Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
Mne prijde, ze si tu obcas nekdo splete porod s rannim prdnutim po fazolove veceri... 🤐 😠
@suem myslim si ze by si tu nenasla jedinu matku, ktora ak by jej dieta vykazovalo zdravotnu kondiciu, ktoru treba akutne riesit cisarskym by robila cirkusy ze ona aj tak chce prirodzene lebo takto si to zela. Kazda by bez zavahania na tu sekciu isla. Ked to vyzaduje situacia tak nie je o com. Ked si napisala ze je ti suma fuk ci sekcia alebo prirodzeny porod tak som to asi nespravne pochopila tak ze ak by lekar ktoremu doverujes ti naplanoval porod sekciou 18.12. zato ze pred vianocami uz chce mat pokoj tak by ti to bolo jedno, hlavne nech je dieta v poriadku (napriek tomu ze v takej situacii sekcia dietatu znacne skodi). Zrejme som si zle vylozila tvoju formulaciu.
@nika1375 prepac ale toho cvoka co som vychytila ja by som ani lekarom nenazvala a keby islo do tuheho tak nas asi oboch zabije. vsak ked mi kazal tlacit a ja som zatlacila tak mu drobec takmer spadol. a cely porod - teda tych 7 hodin z neho v nemocnici bol pod jeho vedenim podobny
@martinacertikova aj Brno je lacnejsie ako Koch 😉 No ak ti vyjde to Vrchlabi, v dobrom budem zavidiet 🙂 Samozrejme, nech ti to vyjde podla zelania, budem drzat palce! Ja verim, ze dietatko porod velmi ovplyvnuje, celu jeho buducnost. Moje dieta sa narodilo v uplnom klude a mojom psychickom pohodli (aj fyzickom) a stale je neuveritelne kludna a vyrovnana a stastna. Dokonca ani neplakala pri porode, len sa zvedavo pozerala 😀
@elephant - isteze su problemy, co zvnikaju z minuty na minutu 😕 A do nemocnice - ak sa este budes moct presuvat - ta dopravia najskor za 20 minut (obliect, do auta, z auta von, do nemocnice, prijem) a to aj keby mas nemocnicu 5 minut za rohom :( Pre takeho nedychajuce novorodenca ci silne krvacajucu zenu PRILIS DLHO.
@danka.chomka Asi tak. Doverujem mu, poznam jeho nazor na taketo veci a je totozny s mojim, som presvedcena ze by nieco take nespravil. U nas sa nic neplanovalo, takze mi takato moznost nenapadla. Aj ked som pocula o vyvolanych porodoch kvoli peknemu datumu narodenia 😖
@zuzi118 trosku pritiahnute za vlasy...riesenie kde sa douci cerstvy lekar, resp. pod koho vedenim.. A PA kde nazbiera skusenosti?? asi tiez niekde zacina nie? Dnes mas moznost volby lekara, ktory bude pri tvojom porode, takze zvalovat vsetko na mladych lekarov je hlupost najvacsieho zrna...
@hoogy vazne hoogy nikdy? Ja som sa teda bala aj o seba vies? Kto sa postara o moje deti, keby mna nebolo? A ked nasledkom blbych zasahov budem mat do konca zivota problemy napr. s prolapsom organov malej panvy, ked bude nastrih citit este dlho po porode, ked nasledkom necitliveho pristupu si odnesiem traumu, ktora ovplyvni nielen moj sexualny zivot, tak to je akoze vsetko OK. Hlavne, ze je dieta "zdrave". Sice s roznymi nasledkami vseho mozneho druhu, ale "zdrave". Vobec nie je sebecke chciet okrem zdraveho dietata, este aj zdrave telo a zdravu psychiku.
A BS ma akurat tak dobry marketing a rodinnu izbu. To je asi tak vsetko.
@irriss Ja som len o pár rokov mladšia od teba, ale vidím to inak. Móda to nie je, pretože sú krajiny, kde je rodenie doma tradičné, nikdy sa tam doma rodiť neprestalo, akurát sa vylepšovalo.
U nás bola iná doba, keď sa z ľudí urobili ovečky, bolo treba poslúchať, príliš nepremýšľať, nevybočovať... "všetkým rovnako". Pravdu mali zásadne inštitúcie, a nikdy nie jednotlivec.
Momentálne to nie je o nedôvere k ničomu, ale o uvedomení si, že moja zodpovednosť je ďaleko väčšia, než ma učili v škole. A o tom, že nie každý, kto sa tvári ako poloboh, má zásadne pravdu. Veď ako to bolo za socíku? S lekárom sa nediskutovalo, lekár za teba všetko rozhodol, tebe väčšinou ani nepovedal ako, akurát ti povedal, do ktorých dverí máš ísť a kam si ľahnúť. A ty si mu za to ešte nechávala fľašku, alebo kafe. Teraz, keď sa diskutuje s lekárom, nie je to preto, lebo mu neveríš, ale preto, lebo je vždy niekoľko možností, a ty, nie lekár je zodpovedný za to, akú možnosť si vyberieš.
