icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

sisaha
20. nov 2011

@zuzi118 ale no tak...ved ked je rozhodnuta, ze chce pre dieta to najlepsie, tak nech rodi doma...nech si vybavi PA, ktorej doveruje...a potom moze opisat svoje pocity..
A ostatne zeny, ktore nestihli porodnicu, alebo utajene teenagerske porody na zachodoch, v lese a pod? Kto chce, tak si ten svoj sposob najde.. Kazda jedna, ktora tu vehementne vyhlasuje ake je to super a caka dieta, nech tak doma rodi...A nie alibisticky prehlasuje, ze u nas sa to nepodporuje, tak ide do nemocnice a zas tu bude nadavat...nech si to doma odrodi a potom tu mozeme porovnavat...Ja neznasam teoretičky: Ked, tak si podme vymenit skusenosti... Ale realne, nie na papieri

bobocka
20. nov 2011

@sisaha neries ake presvedcenia ma ina zena a ako sa rozhodne rodit.je to na nej.nemas pravo to riesit a ani sudit.do porodov tvojich deti sa tiez ina nestarala,ci ano?

podla mna je danka super,ze si zistuje o porodoch co moze.kiezby som pred porodom mojho maleho vedela tolko co vie ona pred porodom svojho dietatka.
no nic ,teraz som mudrejsia. a prave veci,ktore ona pise a prave tie plusy,ktore ma domaci porod,to sa ja budem snazit nejak do nemocnice preniest.
-ziaden epidural
-pritomnost partnera pocas celeho porodu a nie len na 10 min tlacenia
-co najviac kludu (podla moznosti,jasne ze ked tam so mnou bude rodit dalsich 10 zien,tak tam vela kludu nebude)
-co najmenej kontrolovani zospodu( a uz vobec nie pocas kontrakcie)
-klyslir neodmietam zo zasady,no preferujem jeho nepodanie
-nastrih neodmietam uplne,no preferujem bez
-ziadna poloha v lahu,minimalne polosed
-ziaden oxytocin a ak uz,tak na tretiu a nie druhu porodnu fazu
-DOTEPANIE PUPOCNIKA
-SKIN TO SKIN

sisaha
20. nov 2011

@bobocka ja riesim len to, co ona sama napisala. ak chce rodit doma, tak nech tam rodi a potom sa budeme dalej o tom bavit. Tema co mozno pri porode odmietnut je nieco ine, kedze sa bude rodit v nemocnici pod dohladom lekara, ktory v pripade potreby zasiahne. My sa tu bavime predsa o porodoch doma, kedy moze vzniknut nepredvidatelna okolnost ohrozujuca zivot zeny alebo dietata. Ja domace porody neuznavam. Ja som sa napr. aj v nemocnici citila ako doma, lebo som mala nadstandard... Niekto tu pisal, ze rodit doma na posteli je ine ako na koze v nemocnici...Tak neviem, na posteli doma posobi ina gravitacna sila ako na koze???

abbey1
20. nov 2011

@bobocka Napríklad mne klystír ani neponúkali. 😉 Rovnako super mali prístup ohľadne vyšetrovani- i z dola. Ale to všetko len vďaka tomu, že som už vedela do čoho idem a tak som vyberala pôrodníka. Pri 1. hrôza. Vybrala som lekára podľa doporučení iných, nezisťovala som si nič moc vopred a tak to i dopadlo.
Úplne súhlasím, s tým posudzovaním a odsudzovaním nieltorých mamín tu na Mk. Niekto si myslí, že má patent a rozum na všetko a ostatní sa ho musia tiež držať. Len si netreba dovoliť vybočiť z radu. ☹ 😠

pici
20. nov 2011

@bobocka dobre vies, ze toto vsetko ide aj v nemocnici :D
akokolvek sa na porod doma pozriem, vnimam ho ako nezodpovedny. posrat sa moze aj v nemocke. tam je ale po ruke predsa len viac kvalifikovaneho personalu ako pri domacom , kde je pa alebo dula. ta je napomocna.. ale utz, ctg skalpel anesteza.... s tym proste nerobi. jednoznacne som proti a kazdej kamaratke by som to vyhadzovala z hlavy. ale kto chce ako , tak nech si rodi... ale aj so vsetkou zodpovednostou a nasledkami...

