Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@zuzi118 joj,tak ja urcite nebudem chvalit a obhajovat skusenu pa,pod ktorej vedenim sa narodilo tazko postihnute dieta,no na svet sa hlasilo uplne zdrave.tento samotny fakt je pre mna tak silny,ze nedokazem na nu nazor zmenit.taky isty by som mala nazor na lekara porodnika ak by sa pod jeho taktovkou stalo to iste.s rukou na srdci-keby si bola tehotna a zvazovala domaci porod-zavolas si ju?mna osobne by to ani len nenapadlo.
@magda1 tvoju prvu vetu mne urcenu nechapem.na jednej strane priznavas,ze mnou menovani(pa+rodicia) si spytovat svedomie maju a potom ma obvinis z priania im trapenia. 😕 no ak maju v sebe trosku sudnosti a uvedomuju si co svojim neuvazenym rozhodnutim sposobili a trapia sa,lebo koli nim jeden nadherny maly cloviecik bude mat velmi tazky zivot a vooobec to tak nemuselo byt,tak je ich trapenie predsa opodstatnene a lutovat ich teda nebudem.lutujem ich deti a uplne najviac maleho postihnuteho chlapceka.tam je lutost na mieste.
@quaxi ja osobne si mysim,ze tak ako rodicka,tak aj pa by mali mat medzi sebou aj ustnu aj pisomnu dohodu.pretoze pocas porodu sa moze hocico stat.a myslimz,e prave taketo pripady by mali viest k tomu,aby bola ista pisomna dohoda medzi pa a rodickou,aby sa mali v oficialnej forme aj o co opriet.lebo ak nahodou k niecomu dojde,tak jedna aj druha strana sa bije do prs,ze nepochybili,ze dohoda bola taka ci hentaka...vies co myslim.tak isto by to malo byt aj pri nemocnicnom porode.ak si rodicka nieco vyslovene nezela-ok podpisem papier ,ze si to nezelam a tym padom je dana mozna komplikacia na moje triko.podla mna by to bolo fair aj pre jednu aj pre druhu stranu.a osobne si myslim,ze mozno by sa niektore v nemocnici rodiace maminky na domaci porod pozerali inak,keby vedeli,ze to maju legalne osetrene,ze by mali tak papierovu istotu,ze ak nahodou k niecomu dojde,hned je lekar volany.nie len ustnu dohodu.mozno keby mali rodicky aj pravne osetrene domace porody,tak by na ne inak hladeli.ale vzhladom na to,ze je to u nas v podstate na vlastne triko,tak sa mnohe maminky na to pozeraju ako na obrovsky hazard.proste ta velika diera v legislative musi byt zalatana a az potom sa podla mna zacnu ludia na domace porody hladiet ako na dalsiu moznost priviest dieta na svet a nebudu doma rodiace zeny povazovat za divozienky co na pustatine ziju a bylinkarcia.lebo takto to je.vela ludi zatracuje domace porody koli tomu,ze si hovoria,ze sme v 21 storoci,nemocnice su na pripadne porodne komplikacie pripravene najlepsie,naco riskovat.ale ak by bol domaci porod aj dalsou uplne legalnou a rovnocennou moznostou priviest dieta na svet,tak by to podla mna zmenilo pohlad ludi nan.
ja osobne som jedna z velmi mala matiek v porodnici rodiacich,ktore domaci porod nezatracuju, ale prave naopak ,ja podporujem zeny,ktore sa tak rozhodnu,lebo ja osobne by som na to guraz nemala.a nemala by som na to guraz prave koli tomu,ze sa bojim moznych komplikacii.viem,ze mnohe nemocnicne zakroky(rutinne zakroky) prave mozu viest k zbytocnej komplikacii,som si toho vedoma,no aj tak sa ja osobne priklanam k nemocnicnemu porodu.resp uplne najidelanejsia moznost pre mna by bol porodny dom,kde by porod viedla pa podla mojich predstav a v pripade komplikacie by hned vedel lekar zakrocit a nebolo by potrebne prevazanie do nemocnice a spol.proste taka mini naturalna porodnica v ramci nemocnice.to by bola pre mna idealna kombinacia.no toho sa mozno ani nase dcery nedoziju ☹
@dulkagabulka ja som to uz magde pisala a proste ja lutost voci rodicom a pa necitim.absolutne ziadnu.luto mi je dietatka.ich nie.trapenie nikomu nezelam,ale ak rodic pochybi a pochybi tak,ze jeho dieta nesie dozivotne takze nasledky za to,tak je jeho smutok na dusi opodstatneny.jedine co moze robit,je len vsemozne snazit svoju chybu dietatku vynahradit a maximalne sa snazit aby prezilo co najhodnotnejsi zivot.
