icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

titkovamiriam
21. nov 2011

ja som nemala nic pichnute tak som to nedostala 😉

dulkagabulka
21. nov 2011

@irriss ospravedlnujem sa,ze som ti vložila do ust slovo,ktore si nepoužila 🙂 a nemienim ist hladat tie slova...to nema cenu..
nezučastnovala som sa diskusie, lebo som akosi nemala silu sa jej zučastnovat...ale tvoje slova ma vyprovokovali, lebo boli pre mna nezvyčajne- teda nezvyčajny naboj...
ale všetci mame sve dny...aj ja ich prave teraz mam..

adetka
21. nov 2011

@dulkagabulka da sa odmietnut... teraz som na Antolskej zazila zenu, tretorodicku... ktora lekarom zakazala jej pichnut alebo kanilou pustit oxitocin... a nedali jej ho...

dulkagabulka
21. nov 2011

@titkovamiriam to je super..dnes by si už take stastie nazažila..

titkovamiriam
21. nov 2011

ved uz som aj dnes pisala ze som rada ze mam po,,tom,, 😉

dulkagabulka
21. nov 2011

@adetka no..Antolska je v poslednej dobe naozaj priekopnicka 🙂 čo je super...

titkovamiriam
21. nov 2011

@dulkagabulka nech sa len snazia ,zomrela mi tam pri porode kamaratka ☹ ☹

emilyz
21. nov 2011

Jednoznačne som proti porodu doma - podla mna je to hazard so zivotom vlastnym a so zivotom dietatka - je viac pripadov, kedy dieta zomrelo, nestihli zachranit - naco zbytocne riskovat, vydrzat v porodnici par dni a potom ist domov. A neriskovat zbytocne.

sweetsuzi
21. nov 2011

@emilyz absolutne suhlasim.

bubulka722
21. nov 2011

@vejula Ja som odmietla pred rokom oxy a veľa ďaších zbytočností v pôrodnici v PN. 😉

Prvý pôrod bol so všetkým tým lekárskym šialenstvom, ktoré mnohé ženy ospevujú a pritom vôbec netušia o čom to celé je. Druhý pôrod bol naozaj nádherným a prirodzeným zážitkom zvítania sa s novým človiečikom. Lekári nás ženy ochudobňujú o tie najkrajšie zážitky nášho života a my sa stále tvárime, že nám je to jedno, alebo im dokonca dokážeme za to ďakovať... Je to naozaj choré. Telo ženy je stvorené pre tehotenstvo a prirodzený pôrod, tak mu konečne začnime naplno dôverovať, že to dokáže tak ako po tisícky rokov!

bubulka722
21. nov 2011

@sweetsuzi Čím riskuješ v nemocnici menej? Kto za teba preberá zodpovednosť za zvládnutie pôrodu v nemocnici? Lekár???

zuzanaam
21. nov 2011

@bubulka772 absolútny súhlas, pekne napísané

kukujka
21. nov 2011

porod doma ja urcite nie.nedokazala by som riskovat zivot mojho dietata.kebyze rodim doma tak by moja mala bola urcite mrtva /kedze v poslednej faze porodu nastali komplikacie/ radsej vydrzat tie 4dni v nemocnici ako si cely zivot nieco vycitat

kukujka
21. nov 2011

@bubulka722 myslim si,ze @sweetsuzi ma pravdu a ten mesni risk je v tom,ze v nemocnici mas vybavenie keby nastali komplikacie.co urobis doma?len budes cakat kym dojde zachranka a to uz moze byt neskoro

aliza
21. nov 2011

@emilyz a kolko deti alebo rodiciek zomrelo v porodniciach? vinou lekara? to cislo je vysoke...

anjelicek26
21. nov 2011

@aliza - lenze 99% zien rodi na Slovensku v porodniciach, isteze je to cislo vyssie (?!!)

Mna by zaujimala statistika, kolko je domacich porodov a kolko z nich skoncilo zle. Nemyslim, ze potom budu tie cisla z porodnice vyzerat az tak hrozivo 🙄 Nie kazde dietatko ci mamina sa da zachranit. A vzdy tu budu fuseri. na OBOCH stranach.

aliza
21. nov 2011

@anjelicek26 uz som to opravila, kedze v nasich koncinach sa to fakt porovnavat neda

aliza
21. nov 2011

@anjelicek26 ale aj tak tych pokaslanych porodov v porodniciach je viac nez dost, aj s tragickymi nasledkami, ako vtedy na Antolskej, 2 umrtia za tyzden? ci dva? a obe vinou porodnika...

anjelicek26
21. nov 2011

@aliza - ja nehovorim, ze to tak nie je. Len mi vycislite takto chyby porodnych asistentiek. Ktore to neodhadnu. Tiez su to len ludia a tiez nie su bezchybne. Vzdy je to o ludskom faktore.

