icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

marionmarion
21. nov 2011

niektore bludy ma tu doslova dvihaju zo stolicky, naprikald nazor ze oxytocin je prirodny a preco ho teda nepichat - no ak je prirodny teda preco nenechat telu cas nech si ho vyprodukuje samo??? v infuzii podavany oxytocin je synteticky vyrobeny hormon, nenazyvala by som ho prirodnym.
preco nenechat nastrihnut hradzu? Lebo ak porod ide normalne a bez urychlenia, vobec sa hradza trhat nemusi. staci asi tak mesiac pred terminom si ho pravidelne olejcekom masirovat a ona bude pripravena sa sama roztiahnut bez natrhnutia. Ale ak niekto ma chut na nechat zbytocne rezat a zasivat, to je jej vec, nech to tak robi. Aj ked v teme o porodnych bolestiach skoro bez vynimky vsetky tvrdili, ze ich najviac bolelo sitie...ale preco si nevybrat dobrovolne trapenie, ked mozeme.
To ze my , ktore obhajujeme porod doma, nemyslime na dobro dietata ale na svoje je tiez obvinenie, ktore prameni iba z neinformovanosti. Pisete tu, ako keby kazdy domaci porod musel skoncit smrtou dietata alebo matky a kazdy v nemocnici by bol uplne v poriadku. Mojej kolegyni zomrelo dieta vinou lekara rovno v jednej z najvacsich porodnic na Slovensku. Nie je to vobec ojedinely pripad, ze dieta sa narodi poskodene a potom ho z porodnych poraneni musia dostavat pediatri. Niekto tu spominal klesajuce ozvy. Preco si myslite ze ozvy by klesli aj v pripade ze porod nie je urychleny umelo. uz som to tu spominala, ze prave podavanie oxytocinu a nasledne neotvaranie zeny za taketo pripady moze najcastejsie. keby lekar porod nechcel urychlit a nechal by to na prirodu, dietatu by nemuselo byt vobec nic, ergo by ani nepotrebovalo tak surne tu nemocnicnu starostlivost.
Co sa udajnej nevzdelanosti PA na Slovensku tyka, je to absolutny blud. PA aby vobec mohla dostat diplom musi samostatne odviest aspon 30 porodov. Aspon v pripade mojho studia to tak bolo. Este stale si myslite, ze PA nema ziadne skusenosti a nevie si rady? jediny dovod, preco su dnesne PA na porodnej sale degradovane na obycajne sestricky je ten, ze lekari si az prilis strazia svoju robotu a peniaze. Vedeli ste ze porodnik za kazdy porod dostane nemale peniaze? nemyslite si ze sa toho dobrovolne vzda v prospech PA. Keby mali PA kompetencie ako lekari, tych porodnikov by bolo treba akurat na sekcie a ine komplikacie na ktore PA nema pravomoci. A potom by na porodnicu stacili 3 lekari nie 13. Mozno to znie neuveritelne ale porody su tvrdy biznis a ten vysmiaty ujo doktor mozno nesleduje vase dobro ale svoju penazenku a prestiz.
Kto chce rodit v nemocnici, nech tam rodi. je uplne zbytocne presviedcat niekoho, kto ma svoj pevny nazor a nicomu inemu nie je otvoreny Ale nevidim dovod, preco by obhajkyne nemocnicnych porodov mali utocit na nas, ktore na to mame odlisny pohlad...

hoogy
21. nov 2011

@greenline ani mne nepichli oxy aby vysla placenta vysla dost rychlo.

anjelicek26
21. nov 2011

@elephant - strasi? Tie rizika su realne. Ved staci, co ti tu pisu maminy, ktore tie zivot ohrozujuce (dieta ci matka) komplikacie mali. Kto ti dava tu ISTOTU, ze to najblizsie nebudes ty. Je to cisto nezodpovedne. Nezodpovedne voci manzelovi a dalsim detom, ak pri porode umries. A ak umrie dieta ☹

