Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@zuzi118 a inak na mňa sa doktorka len prizerala, keď chcela odísť, stihla som jej povedať nech ostane (mala som strach) ostala a behali okolo mňa sestry neviem či sú to zrovna PA. Pomáhali vysvetľovali ako mohli. Podotýkam že manžel tam nebol. Doktorka sa chytila svojho až keď hlavička nie a nie prejsť, bola som otvorená ale akosi to nešlo, pichla injekciu, počas kontrakcie nastrihla hrádzu a malý bol vonku.
A viem aj od ostatných báb že doktora videli až keď buď niečo hrozilo alebo dokonca až pri zašívaní.
Takže ti dávam zapravdu že fyziologický pôrod je možný v nemocnici aj bez doktora.
@pici a nebolo by lepsie, keby ten lekar bol tam kde je potrebny? Naco minat jeho potencial?
Okrem toho, az tak uplne jedno to nie je kto je pri porode. Je rozdiel ak rodis sama s obklopena osobami, ktorym doverujes. PA alebo lekar, plus pripadne nejaka ta podpora, dula manzel etc. A je rozdiel rodit v miestnosti plnej cudzich ludi, ktori sa bavia mozno o tom co bolo vcera v telke.. bez blizkej osoby, pripadne pocuvat poznamky medikov, ako fuj to je hrozne, som rad, ze som chlap atd. Nase telo nie je stroj, nie je to kuriatko na klucik, ktore nakrutis a bude ti hopkat na stole, nech sa deje co sa deje, az kym ho nie je potrebne znova nakrutit. Tak ako sa nevies milovat za hocijakych podmienok, tak ako potrebujes mat splnene urcite podmienky nato, aby si sa uvolnila a bola schopna si milovanie uzit a dosiahnut orgazmus, tak potrebujes mat aj urcite podmienky splenene pri porode. Hormon, vdaka ktoremu mas kontrakcie, je ten isty ako ten vdaka ktoremu mas orgazmus. Nie je to jedno...
@pici lebo PA maju vacsiu kapacitu respektovant fyzilogiu porodu a porodne plany, nesvrbia ich ruky tak ako lekarov- tym padom mensi priestor pre komplikacie, ktore su dosledkom zasahov, ktore sme uz neraz rozoberali napr v teme co mozem odmietnut ako rodicka. Lebo chcem pre svoje dieta zdravy porod a to je mozne zabezpecit len ked najdem niekoho kto fyziogii rozumie a vie ju respektovat- k comu maju PA ovela blizsie nez doktor.
Doma nerodim preto , lebo nemam a nepoznam PA, ktora ma skusenosti s mimonemocnicnymi porodmi (a zaroven bola by ochotna pri nasej legislative dojst). A ako uz x-krat omielam domaci porod ja povazujem za bezpecny len s odbornou asistenciou, ktora ma skusenost s porodmi mimo nemocnicu a vie nalezite riesit situacie s tym suviasiace. 3000 eur naviac tiez nemam aby som nejakej PA z nemecka, ktora tieto skusenosti ma (ale kvoli legislative by odmietla prist)ak by aj prisla tak, hradit cestu, mesacny pobyt kedy by sa cakalo na porod, ktory moze rovnako zacat v 38, ako aj v 42. tyzdni. a k tomu este honorar za jej ucast pri porode (co pri zahranicnych PA nie je rozhodne malo, nakolko nase poistovne ziadnu takuto starostlivost nepreplacaju.) A ziadna PA nenecha svoju prax na mesiac a mamicky ktore ma v starostlivosti bez dohladu, len za to aby vyhovela inej zene, v ktorej domacej krajine podmienky na domaci porod nesu vybudovane. Preto tvrdim ze mam pochopenie pre matky, ktore si zvolia domaci porod pod dozorom lebo je preukazane ze sa jedna o bezpecny variant a nakolko sa u nas tento variant neda prevadzat so vsetkym co k tomu patri (a tym aj zabezpecit tu vysoku mieru bezpecnosti) tak v NASICH podmienkach pre mna domaci porod nie je vhodnou volbou. Su matky, ktore si veria natolko ze pri porode nepotrebuju vobec nikoho ako napr lucie groverova z ciech ktora svoje deti rodi sama, autorka viacerych kniznych publikacii. Ak je to jej cesta tak ju plne respektujem. Ja pre seba volim ale cestu inu, a to neznamena, ze je horsia alebo lespia vo vseobecnosti, ale je lepsia pre to ako veci vnimam, je lepsia cisto pre mna.
@anjelicek26 Budeš sa diviť, ale naozaj veľa vecí dokážu PA riešiť doma. A nie každá komplikácia, ktorú Dr. stavia ako úplne tragickú, skutočne problémom je. Taký omotaný pupočník je celkom častá vec a v domácom pôrode neprekáže. A ešte: nie každý pôrod, ktorý je naplánovaný doma, musí a končí doma! Keď je tam náznak problémov, a PA ho vyhodnotí ako rizikový,tak zavelí a ide sa do pôrodnice.
