta ti obleču aj tu v každej porodnici akurát plienky mas vlastne. Príspevok o porovnavani nebol, len ma rozculuje ked nejaka tu napise, že TU (rozumej AT, DE, UK) to je inak, nie jak na SK, akoby sme tu boli ako medzi opicami.

yanni
22. mar 2017

@katulienkax Ja som pisala, ze fajne teplo. Ale teplo v nohach. Ked zacala zaberat lokalka, tak to ide teplo do noh. Okrem noh mi tiez bola zima. Na sale musi byt zima. Ale treba si otvorit usta. Mne dali este dve plachty navyse, ked som im povedala, ze mi je kosa.

yanni
22. mar 2017

@tova aj u nas napodobne. Ja som do nemocnice nikdy nic trepat nemusela. Cisar bol planovany a mini Board kufrik som balila o pol noci pred cisarom. O 5 sme vstavali, o 7 som mala termin naplanovany.
A tiez stehy, ziadne nevyberaju. Vnutorne (maternica atd.) sa vstrebu a vonkacie ani stehy neboli, to bolo nieco ako lepidlo. Som 20 mesiacov po cisarskoma nic nevidno. ono lastne nebolo uz nic vidno po par tyzdnoch.

Inka baby, to roztahovanie svalov niekto citi viac, niekto menej. somnou tiez lomcovali ale gyn mi povedal (moj gyn robil aj cisara), ze mal so mnou co robit, take pevne brusne svaly uz davno "na stole" nemal. Sme sa aj zasmiali.

iskrickaa
22. mar 2017

@tova tiez som rodila v zahranici a na nasho cisara mam Len tie najuzasnejsie spomienky. Vsetko zalezi od porodnika, nie kazdy porodnik je aj spickovy chirurg. Ja som mala stastie na top lekara, kt. Samozrejme robi s naj timom. Necitila som ani vpichnutie spinalu ani absolutne nic Pocas zakroku, pri hlave mi sedel manzel, hrala hudba, gyndos mi brusne svaly nerozrezal, Ale ich manualne separoval, nemala som ziadne stehy, jazvu po 16 tich mesiacoch nevidno ziadnu. Najkrajsie bolo, ked povedal, ze vidi blondave vlasky a vraj dietatko po narodeni objal. Nevidela som nic, pred sebou som mala natiahnutu modru plachtu. Hned mi ho doniesli, vybozkala som si ho a do hodiny kojila. Cele sestonedelie som nosila vlozky aj jednorazove nohavicky, co som dostala od nemocnice.

iskrickaa
22. mar 2017

@tova Domov som isla na treti den a bez problemov som vysla doma na poschodie do spalne. Moja suseda rodila tiez v jednej z naj nemocnic, no rezal ju lekar, ktoreho ani nepoznala a ten jej " zabudol" vybrat plodovu vodu. Doma jej to hnilo a vychrstlo ked sla po schodoch. Na dva razy ju opatovne otvarali. Hlavne, ze jej muz ospevoval kuchynu tamojsej nemocnice, jedol sice stejky, Ale zena donicena... takze dobry lekar je gro.

yanni
22. mar 2017

@iskrickaa no tak ta nemocnica asi nebola jedna z NAJ. Spickove nemocnice si takychto lekarov nemozu dovolit.

A inak, neviem ako na SK, ale v zapadnom zahranici sa robi cisar podla Misgav-Ladach- metody, kde sa svaly roztahuju. Preto sa väcsinou aj vsetko ryhlo hoji, samozrejme zalezi aj od samotneho organizmu a tiez hojenia ran. Niekomu sa hoja rychlo a bez problemov, niekomu ostane keloidna jazva atd Nie vzdy zalezi len od samotneho chirurga.
Ja mam pesne rovnaky zazitok ako ty, ziadne problemy, ziadne bolesti, na druhy den som behala ako srnka, dieta som bondingovala este na OP stole, kojila hned ako ma zasili, co trvalo par minut a odviezli zo saly. Manzel tiez bol cely cas so mnou na sale, tiez mi sedel pri hlave. Toto vsetko je ale pre mna samozrejmost, co na SK este samozrejmost nie je vsade.
Vpich anestezie som tiez necitila.

iskrickaa
22. mar 2017

@yanni Na Slovensku sa svaly rezu. My zijeme v USA.

mmmj
22. mar 2017

@iskrickaa ja som mala cisarsky na slovensku podla Misgav Ladach, prvy nie, druhy podla tejto metody a veru som bola po druhom skor v pohode.

adka31
22. mar 2017

Veru, nie kazdy gynekolog je aj dobry chirurg. Ja som vyfasovala zleho chirurga, prerezal mi mechur. Odvtedy mam problemy ☹

iskrickaa
22. mar 2017

@mmmj super!

masinka
22. mar 2017

ja som mala 3 cisarske, pri prvych dvoch spinal v pohode fungoval, pri tretej nezabral - nosenim druheho dietata som si pobabrala platnicky, tak sa mi nedal poriadne napichnut. Tiez skusali takou tou pinzetkou a ked som vravela ze to citim, najprv este chvilku cakali a ked som povedala ze to stale citim, tak ze ok, uspavame, dostala som masku na tvar a maminka dychajte a potom som sa uz len zobudila na izbe..... za ziva ma nikto nerezal. Po prvom sa mi urobila skareda keloidna jazva, po dalsich dvoch sa mi to krasne zahojilo ( tu skaredu jazvu pri druhom vyrezali) , teraz mi jazvu uz vobec nie je vidno ( najmladsia ma 5 rokov) . Rodila som u toho isteho porodnika.

moncs28
23. mar 2017

Asi je to individuálne ja mám tiež posunuté platničky aj protrúziu. Upozornila som nato anestéziologičku a v pohode ako som už písala....