Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@dazdovka možem ta poprosit, posli mi ten link na mail
@bobocka ano viem co myslis, lebo tam ide o pochybenie lekara, tam je matka akoze z obliga. Doma sa niet na koho vyhovorit, tak si to musi niest sama. Ale ved tak je to spravne. Uz nespravne je, ze ked sa nieco stane doma, tak to idu PA alebo matku ukrizovat, bez ohladu nato, ze ked sa nieco stane v nemocnici, tak sa mykne plecom, ze to sa stava, alebo nemali sme dost pristrojov (ako napr. tu http://korzar.sme.sk/c/6154301/za-smrt-rodicky-...)
@zuzi118 ja neviem,ale podla mna by mala niest pa zodpovednost pri domacom porode.nehovorim,ze uplnu,no malo by to byt zakonom osetrene.lebo ona ma vzdelanie na to,aby dokazala cely dorod viest a ma vzdelanie na to,aby dokazala povedat,ze nieco uz nie je v jej moci a je potrebny lekarsky zakrok.takto je vlastne rodicka doma rodiaca trestana za svoje pravo rozhodnut sa kde privedie svoje dieta na svet.vsak ziadna,ktora sa doma rozhodne rodit nejde do toho s tym,no vsak viem,ze sa to moze aj pototo,no aj tak pome na to.kazda si dokladne vyberie pa a veri,ze prave ta pa je dostatocne znala na to,aby vedela vychytat vsetky porodne muchy. a zrazu sa pa nieco vymkne z ruk,dietatko umrie,ci jeho zdravie je poskodene a nielenze matka bude do koncazivota trpiet bolestou zo straty ci poskodenia zdravia svojho dietata,este ma byt za to aj stihana? neviem,toto mne nepride byt ok 😒
@zuzi118 nie nie,ja som hovorila o porode s pa.jasne,ze ak sa nejaka zena rozhodne rodit bez akejkolvek odbornej pomoci,tak je to len na jej triko,ale mne islo o to,ze ako je to pri porode doma s pa.ako je to osetrene.kto ma vtedy zodpovednost? podpisuje maminka nejaky papier pa,ze si ju vybrala dobrobrovolne a bla bla bla? vies,len ma zaujimalo,ze ako to maju medzi sebou pa a rodicka osetrene,ked v legislative su ohladom domacich porodov ridne medzery.
@zuzi118 zvlastne-ja keby som bola pre domaci porod rozhodnuta,tak by mi asi ustna dohoda medzi mnou a pa nestacila. 😅 ja by som iste na papier dala,ze keby sa jej hocico nepozdavalo,tak nech to konzultuje s lekarom.ja som za domace porody(teda nie pre seba,ale podporujem maminky,ktore sa tak rozhodli,maju na to pravo),no pri sebemensom naznaku komolikacie by som do porodnice utekala.aj ked by som potom ,ako matka rozhodnuta rodit doma ,asi bola riadne sklamana,ze to nakoniec v porodnici skoncilo,ale radsej ako riskovat zdravie moje ci miminka,hoci len stotinkou percenta.
@andrealisy ahoj, citala som ten clanok a jedna vec mi nie je jasna, mozno to bude jazykovou barierou 🙂 ak mi to vies prelozit/vysvetlit, tak budem rada, je tam napravo taka tabulka, kde su zhrnute vysledky a nerozumiem tym kategoriam ... prva kategoria je akoze porodny dom, druha porod v nemocnici s PA, tretia porod s doktorom v nemocni a posledna porod s PA doma? Alebo som to pochopila blbo? Vdaka ...
