icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

mataharyy
25. nov 2011

@kukulienka_ Myslím si že i lékaři (ve většině případů) se snaží ke vstřícnosti 😉 Na druhou stranu, já co jsem chtěla vědět, na to jsem se zeptala a bylo mi odpovězeno k mé spokojenosti, nemyslím si že doktora napadne že ty to nechápeš a měl by ti něco objasňovat. Vezmi si to na příkladu např. mého učitele na matiku vystudoval matematicko fyzikální fakultu, matika pro něj byla život a nechápal že jí někdo nechápe, já matematický blb matiku nechápu, jeho to nenapadlo samotného to nějak jednoduše objasňovat, protože mu nedošlo že to někomu není jasné, takže jsem se stále ptala a on odpovídal... Stejně tak lékaři v mnoha případech jim to prostě opravdu jen nedocházi, berou to jako samozřejmost 😉 Opravdu si nemyslím že lékaři chtějí rodičkám přivodit traumata a chtějí jim z porodu udělat horor. Jako všude i mezi lékařema narazíš na hovado, ale dle mého názoru a zkušeností to opravdu není pravidlo, jak by se z podobných diskusí mohlo zdát 😉

magdal1
25. nov 2011

link na ten clanok na vybrali.sme.sk - kto chce, zahlasujte, tie co maju vela hlasov sa dostanu aj do novin
http://vybrali.sme.sk/submit.php?url=http%3A%2F......

quaxi
25. nov 2011

tak mile zeny, tu mate ukazku bezpecnosti nemocnicnych porodov - za jeden den 3 mrtvi novorodenci v ruzinove!!! http://korkep.sk/node/8299

divoska
26. nov 2011

jezisi neblbnite

ivajan
27. nov 2011

Ja som prve dieta porodila v nemocnici a druhe doma (v New Jersey) s dvoma porodnymi asistentkami:
http://www.jancigovci.com/2011/05/03/planovany-...

Ako tu uz viaceri spominali, porod doma nie je pre kazdeho, ale pokial sa jedna o nekomplikovane tehotenstvo, je pritomna skusena odborna pomoc, porod doma je planovany a nemocnica dobre dostupna, tak je riziko je porovnatelne alebo mensie (aj ked samozrejme ineho druhu), ako pri porode v nemocnici. Toto nie je len moj osobny nazor, ale dospeli k nemu aj v studiach, ktore sa na tuto temu robili, napr: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15961814
(toto je z USA, kedze som rodila tam, tak som sa zaujimala o informacie odtial, ale su podobne z Holandska a inych europskych krajin, kde su porody doma beznejsie)

Rada odpoviem na pripadne otazky.

magdal1
27. nov 2011

@ivajan jej vitaj, nasla som tvoju stranku a davala sem link...hladali sme nieco o placente 🙂

dulkagabulka
27. nov 2011

@ivajan krasny pribeh i fotky ...

macamac
27. nov 2011

@ivajan nádhera!!! 😵
Bože,aký krásny pokoj ide z tých fotiek 🙂
závidím a zároveň ťa obdivujem, si silná ženská 😉
a gratulujem 🙂

ivajan
28. nov 2011

@magdal1 tak som aj nasla toto forum - ze sa niekto prisiel pozriet na to, co som robila s placentou 🙂

a dakujem

zuzi118
28. nov 2011

Spominali sa tu porodne asistentky a ich kompetencie.. mile zeny, chcem sa Vas opytat, mali by ste zaujem o stretnutie v uzkom kruhu s nasimi porodnymi asistentkami? Chceli by ste sa s nimi porozpravat o tom ako to funguje v nemocnici, ked pri porode nie je doktor? Chceli by ste im povedat, ako by ste si predstavovali svoj porod? Chceli by ste poznat ich nazor na porod doma (su za? proti? za akych okolnosti by boli za?). Chceli by ste poznat ich nazor na porodne domy? Ak ano napiste mi prosim do ip vasu mailovu adresu a tiez mesta do ktorych by ste boli ochotne prist. Najblizsie by som rada zorganizovala stretnutie v BA. Oslovila som uz jednu PA z Antolskej a verim, ze sa mi podari zohnat aj dalsie PA.

zuzi118
28. nov 2011

Kam zmizol clanok o PA z vybrali sme? Chcela som ho preposlat dalsim ludom, ale akoby ho niekto odstralil.

pifina
28. nov 2011

aj ja som si vsimla, ze zan neviem zahlasovat .. chcela som z roboty pridat este jeden hlas z inej IP adresy ...

zuzi118
28. nov 2011

Z "vybrali sme" bol odstraneny clanok viceprezidentky pre pôrodnú asistenciu SKSaPA -Mgr. Iveta Lazorovej, o tom, ze porodne asistentky su plne schopne odvadzat fyziologicke porody. Alebo inymi slovami zachovajme paniku, bez lekarov sa rodit neda.. Kto tvrdi nieco ine? Aha, dake porodne asistentky. Sups, radsej to zmazme, aby sa to nahodou nedozvedeli aj zeny. Teraz potrebujeme vydierat, ze bez nas to nejde, malia sa nam peniazky a radsej spravime bu bu bu, ze zeny budeme prevazat cez hranice, akoby sme priznali, ze k 90% porodov lekara vobec netreba.