@bobocka a necitiš ani lutost nad rodicom a lekarom,ak sa stane chyba pri porode v nemocnici a dietatko zostane postihnute? ani vtedy? aj vtedy ti je luto dietatka a rodičom za to,že šli do nemocnice a dovolili zakroky, ktore viedli k poškodeniu a lekarovi,ktory zakroky vykonal želaš, aby už do srmti dobre nespali???
@bobocka ten "fakt" na ktory sa odvolavas si si precitala v bulvari. Smutne je ako malo staci ludom, aby niekoho odsudili. A este smutnejsie je ak to spravi sud. Ja neviem kde je pravda, cesky sud nedal moznost, aby som sa to dozvedela. Pochybyla? Nepochybyla? Bola jej chyba hrubim ignoranstvom? Dalo sa jej predist? Bola to nestastna zhoda okolnosti? Malo dieta vrodenu vadu? Ja to neviem. A to som si tych 39 stran precitala. Napriklad na rozdiel od Teba co si ju odsudila na zaklade nejakeho clanku, ktoreho cielom bolo zvysit citanost. A hoci Ivanu, by som si k domacemu porodu nevolala ani predtym ani potom, ruku na srdce - kazdy robi chyby. Aj ten doktor v nemocnici. Su ludia, ktori sa z tych chyb poucia. A su ludia, ktori sa to snazia len ututlat.
@dulkagabulka vtedy mi je luto hlavne dietata.rodicov tiez,lebo sama vies aky nadludsky vykon je v porodnici si svoje vydobit.ja som pisala,ze presne takyto isty nazor by som mala aj na porodnika ak by takto pochybil.ta matka bola viacrodicka,vedela o com porod je ,vedela do coho ide a aj tak nemala pocit,ze po nepostupujucom porode treba konat.moje info hovori o tom,ze ani po 24hodinach od odtecenia plodovky nesla do porodnice.vyckavala.naco? na zazrak? 😠 mozno mam nejasne info,no na zaklade toho co viem som si urobila vlastn zaver. a mimochodom NIK nemoze vediet ako to naozaj bolo,lebo nik iny tam nebol. a ako sa budu obhajovat rodicia,tak sa bude obhajovat aj pa.no dieta stale ostane postihnute ☹
vsak tu ide hlavne o to,ze dieta sa na svet hlasilo zdrave a tri dospele hlavy, z toho jeden odbornik, sa rozhodli cakat,nezavolat dalsiu odbornu pomoc vcas a na zaklade toho sa narodilo postihnute! tento samotny fakt ovplyvnuje moj nazor.toto si treba uvedomit-to dieta,ktore mohlo byt dnes zdrave,nebyt ich rozhodnutia.aky ono bude mat zivot? myslite vobec nan? 🙄
@zuzi118 zuzka teraz som gabike pisala,ze nik sa pravdu nedozvie.nik nebude ozaj vediet ako to bolo.len utrzky veci ,ktore tvrdi jedna ci druha strana.ale dietatko sa narodilo pridusene a to natolko,ze to sposobilo jeho postih. a tento samotny ,neskutocne smutny,fakt sa prehliadnut neda ☹
@bobocka vsak ja ta nenutim to riesit. Osobne to tiez nemam potrebu nejako extra rozoberat. Pre mna su momentalne jasne dve veci - Sud bol hon na carodejnicu a obhajoba nedostala prakticky ziadnu moznost sa obhajit. A pri vymere trestu bol pouzity dvojity meter. Pevne verim, ze sa to dostane este pred nejaky nezavisly sud a Ivana sa docka spravodlivejsieho rozsudku.