A že to budeš vyčítať pôrodnici, že to skazili, ale sebe nie... no, nie je to trochu alibizmus? Ty si si predsa tú pôrodnicu vybrala.... to už sú veci na iné diskusie, o tom ako sa vyrovnať s tragickou udalosťou...
@elephant - ano vybrala som si porodnicu, vyskoleny personal - sestry, lekarov, novorodenecke. Musi zlyhat viacero faktorov, aby sa pri porode v nemocnici nieco "posralo". Ale doma je ta moznost pri ROVNAKOM probleme väcsia.
Doma je len jeden clovek, co ti pomoze - porodna asistentka, na ktoru sa musis bez vsetkeho spolahnut. V nemocnici je to cely tim ludi. Jeden dohliada v idealnom pripade na druheho, viacej ludi, co si mozu vsimnut problem, viacej moznosti, ako ho riesit.
A casto ide pri vaznych komplikaciach o minuty, je neskoro zavelit - ide sa do porodnice - ked mas v ruke zmodraleho novorodenca, ktory sa nie a nie nadychnut a bolo by ho treba intubovat ☹
@kamilia ahoj. som zastankynou slobodnej volby miesta a sposobu porodu. rovnako aj slobodnej volby ockovania. velmi si vazim lekarov, ktori sa celozivotne vzdelavaju a robia za mizernu odplatu nesmierne zodpovednu pracu. ale fyziologicke tehotenstvo a fyziologicky porod by nemal byt nevyhnutne zalezitostou porodnic. chyba mi moznost slobodnej volby. ja by som si pravdepodobne zvolila porodny dom. neochota slovenskych porodnic ma vsak tiez zahnala k uvahe o domacom porode. v pripade fyziologickeho porodu som ziadala slobodu pohybu a volby polohy. nie je to rozmar ale nevyhnutnost. mam poskodene platnicky a poloha na chrbte je pre mna dost nepohodlna. neurolog mi fandi v mojom rozhodnuti rodit prirodzene, ale v menej namahajucej pozicii - podrep, klak. gynekolog mi povedal, ze ked mam problem s platnickami, spravi mi sekciu. to uz je len logika. ked nemozem lezat na chrbte, tak ma k tomu brusnou operaciou donuti. moje dievcatko je uplne v poriadku a za predpokladu ze nenastanu komplikacie som ziadala o neprerusovany kontakt. aj toto je vo vacsine nemocnic problem. pre zmenu s tym maju problem ludia s novorodeneckeho..... na slovensku nie je porodnica, ktora by skutocne respektovala matku a dieta. prirodzeny porod. nie je pravda, ze k domacemu porodu sa da zaistit PA. slovenska ani jedna. je zopar zahranicnych, ale su tak vytazene a naviac maju to k nam dost od ruky a legislativa..... ja zvazujem porod vo vrchlabi. bola som tam na obhliadke. PA miluju svoju pracu, maminy nie su pre ne pacientky ale klientky.... a naviac, aj ked sa nieco zvrtne, vedia okamzite pomoct. privitala by som na slovensku mensie zariadenia, kde by mohli zeny dostojne porodit. zelam si, aby tie, co sa rozhodnu pre porod doma, mali moznost kvalifikovanej asistencie. a rovnako nezatracujem zeny, ktore maju fobiu z porodu, ze sa snazia o medicinske tisenie bolesti a sekciu. viem si predstavit ake je to strasne nemat moznost volby ...
@6mia6 boli to urcite PA. krasne si pomenovala jednu vec a tou je strach.. chcela si doktorku, lebo si sa bala. Uz len jej pritomnost ti dodala pokoj. Na niekoho ineho zas pritomnost lekara moze posobit uplne opacne.
