Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@irriss ospravedlnujem sa,ze som ti vložila do ust slovo,ktore si nepoužila 🙂 a nemienim ist hladat tie slova...to nema cenu..
nezučastnovala som sa diskusie, lebo som akosi nemala silu sa jej zučastnovat...ale tvoje slova ma vyprovokovali, lebo boli pre mna nezvyčajne- teda nezvyčajny naboj...
ale všetci mame sve dny...aj ja ich prave teraz mam..
@dulkagabulka da sa odmietnut... teraz som na Antolskej zazila zenu, tretorodicku... ktora lekarom zakazala jej pichnut alebo kanilou pustit oxitocin... a nedali jej ho...
@titkovamiriam to je super..dnes by si už take stastie nazažila..
ved uz som aj dnes pisala ze som rada ze mam po,,tom,, 😉
@adetka no..Antolska je v poslednej dobe naozaj priekopnicka 🙂 čo je super...
@dulkagabulka nech sa len snazia ,zomrela mi tam pri porode kamaratka ☹ ☹
Jednoznačne som proti porodu doma - podla mna je to hazard so zivotom vlastnym a so zivotom dietatka - je viac pripadov, kedy dieta zomrelo, nestihli zachranit - naco zbytocne riskovat, vydrzat v porodnici par dni a potom ist domov. A neriskovat zbytocne.
@vejula Ja som odmietla pred rokom oxy a veľa ďaších zbytočností v pôrodnici v PN. 😉
Prvý pôrod bol so všetkým tým lekárskym šialenstvom, ktoré mnohé ženy ospevujú a pritom vôbec netušia o čom to celé je. Druhý pôrod bol naozaj nádherným a prirodzeným zážitkom zvítania sa s novým človiečikom. Lekári nás ženy ochudobňujú o tie najkrajšie zážitky nášho života a my sa stále tvárime, že nám je to jedno, alebo im dokonca dokážeme za to ďakovať... Je to naozaj choré. Telo ženy je stvorené pre tehotenstvo a prirodzený pôrod, tak mu konečne začnime naplno dôverovať, že to dokáže tak ako po tisícky rokov!
@sweetsuzi Čím riskuješ v nemocnici menej? Kto za teba preberá zodpovednosť za zvládnutie pôrodu v nemocnici? Lekár???
@bubulka772 absolútny súhlas, pekne napísané
porod doma ja urcite nie.nedokazala by som riskovat zivot mojho dietata.kebyze rodim doma tak by moja mala bola urcite mrtva /kedze v poslednej faze porodu nastali komplikacie/ radsej vydrzat tie 4dni v nemocnici ako si cely zivot nieco vycitat
@bubulka722 myslim si,ze @sweetsuzi ma pravdu a ten mesni risk je v tom,ze v nemocnici mas vybavenie keby nastali komplikacie.co urobis doma?len budes cakat kym dojde zachranka a to uz moze byt neskoro
@aliza - lenze 99% zien rodi na Slovensku v porodniciach, isteze je to cislo vyssie (?!!)
Mna by zaujimala statistika, kolko je domacich porodov a kolko z nich skoncilo zle. Nemyslim, ze potom budu tie cisla z porodnice vyzerat az tak hrozivo 🙄 Nie kazde dietatko ci mamina sa da zachranit. A vzdy tu budu fuseri. na OBOCH stranach.
@anjelicek26 uz som to opravila, kedze v nasich koncinach sa to fakt porovnavat neda
@anjelicek26 ale aj tak tych pokaslanych porodov v porodniciach je viac nez dost, aj s tragickymi nasledkami, ako vtedy na Antolskej, 2 umrtia za tyzden? ci dva? a obe vinou porodnika...
@aliza - ja nehovorim, ze to tak nie je. Len mi vycislite takto chyby porodnych asistentiek. Ktore to neodhadnu. Tiez su to len ludia a tiez nie su bezchybne. Vzdy je to o ludskom faktore.
Ja len vravim, ze v nemocnici je ludi viac a sanca, ze sa nieco prehliadne - hadam - mensia a v pripade potreby rychlo zasiahnut, je tam aj operacka, aj chirurg, aj inkubatory, lekari na novorodeneckom...vsetko k dispozicii.
