icon

Odmietli ste cisársky rez?

kachita
18. mar 2017

Ahojte, dievcata. Som v 36tt a mam od minuleho tyzdna neurologom indikovanu sekciu (tlaci mi na stavce T6 T7, ktore mam poskodene a brni mi skoro nonstop brucho pod rebrovymi oblukmi). Neurolog je velmi opatrny, vraj ten tlak moze sposobit, ze nebudem vladat/moct dietatko vytlacit. Ja sa vsak neviem so sekciou stotoznit. Je tu niektora z vas, ktora odmietla indikovanu sekciu (mimo tych, co rodili predtym sekciou, ide mi o ine zdravotne priciny)?? Poprosim vas o nazory a rozsirenie pohladu. Dakujem.

Strana
z3
dellfi
16. aug 2017

@bona_dea to bol môj prvý pocit. A predstav si, že mi viacero ľudí poslalo IP, že to až do pôrodu cítili podobne. Nepríde mi to také hrozné.

dellfi
16. aug 2017

A vidím, že diskusia zvrhava. Už nejdem písať nič. Nechápem, prečo by si mala byť dážďovka za to že si chcela rodiť cisárskym. No si proste ina ako ja.

juriva
16. aug 2017

@dellfi ano som.zijem racionalne...neriesim minulost...vssk mas doma zdrave dieta a vracias sa k tomu.

dellfi
16. aug 2017

@kachita to isté aj ja. Písala som tu len o mojich pocitoch a nie o tom čo som reálne urobila.

liv1
16. aug 2017

@bona_dea ty si brutalna chudera ze to tu vytahujes. Nie kazdy ma odvahu zdoverit sa s takymito recami. Predstav si ze existuju zeny ktore aj tehotenstvo ukoncia kvoli pohlaviu. A tato mamina sa len zdoverila a chcela sa porozpravat. Z pohlavia bolo isty cas sklamanych tolko zien, ze by sa ti zakrutila hlava. Daj jej uz pokoj.

ada309
23. aug 2017

Tiez mam za sebou sekciu a poviem Vam,ze ja prave naopak som za to na seba nesmierne HRDA!

Sekcia nie je prechadzka ruzovym sadom ako si podaktore myslia. A dovolim si tvrdit,ze pri sekcii si zena vytrpi ovela viac a aj obetuje viac pre svoje dieta ako pri vaginalnom (zamerne nepisem normalnom,pretoze sekcia nie je nenormalna) porode ako aj po porode.

Vsetkym cisarovnam skladom dole klobuk! Vsetky "cisarovne" maju moj velky obdiv a potlesk.

kachita
autor
23. aug 2017

@ada309 krasne napisane, naozaj, necakala som, ze to bude tak narocne

gulisko
24. aug 2017

Treba sa opytat ešte jedneho odbornika.čo ti povie. Ja som mala 3 sekcie a som mama vzťah a puto medzi dieťatom a mamou sa netvori len pôrodom ale už počas tehotenstva a potom celý život. Svoje dieťa budeš milovať rovnako. A možno ešte viac. Nech už sa rozhodneš akokolvek drżim palce nech vam to dobre dopadne

tomiholjubavi
24. aug 2017

omg, ze zlyhat ako zena, lebo neporodim prirodzene..omg, ze zavisti hodné a biologicky dane 😨😨 omg, že normálna žena dokáže aj porodiť.😨 a čo také z nás, čo nemozu ani počať? tie už su uplne nenormálne a nebiologické? ...nehnevajte sa dievcata, ale p*coviny riešite. vážte si, ze medicina tak napredovala, ze dnes je umrtnost pri porode minimalna. Nie tak celkom davno v dejinach bolo tehotenstvo a porod rovnako rizikové a rovnako pravdepodobné, že skončí smrtou, než odchod do vojny...a miliony zien, od kralovien cez nevolničky aj zomreli...asi neboli normalne, ked to nedokazali prirodzene 😅 fakt, rozum sa mi zastavil z toho, čo tu čítam 😨

orsi_h
24. aug 2017

@tomiholjubavi
Radsej necitaj 🤐 pisu to vacsinou matky ktore maju to stastie, ze im vsetko vyslo na jednodnotku pri pocati, pocas tehotenstva, pri porode. Namiesto toho aby boli z toho stastne a vdacne, riesia toto a vypisuju blbosti

bodka13
24. aug 2017

@ada309 každý druh/typ pôrodu je niečim iný, niečim ťažší ,niečím náročnejší a niečím ľahší, jednoduchší..a preto nechápem čo/čoho viacej obetuje tá, ktorá má cisársky.... vôbec by som to takto neporovnavala