Mimochodom, ja si myslím, že nie na pôrod v nemocnici, ale ná náhly pôrod doma by sa mali ženy pripravovať. Všetky rodičky totiž presne vedia, že majú na začiatku pôrodu prísť do pôrodnice, a tam už to za nich prevezme niekto iný... Lenže čo ak nepozná, že už rodí? Čo ak to začne tak náhle, že nikam nestihne prísť?
@marionmarion lenze ked tu o tom diskutujeme a ja som na druhej strane vasho nazoru, tak tvoja poznamka, ze vacsina zien je nevzdelanych a nic nema nacitane sa dotyka aj mna. Nabuduce si taketo vyhlasky nechaj pre seba a bude po probleme...
@elephant - neviem teda, ale väcsina z vas, co si pochvaluje moznost domaceho porodu tvrdi, ze v porodnici aj tak spravia vsetko nespravne, ziadnemu zelaniu nevyhoveju, spravia si po svojom pekla - ale MAM USTA - aby som povedala toto si zelam a toto nie, so mnou osobne lekar prebral pred porodom (na Slovensku fiiiha), ci klistir, ci nie, ci holenie, ci nie, ci epi, ci nie, ci nastrih - ak ano, tak ako (chcela som do strany, aj to tak spravili a len 1,5cm - dnes tam neni NIC), spytali sa ma na milion veci a aj sa toho pocas porodu drzali. Nemala som pocit, ze je im jedno, ako sa citim, stale sa ma pytali, co a ako.
A ze zenu pri kontrakciach motivuju tlacit? No ako vela zien zmorenych hodinami bolesti uz nema "motivaciu" ci "silu" tlacit dalej, casto pomoze razne slovo - podme, uz len par krat zatlacime, uz to bude... co je na tom zle??? Niekedy dietatu padnu ozvy, musi von, aj PA by zenu motivovala, ze teraz preboha tlacte, musi hned von!
@hoogy nie, a ani nie je v pohode, ked zenu nastrihnu a v dosledku toho sa potrha az po konecnik a musia ju na sitie uspat. V pohode je to, ked zena rodi v polohe akej chce, tempom akym chce.. a ked sa potrha, tak na tom najslabsom mieste a zvacsa to ani netreba sit. Druhy porod som bola natrhnuta, par hodin po porode som sedela na tvrdej jedalenskej stolicke a futrovala veceru s usmevom na tvari. Nastrih citim pri mlovani dodnes.
@raffaella vela ludi povazuje zeny, ktore volia prirodzenu cestu za hazarderky a extremistky. ale aj ja som presvedcena, ze to ako sa narodime nas velmi ovplyvnuje. keby som tomu neverila, nehladala by som inu cestu. ja som biochemicka. zial, viem viac o rizikach lieciv a prevencie nakaz ockovanim ako mamicky, ktore ziju z clankov komercnych casopisov o babatkach. za cele tehu som si kupila dve cisla a znechutene casopis zahodila. verim, ze o par rokov sa situacia zmeni. dorastie dalsia generacia, na ktorej sa zial odzrkadlia negativa sucasneho medicinskeho pristupu. v ockovani urcite.
Prave z tech otazek, ktere jsou ve Tvem zaveru, bych mela strach a VSICHNI by mely mit strach..
casto se z techto otazek stavaji VYKRICNIKY!!!
Ja osobne ziju v zemi, kde neni tradice domaci porod...a na Sicilii, odkud je muj manzel, ktereho matka porodila DOMA jsou soucasne rodicky rady, ze uz nemusi absolvovat to, co jejich matky..kdy z 10ti deti prezila pulka.. ☹
Vyhraly svuj boj o postaveni nemocnic a plne je vyuzivaji... 😉
kdo porodi doma je vetsinou jen ten, kdo ma jeste oslika a rozvazi led po vesnicich, protoze chybi lednicka(pozor to neni vtip to je tvrda realita 21.stoleti!!)
@zuzi118 pocas skoly chodi na prax aj lekar..a nehnevaj sa na mna...chces mi povedat, ze PA absolvuje niekolko porodov pocas nejakeho kurzu, tak je schopna naozaj odhadnut vsetky rizika??? Prax ziskavas niekolkorocnymi skusenostami, ci je to lekar alebo PA. PA sa moze stat, ze za cas svojej "praxe" pomoze pri 10 bezproblemovych porodoch, ale nastupi naostro a chyti taky problem, ze si nebude vediet dat rady...Stresove situacie a vypätie nemusi kazdy zvladnut s nadhladom a v pohode.
@anjelicek26 mne v čr pri prvom pôrode vyslovene priviazali ruky (áno ako keby som bola nesvojprávna) a pichli mi ho nasilu... výsledok - dotrhaná placenta, kyreta na 4deń po pôrode... druhý pôrod v rakúsku - na oxy ma presviedčali no nakoniec čakali - výsledok: placenta vyšla sama cca pol hod. po pôrode úplne celá, žiadna kyretáž nebola nutná. podotýkam že pri prvom pôrode som nekrvácala ani som nebola v nijakom inom "nebezpečí" pre ktoré by bolo treba tú placentu nasilu ťahať von... ak ti oxy nepichli na sk tak si jedna z tých šťastných. večšina žien to šťastie nemá alebo ani nevedia že im nejaký oxy pichli.