Rate of complications for first-borns per 1,000
Stand-alone midwife unit - 4.5
Hospital midwife unit - 4.7
Hospital - 5.3
Home - 9.3
@zuzi118 no ja by som jej iste dala nieco podpisat.proste aby jej bolo jasne,ze si nezelam,aby komplikacie riesila sama.ak vsetko postupuje krasne,tak je to super,ale pri vzniku komplikacii by som iste doma neostavala.ale to je mozno tym,ze ja sama domaci porod neriesim.mozno keby som sa na to dala,tak by som to inak vnimala,ale kedze ja som mala nemocnicny porod a ak sa podari,tak aj v buducnosti mat budem,tak mozno preto by som na papieri trvala. 😉
@bobocka vies ten vztah medzi PA a zenou je trosku iny nez vztah medzi lekarom a zenou. Je dovernejsi. Normalna PA predtym nez suhlasi s dom. porodom tak spozna zenu, jej partnera, prostredie. Prejdu si nielen zdravotny stav, ale aj roznych "kostlivcov v skrini", proste veci, ktore by mohli porod skomplikovat (predchadzajuca trauma z porodu, problemy v sex. oblasti, vztah s rodicmi atd.). Su komplikacie a su "komplikacie" pri porode. Skusena PA vie rozoznat, kedy bude potrebovat pomoc doktora a vie zareagovat vcas. Prave som dopozerala rozhovor s Inou May Gaskin. U nich na farme rodia nizkorizikove zeny.. (pricom rodia aj dvojicky, aj KP, takze to nizkorizikove maju nastavene pomerne siroko), ale velmi starostlivo ich vyberaju. Miera cisarskych rezov je 1,7%. Proste to nie je o nejakom papiere, ktory das podpisat.. to by ti koniec koncov aj tak nepomohlo keby sa nieco stalo. Tam sa musi vytvorit bezpecne prostredie, take ktore je bezpecne pre obe strany. Pre PA aj pre rodiacu zenu.
@zuzi118 no toto vsetko viem.jasne,ze pa co domov pride nie je vyberana nahodne zo zoznamu a volana len na aktualny porod.je jasne,ze s rodicmi nadviaze blizsi vztah pred porodom aby ta nejaka dovera jedna v druhu tam bola.pa musi mat rodicku"podchytenu". ale aj Ivana Königsmarkova bola skusena pa a aha jak dovrzala porod.keby sli do porodnice skor(mozno keby bola papierom tlacna,ze v pripade komplikacie treba lekara volat),tak to mohlo inak dopadnut.a teraz je na svete postihnute dietatko,ktore sa nan pytalo uplne zdrave. a dalo sa tomu predist.nie len jej hlupostou,ale aj hlupostou rodicov.obe strany za to mozu ☹ http://www.lidovky.cz/asistentka-vedla-domaci-p...
@pifina
viacmenej ano len prva kategoria je porodny dom mimo nemocnice (niektore su vzialene viac ine menej ale je to uplne ina budova)
a druha kategria je vramci nemocnice, volaju to aj birth centre je to v nemocnici, vascinou na to istom poschodi ako porodna sala ktora je vzdialena len par metrov od porodnej saly. Mavaju tu moznost porodu do vody, hypnoporod, aromaterapia atd. ale si vlastne v nemocnici, takze keby nieco, sale je cez chodbu. (tam som chcela rodit ja, ale nevyslo ☹ )
@andrealisy aha, dik 🙂 to by som len prekladom nepochopila 😉
@pifina
neni zac 😉
@bobocka na SK je hlavny problem v tom ze je vsetko pololegalne, nie su pravidla, tym padom je to naozaj cele o dovere a tu si asi ziadnymi papiermi neziskas. V krajinach kde sa bezne rodi doma, maju aj PA k dom.porodom stanovene pravidla, za akych okolnosti musia ist do nemocnice (v podstate pri kazdom vaznejsom naznaku problemov). Zena ktora chce takto rodit musi suhlasit s tym, ze ked PA zaveli odchod do porodnice, tak pojde - inac zbavuje asistentku zodpovednosti za dalsi priebeh porodu a berie vsetky nasledky na seba. Pri takto nastavenom systeme teda nepotrebujes aby ti PA podpisovala ze pojdete do nemocnice za nejakych okolnosti. Ak sa specialne nejakej veci bojis, toto sa preberie este pred porodom, ked sa s asistentkou zoznamujes, povies jej svoje nazory, takze sa ti lahsie prisposobi pocas porodu. Kedze porod postupuje dobre len kym sa matka citi bezpecne, tak rozumna asistentka nebude tlacit na zenu, aby zostavala doma aj v situacii v ktorej sa neciti bezpecne.