ada309
24. aug 2017

@bodka13 myslela som to tak,ze po vaginalnom porode zena dokaze zena prakticky hned fungovat... starat sa o babo(hovorim v drvivej vacsine pripadov,ano su aj vynimky) a po sekcii musite 24h minimalne byt bez babatka,nie ste schopna ist ani na wc(zena je cievkovana)... a po tych 24h uz musi,ci vladze alebo nie musi sa starat o novorodenca.. naozaj kto nezazije,nepochopi... ked vam operuju obycajny zlcnik alebo slepak lezite 10dni v nemocke, davate sa dokopy.. pri sekcii mas na to 24h v lepsom pripade.. a s laktaciou to je tiez vo vacsine pripadov tazsie ...obeta je aj v tom,ze vo vacsine pripadov je jej odoprete mat viac ako 3-4 deti...

Ospravedlnujem sa, mozno som sa nestastne vyjadrila...no myslela som to z tohto hladiska...

bodka13
24. aug 2017

@ada309 ok.. ďakujem za dovysvetlenie....no naozaj si myslím, že takéto porovnavanie nie je vôbec vhodné...oba pôrody som mala vaginálne.. prvý bol na termin, no ťažší, lebo sa drobec zasekol v pôrodných cestách,po pôrode som bola cievkovana, ležiaca a predpokladam, že strach o dieťa (bol modrý) plus sa pridružila nov.žltačka(boli sme tam 10 dni) a stres prvorodičky spôsobil nerozbehnutie laktacie a sadnúť som si nemohla takmer mesiac.... druhý pôrod predčasný a rýchly,po ňom šitie viac ako hodinu(horšie ako bol porod),v ten deň asi 3 hodiny po pôrode som behala ako srnka a laktacia super( 15 mesiacov dojčenie),domov sme išli na 5ty deň....na porovnanie cisársky: mám za sebou iba operáciu slepého čreva,10 dni som s tym v nemocnici nebola a na druhý deň po operacii ma postavili na nohy, žiadne vylihovanie

Každý pôrod je špecifický...a ich porovnavanie nikam nevedie...to čo je pre jednu "malina" je pre inú neskutočne ťažké, náročné a bolestivé....

zuzanaer
24. aug 2017

Ahoj zienky ja budem musiet na cisarsky a este aj laktaciu mi zastavia hned po porode je to moje tretie tehu.Prve dva som rodila vaginalne a aj som deturence kojila toto tretie bude celkom inac privitne na svet .Ano mam obavi ale na nicom inom mi nezalezi len aby male bolo v poriadku ja vydrzim.Ved nieje nic krajsie v zivote ako drzat dietatko v naruci a je jedno ako pride na svet hlavne je ze je tu.Bolest a strach rychlo vyblednu.

ada309
24. aug 2017

@bodka13 ano ... je to naozaj velmi individualne... kazdy to vidi inak.. je to kazdeho subjektivny nazor...lisi sa to od pripadu k pripadu... mam dve deti... zazila som oboje.. viem to porovnat...

Ale chapem a respektujem aj tvoj nazor,aj kazdeho kto sa tu vyjadri... no ten svoj nezmenim... ja to po skusenosti svojej vidim takto...

(A dnes samozrejme sa po operacii zlnicka abo slepaka nelezi 10 dni,pretoze sa to uz robi laparoskopicky)..

bodka13
24. aug 2017

@ada309 noo budeš sa čudovať možno,ale ani v minulom storočí keď sa laparoskopia nerobila sa neležalo 10 dni ak neboli žiadne komplikácie- operovana som bola v 1989 🙂

K pôrodom : súhlasím s tebou, že každá diskutujuca má svoj názor a treba ho rešpektovať

ada309
24. aug 2017

@bodka13 ale musis uznat,ze si lezala viac ako 24h 😉 ci?

bodka13
24. aug 2017

@ada309 pisala som že na druhý deň po operácii ma postavili na nohy.. museli sme chodiť,a starať sa o seba (wc, stravovanie,...)

bona_dea
24. aug 2017

@ada309 10 dní so slepákom? 😀 😀 😀
operovali ma v 2013, 48 hodín po operácii som šla domov
že som sa nevedela poriadne postaviť ešte štyri dni je vec druhá, ale neviem si predstaviť, že by ma so slepákom nechali 10 dní kvasiť v nemocnici 😀 mňa si poriadne ani po operácii nevšímali, na záchod, do jedálne, do sprchy, všade sama... žiadna pomoc od personálu. Akurát som na sestričku zvonila keď mi bola zima na nohy, lebo obliecť si ponožky bolo vážne nemožné 😀 😀

ada309
24. aug 2017

@bona_dea dievcata,hovorim ze kedysi sa tak lezalo,ked neboli laparoskopie.... tetu pred xy rokmi operovali na zlcnik a viem, ze tam vtedy bola 10dni.. mozno mala nejake komplikacie,neviem... no pamatam si to takto...