Zeny nenechajme umlcat! Pokial mozte dajte si tento clanok do statusu na FB, alebo na svoje web-stranky. Nebudme ticho a netolerujmu tuto spinavu hru!

http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/duly-a-por...

anjelicek26
28. nov 2011

@zuzi118 - zeny nenechajme sa umlcat, netolerujme tu spinavu hru 😅 😅 😅 Neviem, o co ide, ale prijde mi to zasa velmi naduty zufaly trapny protest od klavesnice - alias zabomysie vojny 😅 Prosim do ulic damy, ked chcete nieco riesit, "samonasieranim" sa este nikdy nic nevyriesilo.

anjelicek26
28. nov 2011

@quaxi - no ako citam - dietatko bolo v infikovanej, zelenej plodovej vode pridlho, az sa udusilo. Lekari mi zabili dieta! Prosim porodna asistentka by toto poriesila doma ako? Skoncilo by to rovnako. Tu pochybili lekari, podcenili situaciu, neurobili cisarsky rez. Ale PA by ten rez rovnako nespravila.

Lekari mi zabili dieta - nezabili. Udusilo sa same. Mohli mu pomoct - nepomohli - budu za to potrestany. Dalo sa to odvratit. Ale sama doma - by to neodvratila urcite.

zuzi118
28. nov 2011

@anjelicek26 staci ak budu zeny informovane a budu si ziadat k porodom PA, nemusia ist zrovna strajkovat do ulic.

a pri porode doma, by sa pri zlych ozvach slo do nemocnice. Neignorovali by sa, neignorovala by sa zelena plodova voda. Nikto nevravi, ze PA vedia spravit cisarsky rez, ale vedia zavolat lekara, experta na patologie.

anjelicek26
28. nov 2011

@zuzi118 - len kto vravi, ze zeny su neinformovane? Ze sa vedome nerozhodli? Je to len to, co ty predpokladas. Ja som sa rozhodla vedome pre nemocnicu, v UK som mala aj ine moznosti.

No a k hore uvedenemu pripadu. Ano slo by sa pri zlych ozvach mozno do nemocnice. Ale kto hovori, ze nacas? Kto hovori, ze by tomu dietatu pomohli? Ved mohli narazit na rovnakeho "ignoranta" na akeho narazili vtedy. Nikto mi nezaruci, ze toto dieta by zasahom PA bolo zachranene. Ved aj v nemocnici bolo kopa ludi a nikto ten problem nezbadal - alebo sa mu nezdal dost vazny na okamzity zasah.

Zelena plodova voda sa neignoruje ani v porodnici. Ale niekedy ju prasknu az neskor, nie na zaciatku kontrakcii alebo pred vyvolavackou - ktoru rodicka dostala NA VLASTNU ZIADOST. Mozno prave takto nasilne vyvolany porod vystresoval uz oslabene dieta, ze tu vodu vdychlo.

zuzi118
28. nov 2011

@anjelicek26 precitaj si diskusiu, kolko zien sa az tu dozvedeli, ze k porodu si mozu zvolit iba PA. Preco si myslis, ze bol vymazany ten clanok na vybrali sme? Lebo zeny su tak velmi dobre informovane, ze o tom netreba hovorit?

Ziadne miesto porodu nie je zarukou zdraveho dietata.

anjelicek26
28. nov 2011

@zuzi118 - nie to nie je. Preto mi prijde "nefer" sem vytahovat tragediu, kde dietatko pri porode zomrelo. To dietatko nebolo v poriadku, plodova voda bola infikovana, ak by ho zachranili, bolo by bolo VDAKA lekarom ale napisat - zabili ho lekari - je nespravne. Isteze to clovek zlomeny bolestou vidi inak. Ja nerozumiem zene, co si da na vlastnu ziadost pichnut vyvolavacku a potom sa cuduje, ze dietatu klesaju ozvy 🤐

Neviem preco ten clanok zmazali, mozno ho zmazala sama autorka? Najprv sa treba opytat jej 😉

zuzi118
28. nov 2011

@anjelicek26 jasne fer, je vytahovat tragedie ked zomrelo dietatko pri porode doma.. ale ked v nemocnici, tak je to unfair. jasne dvojity meter na vsetko.

