Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@dulkagabulka a este som zabudla,ze nechcem mat nohy vyviazane...ti hovorim,do toho mojho pp sa este vela veci zmesti 😀
@bobocka
pozri si :
http://www.olaf.vlada.gov.sk/data/files/4164.pdf
špecialne teda:
K A P I T O L A I I
SÚHLAS
Článok 5
Všeobecné pravidlá
Zásah v oblasti zdravia sa môže vykonať iba vtedy,
ak osoba, ktorej sa týka, bola informovaná a so zásahom
vyjadrila súhlas.
Pred zákrokom musí byť osoba primerane informovaná
o jeho účele a povahe, ako aj o následkoch a rizikách
zákroku.
Príslušná osoba môže svoj súhlas kedykoľvek slobodne
zrušiť.
tiež
Článok 2
Priorita ľudskej bytosti
Záujmy a blaho človeka budú mať prednosť pred
výhradným záujmom vedy a spoločnosti.
tiež je u nas podobny Zakon o informovanom suhlase, Zakon o rodine...
nikde tu nie je napisane, ze MUSIS respektovat pravidla nemocnice /lebo pravidla nemocnice su prave tie, ktore si neželaš/..doležitejšie by bolo, keby oni rešpektovali TEBA
@dulkagabulka ano ale ja som sa pre tu danu nemocnicu rozhodla.nik ma tam nenutil ist rodit 😉 .preto by som mala aj chod nemocnice respektovat.ja sa zas pravami pacienta a cloveka ako takeho ohanat moc nechcem.ja nechcem prist do nemocnice a buchat si do hrude,ze ja viem vsetko najlepsie a rodit budem tak ci onak ci sa im to paci alebo nie.podla mna si slusnym vystupovanim a realnymi splnitelnymi poziadavkami aj tak presadim co chcem. 🙂
@bobocka Prave to se mi na tom tvym PP libi, ze je to takovy v podstate kompromis. Dokonce mam pocit, ze cim min si me budou vsimat, tim lip pro me 😀 Tak proc by jim to melo vadit? 🙂
@bobocka no ja som bola velmi spokojna a mali tam aj nove pordne kresle ktore bolo polohovatelne v podstate som rodila v takej sikmej polohe. neviem to presne vysvetlit. neviem ja som bola spokojna. aj ked na sestonedeli to bolo troska horsie.presne co si pisala mne vadilo najviac. ide vizita nekojte rychlo upracte. ako nepos...m sa ze ide doktorka. strasne vela krat som musela takto odlozit. UM mu nedavali mala som ho stale pri sebe. dokonca 3 hodiny po porode mi ho uz priniesli ze nakojte ho on je hladny 😀 maly sa prisal ukazkovo.ale musim povedat, ze moja krstna mam sa osobne poznala s doktorom ktoreho som mala zazmluvneho tak mozno to nebol uplne normalny postup. no mala som stastie. 😉
@zuzi118 pokial viem, PA nema pravomoc pichat oxytocin podla vlastneho uvazenia..ale je dost mozne ze moje vedomosti su zastarale, takze na sto % to tvrdit nemozem...ale nezda sa mi to, hlavne nie u nas na Slovensku
@bobocka presne tak by to malo byt...ano...bodaj by sa tak stalo ..držim ti palce...
nie je pekne prist a ohanat sa paragrafmi...
NORMALNE by bolo prist a dohodnut sa tak ,ako vraviš..
bohužial, realita byva ina , osobne poznam ženu, ktora sa po slušnej prosbe, s usmevom na tvari , o čo najprirodzenejši porod stala obetou šikany, ponižovania a agresie rovnajucej sa znasilneniu...a to teraz neprehanam...bohužial...preto som napisala paragrafy...lebo je mi smutno...velmi
@marionmarion takze nie je to tak, ze tu mam vseobecne nariadenie, ze oxytocin sa picha vtedy a vtedy a PA podla vlastneho usudko ho potom pichne. Vzdy musi porodnik konkretnej PA nariadit, aby konkretnej pacientke (ehm rodicke) tento liek pichla?