bobocka
20. nov 2011

@sisaha to je v poriadku,ze domace porody neuznavas.mas na to plne pravo.ale nie kazdy to tak citi ako ty.ina zena mozno citi,ze domaci porod je to prave pre nu a jej dieta speravna volba a ina mozno v nom vidi iste plusy aj negativa a hlada spravny kompromis pre seba a svoje dieta.tak ako teba nik nepriviaze k posteli u teba doma a nenuti ta tam rodit svoje deti,tak ani ty nemozes hned kazdu jednu posielat do nemocnice.resp ak su jej milsie domace porody,tak ju hned z porodnice "vyhanat domov".vies co myslim.kazda jedna mame pravo sa rozhodnut kde svoje dieta porodime a kazda jedna mame pravo si pred porodom zistovat info o porodoch a mozno sa aj tu na konikovi o zistene info podelit. 😉

sisaha
20. nov 2011

@abbey1 nemam patent na rozum. Naopak, tí ktorí na to odvahu majú, nech z toho radu vybočia a aj svoje prehlasenia zrealizuju, takto je to iba mlatenie prazdnej slamy...

bobocka
20. nov 2011

@pici vsak preto som to napisala,ze sa to budem snazit preniest do porodnice.tak nejak bude moj porodny plan vyzerat

pici
20. nov 2011

@bobocka na svk sa da vobec rodit doma?

sisaha
20. nov 2011

@bobocka ale ved ano...kto chce, nech si tak rodi, ale nech to nie je iba v rovine fantazirovania na MK. po vojne je kazdy general a vie najst 1000 chyb nemocnice a ake to tam bolo na prd a doma by sa take nieco nestalo...Tak nech sa paci.., nech si vsetky ktore su tehotne a suhlasia s tym, rodia doma a potom nech sa podelia o skusenosti...

bobocka
20. nov 2011

@pici vsak da 🙂 ved si bola v teme co vsetko mozem odmietnut ako rodicka.str 104 🙂

abbey1
20. nov 2011

@sisaha Som celkom rada, že si spoznala, že narážam na teba. Mne nevadí iný názor, ale spôsob akým ho i ty podávaš. Ironizuješ, navážaš sa do protistrany. Veď i tu sa nájdu ženy, ktoré doma rodili. Problém je, že vidíš aký je prístup k inému názoru i tu. Tak sa čuduješ, že niekto nemá chuť tu nahlas k niečomu vyjadriť svoj názor, či sa dokonca "priznať"?
Ja osobne poznám ženu, ktorá rodila doma s dulou a PA z Anglicka.
Je fajn mať iný pohľad na vec i postoj k tomu, ale super je neposudzovať a neodsudzovať. Ty im vyčítaš, že hovoria o niečom, čo nezažili, ale ani ty pôrod doma!

bobocka
20. nov 2011

@sisaha ale vsak sama danka napr je len riadne uvedomela maminka pripravujuca sa na porod a zistujuca si info odkial moze a tu sa o svoje zistene info podelila s nami.ja osobne to vitam a velmi a urcite by som ju za to neposielala domov rodit.ja som napr na domace porody zmenila nazor a vidim v nich iste caro a maju aj mnohe plusy.mnooohe.ale aj negativa.takisto ako ma aj nemocnicny porod plusy aj minusy. a je na kazdej z nas na ktoru stranu sa priklonime 🙂 mne osobne sa paci idea toho intimna pri narodeni dietatka doma,no ako som uz pislaa ,ja som strachoprd a mna usituje kopec monitorov okolo mna pipajucich a ujo v bielom plasti 🙂 takze ja len do nemocnice pojdem.aspon teraz to tak citim.ale ten pp co som hore pisala sa budem snazit do porodnice preniest.podla mna nepozadujem absolutne nic co v porodnici splnitelne nie je 🙂

