Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@greenline
"jasne" ze dobabre (muze se ti stat, ze na Tebe napr. sestricky zacnou kricet, protoze budes histerka..), je to jako presne naaranzovana svatba..vzdy se neco stane..
ale v nemocnici je x faktoru, na ktere se lze spolehnout, aby doslo k naprave..doma? jedine tak "vyskocit z okna," pokud se neco stane diteti...
Ja som teda aj časť tehotenstva preležala v nemocnici a aj keď z duše neznášam nemocnice, ten pach, lekárov, sestričky a ihly, doma by som kvôli bezpečnosti dieťatka rodiť nechcela...
@sisaha pokial viem nikoho som tu nemenovala, neviem preco beries nieco osobne, ked mas pocit ze sa ta to netyka. Netvrdila som ze vsetky zeny su nevzdelane, pisala som " vacsina" a za tym si stojim. Na Slovensku sa informovanie zien o alternativach a moznostiach totiz brutalne zanedbava a ked si tehulka nenastuduje sama, nema sancu si vytvorit uceleny obraz o tom ake ma vlastne moznosti. Ak mas dostatok informacii a predsa si sa rozhodla rodit v nemocnici, to je tvoja vec, nikto ta neodhovara. Ja som tu iba vyjadrila svoj nazor, na co myslim ze pravo mam a ty s nim suhlasit vobec nemusis...ale tiez nechapem, preco na mna potrebujes utocit. Ak sa ta nieco netyka, neber to na seba. tot vsio
@kamilia
to je všetko krásne, že si chceš užívať pôrod v domácom prostredí, ale PREPÁČ za výraz, mrzí ťa život vlastného dieťaťa?
Ja keby som nerodila v nemocnici, môj syn tu dnes so mnou nie je!!!!!!!!!!
Celé tehotenstvo bolo v poriadku, pôrod na termín, ibaže sa malý počas celého procesu zamotal do pupočnej šnúry - behom desiatich minúch, čo mu začali slabnúť ozvičky, bol už aj na svete cisárskym rezom.
Vďaka personálu nemocnice, vďaka bohu, že v ten deň nebol operačný v nemocnici a mohli pribehnúť aj lekári z ARO, mi môjho synčeka oživili a rozbehlo sa i dýchanie aj srdiečko. Dnes mám zdravého krásneho syna.
Pouvaž nad tým trošku viac a neriskuj zbytočne.
@danka.chomka Moja ja niesom UPZS ani SU SR 😀 Taketo informacie by ste vy ako buduce rodicky uz mali mat nastudovane. Ked som isla rodit, vyberala som podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia, a je pravda ze porodnik bol nas dlhorocny znamy, tak som porod nevnimala ako traumu. Moje 1. kriterium bolo perfetkne novorodenecke a detska Jiska, o mna ani tak neslo, porod je jeden den v zivote, a ci prirodzeny ci sekcia je mi sum a fuk.
@raffaella k oxytocínu na pôrod placenty.... som jeho veľký odporca nakoľko pri prvom pôrode práve kvôli tomuto rýchlenému pôrodu placenty (nebol na to medicínsky dôvod) sa mi placenta potrhala... v niektorých prípadoch (ak placenta nie je pripravená na odlúčenie) hrozí tak masívne krvácanie až vykrvácanie. nie je to sranda... okrem toho največšia dávka prirodzeného oxytocínu (potrebného na úspešné spustenie laktácie, na vezbu matka-dieťa) sa vyplavuje práve pri pôrode placenty 🙂 ak ti ho dajú umelo, tak ten prirodzený sa nevyplavý a teda o všetky benefity ktoré má prirodzený oproti umelému oxy si ochudobnená.. pekne o tom hovorí odent v tomto videu: http://www.facebook.com/
najnovšie výsledky výskumov oxytocínu poukazujú na to že je to kľúčový hormón nielen pri vytváraní vzťahov medzi matkou a dieťaťom ale pri vytváraní vzťahov vôbec, pri budovaní dôvery voči iným ľuďom, je to tiež hormón "morálky" (ľudia ktorí nekonajú morálne majú narušenú tvorbu oxytocínu) a jeho absencia alebo tvorba v budúcom živote môže byť ovplyvnená aj práve jeho nedostatkom či dostatkom pri pôrode a dojčení.
