icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

bobocka
24. nov 2011

@dazdovka nehovoris o tom domacom porode,kde mamicka volala midwife,no midwife uz nestihala dojst,tak ona hned instinktivne do vane sla a tam porodila svoje dietatko v intimite domova s partnerom ? myslimz,e to je tiez na tej teme co som ti teraz pisala.ale nepoviem ti ktora strana. 😕

mataharyy
24. nov 2011

@dazdovka Pokud nenastanou vážné komplikace, tak porod doma není nic nepředstavitelného, na tvém místě bych si zajistila místo kde porodím, například zapřená mezi vanou a pračkou 😉 pak bych měla připravené nějaké tampony na případné vyčištění úst od hlenů aby dítko mohlo nerušeně dýchat, jak bylo řečeno netřeba stříhat šňůru, v domácích podmínkách je to spíše na škodu než k jakémukoliv užitku, připrav si deku, mohu jen doporučit tu termoalobalovou přikrývku - bývá v autolékárničkách, příp. stojí asi třicet korun v lékárně, jako vrchní vrstva (dítko zabal do plenky/ručníku) helfne i tobě dobře drží teplo a když budeš unavená tak se do tebe bude dávat zima (nic moc příjemné), případně převařenou vodu na otření očí, ale to taky není životu důležité. Myslím že víc nepotřebuješ, vážit a měřit dítě v tu chvíli asi nebudeš a je to v konečném důsledku i na prd no a pro sebe můžeš juknou na hodiny aby jsi věděla v kolik se narodilo 😎 Ono v konečném důsledku si dost instinktivně poradíš, když začneš rodit na procházce v lese, tak porodíš, dítě si dáš na holou kůži pod svetr a bude, taky nebudeš dumat co je třeba 😉

dazdovka
24. nov 2011

@bobocka ano ano je to ono, dakujem. @zuzi118 presne to som hladala, dakujeeeem 🙂

lubikan
24. nov 2011

@mataharyy zlate. 🙂 ..inak nikde som este necitala,ze preco to zenam vobec to priviazanie noh vadi??co je na tom zle??sak ked su slabe,co maju co visiet z lozka

zuzi118
24. nov 2011

@lubikan nuz okrem idiotskej polohy, totalne nefyziologickej pre porod im vadi to, ze sa citia akoby stratili kontrolu.. aj na porodnom kresle sa da rodit napr. na boku, alebo sa da rodit v sede, polosede atd.. mozes zmenit polohu podla potreby.

mataharyy
24. nov 2011

@lubikan To asi proto aby jsi jim neutekla, jsou ženy co mají nízký práh bolesti a jsou schopné pokousat i doktora 😀 Je to divnej pocit bejt přivázaná to je asi jediné a je to myslím zbytečné, protože já stejně tlačila nohy dolu a ne nahoru, takže by mi noha ani nevyjela, ale co už tak přivázali, když nad tím tak dumám tak ani netuším kdy mě odvázali, takže to musel bejt celkem fofr 🙂

bobocka
24. nov 2011

@dazdovka no vidis 😉 najdene 😉

lubikan
24. nov 2011

@stardust dali mi precitat lajster 10 stranovy s neziaducimi ucinkami...inak nehal ma vlastne sa rozhodnut ze ako chcem,ale cudoval sa mi,ze ked som zvladla prve,zvladnem aj druhe.....

mataharyy
24. nov 2011

@zuzi118 fíha na boku?? To si nedovedu představit... Ono já i s přivázanýma noham jsem se jim zvedla do polosedu, mě ta poloha prostě nevadí

zuzi118
24. nov 2011

@mataharyy ano na boku. tu je porodny pribeh - porod v nemocnici len s PA, poloha na boku http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/porodne-pr...

stardust
24. nov 2011

@mataharyy co si nevies predstavit na boku? Jedneho syna som rodila na lavom, druheho na pravom boku.
@lubikan heh, ja tie zoznamy neziaducich ucinkov necitam dopodrobna, aby sa nahodou nedostavili 🙂

mataharyy
24. nov 2011

@stardust Já ti to neberu, jen si to nedovedu představit 😉

kukulienka_
24. nov 2011

@mataharyy tak potom neviem co povies na to, zeja som rodila postojacky 🙂

bobocka
24. nov 2011

@kukulienka_ a co potom moja kamaratka,ktora rodila v skotsku tak,ze stala,partner za nou,on predpazil ruky,ona dala svoje predlaktia na jeho predlaktia a pritiahli ich k telu a ona sa na ne pri kontrakcii zavesila a tak rodila 😀 😀 😀 kazda ako je jej najlepsie,nie? 😉

zuzi118
24. nov 2011

Prvy krat som videla porod postojacky vo filme business of being born. Zdalo sa mi to neuveritelne, ze sa to da.. chapete.. predtym som si myslela, ze nohy musia byt rozapene a ukazovat kazda na inu svetovu stranu a ajhla.. henta zenstina si porodi postojacky

zuzi118
24. nov 2011

Ozaj keby si niekto chcel pozriet nejake pekne domace porody.. mam niekolko filmov staci mi napisat ip a poslem.. su to filmy ako Business of being born, Birth as we know it, Orgasmic birt atd.