Autorka to nezmazala. Autorke to odmietli media uverejnit, iba rodinka.sk to uverejnila. Ludia to dali na "vybrali sem" aby sa o tom dozvedelo co najviac ludi. Clanok mal 120 kliknuti, ked som tam bola naposledy - tesila som sa z toho, ako pribuduja.. a zrazu ho niet. Zmizol. Aka nahoda, ze clanok, ktory hovori o tom, ze kriza v porodniciach by sa dala zmanazovat bez presunu rodiciek do zahranicia je zmazany.

anjelicek26
28. nov 2011

@zuzi118 - ja skor z strajku lekarov mam pocit, ze z nich kazdy chce spravit vinnikov, vrahov a boh vie co, len aby ich pritlacili k muru a postavili obyvatelstvo proti nim, pricom maju vlastne pravdu, ze dobru, kvalifikovanu pracu dostavaju v porovnani zo svetom mizerne peniaze, neziju na urovni, na akej by za tak zodpovednu pracu a dlhe studium zit mali, ale tak to asi vidim len ja. Pokial si nedupnu, popustia, povolia... tak tuto kapitolu zas na dlhy cas uzavru a podla mna nie sme v dobe, kedy by este bolo mozne pred problemami zatvarat oci 🤐

Pridat plat, ale aj pridat tresty za uplatkarstvo, stihat na vsetkych frontoch, byt fer. Toto je to, co v konecnom dosledku chce pacient od lekara.

Ten clanok neviem, ale viem, ze cenzura na slovensku panuje vo velkom 🙄

dazdovka
28. nov 2011

@zuzi118 Ahoj, ja som sa uz stretla s jednou PA teraz v lete, je to kamaratka mojho muza, sikovna baba a stravili sme spolu cely den, pytala som sa na vsetko - co sa kedy robi pred a pocas porodu, ako ona pracuje, co by si ona zelala pri svojom porode... Napriek tomu, ze pracovala v ospevovanej bs porodnici, neni ustretova k alternativnym porodom, tym myslim inu polohu pri tlaceni ako je na chrbte/v polosede, odlozenie kuska placenty pre maminu (napr. na homeopatika), dotepanie pupocnika, cele jej to pripadalo srandovne a zbytocne. Opodstatnenost rutinnych ukonov, ktore sa v nemocke robia som jej nemohla vyvracat, ani nechcela
(klistir, holenie, pustenie plodovej vody, oxytocin, nastrih, sitie), chapem ze im to ulahcuje robotu v pripade komplikacii. Co chcem povedat je to, ze porodna asistentka s ktorou som sa ja stretla je dievca s 5-6 rocnou praxou v SK a GB nemocniciach, zazila vselijake problematicke porody a sama by nemala odvahu prist k porodu mimo nemocnice, zda sa mi ze je pre nu najdolezitejsie nechat zopovednost za kazdy krok na lekarovi... Cize u mna sklamanie. Ale ak existuje iniciativa za zmenu statusu PA z asistentky lekara porodnika, na samostatnu akcnu flexibilnu asistentku porodu, ktora ho vedie a ma kompetencie podat lieky, zasivat rany a pod... tak ju velmi uvitam. Porodny pribeh @ivajan je uzasny, presne taky ako si predstavujem svoj i ja, uplne normalny, intuitivny, prirodzeny... Moj prvy porod bol super, kym sme neprisli do nemocky, zrazu sa nic nevyvijalo prirodzene, nikto nevnimal co som ja hovorila, co sa so mnou deje, vsetci si odbijali smenu, rutinna praca ako na bitunku, toto uz nikdy nechcem zazit...

zuzi118
28. nov 2011

@dazdovka ano zial mas pravdu, je vela PA, ktore su spokojne so svojou funkciou ako asitentka porodnika.. ale je ich aj vela takych, ktore by naozaj takych ktory si svoj titul porodna asistenka zasluzia. Chcem ich najst a dat im priestor na vyjadrenie a umoznit, aby sa so zenami spoznali navzajom. PA vlastne ani nemaju odkial vediet co mi zeny chceme, s cim sme O.K. a s cim uz nie..

kukulienka_
28. nov 2011

clanok je zasa naspat na vybrali.sme, mozete hlasovat: http://vybrali.sme.sk/c/Porodne-asistentky-maju...

zuzi118
28. nov 2011

Neviem ci pomohla mailova intervencia, ale je to tam spat! http://vybrali.sme.sk/c/Porodne-asistentky-maju...