@anjelicek26 vycislit ti to neviem a podla mna to nie je ani dolezite. Ak by porody doma alebo celkovo mimo porodnice predstavovali take riziko, ako sa v tejto diskusii opisuje, myslis, ze by v tom v tychto krajinach pokracovali? ze by nejake zeny chceli este rodit prirodzene keby vedeli, ze je vysoke percento umrtia, poskodenia a trvalych nasledkov?
@kukujka Možno by si zmenila názor ak by si si prečítala ako je zabezpečený domáci pôrod v krajinách, kde ho plne akceptujú. Sme 100% rokov za opicami a mnohým to dokonca vyhovuje. 😝
@aliza - lenze Slovensko a napriklad Irsko su v tomto na mile vzdialene v tom, co domaci porod znamena. V nasich podmienkach je to hazard a stojim si za tym.
@anjelicek26 maš pravdu, a ja si myslim, že všetky ženy, ktore tu domaci porod obhajuju , si želaju, aby sa podmienky u nas zmenili 🙂ženy si želaju system, v ktorom si zdrave ženy s nizkym rizikom možu vybrat pre svoj porod prirodzene socialne prostredie, čo je ich ludske pravo a aby to mohlo byt so vzdelanou porodnou asistentkou s patričným vybavenim
@anjelicek26 vycislene to je..v holandskej porovnavacej studii ktora sledovala vysledky porodu podla plaanovaneho miesta porodu ( zahrnala iba nerizikove rodicky v oboch skupinach). planovane dp vysli z toho o nieco lepsie ako porody v nemocnici. bolo to na vzorke cca miliona rodiciek. hodite sem link niekto? ( @zuzi118 ).pripajam sa cez mobil tak sa mi zle hlada🙂
@anjelicek26 tak to mas pravdu, na SK by som o tom asi ani neuvazovala. Tu je to ako jedna z moznosti porodu, ziadna 'alternativa' a preto nie je rozdiel vo vedeni porodu, aj doma aj v porodnici je to porodna babica, rozdiel je len v tej dostupnosti nemocnice keby nieco.
@titkovamiriam , aj ja som si myslela, že ma ničím nenapichali a potom som v správe o pôrode mala zoznam na A4, som normálne rozmýšľala, či zostanem drogovo závislá ja alebo dieťa 😖 , samozrejme, bola som vyplašenka prvorodičková...a "vedľajší produkt" tohto ópiového doupě bolo, že som asi hodinu pred samotným narodením malej oslepla...zrak sa mi vrátil asi po 6 hodinách 😒 , ale nebolo mi všetko jedno...
...ale inak, ja už nenapíšem...bo hádať sa od istého veku ma nebaví...toto nie je vedomostný kvíz, čo je najlepšie s jediným víťazom...ja som od autorky diskusie mala pocit, že zvažuje domáci pôrod a rada by pokecala o radách a skúsenostiach..
...aj mňa mrzelo, keď v téme vegetariánske dieťa nás iné matky odsudzovali, že trápime svoje deti, ale fakt je ten, že ja ani moje deti nedokážeme zabiť a zožrať iného živého tvora, ale ja som z niektorých mamín zo začiatku mala pocit, že by za moje presvedčenie najradšej zabili a zožrali ony mňa 😠 ☹ 😢
@zuzi118 - ano vidim, umrtnost v obidvoch skupinach bola porovnatelna. Lenze stale hovorime o holandsku, krajine, ktora je na mile pred tym, co maju k dispozicii zeny u nas. Preto ani tato studia nie je aplikovatelna na nase podmienky.
@anjelicek26 oprava-cca pol miliona🙂
toto sa neda docitat 😀 jak cinski pisari damy 😀 😀 😀
podla mna si ale treba uvedomit fakt,ze pa a dula nie je to iste. a pa a zdravotna setra uz vobec nie je to iste.mnoho zien povazuje porodne asistentky za sestricky,ktore sa rozhodli na porodnici robit 😀 aj ja som si myslela,ze su to "len"sestry a lekar je ten kto to tam cele vedie a ma pod palcom.avsak skor naopak by to malo byt.lekar by mal asistovat pa. a jeho nastup je (mal by byt) vtedy,pokial nastane komplikacia.to vsak neznamena,ze podcenujem jeho znalosti,nerespektujem prax atd atd.nie nie,ja si lekarov velmi vazim a porodnikov ako takych samozrejme tiez.mala som stastie na senzacneho porodnika.no pa by si zasluzili ovela vacsie uznanie za svoje vedomosti a pracu ako sa im u nas dostava .

ja som nemala nic pichnute tak som to nedostala 😉