danka.chomka
20. nov 2011

@sisaha vidim ze uctiva a respektujuca diskusia ti asi nie je blizka. Keby som povedala ze ano porodim si doma s tym ze zahryznem do rolky uteraka, bez odborneho dohladu lebo verim ze tak je to ,,spravne" tak by som predsa vyvratila presne to co tu obhajujem a to bezpecnost asistovaneho domaceho porodu. Lebo tvrdim aj sa odvolavam na poznatky o ODBORNE ASISTOVANYCH domacich porodoch, ze tie povazujem za bezpecne, aby mal kto dozriet a vyhodnotit kedy sa fyziologicky porod meni na patologicky. Ak si myslis ze je take lahke zohnat na SR porodnu asistentku ktora ti pride k domacemu porodu prosim daj mi o nej vediet, lebo je nas nas sr niekolko ktore po takej patraju nie jeden rok a stale sa im to nedari. Nastuduj si trosku legislativu a zazemie, ktore je pre porodne asistentky vytvorene v tejto oblasti, inac su tvoje ,,rady" dost mimo. Z rakuska PA nechcu chodit k domacim porodom a ani ceske PA prave kvoli dieram v legislative! Ale ked si myslis ze je to take lahke tak ti budem vdacna ked mi nejaku odporucis, ktora ma vsak skusenosti s domacimi porodmi- a to ti garantujem ze sa nahladas. Ja urcite nepotrebujem tebe nic dokazovat lebo ja mam pred sebou vsetky svoje rozhodnutia obhajene. Neviem v tvojich ociach kolko deti musi mat clovek odrodenych aby vedecke poznatky a studie boli pre teba vieryhodne a neboli automaticky povazovane za hlupe kecy. Lebo od zaciatku tu hovorime o domacom porode s odbornym dohladom aj statistika z mojho prveho prispevku je z odbornej literatury, ktora hodnoti asistovane domace porody s kvalifikovanou porodnou asistentkou nie styl cupnem si pod strom a rodim. ale tu je zbytocne nieco vysvetlovat ak clovek nema v sebe pokoru. Je tu viacero zien ktore fandia domacim porodom a same rodili v nemocnici prave kvoli podmienkam, ktore tu su a ktore by mohli znamenat zvysene riziko ak by sa vyskytol problem, ktory by sa v domacom prostredi s naozaj odbornou pomocou, za inych okolnosti bez problemov zvladol.

pici
20. nov 2011

@bobocka to si nepamatam. no tak potom hura do porodov doma som zvedava na statistiky 😒

pici
20. nov 2011

@danka.chomka ty si tiez trosku mudra 😅 ale nic v zlom... osobne sa tesim ze legislativa nepusti a pa sem nechcu chodit...a ze je to problem tym padom odrodit doma...

sisaha
20. nov 2011

@abbey1 mozno som to prehliadla, ale nasla som tu iba jednu zenu, ktora rodila doma, ostatne tu iba fantaziruju. Ak este niekto rodil doma, tak nech sa prizna, ved od toho je tu diskusia. Ja som sem prispela preto, aby sa ostatne zeny zamysleli hlavne nad rizikami, ktory domaci porod moze priniest a takisto aj PA robia chyby (rovnako ako lekari, lenze tých je tam viac a maju k dispozicii prístroje a techniku, co PA nema). Ty tu pises o domacom porode v Anglicku, mna zaujimaju Slovenky, ktore rodili tu doma a ktore to tak propaguju.. A uplne najlepsie su tie, ktore este nerodili, ale budu pisat o oxytocine, rukaviciach, ruskach na ustach (ktore mimochodom pri porode lekar na ustach nema) a podobne hluposti... Tak vtedy mi stupa tlak...Porod doma som nezazila, to mas pravdu a ani nikdy nezazijem, pretoze by som nikdy, ale nikdy nevystavila dieta a seba ani len minimalnemu riziku, ze sa nieco pokazi a bude mi tam chybat prave ten skalpel, monitor, kyslik, rukavice.. A to je ten rozdiel. A chcela by som vidiet prvorodicku, ktora je z porodu vystrasena, ze sa len tak zveri PA na domacej posteli... Taka co ma doma dve dalsie deti, mozno k tomu pristupuje inak...Ale to je len moj pocit..

abbey1
20. nov 2011

Smutné smutné občas čítať na MK.

bobocka
20. nov 2011

@pici to zasa tak nemozes brat,ze hura do porodov doma.to ze my napr preferujeme nemocnicne porody a verime lekarom a ich znalostiam a praxi este neznamena,ze kazda jedna to tak citi.je vela mamiciek presvedcenych,ze nemocnicny porod pre ne a ich dieta nie je spravna volba.rodit v nemocnici by pre ne znamenalo stres,nieco s cim stotoznene nie su a vies,ze pri porode je psychika velmi dolezita.ak by sa maminka citila zle a neprijemne,ani otvarat sa dobre nemusi atd atd.ony nesu zodpovednost za seba a svoje deti.tak ako ju nesieme aj my,ked sa zverime do ruk nemocnicnemu personalu.je na kazdej jednej rodicke ako sa rozhodne.ako som uz pisala,mne sa paci myslienka intimity pri porode domacom,no bala by som sa doma rodit,kedze mne stale svieti v hlave cervene svetielko a bojim sa co ak sa daco pototo a nestihneme do nemocnice prist.kazda sekunda je dolezita a aj uplne bezkomplikovane tehu moze mat komplikovany porod.a pre toto ja do nemocnice pojdem.mne osobne na pristupe personalu az tak nezalezi.zalezi mi na ich vedomostach .nech len vedia co maju robit ked komplikacie nastanu.lenze su maminky,ktore si absolutne tieto scenare nepripustaju,.veria sebe,svojmu telu a su maximalne v pohode pri domacom porode a aj to nakoniec super dopadne 🙂 vies ako to je.ako sa moze dovrzat domaci porod,tak sa moze dovrzat aj ten nemocnicny.