Ja len vravim, ze v nemocnici je ludi viac a sanca, ze sa nieco prehliadne - hadam - mensia a v pripade potreby rychlo zasiahnut, je tam aj operacka, aj chirurg, aj inkubatory, lekari na novorodeneckom...vsetko k dispozicii.

aliza
21. nov 2011

@anjelicek26 vycislit ti to neviem a podla mna to nie je ani dolezite. Ak by porody doma alebo celkovo mimo porodnice predstavovali take riziko, ako sa v tejto diskusii opisuje, myslis, ze by v tom v tychto krajinach pokracovali? ze by nejake zeny chceli este rodit prirodzene keby vedeli, ze je vysoke percento umrtia, poskodenia a trvalych nasledkov?

bubulka722
21. nov 2011

@kukujka Možno by si zmenila názor ak by si si prečítala ako je zabezpečený domáci pôrod v krajinách, kde ho plne akceptujú. Sme 100% rokov za opicami a mnohým to dokonca vyhovuje. 😝

anjelicek26
21. nov 2011

@aliza - lenze Slovensko a napriklad Irsko su v tomto na mile vzdialene v tom, co domaci porod znamena. V nasich podmienkach je to hazard a stojim si za tym.

dulkagabulka
21. nov 2011

@anjelicek26 maš pravdu, a ja si myslim, že všetky ženy, ktore tu domaci porod obhajuju , si želaju, aby sa podmienky u nas zmenili 🙂ženy si želaju system, v ktorom si zdrave ženy s nizkym rizikom možu vybrat pre svoj porod prirodzene socialne prostredie, čo je ich ludske pravo a aby to mohlo byt so vzdelanou porodnou asistentkou s patričným vybavenim

greenline
21. nov 2011

@anjelicek26 vycislene to je..v holandskej porovnavacej studii ktora sledovala vysledky porodu podla plaanovaneho miesta porodu ( zahrnala iba nerizikove rodicky v oboch skupinach). planovane dp vysli z toho o nieco lepsie ako porody v nemocnici. bolo to na vzorke cca miliona rodiciek. hodite sem link niekto? ( @zuzi118 ).pripajam sa cez mobil tak sa mi zle hlada🙂

aliza
21. nov 2011

@anjelicek26 tak to mas pravdu, na SK by som o tom asi ani neuvazovala. Tu je to ako jedna z moznosti porodu, ziadna 'alternativa' a preto nie je rozdiel vo vedeni porodu, aj doma aj v porodnici je to porodna babica, rozdiel je len v tej dostupnosti nemocnice keby nieco.

adriana7
21. nov 2011

@titkovamiriam , aj ja som si myslela, že ma ničím nenapichali a potom som v správe o pôrode mala zoznam na A4, som normálne rozmýšľala, či zostanem drogovo závislá ja alebo dieťa 😖 , samozrejme, bola som vyplašenka prvorodičková...a "vedľajší produkt" tohto ópiového doupě bolo, že som asi hodinu pred samotným narodením malej oslepla...zrak sa mi vrátil asi po 6 hodinách 😒 , ale nebolo mi všetko jedno...
...ale inak, ja už nenapíšem...bo hádať sa od istého veku ma nebaví...toto nie je vedomostný kvíz, čo je najlepšie s jediným víťazom...ja som od autorky diskusie mala pocit, že zvažuje domáci pôrod a rada by pokecala o radách a skúsenostiach..
...aj mňa mrzelo, keď v téme vegetariánske dieťa nás iné matky odsudzovali, že trápime svoje deti, ale fakt je ten, že ja ani moje deti nedokážeme zabiť a zožrať iného živého tvora, ale ja som z niektorých mamín zo začiatku mala pocit, že by za moje presvedčenie najradšej zabili a zožrali ony mňa 😠 ☹ 😢

anjelicek26
21. nov 2011

@zuzi118 - ano vidim, umrtnost v obidvoch skupinach bola porovnatelna. Lenze stale hovorime o holandsku, krajine, ktora je na mile pred tym, co maju k dispozicii zeny u nas. Preto ani tato studia nie je aplikovatelna na nase podmienky.

greenline
21. nov 2011

@anjelicek26 oprava-cca pol miliona🙂

bobocka
21. nov 2011

toto sa neda docitat 😀 jak cinski pisari damy 😀 😀 😀
podla mna si ale treba uvedomit fakt,ze pa a dula nie je to iste. a pa a zdravotna setra uz vobec nie je to iste.mnoho zien povazuje porodne asistentky za sestricky,ktore sa rozhodli na porodnici robit 😀 aj ja som si myslela,ze su to "len"sestry a lekar je ten kto to tam cele vedie a ma pod palcom.avsak skor naopak by to malo byt.lekar by mal asistovat pa. a jeho nastup je (mal by byt) vtedy,pokial nastane komplikacia.to vsak neznamena,ze podcenujem jeho znalosti,nerespektujem prax atd atd.nie nie,ja si lekarov velmi vazim a porodnikov ako takych samozrejme tiez.mala som stastie na senzacneho porodnika.no pa by si zasluzili ovela vacsie uznanie za svoje vedomosti a pracu ako sa im u nas dostava .