@hoogy ja som bola rovnako 2x nastrihnuta, pretoze obe deti boli velke...na 2 den som v pohode sedela, do tyzdna som nevedela, ze tam mam výšivku...zato moja kolegyna nastrih odmietla a je tak potrhana, ze 2 mesiace po porode este nevedela poriadne sediet..., pri porode zacala masivne krvacat, musela dostat transfuziu, doteraz ma hladinu zeleza pod normou a to je pol roka po porode. keby rodila doma, tak tu uz nemusela byt. jej syn siel rukou napred miesto hlavicky....by ma zaujimalo, ako by toto riesila PA...
@greenline - ja som rodila na slovensku, nechali sme dotepat pupocnik, potom na druhe zatlacenie vysla placenta. Maly bol turbo porod, placenta sa nechcela odlucit, cakali sme na nu 40 minut. ale cakali, pri cajicku, cerstvych toastoch s maslom, maxikom prisatym na prsniku (pupocnu snuru mal stale na telicku) a veselej debate 😉
Chapem, ze sa na to pozeras takto, ked tvoj porod tak zvrzali :( Ale ono - doma sa tiez moze pokazit kopa kopa veci :( A tieto rizika nikto dopredu odhadnut nedokaze.
@sisaha PA nema kurz, ale vysoku skolu! To kdechodis na tieto informacie? A ano je to tak. Medik neodvadza porody, len sa pozera. Studentka PA pocas studia normalne praxuje, pod dozorom samozrejme. Ale plat to co som povedala, vystodovana PA ma vac skusenosti s vedenim porodu nez cerstvo vystudovany lekar, kedze lekar sa specializuje az po skonceni studia.. nato aby sa stal odbornkom v nejakom odbore ho cakaju este asistecie. PA ma pat rokov specializovaneho studia. A opat opakujem, PA je normalne, lekar pre rizikove. Inak mam doma ucebnicu z ktorej sa slovensky medici ucia - bola by si prekvapena kolko informacii tam NIE JE.
@zuzi118 dobre prvy druhy porod je troska rozdiel. pokial samozrejme nie su velke casove rozostupy. este zalezi aj ako ta nastrihnu. mna nastrihol doktor spravne a tiez so mnou hovoril o vsetkom pocas porodu.
@irriss suhlasim
@martinacertikova dobre ved zahodme celu modernu medicin a vratme sa k tomu co je prirodzene a to je zomerianie na rozne choroby a zomeriane matky alebo dietata alebo oboch pri porode. vies si predstavit ze by si bola 5 krat tehotna a z toho by ti dve deti zomreli?????
@greenline Takze otazka nestoji ci rodit doma alebo v porodnici, otazka je " V ktorej porodnici?" Hm, je mi luto co si musela pri 1.porode zazit 😖 , preto treba vyberat porodnicu, pytat sa a hlavne komunikovat s personalom, hoci aj ostrejsie, lebo nemenu dietatu ani vlastna matka nerozumie.
@anjelicek26 no, to trochu preháňaš, ak mám nemocnicu 5min od domu, naozaj neviem, prečo by mi malo trvať 20 minút tam doraziť. 🙂 Mmch, ak by mne osobne malo trvať viac než 10 minút sa presunúť do pôrodnice, tak by som sa doma bezpečne asi necítila.
Mám pocit, že tu sa proste straší "náhlymi komplikáciami, kôli ktorým do troch minút umrie rodička i dieťa (prípadne i otec dieťaťa 🙂 )", ale stále hovoria o tom len tie, ktoré si o plánovanom (podotýkam plánovanom asistovanom) domácom pôrode nezistili nič, a vedia o tom akurát to, že je to "hrozná nezodpovednosť kôli pohodliu matky".
porodna asistencia je vysokoskolsky odbor, ktory sa studuje niekolko rokov, nie par tyzdnovy kurz. Vramci tohto studia od prveho rocnika praxuju. Kamaratka je v 6tom rocniku na medicine a prax na porodnici mali dva tyzdne, videla dva porody romiek a jednu sekciu, cez znamost sa je podarilo ist aj na jeden morfo usg pozerat- ale to bol nadstandard, ostatni spoluziaci tu moznost nemali- tam jej prax koncila. Az ked si zvoli specializaciu potom sa ucastni chodu na oddeleni a uci sa za pochodu po boku skusenejsich kolegov.
@anjelicek26 a v ktorej pôrodnici na SR si rodila? ďakujem za odpoveď

@cajova_lienka no ja osobne som mala maleho hned vedla seba v postielke.nakojila,prebalila a spinkal.prve dni bol velmi spavy,potom to bolo ine,ale tych 5 dni v porodnici som si oddychla (cez den.,noci boli horsie)