@czechzuzanaba konzumaci placenty, ze si kusok z nej das...zjes ....
no citala som par info o tomto, tak niekt matky fuuuj, ble...
v podstate zvierata placentu aj por.obaly zozeru hned po porode...
v placente, pupociku....je vela nazveme to informacii....takze da sa napr, ususit...a raz ked je dietatko chore sa trosku toho prasku mu das na zjedenie...su tam vsetky dolezite "info"
v podstate ,preco sa uchovala pupocnikova krv?..aj v nej su info, ked dieta raz ochorie, moze z nej dostat..nie len to len o transfuzii....
vela kudi, napr. v BS sa to da uz vybavit bezne,ze vam ju daju domov, ked si nezubudnete doniest prenosnu chladiacu tasku....a potom ju mozete zakopat niekde na vhodne miesto, do zahradky...
nechala som si len pupocnu snuru, vysusila....
da sa aj palcenta vysusit, ak by niekto velmi chcel a spravit si z nej prasok...pouzitie pri vaznych chorobach dietata,,,
@bobocka ja som mala podobny porodny plan -a vyuzili moj aj manzelov stres a strihli pupocnik okamzite aj ked som sa ozvala tak lekar nadvihol kus maleho ktory bol kus do modra - co je inak normalne ze ci tam vidim nieco tepat - co som nemala sancu zaostrit v tej chvili na tu vzdialenost este z takmer lahu. takze ono je velmi treba hladat lekara co sa s tym naozaj stotozni a nebude kazdu chvilku tvojho zavahania vyuzivat ako -vsak muselo to byt lebo bolo ohrozenie...... a este ak sa da tak si tam daj ze Kananvit po porode chces ustne a nie injekcne 🙂
@hoogy ano,ja som mala vyviazane 😒
@dulkagabulka no ja som mily a dobry clovek(teda verim,ze som) a snazim sa s kazdym dobre vychadzat,no tych par jedincov co mne cestu v zlom skrizili, to aj patricne olutovali 😀 ja vraciam aj s urokmi. 😀 teda na to nemozem byt hrda,samozrejme,chvalit sa tym neda,no tym chcem dat najavo,ze moja prvorada cesta je mily a prijemny pristup,pretoze presne toto aj ja spatne cakam.no ak sa mi to nedostane,tak viem aj tvrdsie udriet 😀
tej kocky je mi luto.kazdej jednej zeny,ktora ma koli necitlivemu a arogantnemu a chladnemu pristupu z porodu svojich deti traumu(ci staci aj neprijemny zazitok),tak tej mi je luto.velmi.lebo to su najkrajsie okamihy v zivote a spominat na ne s nechutou je uplne strasne ☹ ale ti,ktori to maju na triku ,si to aj patricne zliznu.vsetko sa vracia.zivot vsetko vracia.-what goes around,comes around...
@cajova_lienka no pekne.to je dilino ten lekar 😠
a ma kanavit podany do pusky taky isty ucinok ako injekcny?
@zuzi118 pokial sa to za posledne roky nemenilo, tak ano. Za ordinovanie a davkovanie akychkolvek liekov je zodpovedny lekar. vseobecne nariadenie neexistuje, kazdy porod je iny a oxytocin sa podava na zaklade vysetreni lekarom a jeho rozhodnutia, ci je to potrebne alebo nie...podla toho ako porod postupuje...
@marionmarion
a stava sa aj take,ze by sa aj niekedy vobec v ziadnej fazi porodu nepichol?
@marionmarion no najlepsie, ked ta lekar ani nevidi, len zaznamy z monitoru a naordinuje aj tak oxi...
😠
no pri 1.porode som dostala taku davku,ze som sa potom obcas pytala,ci nebola na slona...ked som to hlavne porovnala s 2.porodm, tiez som vtedy dostala...
a viem,ze sa da porodit aj bez tohoto koktailu......
len v spolocnosti je uz vzity nazor,ze zenske telo to predsa nemoze zvladnut bez pomoci zvonku....
@bobocka dovolim si skopirovat jeden prispevok z decmbroviek:
Ahoj holky,s dovolenim vstupuju do vasi diskuse,casto vas ctu,ale nepisu,protoze ziju v zahranici a tady kontroly tehotenstvi v poradnach probihaji uplne jinak.Rada bych vam napsala,ze jste pod mikroskopickou kontrolou,at uz v Cesku nebo na Slovensku,protoze ja budu rodit treti dite ve Svedsku,kde ziju 10let,v zemi,ktera se dava prikladem celemu svetu co se tyka porodnictvi...ale z meho pohledu to probiha vypada jako na bezicim pase.pokud ma zena bezproblemove tehotenstvi,tak se v podstate nechava svemu osudu-prirode...ultrazvuky se delaji pouhe dva a to v 11tt a pak v 19tt,nabidnou amniocentezu pokud je matka starsi 35let,ani jednou behem trech tehu jsem nezazila vaginalni kontrolu,nejake mereni vahy ditete pred porodem nebo 3D ultravuk... o tom si muzu nechat jen zdat.Takze vam i trosku zavidim,jaka je vam poskytovana dokonala pece,mozna az moc...na jednu stranu je to i byznys,sbirani bodu za pocet pacientek.Tezko rict,ktery system je lepsi.Ted ke konci chodim do poradny kazdych 14 dnu (moc,krevni tlak,ozvy,moje vaha).doktora tady nepotkate za cely cas,vse se odehrava u zenske sestry,vcetne porodu,ultrazvuk,siti po porodu atd.Lekar je vzacne stvoreni,ktere se zabyva jen nemoci-takze sehnat vcas anesteziologa k epiduralu je taky velika nahoda.