Ja som zazila druhy porod bez strachu.. a bol uzasny. necitila som ziadnu bolest. Sama som tomu nemohla uverit, ze kontakcie su len navaly energie, ktore prespievam, ze sa usmievam a radujem a vsetkym hlupym poznamkam som sa dokazala smiat. Dokonca som musela predstierat, ze mam bolesti, lebo mi uz chceli pomagat oxytocinom, lebo ved ked nemam bolesti, tak nerodim... Je strasna skoda, ze zeny su presvedcene, ze porod musi boliet, ze porod je strasne nebezpecny. Ze sa musia bat, ci sa im alebo dietatku nieco nestane. Lebo ved spravna mama sa boji o zivot dietata... Ze sa proste nemozu uvolnit a tesit sa z tejto jedinecnej a nadhernej chvile.. Strach je to co nam sposobuje vacsinu bolesti a vacsinu komplikacii. Tie veci, ktore sa nam mozu stat.. tie "co ak", ktorym sa neda zabranit a ktorych sa tak strasne niektore bojite. Tie sa mozu stat, tak ci onak, ci sa budete bat alebo nie.. a kedze casto sa cloveku stane to coho sa najviac boji.. nebolo by lepsie sustredit sa na to pekne? Nehovorim, ze mame ignorovat rizika, ale preco si dopredu planovat katastroficke scenare. Tym, ze sa strachujeme, branime babatku hladko sa narodit. Preto nas porod boli, preto nepostupuje, lebo branime oxytocinu a endorfinom aby si robili svoju pracu. Zabezpecme vsetky podmienky, tak aby sme minimalizovali rizika a prestame povazovat strach sa prirodzenu sucast porodu. Strach nema co pri porode robit. Ani uz zeny a uz vobec nie u pritomnych pri porode. A to sa tyka nielen porodu doma, ale aj v nemocnici. Nie je dobre, aby sa zena rozhodla pre domaci porod len preto, ze ma strach z nemocnice. Strach z toho, ze nezabrani doktorov, aby chytil dietatko za hlavu a snazil sa mu pomoct a tym mu poskodi trvalo nervy, strach, ze sa nebude respektovat jej prianie v akej polohe chce rodit. Strach, ze budu mat lekari blbe poznamky okolo jej volby.. strach, ze niekomu dieta padne z ruk ked ho budu vazit (pamatate na pripad z Ruzinova?) atd. toto vsetko su velmi zle dovody rodit doma. Rovnako ako podsuvanie strachu, ze pri porode ide o sekundu, ze zena pri porode doma umrie, ze je to strasne nebezpecne... je to nebezpecne rovnako zivot. Stat sa moze hocico, rovnako ako v nemocnici. je to vzdy len set rizik, ktore si vyberame. Vzdy sa najde pripad, kedy by bolo lepsie rodit v nemocnici, alebo naopak, lepsie rodit doma. Takze o tom kde je to lepsie si musi vzdy kazda zena rozhodnut sama. Sme unikatne bytosti. Ked sa vsak pozrieme na statistiky... na tisicky zien, ktore tieto rozhodnutia slobodne urobili, mozme povedat, ze porod doma je rovnako bezpecny (alebo nebezpecny ako chcete) ak
@elephant
Vezmu to z meho pohledu, z pohledu starsi zeny, s nekolika porody a s nekolika ztratami... 😉
Mozna to bude znit vselijak a nepochopitelne, ale muj nazor na porod doma je tento:
Porod j doma je pro MNE modou - navratem modniho doplnku na modni molo..
Prijde mi, ze dnesni doba je poznacovana velmi znatelnym NE ..odporem ke vsemu...zavrhnutim cehokoliv..
Ptam se proc?proc ta neduvera ke vsemu..
Neni to tim, ze jsme to prave my, co jsme neunesly "zmeny" a tudiz neverime nicemu? ani novemu ani staremu-placame se mezi...delame, co se nam libi, tak trosku jako Adam a Eva, chuti nam zakazane.. 😉 a laka pokuseni?Mezi to patri :Neduvera k lekarum a pokroku..
Neni to tim, ze my samy jsme se musely prizpusobit..nase povolani se casto miji s realitou a jsme to my a jen my, co si myslime, ze nase funkce je jina a tu, kterou naplnujeme nedelame spravne?
neni v tom ta neduvera?
jinak k porodu doma - konkretne:
moje sestra porodila pred rokem a pul...
zacala z nenadani rodit (prvni dite a rychle..) 😉 😒
tak dlouho cekala na PA, az porodila doma do WC..jedine, co udelala dobre PA, ze si doma nezapomnela klice od jejiho bytu a umela namackat na mobilu cilslo sanitky..
hrozilo vykrvaceni..rychly zasah zkuseneho lekare v sanitce zachranil zivot jak sestre, tak malemu☹
@pici Nech je porodnik v porodnici, ale naco preboha pri zdravej nizkorizkovej zene? Nech je tam pre tie zeny ktore ho potrebuju, nech je tam, ked prijmaju zenu s HELP syndromom, nech je tam ked sa rozhoduje o naplanovani porodu stvorciat, nech je tam ked je treba cisarky pri priecnej poloho plodu, nech je tam, ked zena rodi mrtve dietatko, nech je tam ked rodi zena s rakovinou, s poskodenymi oblickami, zena astmaticka, zena ktora rodi predcasne, nech je tam ked zena potratila a masivne krvaca.. nech je tam, ked ho PA zavola, ze klesaju ozvy... nech je tam a robi to naco je expert.