Aha a ty pocas tlacenia, ked sa ti dietatko zablokuje v porodnych cestach vyhupnes z postele, naskocis do taxika a si za 5 minut v porodnici uprostred porodnych bolesti???

anjelicek26
21. nov 2011

@winona24 - malinka sa narodila u Kocha.

suem
21. nov 2011

@elephant Opatrne s casom prichodu do nemocnice, to neznamena ze ako prekrocis branu nemocnice hned budu riesit tvoj problem. Len dostat sa na operacku a uspat nejaky cas trva, odhliadnuc od toho ze lekari by uz museli v tej operacke nastupeni cakat.

marionmarion
21. nov 2011

@sisaha nabuduce citaj pozornejsie a nevkladaj mi do ust svoje vlastne slova, lebo takto ako to tu prezentujes som to celkom nenapisala. a ked uz precitaj si aj zvysok textu a nevypichuj tu vety, ktore ta strasne urazaju. za svojim nazorom si stojim a ty s tym suhlasit nemusis, nikto ta nenuti

sisaha
21. nov 2011

@zuzi118 pre mna je PA - kurzom, bez urazky, moze mat na to titul aky chce. A presne ako si povedala, PA je pre normalne porody... Ale nikto nemoze dopredu odhadnut, ci sa fyzio porod nezvrhne na patologicky, vyzadujuci si urgentny zasah. Preto z mojho pohladu ide o hazard... ine by bolo, keby PA viedli porody v nemocniciach. Proti takemu niecomu nenamietam...Ale domaci porod? nie..

elephant
21. nov 2011

@anjelicek26 Nikdy som netvrdila, že v pôrodnici spravia všetko zle. Iba tvrdím, že i tam je tá možnosť. Ak sa ťa pred pôrodom na všetko spýtali a potom sa toho držali, gratulujem. Ja by som pri rodení ale nemala chuť sa vykecávať, ako to chcem. Zase som tam ale mala manžela, ktorý to hovoril za mňa. A vieš čo? PA sa s ním hádala, chcela ho vyhodiť, a potom tie hlášky typu - "teraz vám pustíme vodu" a rup! Bolo to. Nikto sa ma nepýtal, či o to stojím, "to vám zavádzame oxytocín" (keď už som to mala pichnuté) a prečo? bez toho by to nešlo? Ja v pôrodnici nechcem bojovať, ja tam chcem rodiť!

martinacertikova
21. nov 2011

@hoogy asi by som sla proti sebe, keby som bojovala proti medicine, kedze som zdravotnicky pracovnik 🙂 treba sa na vsetko pozerat triezvo, vsetko je o miere. o rizikach ockovania si mozes toho nastudovat vela sama. rozumy nepotrebujes. si predsa zodpovedna mamina 🙂

aliza
21. nov 2011

@zuzana581 ja tvoj nazor nespochybnujem, ale pre mna je riziko rodit v nemocnici, si predstav. Vzdy, ked sa do niecoho prilis zasahuje, tak sa veci komplikuju. Videla som tisicky domacich porodov a nic zavazne sa neskomplikovalo, porodne babice vedeli dopredu odhadnut, ze je problem a rodicku poslali do nemocnice. ale porody samotne boli bez komplikacii. Ak je dieta v nevhodnej polohe, vacsina skusenych babic to vie zvladnut. A prepac, ja rozum teda mam a prave preto som rodila tak, ako som rodila. Muz je lekar, takze nie sme nejaki 'lesoludia', co si precitaju nieco na nete a potom ako stado sups do toho. Venovala som sa porodom vyse roka, intenzivne, kazdy den a vysledkom bol porod mojich snov, bez akehokolvek problemu, bez jedineho slovka od porodnej babice, bez jedineho zasahu...krasne, prirodzene, ako to bolo prirodou dane a bol pri tom aj muz, lekar, ktory teda toho rozumu ma az az.. Nevidim zmysel v nastrihu, ale nekomentujem, ked to niekomu prida na klude, tak nech sa necha strihat. Nikde vo svete sa to nerobi, ale budis, Slovaci su vo vela veciach jedinecni... a mojej PA stacilo, ze si zobrala zrkadlo a taaak krasne videla, co mala, ked som rodila vo vani na 4, nebolo treba lezat na chrbte na operacnom stole. A separovanie dietata? Po prirodzenom porode ta separacia ani nenapadne, mas tolko endorfinov a energie, ze by si az lietala, ziadna unava, vycerpanie... priroda si vie vsetko zariadit. Takze ja by som povedala, 'zeny, majte rozum a spoliehajte sa hlavne na seba, vy predsa rodite, nie lekar'!