@bobocka ano myslim tym to,ze pravdu ako to bolo...vedia len zainteresovane strany.... a viem ci predstavit ake vycitky svedomia mozu mat, ked to zacnu cele prezivat...myslis,ze im je vsetkym jedno,ze to dieta je postihnute...preto pisem,ze maju dost oni sami co robit s vlastnym svedomim... aj ked clovek spravi vsetko co vie... nebudem tu sudit .kt. strana mala co robit a co je spravne ..to neznamena ,ze v dusi nemaju hlboke rany a priat im este, aby trpeli...to by som im teda nepriala
@zuzi118 hon na carodejnicu je spravne ohodnotenie situacie si myslim,pretoze zvrzany domaci porod je samozrejme voda na mlyn pre odporcov domacich porodov a ked ho vedie necertifikovana pa na domace porody(nema na to opravnenie myslim),tak to je pre odporcov ako vyhra v lotte.ci dostala za to co jej ozaj patri,ja neviem,nedokazem to posudit,kedze nik vlastne nedokaze posudit aku velku mieru viny na postihu dietatka ma.
@magda1 nepochopili sme sa.ja si nemyslim nieco typu-vy tupci sprosti,mate co ste chceli,trpte.to teda iste nie.len samotny fakt ,ze mohli ovplyvnit porod a nemuselo to tak zle dopadnut a nespravili to a na zaklade toho si svedomie spytuju je podla mna spravna reakcia rodica.keby sme my,hociktora z nas tu spravili chybu,na ktoru by doplatilo zdravim nase dieta-odpustili by sme si to niekedy? ja teda nikdy ☹ o tom hovorim,ze je spravne ak si uvedomuju co sa stalo a ked uz holt s tym nic nespravia,cas sa vratit neda,tak aspon do konca zivota musia spravit maximum pre maleho aby mal co najlepsi a najplnohodnotnejsi zivot aky len mat moze.to hovorim.mali by si uvedomit svoj podiel viny a prijat to.nezvalovat vinu a hocikoho ineho,len nie seba.o tom hovorim.samotna pa riadne zaplati za tento porod.neviem presne ako to s nou dopadlo na sude,ci sla sediet ,ci nie,ci ma zakaz "vykonavat"-viest porody ci nie.no myslim,ze samotny fakt ,ze viedla porod s takymto koncom je pre nu trestom samym o sebe.
@bobocka strana 33: "Poté, co přijela záchranná služba, byl dítěti změřen tep (ještě před vlastní
resuscitací záchranné služby), který odpovídal tepu fyziologického novorozence, stabilní 110-120 tepů/minutu bez výkyvů, což svědčí o odborně správně provedené resuscitaci. Pokud by dítě nebylo správně resuscitováno, pravděpodobně by jiţ nežilo, resp. by mělo jiné hodnoty tepu."
Odtok plodovej vody: Standardy WHO doporučují vyčkat bez zásahů do porodu 48 hodin.
@bobocka to dieta uz zomrelo... a hon na carodejnicu som to nazvala koli tomu, ze sud zamietol vypocut svedkov obhajoby, zamietol predlozenie listinnych dokazov predlozene obhajobou, zamietol predvolanie nezavisleho znalcu a tvrdenia ktore boli protichodne, tak tam dal zapravdu obzalobe bez moznosti vyjadrit sa k nim.. a podobne. Veci na ktore boli svedkovia sud nebral do uvahy a bral do uvahy hypotezy lekara, ktory ani pri porode nebol? To co je za sud potom?