bobocka
24. nov 2011

@zuzi118 a what babies want si do filmografie zabudla. 😉

zuzi118
24. nov 2011

@bobocka nah nezabudla.. to je schovane v 'atd.' predsa 😎

bobocka
24. nov 2011

ozaj kocky,ktore vo velkom zatracujete domace porody pozrite si toto videjko 🙂

https://vimeo.com/5648654

maminka rodi tri dcerky.prve dve sekciou v nemocnici. a tretie sa rozhodla porodit doma.krasne vidno ten obrovitansky rozdiel v jej vnimani porodu svojich deti v tom,ako reaguje po narodeni svojich deti.sekcie su nazorne,to upozornujem dopredu,domaci porod je od cca 9 min.nie je to dlhe.cele video ma len 16 min.videla som to straaasne vela krat a vzdy placem.a vzdy po videni toho videa zatuzim mat dalsie dieta 🙂

zuzi118
24. nov 2011

@bobocka ja zas vzdy placem pri tomto videu

https://www.youtube.com/watch?v=7E-wULAaD50

😀

bobocka
24. nov 2011

@zuzi118 co tu mame sob fest? 😀 😀 😀 😀 pozriem 🙂

abbey1
24. nov 2011

@lubikan Nie v zlom,ale už si rodila? Nohy ti predsa nevisia. ty sa nimi môžeš zapuerať a pomôcť si tak v tlačení. Ja som pri posledom pôrode mala nohy pekne vedľa tela na posteli zapreté a super. pamätám si 1. blbý pôrod, keď som ich mala v strmeňoch a triasli sa mi celé nohy v tej blbej neprirodzenej polohe.

bobocka
24. nov 2011

@zuzi118 we believe 🙂

mataharyy
25. nov 2011

@kukulienka_ no co na to říct, to už jsem viděla, dokonce i ten popisovanej porod ze skotska jsem viděla, není tak špatné být pár týdnů na zdrávce a za tetu mít porodní asistentku, člověk se ledacos doví, ale na boku to jsem fakt ještě neviděla, proto to překvapení 😉 Ono mezi náma dá se porodit i hlavou dolu když na to přijde, stejně jako hlavou dolu polkneš, tam nejde o zemskou přitažlivost, ale o stahy daného orgánu/cesty... Jistě když polkneš hlavou dolu tak to jde hůř, ale dá se stejně jako se dá proti gravitaci porodit, je to náročnejěí, více nepříjemné, ale porodíš 😉
Ono nejde o nemocnice, či lékaře, ale o přístup a komunikaci... A jsem toho názoru že jak přístup, tak komunikace se v nemocnicích rozhodně lepší, takže za mě nevidím důvod odepsat porod v nemocnici, jasně když na to přijde porodím v autě, doma, nebo v lese a nebude to až takovej problém jak se to dopředu zdá, ale když mám možnost volit, tak nemocnici... Ono přehánět to s tím prožívání porodu taky nic moc, je opravdu naivní že například ve starém egyptě si ten porod užívali jak kdo ví co... Ne prostě chtěli rychle porodit a taky kolem toho nedělali nějaké haló a nesepisovali desetistránovou esej s porodním plánem... On extrém, ať je jakýmkoliv směrem položen, je vždy extrém a to je nutné si uvědomovat (na obou stranách) 😉

zuzi118
25. nov 2011

uzasna stranka o dvojcatach.. skoda, ze som ju nenasla skor http://www.naturallyparentingtwins.com/drupal/t...

kukulienka_
25. nov 2011

@mataharyy suhlasim s tvojim nazorom na extremy. Myslim si, ze mamy v extreme (10 str. esej s porodnym planom 😀 existuju hlavne preto, ze v nemocnici zazili druhy extrem a maju velmi zle zazitky, traumu.... Ak by zili v krajine, kde je vsetko ako ma byt, ani by ich nenapadlo pisat 10 stranove eseje o tom, aky by ten porod chceli mat... pretoze by brali ako samozrejmost, ze bude dobry, ze doktori a PA naozaj vedia, co je pre nich najlepsie a oni nemusia travit pol roka zhananim odbornych informacii, ze im tie informacie povedia napr. na predporodnej priprave (ako napr. mne... vsetky tie info, co sa tu predkladaju ako "alternativne" a "skandalozne", som ja pocula na oficialnej predporodnej priprave🙂

kukulienka_
25. nov 2011

@mataharyy a este ako hovoris, ze komunikacia v nemocniciach sa rozhodne lepsi... ona sa nelepsi sama od seba, myslim ze vo vacsine pripadov iniciativa neprichadza od lekarov a PA, ale len sa musia prisposobit rodickam, ktore to od nich vyzaduju a domahaju sa svojich prav (niekedy aj tvrdsou cestou formou staznosti atd.), takze alibisticky cakat, ze "ono sa to same zlepsi" nie je namieste, ale aktivne na tom zlepseni v nemocniciach svojou asertivitou pracovat (sa mi lahko hovori, som zvedava, aka asertivna budem ja🙂