anjelicek26
21. nov 2011

@elephant - mozno som divna, ale chyba mi v tvojom prispevku trocha pokory sa jeden jediny den, par hodin prisposobit "systemu" v zaujme svojho zdravia a zdravia svojho dietata, eliminovat co najviac moznych rizik. Aj keby ma nastrihnu az po zadok a pichnu vsetko mozne, vytiahnu vakuovy extraktor - ak by to malo zachranit moje dieta - prosim nech to urobia!!! Stat sa matkou znamena uvedomit si, ze to dieta je prednejsie, dolezitejsie ako vsetko ostatne. Aspon ja to tak citim.

sisaha
21. nov 2011

@marionmarion nikto tu neutoci, kazdy si povie svoj nazor a skusenosti ako porody prebiehali...Ze lekarom ide o peniaze??? kolko % z tych lekarov co ma sluzbu su zazmluvneny, vies?? mas o tom statistiku? ja som si ani jedneho nezazmluvnovala a preto ten lekar, ktory mal pri mne sluzbu dostal zaplatene to co bezne...Dokonca okrem podakovania nedostal odo mna ani kavu, kedze uplatky neuznavam...A on ani necakal...jeho zaujem o mna bol prirodzeny...To skor PA, ktora si urobila titul, aby mohla chodit k porodom vyznieva, ze to bude robit pre peniaze..

hoogy
21. nov 2011

@martinacertikova jasne 🙂ja to beriem tak ze vsetko s mierou.ale toto je an inu diskusiu. 😉

elephant
21. nov 2011

@irriss Na Sicílii som bola, a viem, že je to veľmi chudobný kraj... Ale to zase považuješ "pôrod na poli" za to, o čom sa tu bavíme...

A strach? Čo si rodička pomôže, že sa bude desiť toho, že začne náhle rodiť? Nemali by ju miesto totálneho vydesenia radšej poučiť, ako to čo najlepšie prežiť? Aby si trochu dôverovala, a neumrela pri pôrode od hrôzy? To sa potom nedivím, že jedinú svoju spásu vidia v tom, že sa hodia na pôrodníka a "robte, čo uznáte za vhodné..."

pici
21. nov 2011

@zuzi118 situacie su take nepredvidatelne ze ani jedna pa a ani jeden porodnik nevie dopredu , ako bude porod prebiehat

raa2
21. nov 2011

@marionmarion ne da mi to, aby som nereagovala nato ze ked sa zena neotvara, ze treba cakat, ano treba mozno 14 dni a co potom? budes dieta este dva mesiace prenasat, lebo nechce ist vonku? kedysi to bolo mozno normalne, ale teraz mi to pride divne 😒 ako je kazdeho osobna vec kde si rodi a ci si dieta ohrozi alebo nie a je pravda ze stat sa moze hocico, ci uz doma alebo v nemocnici a ja osobne sa stale istejsie citim v nemocnici ako doma.
PA si vie rady s porodom, pokial nie su komplikacie, tak to odrodi bez problemov, ale co v pripade ze tam ta komplikacia je ?? a co dieta? co urobi vtedy? nikedy naozaj treba doslova minuty. Nech si kazdy hovori co chce, ale nie sme v dobe , kde zeny umierali pri porodoch a bolo bezne ze sa deti rodia chore a umieraju...