@bobocka tak ako si to teraz popisala , s tym suhlasim...o tom som pisala,ze svedomie kazdeho preskusa a urcite vyvstanu aj otazky typu co keby a preco som....len neviem sebatrestanie na veky vekou...nikam nevedie...ale chapem uz ked si to takto rozpisala,co myslis...ale aj tak, pozor s akymi emociami druhym nieco prajeme
vies sme ludia a vsetci robime chyby, niekedy aj taketo osudne...tym nechcem zalcit alebo ospravedlnovat smrt, preto som pisala,ze to vedia len oni a ich svedomie
@bobocka predstavila si si seba niekedy v situácii, kedy si chcela svojmu dieťaťu dobre ale svojim rozhodnutím si mu uškodila, pretože sa situácia vyvinula tak, ako si to nepredpokladala? ja si totiž predstavujem seba v koži matky ktorej zomrie dieťa (nemusí byť pri domácom pôrode, povedzme že som zle zavrela okno na 4-tom poschodí v paneláku a moje dieťa vypadlo, alebo som ho neustrážila a ono vbehlo na ulici pod auto, alebo alebo...) vieš si vôbec predstaviť aké to musí byť pre matku "kruté" prísť o dieťa lebo niečo neustriehla? a odsudzovanie verejnosti, vláčenie po súdoch, rozmazávanie v médiách... vieš si to fakt predstaviť? lebo ja nie... iba pri pokuse o to mi je strašne.. a v živote by som to nepriala ani svojmu največšiemu nepriateľovi. vieme o prípadoch kedy lekár pri nástrihu hrádze poškodil dieťa - rutinný, vpodstate bezdôvodný nástrih hrádze a dokaličí ti to dieťa.... kto sme aby sme mohli hodnotiť druhých že "mohli predvídať" a "mohli zabrániť"... ja nie som veriaci človek - v tom zmysle že neverím v boha a v osud ale proste niektoré veci sú tak ako sú a my nemám tú schopnosť predvídať ich.. niekto zomrie pri pôrode, niekto po ceste autom do práce, niekdo na starobu, niekto na nejakú strašnú chorobu.. je to vôbec možné aby sme všetci zomierali starí a zomierali "dobre", bez utrpenia... je to vôbec možné aby sme prežili všetci životy bez utrpenia? nemyslíme si o sebe až príliš keď sa bijeme do pŕs že "my by sme to či to nikdy nedopustili" že ovládame naše životy, že rozhodujeme či budú naše deti zdravé alebo nie... a ako sa cíti žena ktorej pri pôrode v nemocnici zomrie dieťa alebo sa narodí postihnuté v dôsledku pôrodu.. ona si nepremieta v hlave rozlišné scenáre pri ktorých to mohlo skončiť inak? ona si nevyčíta? možno to má "ľahšie" o to, že ju neodsudzuje verejnosť, že ju ľutujú... namiesto toho aby sa škodoradostne vytešovali "tak ti treba, nemala si rodiť v nemocnici"... kedy sa naučíme rešpektovať rozhodnutia druhých ľudí a nechávať ich bolesť im, nezvečšovať ju ani sa ju nesnažiť bagatelizovať? kedy sa naučíme že životy druhých ľudí sú ich životy a že nás do toho skutočne nič nie je a že svoje názory na to čo je dobré alebo zlé si máme radšej nechať pre seba a verejne nepokrykovať, neukazovať prstom? veď sme všetci ľudia či ie? všetci robíme v živote lepšie aj horšie rozhodnutia, prežívame šťastné aj smutné chvíle... a nikto, ale skutočne nikto z nás nie je taký skvelý a neomylný, že by mohol mať tú výsadu rozprávať iným ľuďom ako majú žiť... každý máme svoju cestu a mali by sme sa navzájom od seba učiť (pretože nikto nemôže v jednom živote prežiť všetko a žiť v koži všetkých) ale môžeme svoje životy spolu navzájom zdieľať a snažiť sa ich pochopiť (nemusíme súhlasiť). myslím že by sa nám tak žilo všetkým oveľa slobodnejšie. (uff prepáčte ale nemohla som si to odpustiť)
@zuzi118 no ten hon-teda ten nazov som ti odobrila preda.tiez si myslimz,e bol sud zaujaty.no a bol to sud so zenou ,ktora nemala povolenie k domacemu porodu ist( oprav ma ak sa mylim) a vyslo z toho postihnute,teraz uz mrtve dieta ☹ sud cesky a kedze ani v cechah nie su este domace porody legalne(ci su? 😕 ),tak je jasne,ze sud na jej stranu nakloneny nebol.v podstate vykonavala ilegalnu cinnost bez natlaku,z vlastneho rozhodnutia a vysledkom je postihnute,neskor mrtve dieta.tak sa na to sud diva.preto ja stale hovorim o tom,ze dokym nebude diera v legislativa zaplatana,tak nebude ani pa ani rodicka chranena.