A tento pripad, co si dala link - este pred casom som o tom citala viac clankov a nadobudla som z toho pocit, ze ti rodicia neboli celkom "normalni", akoby nejaki sektaci ci co, a asi chceli rodit doma za kazdu cenu, aj ked uz bolo jasne ze to nejde tak ako ma. Zodpovedna je samozrejme PA, ale neviem neviem, ci v tomto pripade nedoplatila na svoju doveru voci klientom...
@quaxi no ved prave,ze to u nas nie je legalne osetrene,tak by som normalne sformulovala "zmluvu" tak,ze pri sebemensom naznaku komplikacie musi pa kontaktovat lekara.mne by ustna dohoda nestacila,lebo ak k niecomu dojde,tak moze ta druha strana argumentovat ako chce.ak by pa odmietla podpisat,tak by som vedela,ze keby bez zmluvy doslo ku komplikacii,tak by sa ju snazila riesit po svojom a lekara nekontaktovala.taku pa by som nechcela.je super byt za co najnaturalnejsi porod,no nie sa tej idey drzat zubami nechtami.podla mna treba vytazit max z toho co mame.moznost rozdhodnut sa rodit doma ma kazda z nas,ak vsak nastane komplikacia,tak si treba uvedomit,ze zijeme v 21 storoci kedy je medicina na super urovni a je hlupost to nevyuzit.
a co sa toho pripadu tyka,tak ja stale tvrdim,ze vinu nesu obe strany.ale pa mala vediet,ze to nie je v poriadku a nie je dostatocne vybavena na takyto porod-takuto komplikaciu a aj tak nekontaktovala lekara.takze ak aj rodicia trvali na domacom porode a ona videla,ze to nejde,tak mala volat lekara proti ich voli,kedze bol ohrozeny zivot dietata.plne si zasluzi svoj trest a vobec aj rodicia si zasluzia. no ziaden trest nie je dostacujuci za to,co tomu malemu sposobili 😠 zdravy sa hlasil na tento svet a tri tupe hlavy z neho spravili ...ani nenapisem co mam na mysli,lebo mi az mraz po chrbte beha z toho 😠 😠 😠
@bobocka konecne ine info ako z bulvaru http://www.unipa.cz/images/odvolani.pdf
Ozaj este raz davam do pozornosti otvorene listy... Hlasujte!!! uz len par hlasov a sme na titulke sme! http://vybrali.sme.sk/c/Otvorene-listy-ministro...
@zuzi118 prepac ,som matka maleho dietata a nemam cely den studovat nejake pravnicke spisy.problematika domaceho porodu ma zaujima len okrajovo,som matka rodiaca v porodnici a aj tam v buducnosti rodit budem. a ci uz ide o polstranovy bulvar,alebo o mrte dlhu pravnicku zapisnicu-na konecnom vysledku sa nic nemeni.dietatko ostava postihnute a ti traja ludia (pa,matka a otec) uz dufam nikdy dobre spavat nebudu 😠 😠 😠
@bobocka ja ti nemam co prepacovat, mne si nijako neublizila. Ja len konstatujem, ze ty uz svoj nazor mas. Spravila si si ho na zaklade clanku v bulvari a tym to pre teba hasne. Ako sama pises, dufas, ze PA uz nikdy dobre spavat nebude.. vo svojich ociach si odsudila Konigsmarkovu a presne ako sud, nedala si si ziadnu namahu, aby si si vypocula obhajobu. A tak to spravila vacsina ludi.