hoogy
21. nov 2011

@martinacertikova len este jednu vec ti chcem napisat preco tak zastavam porod v nemocnici. vies ked ja som maleho prenasala tak si ma doktor zavolal len na take preventivne vysetrenie (mala som ho zaplateneho) a tam zistil ze maly sa ma v brusku veeeeelmi zle. tak musel ist von. keby to on nebol riesil preventivne a ja by som dala cakala kedy porodim maly by sa mi bol udusil.

greenline
21. nov 2011

@anjelicek26 za toto anglickým pa veľmi fandím, páči sa mi ich prístup k pôrodu (aj keď viem že veľa slovenniek na ne skôr nadáva že nič nerobia a že si ich "nevšímajú". nielenže ja mám negatívnu skúsenosť... poznám prípad ženy ktorá skoro takto po pôrode vykrvácala. to je ale ťažké vysvetlovať ľuďom ktorí vidia riziko iba v samotnom pôrode ale riziko v tom ako k pôrodu pristupuje personál už nevidia... to je moja odpoveď aj pre
@irriss pôrod bez rizika neexistuje. ono vždy pôrod doma ktorý dopadol katastrofou, mohol v nemocnici dopadnúť dobre. ale aj pôrod ktorý dopadol v nemocnici katastrofou, mohol dopadnúť dobre doma... otázka teraz je či je pôrod skutočne také veľké riziko, že bez zástupu lekárov a prichystanej operačnej sály nie je možné drvivú večšinu nerizikových pôrodov zabsolvovať v takých podmienkach (hoc aj v nemocnici) pri ktorých nebudú použité rutinné zásahy (neodporúčané aj WHO, dokonca považované za vyslovene škodlivé). vieš koľko žien končí na psychiatrii po pôrode v nemocnici? koľko má problém s kojením? s poranenou hrádzou? s poklesom orgánov panvy v neskoršom veku (áno, aj k tomu prispieva nešetrne vedený pôrod), koľko poranených detí sa rodí kvôli nešetrnému zachádzaniu, ťahaniu za hlavičku, koľko detí sa zbytočne rodí cisárskym kvôli tomu že dieťatku klesajú ozvy následne potom ako je nevhodne podaný umelý oxy naríklad. koľko zbytočnej bolesti musia ženy znášať v neprirodzenej polohe vleže alebo pripútané na monitor počas celej otváracej fáze? veď to nie sú malé čísla a áno, aj keď je "výsledkom" vo večšine prípadov zdravé dieťa, niekedy je to aj napriek snahe lekárov hasiť to čo nehorí... ale tým istým výsledkom sú ženy s posttraumatickou stresovou poruchou, ženy s poranenou hrádzou, trpiace inkontinenciu, uplakané deti trpiace stresom zo zbytočného odlúčenia.... veď to nie sú malichernosti... to čo si písala o tvojej sestre - nerada sa vyjadrujem k veciam ktoré nie sú predmetom mojej osobnej skúsenosti, nakoľko sa môžem mýliť. v prípade prekotného pôrodu je dieťa takmer vždy v nebezpečí že utrpí šok kvôli rýchlemu prechodu pôrodnými cestami a teda bude mať problém z dýchaním alebo aj nejaké poškodenie spôsobené rýchlym pôrodom.... veľa prekotných pôrodov (práve preto že sú nečakane rýchle) končia doma. plánovanie miesta pôrodu teda práve v tomto prípade moc neovplyvní to ako na tom dieťatko skutočne bude (pretože kto čakáme prekotný pôrod? keby sme o ňom vedeli dopredu tak ležíme mesiac v nemocnici ale sama uznáš že kvôli takémuto riziku .- ktoré je možné - do nemocnice ležať pred pôrodom nepôjdeš.)

