Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@aliza No ja ti nevim, me ta EPI minule stejne vubec nepomohla, tak tentokrat jsem se rozhodla to zkusit bez toho. Vanu mit na Kramaroch nebudu, to jsem si jista 😀 Ale to by mohlo byt fajn, to je pravda 🙂 S tim jidlem a pitim ja uz to vickrat slysela, tak nevim, proc mi to neslo. Ja vubec chodit nemohla. Oni rikali, at se jdu vycurat, ale udelala sem dva kroky, prisla kontrakce a zkacela sem se na zem v kreci 🙂 Nedosla bych tam proste. A co partner? Ten ti pomahal? Mojmu muzovi rekli, at mi namasiruje zada, jak na me chytnul, tak hrozilo, ze mu velmi ublizim 😀
@raffaella - no ja ti neviem, po takej akcii si mohla vykrvacat 🤐
@czechzuzanaba ja som mala taketo kontrakcie pri dcere, ktoru som rodila v porodnici, aj ma cievkovali 😠 a viem, ze to bolo kvoli oxytocinu. Aj ked si pisala, ze ti nic nepichli, podla mna urcite ano, kedze si rodila na Kramaroch a u nas sa to proste robi vsade. Pri synovi som mala kontrakcie v pohode znesitelne. Cely cas bola pri mne mama, muz bol v praci a dohodli sme sa, ze ked mu to vyjde, tak pride, velmi sa k tomu totiz nemal a ja som ho nechcela nutit. Nakoniec si to maly zariadil sam a prisiel na svet pol hodinu po tom, co prisiel aj muz. Prisiel na to najhlavnejsie 😉, jeho pritomnost mi urcite pomohla. Ja som masirovanie nepotrebovala, mne pomahala ta tepla voda vo vani 😀.
ved to a potom ze porody su nebezpecne a hrozi vykrvacanie 😒, no pri tahani placenty von nasilu sa ani necudujem 😠
@aliza a kam se ten oxytocin picha? Me urcite treba do ruky nebo tak nepichali. Mela sem infuzku, a tu EPI. Pak me este pry pichal doktor na siti neco. Ja jen abych vedela ted pro podruhe, kam se to picha, abych mohla kricet ze to nechcu 😀
@czechzuzanaba ked mas infuzku, tak ani nemusis vediet, co ti do nej pustia 😝
jojooooj dievcata, ved si nepredstavujte hned vsetko ako masaker 😀 nie tahanie, ale ja som zatlacila a doktorka jemne potiahla, nic som ani necitila a to som nemala EPI, cize ak by to bolo nasilne, tak by som to snad citila, nie? 😉 Okrem toho, preto v BS trvaju na podani oxytocinu v 3. DP, pretoze to zastavuje krvacanie a pomaha maternici sa stahovat. Krvacala som uplne normalne, ziadne horory sa nekonali 🙂
@anjelicek26
@aliza
no nic, padam ja Zumbovat, pekny den vsetkym 😎
@pifina no to me tedka taky napadlo... 😢
@czechzuzanaba tak to bude ta infuzka, na 100%
baby citam vas priebezne a ja mne na 100% nepichali oxytocin.ale zase je pravda ze boli zo mna dost mimo lebo ako prvorodicka som za 3 hodiny porodila 😀 mne ani klistir nestihli dat.
@hoogy rodila si na Slovensku alebo v RAkusku?
@czechzuzanaba predpokladam, že ty si to mala v infuzke,
@dulkagabulka na slovensku.
@raffaella oxytocin v 3. dobe porodnej sice zastavuje krvacanie, ALE je tu jedno velke ALE. Ak ho podas profylakticky a potom nastane krvacanie a das dalsiu davku, tato davka uz vobec tak nezabera ako by to zabralo, ak by si nedal profolykticky a v pripade ak by nastalo krvacanie a az vtedy by sa dal. To hovori najnovsi vyskum. Takze podavanim preventivne sa ohrozujes na zdravi.