@dulkagabulka moj osobny nazor na to rodenie s PA. podla mna by to tak malo byt. ale som stale za porod v nemocnici 🙂 len malo by sa rodit hlavne pri PA ved ona vas chodi pozorovat vie ako postupujete doktor dojde az na hotove. v zahranicito vyplyva aj z toho ze doktory maju aj vyssie platy a tym padom su neni tolko volany k nazvem to banalnym veciam . volany su ked je to naozaj nevyhnutne. lebo tym padom by sa aj starostlivost pre tu ktoru pacientku predrazila. tito nasi(slovensky) co maju 4,7 na hodinu no musia si to nadhanat ako vedie.
@dulkagabulka posledna cast je super,teda ze pa ma pri porode vsetko nastarosti a dr pride ked ho nazoaj treba,ALE ja som bola sledovana v uk,kde je to v podstate rovnake ako kocka pise,ze sa to viacmenej nechava na prirodu a scan v 12 tt a 20tt.no max nespokojnost.ja som mala praveze pocit,ze ma maju na salame a nejak bude 😠 az na svk som sa citila bezpecne,vedela somz,e dr ma mna aj malehoo podchyteneho.na svk mi zistili zvysenu bielkovinu v moci natolko,ze som is musela denne merat tlak a pri mensej odchylke to hlasit.v uk sa na mna midwife pozdrela,ze naco chcem moc kontrolovat.tam mi odmietla test na tehu cukrovku,na svk mi to spravili bez mihnutia oka.ked som mala dychavicnost a mala som pocit,ze mi srdce silnejsie bije,tak mi hned robili ekg.proste som mala pocit,ze ziadne vysetrenie tu na svk nebolo pre srandu kralikov.a nik jeho vyznam nespochybnoval.tam mi pri prehliadke dala midwife predpotopneho dopplera na brucho,pocuvala 10s ozvy a ze ok love,see u next time.take care 😠 bohova starostlivost o tehulku a mimco 😠 😠 😠
@bobocka
ano, ako tu už bolo pisane, je to v našich hlavach....to,čo považujeme za bezpečne...
čo sa tyka tlaku, samozrejme, suhlasim s tym,že ak je zvyšeny,treba ho kontrolovat..čo sa tyka ultrazvukov a všemožnych testov, nejako vnutri ja osobne s tym nie som stotožnena...
PS: ktovie čo urobi ten test na cukrovku s detskou nezrelou slezinou??a či nahodou nie je ten enormny narast detskej curkovky aj nasledom toho? vie to niekto? bola robena nejaka študia ohladom tohto?
@magdal1 Diky, ale tak to uz se mi zda trochu moc. 🙂
@bobocka
ja som bola tehotna aj rodila v Norsku a tam mi na kazdej kontrole PA skontrolovala moc, tlak, vahu, zmerala maternicu, popocuvala ozvy. A samozrejme, vzdy sa pytala, ako sa citim, ci nemam nejake problemy, otazky, ci maly kope atd. Bolo to bez zbytocnych testov a stresovania, ale mala som pocit, ze je o mna dobre postarane a zaujimaju sa. A ked som mala ku koncu tehu problem (krvacanie) tak bez reci hospitalizacia na 24 h (potom ma pustili domov, kedze vsetko bolo ok, krvacat som prestala), ultrazvuky, vysetrenia... mala som pocit: salamovy pristup, kym je vsetko ok, PA ta povzbudzuju, ze ak mas akekolvek podozrenie, problem, mas im volat... a akonahle sa nieco deje, tak ta najlepsia starostlivost.
@dulkagabulka stava sa to, ale je to skor vynimka nez pravdilo...vsetko zavisi od lekara, od toho kedy prides do porodnice - ak je to na poslednu chvilu, alebo to postupuje rychlo a doktor je aspon trochu normalny, nema ti preco pichnut oxytocin. naopak, ak ta prijmu na salu prilis skoro, si otvorena na 3-4 prsty a lekar to chce mat rychlo z krku, tak ti ju vacsinou pichne. Podotykam ze je to uplne zbytocna vec, ak porod postupuje normalne / normalne tu neznamena rychlo, ale to ze nehrozi ziadne riziko ani tebe, ani babtku/ nie je ziaden dovod ho pichat...

@czechzuzanaba no ja si tiez neviem predstavit lotosovy porod ako taky a v porodnici uz vobec nie.ale v tom clanku je krasne popisane ake dolezite je dotepanie pupocnika.a tych par minut vie kazdy lekar pockat. 😉 moznost dotepania pupocnika by mala byt automaticka!!!