greenline
21. nov 2011

@suem nebola som nemá ani pri prvom pôrode. ruky mi zviazali napriek môjmu protestu... okrem toho moja možnosť "brániť sa" bola značne znížená tým že som práve porodila dieťa... a teda chcela som riešiť iné veci ako utekať pred personálom ktorý ma chcel priviazať k pôrodnému stolu 😖

danka.chomka
21. nov 2011

ten synteticky oxytocin RUTINNE podavany pri porode (aby mamicka nezdrziavala), ktory sa tu prezentoval ako ved je to prirodny hormon ze co sa riesi! Nas prirodzeny oxytocin sa tvori v hypofyze v mozgu. Vylucuje sa ako sprej, to znamena striekne a caka, ako nahle ma dieta nejaky problem, ktoremu by pokracujuce kontrakcie s rovnakou intenzitou mohli stazit zdravotnu kondiciu, pocka s dalsim vylucovanim, resp ho vyluci menej, a mozog reguluje jeho mnozstvo podla priebehu porodu a kondicie dietata- zaroven ked sa vylucuje v mozgu ovplyvnuje tvorbu dalsich x hormonov, ktore pri porode musia byt uvolenene aby porod prebiehal zdravo a bezpecne, tiez ovlyvnuje materske spravanie. Ked sa vsak pichne synteticky oxytocin vnutrozilovo a tecie a tecie tak jeden z najdolezitejsich aspektov regulacie kontrakcii je strateny. Lebo maternica pracuje ako zbesneta bez ohladu na to ci to dieta zvlada alebo nie a mozu ho potom odpojit ale v krvi je mnozstvo, ktore sa tak skoro neodbura a posobi dalej. Preco matky musia byt po oxy cely cas na monitore? prave preto ze po podani oxy uz telo vobec nefunguje samo a musi sa kontrolovat ci dieta tie silne stahy zvlada alebo sa pridusa a musia urobit sekciu.- vdaka uzasnemu absolutne zbytocnemu zasahu. Taktiez takyto oxytocin nesputi lavinu ostatnych hormonalnych procesov, ktore su spominane vyssie aby porod napredoval tak ako ma a bol pred babatko bezpecny.

zuzi118
21. nov 2011

@pici a preto by sa do porodu malo co najmenej zasahovat. Lebo cim viac budes do neho zasahovat, tym zvysujes riziko, ze sa nieco stane.

anjelicek26
21. nov 2011

@danka.chomka - sranda mat tolko nastudovaneho o porodoch a diskutovat a pritom nemat ani jedno dietatko. Vediet vsetky rizika, vsetky negativa a hlavne mat milion veci na zozname, co rozhodne nechces 😅 😅

Aby si nebola prekvapena, ze si to dietatko zariadi uplne inak, ako bude tvoj plan 😉

irriss
21. nov 2011

@elephant
Pises, ze jsi byla na Sicilii a ze je to velmi chudobny kraj..nepopisuju porod na poli ...zrejme jsi byla na sicilskem poli Ty a to neni jine nez pole slovenske ci anglicke.... 😠 😠 😠 😠 😠

pici
21. nov 2011

@zuzi118 absolutne nesuhlasim

marionmarion
21. nov 2011

@raa2 normalne tehotenstvo trva 38-42 tyzdnov. Prenasat dva tyzdne je normalne a nie je to ohrozenie ani pre zenu ani pre dieta ako je tehotenstvoo fyziologicke. Ak porod treab predsalen vyvolat lebo uz to presiahlo limit 42 tyzdnov alebo su nejake ine komplikacie, potom sa ma podavat oxytocin a ZAROVEN liek ktory podporuje otvaranie. byva to taka globulka co sa vklada do posvy. ma sa to podavat spolu a nie oba ta infuzka...potom je to stokrat horsie aj pre babo aj pre maminu...taka jednoducha vec a vacsina porodnikov na to zabuda...skoda
A riziko komplikacii aj toho ze sa nepodari hc vyriesit ti hrozi aj v nemocnici...
Ale opakujem...zena ktora sa na porod doma neciti, ma strach a podobne, by doma rodit nemala je to hodne o psychike. ak mas pocit ze to je v nemocnici lepsie, nikto ti predsa nebrani rodit tam...