@raffaella ja viem ze si neodsudzovala, len ak bude citat aj tuto diskusiu niekto kto je rozhodnuty rodit v BS, aby nebol len pozitivny pohlad na vec. ani ja nikoho nesudim, teda aspon sa snazim aj ked niekedy sa nezadari 😅 Lebo BS bola kedysi velmi fajn, kamaratky mi tam rodili a maju super skusenosti ale je tomu viac ako 5 rokov. no odvtedy sa to tam zmenilo a od super empatickeho pristupu upustili... 😖
ja osobne som rada ze som rodila v nemocnici,dcerka sa na poslednu chvilu narodila cisarskym rezom a ten bvy mi doma asi nikto neurobil,pri neskorsom zasahu,by dcerka mohla zomriet,takze drzim palce aby vsetko dobre dopadlo maminam ktore sa rozhodnu rodit doma 😉
@zuzi118 tak to som nevedela. Ale ako som pisala vyssie, na 100 percent nie je nic a niekde sa treba dohodnut na kompromise. Kedze podanie oxy v 3. DP som nevidela ako problem, resp. mi to nevadilo, neriesila som. Mala som 3 hlavne poziadavky, a tie sa da povedat ze boli splnene - v BA by mi ich nesplnili a to bolo podstatne.
@mishik urcite je dobre citat a vediet aj neg. skusenosti, pretoze zae nie je dobre, ked clovek ocakava len to dobre a potom je sklamany. Ja som tiez neocakavala uplnu bezchybnost, to proste podla mna ani nejde, ale nastastie v mojom pripade to bolo dobre. Je mi vzdy luto kazdej zeny, co ma take hrozne zazitky z porodu 😖
Kocky, uplne som zabudla.. toto je uzasna stranka. Su tam kratucke videa so svetovymi odbornikmi. Mnozstvo a mnozstvo informacii.. zatial len dve videjka maju Sk. titulky, mame prislubene dalsie.. OZ Zenske kruhy zacalo spolupracu s autormi tohto projektu.
http://www.oneworldbirth.net/ Pre zaciatok si pozrite trailer 🙂
tu je ten trailer
https://www.youtube.com/watch?v=8w9WNtTAVYU@aliza @dulkagabulka 😔 to je teda des. Tak tentokrat jim to asi reknu hned na zacatku, at mi nic nedavaji....Normalne su z toho smutna, ze me takto oklamali.
@raffaella tu je napr o tom oxy. na porod placenty http://www.oneworldbirth.net/videos/is-physiolo...
@raffaella bohuzial vravim 😉 mne totiz nevysla ani pri prvom, ani pri druhom. a kedze pri prvom zacala po 40min cakania krvacat (silno), tak pri druhom uz boli pripraveni. a ked cakali, cakali a nic sa nedialo, tak zvysili epi, ale nejako nezafungovalo tak ako malo. zvonka som nic necitila, zvnutra zato vsetko. 😖 takze potom bolo plne uspatie. a to som necitila uz nic. az ked som sa prebrala, to sa pytala vecera von 😀

@aliza tu este aj ja pridam moju skusenost ku tlaceniu. Kedze moj porod bol bez akychkolvek zasahov, rozbehol sa mi sam uplne prirodzene. Tiez doktorka vravela, uz pocas 2. DP ze ak na mna pride kontrakcia, mam tlacit ako sa mi da. Inak ma stale nechavali oddychovat pocas kontrakcii. Cize som tlacila, ako si moje telo ziadalo, nohy som si sama drzala a rodila som v sede v kresle. Zial, v por. plane som mala uvedenu a aj primarom podpisanu lubovolnu polohu (klak, drep, stolicka), ale na sale sa rodilo, takze som v takom pohotovostnom kresle ja porodila, nastastie za 15 min. 😀 Pitie automaticky povolene podla potreby, jest mi spociatku neodporucala doktorka, po par hodinkach ked som vyzerala na tom stale rovnako mi odporucala sama si dat nejaky lahky snack. Kamaratka co rodila v Brne, len s PA, rodila velke dievcatko, tazko jej aj slo porodnymi cestami, pricom menili rozne polohy. Tiez ju napokon malicko nastrihli, v spravnom okamihu a uplne bez problemov sa jej to zahojilo, viacej sa ani neroztrhla. Ja som tiez mala pocit, ze ma mala roztrha, ked sla hlavicka, doktorka pomahala aby hradza trosku povlila, ale drzala jak hluchy dvere 😀 Potom ako nastrihla, mala s mojim zatlacenim doslova cela vyletela, ja som len kukla zrazu ked ju doktorka mala v rukach a ukazala mi ju, som o tom ani nevedela 🙂 A ked sme rodili placentu, tak doktorka len vravi: "vy zatlacte, ja potiahnem" a zrazu uz len placentu mala v rukach, vobec som necitila 😉 Zato sitie som citila riadne, nepomohli ani injekcie 😒