bobocka
28. nov 2011

baby ja som pozerala spravy len jednym ockom,maly mi viac nedovolil,no na pol ucha som zachytila ako uhliarik hovoril,ze mu prisla staznost od nejakej rodicky na lekarov(cele ohladom strajku to samozrejme bolo),ze ma tesne po 1.12 termin a oni jej teraz doporucili vyvolavacku,vraj na zaklade toho 😲 😲 😲 fu,musim pozriet spravy spatne v archive,ale ak je tak a aj sa to potvrdi,tak hanba takemu lekarovi 😠

quaxi
28. nov 2011

@anjelicek26 Ten clanok som vytiahla preto, ze clanky o pokazenych DP tu boli hned vytiahnute, aj ked su to doteraz neobjasnene pripady, tu uz sud rozhodol o zavineni lekara. Nefer? 😉 Toto dieta malo podla clanku zle ozvy dlhe hodiny, personal vedel ze je problemove a kaslali na to. Dlho zilo a dlho malo sancu pri rychlom zasahu skoncit v poriadku, alebo neskor mozno s lahkym postihnutim, ale oni mu tu sancu nedali. Svojou necinnostou zapricinili jeho smrt. To je rovnake ako keby nechali vykrvacat cloveka po autonehode a stali pri nom so zalozenymi rukami - tiez ho nezabili, ale zomrie vdaka nim... So zelenou plodovou vodou sa narodi mnozstvo deti, nie je bezne ze by na to zomreli. A ked za ten den zomreli tri deti, tak sanca ze u vsetkych troch islo len o osud, ktoremu nemohli lekari nijako zabranit, je miziva - oni ich proste nechali zomriet, lebo sa im nechcelo pracovat.
Pri porode doma asistentka zisti zle ozvy a v nemocnici si za par minut, takze stale je dost casu vyriesit aj zelenu plodovku. PA moze pokracovat v porode tam, alebo ho prevezme lekar, ale ta PA tam zostava, takze by posluzila ako kontrola lekara - ona ma vyrazny zaujem na tom, aby porod dopadol dobre, a ma aj potrebne vedomosti, takze by mala omnoho vacsiu sancu ten scenar nejako zvratit, nez osamela rodicka ktora ani netusi co sa deje. Lekar kontrolovany externou PA si tiez da asi vacsi pozor nez lekar ktory je iba medzi svojimi, casto v situacii ze kazdy na kazdeho nieco vie, tak predsa nikto nikoho nebonzne...
No co tento clanok pekne ukazuje, je fakt, ze zena ide rodit do nemocnice, lebo tam predsa je v bezpeci, moze sa spolahnut na lekarsky zasah - ale v skutocnosti sa na to az tak nemoze spolahnut. Lekar nema dovod sa prilis snazit, ved je nepostihnutelny - pripadnu pokutu plati nemocnica a on si veselo pracuje na tom istom mieste dalej! Porodna asistentka, ktorej by dokazali ze pri DP pochybila a nasledkom toho zomrelo dieta, skonci bud vo vazeni, alebo dostane likvidacnu pokutu, okrem toho s takymto "dobrym menom" by si uz asi aj tak ziadnu klientku nenasla, takze ma velmi dobry dovod sa maximalne snazit pri kazdom porode. Myslim ze to je jeden z hlavnych dovodov, preco su DP take bezpecne.

anjelicek26
28. nov 2011

@quaxi - ja len poukazujem na to, ze tato rodicka lekarov "prinutila" porod vyvolat - na vlastnu ziadost - vystresovala dietatko a mozno preto klesli tak rapidne ozvy. Stavat sa to stava - a prave zastankyne prirodzenych porodov vyvolavacky kritizuju. Tato rodicka si ju dala pichnut z vlastneho rozhodnutia. Mozno prave toto vystresovalo dietatko tak, ze tu vodu vdychlo. Neviem, ci si da PA väcsi pozor. Predsalen je to len 1 osoba - 1 o soba a jej jedno rozhodnutie, ktore rozhodne. V nemocnici je to predsalen viacej ludi - sice aj delena zodpovednost - ale aj väcsia sanca si problem vsimnut.

Nemam pocit, ze su domace porody bezpecne. Nie na Slovensku. Nie pre dieta. A nie pre matku.

quaxi
28. nov 2011

@anjelicek26 predpokladam ze ked to bolo na sude , tak lekar ktory robil znalecky posudok k danemu pripadu bral do uvahy aj vyvolavacku. Napriek tomu sud uznal pochybenie lekara, takze ja ako laik nemam dovod predpokladat ze lekar v tom bol nevinne. Samozrejme vyvolavacka situacii urcite nepomohla, kedze je sama o sebe dost rizikova - preto sa vyvolavany porod ani nemoze odohravat doma. Este by sa ziadala otazka, ci bola ta zena naozaj dostatocne lekarom poucena o rizikach vyvolavacky - u nas ju vo velkom pouzivaju a neunuvaju sa spomenut rizika.
A bez ohladu na tvoje pocity - objektivnymi studiami je potvrdene, ze domace porody za dobre stanovenych pravidiel su bezpecnejsie ako nemocnicne aj pre matku aj pre dieta. ALE mas pravdu ze nie na SK, kedze tu sa s nimi nerata, nie su asistentky, ani ziadne pravidla.