@muca1212 neviem posudit ci to bola chyba lekarov alebo nie, nebola som pri tom, iba som nadhodila moznost ze by to tak mohlo byt...mozno by ta ukludnilo, keby ti lekar vysvetlil o co ide a co sa s tym bude robit a uistil ta ze to bude v poriadku...bolo by pekne keby mal taky pristup. Ale faktom je ze ak sa niekto rozhodne rodit doma, musi byt s tym stotoznena a nie ustrachana. ak sa citis istejsia v nemocnici, tak je pre teba naozaj lepsie rodit tam...
ak tu predtym vznikol u niekoho dojem, ze tu za kazdu cenu obhajujem porod doma, tak to nie je pravda. kazda nech rodi tam, kde sa bude citit najistejsie a kde to bude pre babo najmenej stresujuce...
@suem prečo by som nemohla chcieť pri pôrode aj dobro seba? mne nie je jedno či mi niekto tlačením na brucho zničí pôrodné cesty, či mi nástrihom poškodí hrádzu a spôsobí tak do budúcna problémy tak so sexom ako aj s udržaním moču či stolice. čo je na tom pre teba také sebecké?
@raffaella bola som tam v lete. nesadol mi 🙂 lekari v stiavnici su velmi aktivny. vsetky zeny, ktore poznam absolvovali aj nastrih. ten pristup vo vrchlabi, je diametralne odlisny. mozem tam prist a nechat porod plynut. neurobia nic, co nie je nevyhnutne.
@irriss ver že to narevanie by ma trápilo najmenej... môžu ma nastrihnúť, poraniť mi pôrodné cesty, môžu môjmu dieťaťu natrhnúť nervy bronchiálneho plexu, môžu mi zabrzdiť pôrod pričom budem musieť porodiť sekciou, môžu mi neopodstatnenými zásahmi do pôrodu narušiť celý pôrod a spôsobiť tieseň dieťaťa a môže to viesť k jeho postihnutiu až smrti, môžem im na sále vykrvácať lebo nebudú ochotní čakať na placentu a budú ju ťahať za pupočník... nakričanie je v porovnaní s tým naozaj najmenej.. ...no a v neposlednom rade mi môžu zobrať dieťa po pôrode kedy by malo byť pri mne. na tom mi tiež záleží.
@suem prave preto ze som si z tohto hladiska slovenske porodnice pozorne prechadzala a nenasla som ani jednu a ty tvrdis ze je ich mnozstvo kde sa teda prirodzene rodit da a to bez problemov tak ma to zaujalo, ze sa mozno dozviem nieco co pre mna moze byt prinosom. Ohliadala si sa nech je dobre novorodenecke, nakolko si to nebrala ze ide o teba, ale na druhej strane je ti jedno ci prirodzeny porod alebo sekcia- co je pre zdravie dietata zasadny rozdiel. Prednosta novorodeneckej Jisky (neonatolog) v KE
https://www.youtube.com/watch?v=3bOcT2qZNtosi o tom, ze by to bolo ,,jedno", mysli teda nieco uplne ine.
ešte raz link na odenta
@greenline
vezmi to opacne a napis mi, co se ti MUZE stat doma.. 😉 a popr. jestli znas reseni...
🙂
p.s. to revanie byl priklad absurdnosti-minima-ale i to by se ti mohlo dlouho zdat jako neco, co by se Ti "doma" stat nemohlo..proto jsem to uvedla..t.j. kdyby se nestalo v nemocnici nic a vse probehlo hladce, tak toto "revanie" by te donutilo i tak psat o to, ze porod doma by byl lepsi, protoze doma by se to nemohlo stat"...
@greenline Zachadzas do extremu ... este som nepocula, aby nejakej rodicke len tak zo zartu, aby skor porodila tlacili na brucho - uznaj sama ze sa to robieva v krizovych situaciach, nie bezne... S porodom doma nesuhlasim v zaujme dietata, a matka je dospela zena tak par hodin v nemocnici snad zvladne.