@bobocka myslim,ze ak ma mat niekto vycitky svedomia, mozu to by prave tebou menovany.., oni sami, nech to bolo akokolvek to lahke nemaju a priat im este trapenie...........
vies ako sa hovori....nech hodi kamenom ten, kto nikdy nezhresil...
inak tvoje nazory sa mi pacia...si priama,ale toto ma trochu boli, ked sa nieco taketo stane a hlavne doma, tak ich este potopime, na tu mate...to si zasluzite...
@bobocka no ved ked rodis doma, mas rovnake pravo byt informovana o svojom stave a stave dietata ako ked rodis v porodnici (a tym ze sa PA venuje len tebe, ma aj viac casu ta o tom informovat, mna teda v porodnici neinformoval nikto a na otazky boli este nevrli ze co otravujem). A ked sa ti cokolvek nepozdava, ci uz na zakade info od PA, alebo len zo svojho divneho pocitu, tak mozes aj z vlastnej iniciativy ist do nemocnice - PA ti nebude branit ist tam. Ved ked si zavolas sanitku ako rodiaca zena, tak pridu bez ohladu na to ci mas doma PA, alebo nie. Takze toho ze by si chcela ist do nemocnice a "nemohla" kvoli PA, sa vobec nemusis bat.
Inac v CR bol aj pripad ze PA zhodnotila ze treba ist do nemocnice, rodicia odmietli, ona zavolala sanitku, ta dosla, rodicia znovu odmietli, vyhodili zachranarov prec, kym sa este hadali, dieta sa nastastie narodilo a bolo v poriadku. Ale chudera PA musela mat riadne stresy - co robit, nechat natvrdlych rodicov samych, aby sa zbavila zodpovednosti a tym este znizit sancu ze to dopadne dobre? Alebo zostat a tym si ponechat zodpovednost aj ked to mohlo skoncit zle, co by pre nu kludne znamenalo aj par rokov v chladku? Ja byt PA, tak by som tiez chcela zmluvy, kde by mi rodicia podpisali ze ak zavelim odchod do porodnice, tak pojdu...
k tomu pripadu, co ste tu spominali, by som chcela dodat, ze to je presne, ake by to byt nemalo. Takto to vo svete proste nefunguje, ze sa nejaka rodicka rozhodne pre domaci porod, zavola si PA a podme na to. Tak som to aspon pochopila. Problem je v tom, ze u nas , ci uz Sk alebo CZ to nie je ako oficialna volba, podchytena celym zdravotnickym systemom, ale je to na 'vlastne triko'. Necudo, ze ma potom vacsina zien strach z domacich porodov, ze to povazuju za maximalne nebezpecne a ze sa stavaju aj take tragedie, ako s tou Konigsmarkovou. U nas v UK to funguje tak, ze zena je cele tehotenstvo sledovana u midwife, plus ultrazvuky, pravidelne kontroly a az ked midwife zhodnoti, ze ide o nizkorizikove tehu, tak da zvolenie k domacemu porodu. A k tomu ma k dispozicii celu dokumentaciu predchadzajucich tehotenstiev a porodov, takze sa nemoze stat, ze zena nieco zataji alebo ze pustia zenu na domaci porod, ak uz mala predtym nejaky problem. Toto ja povazujem u tej ceskej PA ako velku odvahu a fakt velky risk, ist len tak k nejakej cudzej rodicke a spoliehat sa na to, ze mi hovori pravdu o svojom zdravotnom stave, atd. a nemat ziadneho svedka pri sebe, ktory by prave v takej situacii, akej bola, podal objektivne info lebo vlastne cely problem je v tom, ze zronena matka(pochopitelne) tvrdi nieco ine, ako PA, aj ostatni privolani zdravotnici, nakolko je domaci porod povazovany za sialenstvo a namiesto podpory pre PA ju zdravotnici potopili a krivo vypovedali v jej neprospech. PA by si v tomto mali narobit poriadok a nejak sa zabezpecit, pravne, aby k podobnym pripadom nedochadzalo.

@zuzi118 to znamena,ze napr v najhorsom pripade, a teda smrti dietata,moze byt matka stihana za ublizenie na zdravi s nasledkom smrti ci za zabitie? 😕