aliza
21. nov 2011

@greenline presne tak, vsetky tie komplikacie, co tu zeny uvadzaju, sa deju prave kvoli prilisnym zasahom do porodu. Ale je lepsie uverit, ze bez lekara by som neporodila, dieta by neprezilo, to je zbavovanie sa zodpovednosti za vlastne telo a za priebeh porodu, to sa mne zda omnoho riskantnejsie, lahnut si, dat si epidural a rodte za mna.

sisaha
21. nov 2011

vidim, ze to tu prestava mat uroven...zastankyne domacich porodov vs. nemocnicne porody. Kazdy nech si rodi ako si tu prezentuje a kedze podla niektorych ma PA titul a teda je veeelmi studovana a do praxe ide s 30 porodmi, tak by mali rodit doma presne s takouto zenou...a riziko niest v plnej miere... Tie, ktore uprednostnuju nemocnicu, takisto idu s kozou na trh, ale s tym rozdielom, ze v pripade potreby krvacajuca zena, alebo dietatko so zdravotnymi problemami nemusi cakat na sanitku, prevoz, vysetrenie a zhodnotenie jej zdravotneho stavu, pripadne vysetrenie dietata, ale dostane sa jej urychleneho zasahu, kedze ten lekar, ktory iba 6 rokov studoval medicinu, bol pri tom od zaciatku a vsetky vysetrenia, merania a zaznamy ma k dispozicii

elephant
21. nov 2011

@anjelicek26 Odvolávaš sa na komplikácie, ktoré tu niekto spomínal, a pritom nevieš, ako tie komplikácie vznikali a prečo. Očividne o domácich pôrodoch a jeho rizikách nevieš nič konkrétne okrem propagandy, ktorá sa okolo nich účelovo šíri.

Prosím, nepoučuj ma o pokore. Moja pokora je v tom, že keď vidím, že systém nepracuje správne, tak s ním bojujem, práve preto, aby moje deti boli čo najzdravšie. A pokory mám dosť, pretože vidím, že práve vtedy, keď vezmem rozhodnutia za deti do vlastných rúk, nie je to cesta 100% bezpečná, ale i tak pre mňa prijateľnejšia. Pretože sa odmietam tváriť, že nejaký systém má o moje deti väčší záujem, než ja sama. A keď spravím nesprávne rozhodnutie, s pokorou prijmem, že som urobila zlé rozhodnutie, a nebudem sa schovávať za to, že ten lekár, čo o tom rozhodol, bol momentálne unavený, opitý alebo totálne neschpný, takže moje svedomie je vlastne čisté...

martinacertikova
21. nov 2011

@hoogy nuz, ja poznam aj zenu, ktorej dieta zomrelo pocas pozorovania na rizikovom. absolutnu istotu nemas nikdy.... a moja kamaratka pred 2 mesiacmi takmer porodila na zachode, na antolskej. poslali ju spat, lebo prisla v noci a otvorena na 1cm. porodila do 1hodiny. ona stala o lekarsku starostlivost, ale uplne ju odignorovali. z jej zelani jej nesplnili vobec nic. dokonca sa nemohla ani sprchovat, ci pouzit ft loptu. sestra zavelila lahnut a spat. isla na zachod a zacitila medzi nohami hlavicku. ledva vysla na chodbu a tam padla. sestry ju odniesli na kozu..... keby sa jej nieco stalo, alebo malemu....

zuzana581
21. nov 2011

@aliza To "majte rozum" je slovne spojenie o ktorom sa iste baviť nemusíme. A čo sa týka tvojho pôrodu, tak si predsa len lekára pri pôrode mala 🙂 Hm??

Nechcela som aby to vyznelo, akože urážam tie, čo rodia doma. To v žiadnom prípade. Ale mne osobne je prirodzené rodiť v pôrodnici. Cesta do nemocnice mi trvala cca 15 minút a to len čisto cesta. Mne nespôsobili komplikácie epidurály, poloha ani nič iné. Malý sa proste začal dusiť v brušku a tak musel ísť rýchlo von. Ak by mi pôrod neurýchlili, nemusel tu byť. Mňa nepresvedčí nič, že pôrod doma je bezpečný.