@bobocka to je v poriadku, ze s tym lekarska obec nesuhlasi, ved vsetci dobre vieme, ze preco, ale to neznamena, ze budu krivo vypovedat len aby 'carodejnicu' znicili. Ak si naozaj trochu prejdes to odvolanie, tak sa docitas, ze PA, matka, aj otec dietata hovorili jedno a privolana lekarka tvrdila uplny opak. 3 proti 1 a sud to nezobral v uvahu. Takisto si nikto netrufol povedat, ci by sa to nestalo aj v nemocnici, ci to naozaj bola chyba PA, nikto to z lekarov nepotvrdil. Proste fakt, ze smola. To dieta by zrejme rovnako dopadlo aj v nemocnici, ale vtedy by to nikto nedaval za vinu lekarom. Ja poznam vela pripadov, kedy dieta zostalo po porode v nemocnici tazko postihnute a ani jeden z tych pripadov sa nedaval za vinu lekarom. Preco sa to robi prave teraz, ked ide o domaci porod? lebo presne, hon na carodejnice, nic viac. Jednoducho nasi aj ceski porodnici su asi jedini na svete, ktori vyvracaju prirodzenost porodu, spochybnuju vyskumy a odporucania Who, povazuju vsetkych naokolo za debilov, vratane rodiciek samotnych...jednoducho porody su len ich vysada a tak to ma zostat, ziadne PA sa im do toho predsa nebudu montovat, ved by prisli o pracu, aj peniaze-uplatky (ja zazmluvnovanie povazujem za oficialne uplatkarstvo). vsetko je to len o muzskej jesitnosti, kedze u nas rodia prevazne muzi a o peniazoch. Na celkovom zdravi rodicky a dietata im nezalezi ani nahodou, aj ked si prave vacsina zien mysli opak. Ak by im naozaj zalezalo, uz by davno zmenili tieto 'archaicke' postupy.
@bobocka o.k. diera v legislative...aj ked bude legislativa super prepacovana,....myslis,ze to co sa stalo...,,,nejako vylieci ich bolest, myslim teraz vsetkych zucastnenych ?
ja to povazujem len za papierovacky,,,rozhodnutia ,kt. spravili, spravili vsetci tak ako pokladali v danej chvili za spravne, nikto predsa nepraje druhemu smrt alebo postihnutie dietata
@greenline ked spravim chybu,tak si ju priznam.to je podstata toho co pisem.ked niekto na zaklade mojho rozhodnutia trpi,tak je fair si priznat,ze za to mozem ja.takisto keby som rodila v nemocnici a nedajboh by sa dietatu nieco stalo,tak by som si to vycitala.mala by som pocit,ze som niekde nieco mohla spravit inak a mohlo to cele inak skoncit.nemyslim si,ze v takomto pripade milujuci rodic dokaze povedat-skoda,no malo to tak byt 🙄
@bobocka to že ak sa rozhodnem doma, tak za to preberám zodpovednosť, je druhá vec. s tým súhlasím... ale proste fakt je že my sa nedozvieme ako to bolo a tak môžeme iba špekulovať... ja by som tým ľuďom (rodičom a pa) nič zlé nepriala... myslím že to čo sa stalo je dosť zlé a bude pre nich aj ponaučením ak niekde urobili vedome chybu..

@bobocka
fuuu...tak toto tvoje tvrdenie je silne:
"dietatko ostava postihnute a ti traja ludia (pa,matka a otec) uz dufam nikdy dobre spavat nebudu "
a ja verim tomu, podla toho,čo od teba čitam, že isto neželaš nikomu nič zleho...že zrejme toto je iba tvoj zauživany slovny zvrat či čo...alebo to naozaj mysliš važne a želaš niekomu duševne muky až do smrti?
aj sama sebe a všetkym svojim blizkym, vratane svojich deti želaš za každu chybu, alebo za všetko, z čoho ich niekto obvini /možno nespravodlivo/, v živote neutichajuce trapenie? no ak je to tak, zbohom rodina...