@greenline - sranda, mne nepichli oxitocin ani na slovensku, ani v anglicku ;)
urcite nad tym ani neuvazuj nikdy nemozes vediet co sa moze stat a ohrozit zivot dietatka aj samej seba je dost odvazne ja mam za sebou uz 5 porodov a nikdy by som o niecom takom to ani len neuvazovala vzdy sa moze nieco skomplikovat a co potom stoji ti to za to to malinke potrebuje lekarsku starostlivost a ty tiez
@martinacertikova a do toho Vrchlabi nemas problem ist, myslim vzdialenostou a tak? Ponukaju tiez nejake ubytko ako BS? Nevies cca, kolko tam vychaza porod? V Brne to bolo tusim okolo 1000 eur, ak si dobre pamatam aj s nadstandardom a so vsetkym v pripade nekomplikacii, Breclav tusim este menej. No ja uvidim ako to druhe, ak bude, mozno to bude skrz vzdialenosti to Brno, to by sme snad aj stihli v urgentom pripade 😀
Ženy, ktoré obhajujú pôrody doma stále spomínajú iba oxytocin, nástrih hrádze, nemožnosť meniť polohy, separovanie matky od dieťaťa a majú mám pocit viac "informácii" ako samotní lekári. Sú vyštudovanejšie a skúsenejšie. Jediné čo ani jedna nespomína je bezpečnosť dieťaťa.
Oxytocín hormon, ktorý produkuje telo. Nič chemické, nič nezdravé, dostanete do tela iba to, čo by aj samo vyprodukovalo. Môjmu malému zachránil život alebo minimálne zdravie.
Nástrih hrádze? No a čo? Ak má dieťa velmi prirastenú hrádzu pod jazýčkom a nevie preto pekne rozprávať, dáte mu to prestrihnúť, aby ste mu ulahčili rozprávanie. Lekár nástrihom hrádze ulahčuje cestu dieťatku. Moje deti mali velké hlavičky a ak by ma nenastrihli, bola by som roztrhaná na franforce.
Polohu som inú ani nechcela, Dôležitejšie pre mňa bolo, aby lekár videl čo vidieť má.
A separovanie dieťaťa? Niektoré proste potrebujú ísť do inkubátora a ja osobne som bola rada, že mi malú sestričky na pár hodin postrážili. Po desiatich hodinách som bola taká vyčerpaná, že mi dve hodinky spánku padli strašne vhod. Mala som na izbe mamičku, čo chcela mať dieťaťko hneď pri sebe a ako to dopadlo? Ona v bolestiach nevedela sa ani pohnúť a ja som jej musela podávať dieťa. Tak to bolo fajn, hlavne že ho mala pri sebe.
Osobne mi je velmi smutno, keď čítam ako sa matky dobrovolne ženú do takého rizika akým je pôrod doma. Jediné, čo je dôležité je zdravie dieťaťa, tak baby majte rozum a neriskujte. Súhlasím s názorom @irriss že to je teraz velmi moderné byť mudrejší ako lekár. Znevažovať všetky inštitúcie. Čo keby sme začali deťom vrtať zúbky doma, aby im náhodou zubárka nespôsobila traumu? Vy všetky, ktoré pôrod doma vydvihujete predpokladám, že žijete celkovo bio, nejete nikdy žiadne lieky, ani nechodíte k doktorom, alebo???
@danka.chomka Ved to...ja viem, takze netusim, ako by to dopadlo...
@danka.chomka Prirodzeny porod alebo sekcia - v zmysle ze mne ako matke je to jedno. Ak stav dietata bude vyzadovat sekciu bez mihnutia oka ju podstupim. Ano o mna pri porode neslo ...
Ja kedze som dva porody mala bez problemov,som si tiez povedala treti aj doma.No Marek sa narodil nastatsie v nemocnici inak by som ho nemala-mal pravý uzol na pupocniku a nebiť okamžitej resuscitacie,elektrosokov a podobne ho dnes nemam.Veru by som si to už neriskla ani nahodou...
@greenline Mne sa ta poloha lezmo nielen nepozdavala, ale ja som stihla mat aj zavrate, ktore nakoniec skoncili tym, ze som im tam vylozila obsah toho, co este bolo v zaludku...ale aj napriek tomu mi nedovolili ani nohy pokrcit a na monitore som trcala 2 a pol hodiny...
@suem http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-krim... WHO tuto praktiku vyhlasuje za krajne nevhodnu a skodlivu.
@bobocka jaky oddych na lozku? vsak sa ot baby treba starat a nikto o teba ani nezakopne - akurat tak sestricky ked ich ides ponahanat ze nievies dojcit tak kde tu nakuknu. vizit aje hotovy kabaret a okrem detskej vizity som nic prinosne na porode v spitali a tych 5 dnoch tam nenasla.
no neda mi žienky ako nikoho neodsudzujem každý sa zariadi podla seba ale ja osobne by som doma neriskovala....