abbey1
20. nov 2011

@sisaha zasa nečítaš poriadne. Ja píšem o žene, ktorá rodila na SVK, ale personál si musela zavolať z GB!!!
I ja som bola prvorodička a ver, že vystrašená som nebola vtedy, ani pri ďalších pôrodoch.
Je smutné, že ženy, ktoré si nič moc nenaštudovali ani nezažili, zaujímajú tak negativistický až odsudzujúci postoj k veciam, ktoré fungujú v iných krajinách bez problémov.
Uvedomte si, že tu nik nikoho nenavádza na nezodpovedný pôrod osamote doma. Hovorí sa o inej možnosti, ktorá by mohla super fungovať, ošetrená zákonmi, vzdelanými dulami, Pa a podobne.Pozri, aký je postoj už len k ambulantnému pôrodu, ktorý vôbec nie je raritou vo svete.

sisaha
21. nov 2011

@danka.chomka ale naopak, ja respektujem kazdu diskutujucu, ale hluposti mi dvihaju tlak. Mozes mat nastudovane kolko chces, stale je to len teoria...Nikdy si nerodila, napriek tomu prehlasujes, ake je to ponizujuce rodit v nemocnici. ja ti hladat PA nebudem, jednak im nedoverujem a preto by som ti ju ani neodporucala. Aby si mi nemohla vykrikovat, ze u teba nieco zanedbala... Ak si myslis, ze v pripade akutneho poporodneho krvacania tvoja PA vyhodnoti, ze ups, ono je to uz patologicke, volajte zachranku a zachranka ti pride po 10 minutach v tom lepsom pripade a ty vykrvacas, tak asi to potom nebol velmi obhajitelny odborne vedeny domaci porod, co? Ja ta nejdem presviedcat o rizikach... Ak si zrela zena a si ochotna riskovat ci uz svoje alebo zdravie dietata, tak hor sa do toho...najdi si taku PA, ktora ti pride domov a odrod si to s nou... Este mas necelu polovicu tehotenstva pred sebou..

pici
21. nov 2011

@bobocka nikto nepovedal ze nie. pri domacom ale co? zavolas zachranku? a pockas ... a mozno sa aj nedockas? neviem... nech si rodi kazdy ako chce... ani jedna zena nevie dopredu , presne tak ako ani lekar nie, ani ako dula nie, ani ako pa nie, ako porod dopadne a ako sa bude vyvyijat... cize mne osobne nestaci , pocit, ze "doma to dam bez problemov" na to, aby som doma rodila... urcite nie...

bobocka
21. nov 2011

@sisaha moj porodnik mal na ustach rusko 🙂 pa nemali,ale on ano.rodila som v bb rooseveltke 🙂

sisaha
21. nov 2011

@abbey1 ambulantny porod je zase nieco ine...nemiesajme tu hrusky s jablkami..ak sa tam nieco pose..e, tak nastupuju lekari a technika...doma take nieco nehrozi. A zopakujem to aj tebe, nepoznas ma, nevies co som zazila a prezila, tak moju osobu prosim neries. ani moje vzdelanie..hm?

abbey1
21. nov 2011

I u nás mali rúška v poslednej etape- tlačení.

bobocka
21. nov 2011

@pici ved ano,jasne.ale doma rodiace zeny nie su trubky tieto veci si neuvedomujuce.oni vedia co hrozi a ak sa aj napriek tomu pre domaci porod rozhodnu,jediny,kto im ma pravo do toho kafrat je otec dietata.

sisaha
21. nov 2011

@bobocka ale to si nasadil hadam az ked si tlacila nie? moj teda nemal. bol to pekny černoch 😀

pici
21. nov 2011

dobru noc dievcata...

pici
21. nov 2011

@bobocka tym padom je zbytocna ale tato tema. chces rodit doma? rod. a moze sa zamknut 😀 naco o tom debatovat, nikto nie je tupy, ze nevie o rizikach

abbey1
21. nov 2011

@sisaha Ja ťa neriešim o nič viac ako ty ostatné ženy. Tvoje vzdelanie som nikde nespomenula, ani ma nezaujíma. Len som spomenula, čo ty vyčítaš iným ženám. Či len ty môžeš? Ja som len poukázala, čím argumentuješ ty.
Ale dosť už, toto nie je o nás. Ambulantný som spomenula ako príklad, že i ten mnoho ľudí odsudzuje.