@sisaha medici porody nevedu. Az ked su dostudovany zacnu viest porody. Takze do zamestnania nastupuju prakticky bez skusenosti. PA konci skolu a uz ma za sebou niekolko desiatok porodov. Docenti a starsi skuseni doktori sice vedu porody, ale kde sa potom ti mladi lekari ucia? Zvacsa ti docenti dozoruju, alebo su nato mladi sami. Pri mojom porode bola mlada lekarka. Bola som jej prvy vaginalny dvojickovy porod. Docent, len kukal cez rameno a kibicoval nech striha, hoci ja som nastrih odmietla. Potom pri porode druhej, ktora sla v abrnormalnom postaveni - rozumej zadnom, tak sa vymenil s lekarkou, vysetril ma po zhodnoteni, ze je to ok, sa vratila na miesto lekarka.
@martinacertikova citam, ze by si chcela por. vo Vrchlabi - tak to je podla mna to naj, kde sa da rodit 🙂 keby boli blizsie, nevaham ani sekundu. Ja som zvazovala Brno, Breclav a Kyjov. Z organizacneho hladiska vyhrala napokon Banska Stiavnica, co je najlepsia porodnica na SK - vsetko na 1*. Druheho babatku bud tam opatovne (jedina velka nevyhoda je vzdialenost - co v nasom pripade ked uz mame dcerku je problem) alebo Brno. Kamoska sla do Brna a nevie si vynachvalit. 😉
@zuzi118 citim to rovnako. mozno este plus, ak zena potrebuje pre svoj pocit bezpecia jeho pritomnost 🙂
Nedá mi nereagovať...keby sme neboli v nemocnici, malý by neprežil...slabli mu každou chvíľkou ozvy srdiečka, narodil sa pridusený, museli ho rozbiehať...toto by asi náš tatino doma nezvládol. A to už nehovorím o sekci...neriskovala by som.
Neverim vlastnym ociam 🙄 Riskovat zdravie a zivot dietata pre svoj pocit vynimocnosti. Aj na SK je kopa porodnic kde sa da rodit prirodzene, preco to ale zeniete do extremu porodu doma to je fakt nepochopitelne. 😖
Podpisat po bezproblemovom porode a dobrom stave dietata reverz a odist domov je pochopitelne, ale riskovat porod doma kde sa moze ist o minuty ....
@rainbow0508 rodila si prirodzene (bez podania oxytocínu, epidurálu, voľnosť pohybu, poloha v leže počas pôrodu tiež prispieva k "priduseniu" dieťatka, neriadené tlačenie atď)?
@raffaella vrchlabi je porodny disneyland, krasna volba pre zenu co si praje prirodzeny porod. 🙂 je velka skoda ze je tak strasne daleko. lebo cestovat naspat s novorodencom, ktory sa potrebuje kojit, 680km (v mojom pripade) si neviem predstavit. 😨 Kiezby aj unas bola taka porodnica.
@raffaella bola som si pozriet stiavnicu, ale odradil ma pristup primara 🙂 stolicka bola zevraj polamana a porodne kreslo je super. nemala som prehnane poziadavky, ale nepacilo sa mi ani pausalne podavanie oxy na porod placenty.....
@rainbow0508 sekcia sa v ziadnej domacnosti neprevadza 😉
@suem napis jedinu, kde sa da rodit prirodzene
@greenline
Tak to jsi jasnovidec, kdyz tak dobre znas sve telo, ze odhadnes PREDEM bezpeci a nebezpeci... 😉 😲 😲 😨 😨
p.s. hazard se tomu rika..ohrozujes zivot, nejen svuj, ale i ditete... 😉 ☹
2.sance neni, neexistuje...pokud jednou sve telo spravne neodhadnes, po druhe Ti nikdo druhou sanci neda...
@rainbow0508
@suem
😉 🙂
@danka.chomka jej, to si krasne nazvala a pravdivo, ze "disneyland" 😀 ano, je to veeelmi daleko. Ja si len nemyslim, ze u nas take nieco bude, lebo to je najma o mysleni samotnych lekarov, co s vynimkou BS asi inde ani nie je... 😒
@martinacertikova o stolicke neviem ze je pokazena (ale urcite by si si mohla priniest vlastnu, ak by si si ju vedela niekde napr. v CR zohnat), ale da sa tam rodit v hocijakej prirodzenej polohe. Oxytocin ano, ale zase vobec nie je citit ze ho mas a ver, ze by si si ho ani nevsimla po 2. DP 😉 Ja musim primara obhajovat, je to uzasny clovek, vdaka nemu to tam je take prirodzene. Ale zase ak ti to ani tam nevyhovuje, potom to jedine vidim na CR alebo AT. U Kocha si nebola kuknut/dohodnut? Ja som tam teraz prestupila na gyndu, ale nepoznam nikoho osobne kto by tam rodil, takze neviem ako su tam na tom.

@elephant aku krajinu konkretne povazujes za zapadny civilizovany svet??? Kolko % porodov je v danej krajine pripisovanych domacemu porodu?