@zuzi118 aj ja som bola nizkoriziková pri prvom porode došla do porodnice ideme rodiť a chybička se vloudila sviatok jeden lekár utrazvuk netreba veď načo riadilo sa všetko výsledkami spred 3tt a výsledok mala kriesená keďže pupočná šnúra 2x okolo krku ešte aj popod pazušku potiahli vákuom ale len natolko aby ešte vo mne vedeli prestrihnuť pupočnú šnúru takže rodiť tak doma tragédia na svete... druhý porod v inej nemocnici príjemne prostredie pohodlné porodné kreslo jedine čo som dostala tak tabletu na uvolnenie krčka o 2hod nato mi sama praskla voda bez problémov som sa mohla polohovať ako som potrebovala nohy mi vyložili až keď už bola hlavička von a nástrihu som sa nevyhla len koly tomu že bambulka mala 4kg porod trval ani nie 2 hod stratu intimity som nijak nestratila keďže manžel bol pri mne a sestra a lekárka boli vedla chodili ma len kontrolovať a odrodili ...
čo sa týka zahraničia porody doma v nemocnici je to tak ako na slovensku čo človek a nemocnica iný stav presonál skúsenosť mám kamarátky ktore v anglicku rodili nevedia si vynachváliť iné zbalili po zlých skúsenostiach kufre a nedajú dopustiť na starostlivosť na slovensku .... takže každý má na výber a utočiť a hádať sa presviedčať že moj názor je ten naj mi pripadá nevhodné a hlúpe každý má svoj úsudok a za svoje rozhodnutia ponesie aj "následky" či už dobré alebo zlé ..... v dnešnej dobe je vela informácii a kto chce sa informuje o medikamentoch, vyhnutiu sa nástrihu holení starostlivosti a inemu čo s tým súvisí kto nie tak ide ako prepačte za výraz krava na porážku a potom sťažuje...
@anjelicek26 Ani v pôrodnici pri tebe celú dobu nestojí celý tým pôrodnice. Máš tam max PA (ak vôbec), ktorá dohliada a rozhoduje, či je problém alebo nie a prípadne niekoho zavolá. Rodila som v pôrodnici dvakrát, ale bolo to práve doma, kde som mala pocit, že PA ma naozaj sleduje, že nevenuje pozornosť piatim ďalším a na mňa sa príde pozrieť, len keď jej zvýši čas... Viac sa mi PA venovala doma, ale pritom neobťažovala, robila to tak, že ma nerušila.
To, že sa problém zistí "z minúty na minútu" je z 99% kec. Ono to väčšinou vzniká nenápadne oveľa skôr, ak máš pri sebe PA, ktorá to včas zistí, tak ťa včas do nemocnice dopraví. Ono je to kupodivu tak, že v nemocnici sa na teba príde pozrieť PA raz za hodinu - dve, i to väčšinou preto, aby položila rodičku na lehátko a natočila jej monitor a zase niekam zmizla... A preto vzniknutý problém odhalí väčšinou len keď ide náhodou okolo a odrazu je málo času...
@raffaella vrchlabi je horske stredisko. je tam vela hotelov a penzionov. isli by sme aspon 2 tyzdne vopred. cennik je uplne ok. porod je dokonca lacnejsi ako v kochu 🙂 jedine, co mi vadi, je ta dlha cesta s babatkom do ba.
@danka.chomka niektore veci pochopis az ked budes naozaj rodit. nikdy sa zena neboji o seba len o svoje dieta.to ze ma nastrihli noa co? mala som 5 stichov kamaratku doktor nechal tak a mala ich 21 sadni si po tolkom siti a maj sex. chces rodit svoje dieta prirodzene KP? nech sa paci riskus ze sa zadusi v porodnych cestach lebo nebudes dostatocne tlacit,lebo ti zle zmeraju panvu a dieta nebude vediet tade prejst. pokial viem tak napriklad banska stiavnica je velmi pokrokova

@suem prosim ta daj mi tip na porodnicu na SK s mierou sekcii v rozmedzi 10-15%, zaroven by ma zuajimala statistika nastrihov, pocet vaginalnych porodov KP, tiez moznost volby porodnej polohy v druhej dobe porodnej, rutinne nepodavany oxytocin na porod placenty a neseparovanie matky o dietata bezprostredne po porode, a statistiku kojenych deti pri prepusteni z porodnice. Bude to pre mna skvela informacia.