bona_dea
24. aug 2017

@ada309 určite mala komplikácie... ;)

gulisko
24. aug 2017

Inak po cisárskom ked niesu komplikácie sa je v nemocnici 5 dni. Ono predsa maternicu nevyberú ako slepák že a tá rana je o kúsok väčšia ako po slepáku. Inak ja som prvý den mala pri sebe všetkých viac ako dve hodiny. A ked ma postavili tak 24 hodin akurat na vyšetrenia si ich brali sestričky. Takźe aj to sa dá

ysseba
24. aug 2017

@ada309 Ja ťa chápem o čom píšeš. Ja mám obe deti sekciou. Po prvej som ležala na izbe s kočkou čo mala tiež sekciu. Po druhom pôrode som bola na izbe s dvoma po vaginálnom pôrode. Vtedy mi to došlo tak ľúto. Oni fungovali takto: ležkali si na bruchu, ešte jedna hovorí konečne po deviatich mesiacoch sa poriadne vyspím na bruchu. Len som sa pousmiala a išla si vypýtať niečo od bolesti, lebo len pri tej myšlienke ma to zabolelo. Dieťa im zamrnkalo, vyskočili ako srnky, išli kojiť. Ľahli si na bok, kojili, pritom si čítali. Že totálna pohoda 😀 Ja viem, oni boli asi výnimka, viem, že väčšina žien takto hneď v pohode nie je. Ja som fungovala takto: malý spal, ja som si radšej ani ľahnúť nešla, ja som snáď 5 dní sedela na posteli 😀 Vždy keď som si ľahla, zákon schváľnosti malý sa zobudil. Tak som si radšej ani neľahla. Keď začal plakať, tak mi trvalo dobrých 5 minút kým som sa postavila z tej vysokej postele a odšuchotala som nohami k postieľke. Zrovna JA som ju mala tak ďalej 😀 Kojila som ho v takej špeciálnej póze, za ktorú by ma laktačné "poradkyne" určite nepochválili 😀 Keď sa mi rozbiehala laktácia, tak ma maternica bolela, že som si najprv myslela, že sa rana rozpadla, normálne som sa na to musela pozreť. To mi došlo až nevoľno 😀 A kapitola sama o sebe je samotná JISka. To sa človek musí na to povzniesť. Že stratíš na ten deň osobnú hrdosť keď ti sestrička mení krvavú vložku, keď ťa umýva na lôžku, keď ti vylieva moč a keď sa musíš prosiť o vodu. A ľudia sú svine, niektoré sestričky sa v tom až vyžívali že mali na vrch. Keď som rodine a známim opisovala môj pôrod, túto kapitolu z JISky som vynechala.

bodka13
24. aug 2017

Strata hrdosti? Proste nevyhnutnosť....po "normalnom" pôrode mi tiež zobrala sestrička pinzetou vložku,aby lekár videl, čo potreboval vidieť a keď som bola cievkovana a pre nízky tlak musela ležať tak mi tiež vložky menila....ale ako stratu osobnej hrdosti som to vôbec nevnímala
A kapitola sestričky verzus pacienti : je to vyrovnane,lebo pacienti tiež vedia byť nepríjemni

ysseba
24. aug 2017

@bodka13 Tak ja som asi nejaká prehnane hrdá alebo čo 😀 Ale ja som sa fakt cítila blbo keď mi sestrička hovorí aby som zdvihla zadok že ma ide osprchovať. Neviem či tá sestrička niekedy mala rozrezané brucho, ale z toho jej pohľadu a výrazu súdim, že nemala (že ježííííš, pohni si, zdvihni tú prdel, nemám na teba celý deň). A potom keď mi to tam dolu sprchovala. A ja som musela držať, mať to čerstvo zašité brucho stiahnuté (chápeš, keď ležíš na chrbte a zdvihneš zadok, tak zaťahuješ brucho).
Keby som bola normálna chodiaca pacientka, čo nie je odkázaná aj na vodu od sestričky, tak by som jej niečo povedala. Samozrejme vo všetkej slušnosti, ale tá jedna bola fakt otrasná, fakt! To keď už na oddelení šetstonedelia chodili pinzetou kukať vložky som brala už ako nič, aj keď tam bolo kopec ľudí a medikov, ktorí si medzi sebou aj niečo šuškali. To už bolo nič oproti JISke. Hoci moje spoluležiace po vag. pôrode to brali ako úúúplnu katastrofu 😀

Ale tak neviem, možno som fakt nejaká príliš hrdá alebo hanblivá alebo neviem aká 😉

Strana
z3