Pôrod tesne pred 40tkou

15. dec 2021

Ahojte, budem rodiť pred 40tkou. Sú tu mamičky, ktoré sa narodili rodičom v zrelsom veku? Ako to teraz vnímate?

qwer2019
15. dec 2021

Moja mamina mala necelé 2 mesiace pred 40tkou. A veru, ja som to cítila. Moje rovesníčky, mali mladé maminy, rozumeli si a ja s tou mojou akosi nič. Stará škola, pohľady na veci sme mali úplne odlišné. Ale... keď som otehotnela s prvým bábom sa to zlepšilo v noc a ráno pôrodu bola pri mne a keď sme prvý krát držali moju dcérku v náručí sa to zlomilo a teraz si nemôžem priať lepšiu mamu, priateľku. Hovoríme spolu o všetkom. Neskôr bola aj pri pôrode môjho syna. A som zato vďačná. Najkrajšie 2 momenty, ktoré som s nou zažila. 🥰

dilino
15. dec 2021

moja sestra mala dcérku na 38 rokov.

autor
15. dec 2021

@qwer2019 prv ma to vydesilo ako si vnímala svoju maminu, potom veľmi potešilo. Ze si ju nakoniec prijala, respektíve možno skrz svoje deti ináč začala vnímať.
Keď mam pravdu povedat, aj ja som sa v istom veku hanbila za rodičov, neviem ci to bolo, hanbiť sa, ale skôr trápni boli. Postupne časom som mi asi došlo, ze to je blbosť. A tiez odkedy mam svoje deti tak sa vzťahy omnoho zlepšili a vážim si ich omnoho viac. Aj komunikácia úplne na inej úrovni ako bola

autor
15. dec 2021

@dilino a aky maju vzťah? Zvladala vsetko okolo dieťatka?

gumkac19
15. dec 2021

Podľa mna to nie je ani tak o veku, ako o povahe?
Poznám ženy, kt. Maju mladé mamy a vôbec nie sú kamošky, ani si nejako nerozumejú 🤷

matkahelka
15. dec 2021

ale ved to vobec nie je o veku. ja mamu uz nemam, mam svokru po 70 a ma take moderne nazory a vnimanie sveta, ze ked tu citam obcas komenty niektorych žien, mam pocit, ze som kdesi na geriatrii. ja sama som si vzdy viac rozumela s babkou ako s mamou. aj tu najdes kopec diskusii ako si zeny nerozumeju s matkami a matky su este mladice. je to o povahach, o tom, ako sa vztahy buduju od detstva, o tom, ci deti vyrastaju v zdravom a harmonickom prostredi, ci maju podporu a pochopenie, atd. s vekom to absolutne nic nema.
ja mam tiez pred 40 a za 2 tyzdne rodim a ani by mi nenapadlo riesit to. dnes je uplnym standardom rodit 35plus. dnes na poradni v nemocnici bola predo mnou zena 48rocna.

luccija
15. dec 2021

A k čomu Ti to je?polka povie nič lepšie sa nemohlo stať, druhá polka povie, že sú neskutočne unavené.Dnes dospelé deti zrelsich rodičov povedia, že to bolo hrozne🙂)lebo v tej dobe to bolo niečo nevídané pomaly rodiť po 30 tke.Polovica mojich kamarátok rodili okolo 40 tky jedna v 44 r sú tu ..šťastné, zmenil sa im život už majú väčšie deti.Dieta už čakáš a nikto nevie ako bude .Zalezi od teba, povahy dieťaťa....nevyspatie budeš určite cítiť viac ako pred 10 r, ale ja na kamaratkach nevidím, že by nevládali či sťažovali sa na niečo práveže to berú ako jednu z posledných možnosti stať sa mamou okolo 40-42 r.Praveze mám pocit, že omladli, stále su niekde s deťmi už ten zabehany stereotypný život do práce domov sa im zmenil.

jarnajar
15. dec 2021

Nie je to o veku, moji rodičia boli vždy priateľskí, prevádzkovali približne niečo, čo by sa dnes nazvalo "rešpektujúcou výchovou". Aj čo sa týka životných postojov a kadečoho iného, tak boli vždy pomerne otvorení a tolerantní. Robím si srandu, že boli predsa mladí v ére hippies :D Môj muž mal napr. mladých rodičov, ale nemá s nimi taký otvorený vzťah. Jediná vec, ktorá ma mrzí je to, že môj otec sa nedožil mojej druhej dcérky a aj prvá si ho bude pamätať len matne. Aj ľudia v mladšom veku síce zomierajú, ale štatistiky o veku dožitia sú jasné.

qwer2019
16. dec 2021

Možno sme len museli vyzrieť. Teraz aj keď sa spätne zamyslím, rozumiem mnohým veciam, ktoré mama kedysi robila. A viem, že ich robila len v záujme môjho dobra. Hold. Vtedy som tomu nerozumela...

dusankomoj
16. dec 2021

Prvé som mala ako 21r a druhé ako 41r a viem to porovnať. Pri prvom to bola taká sladká nevedomosť,nevedela som čoho všetkého sa mám obávať a tým pádom som dcérku vychovávala tak bezstarostnejšie a pri druhom zase odpadli všetky starosti o peniaze a pod., ale zase už som vedela čo ma čaká ohľadne výchovy a zdravia. Neľutujem ani jedno🥰(väčšinou😉)

rivini
16. dec 2021

Mám tesne pred 36 kou a čakám svoje prvé bábätko. Keďže si viem predstaviť aj druhé, je dosť možné, že budem rodiť aj tesne pred 40 kou😊. Neplánovali sme to takto, no život niekedy zariadi veci inak. Nemám obavu, že nebudem držať krok s dobou a budem pre svoje deti mentálne stará. Je to podľa mňa dosť o životnom štýle, zvedavosti a vôli, zostať “in”. Aj fyzicky sa dnes dá robiť mnoho pre to, aby človek zostal dlhšie fit a nevyzeral v 60 ke ako 80 nik. Nebudem tu písať ódy na materstvo vo vyššom veku, no určite si ani nemyslím, že sa moje dieťa za mna na “stužkovej” bude musieť hanbiť😂.

dilino
16. dec 2021

áno zvlada.

kamatopo
16. dec 2021

Moja švagriná bude mať spolu so svojou mamou teraz naraz deti. 22a 44. Tak som zvedavá aké to bude . Teraz sa tešia na spoločné kocikovanie. 🤭😂😂😂

luccija
16. dec 2021

@kamatopo to je milé ako to život zariadil🙂

evaplev
16. dec 2021

Ahoj keď som sa narodila moja mama mala 42 a tatino 56. Rozumela som si s nimi vždy super. Aj teraz z mamou sa vieme o všetkom porozprávať. Aj keď už má 80 vôbec nie je staromódna možno je to aj tým že ma mala tak neskôr tak sa snažila aby nezaostávala v dobe❤️ .

zuzanockamt
16. dec 2021

Mala som druhé v 38-ke. Pohoda.

moonikajan
16. dec 2021

Ja som mala 21 ročnú mamu, ktorá popri mne študovala dialkovo výšku aj pracovala a vobec na mňa nemala čas a ani trpezlivosť. Takže ja by som si radšej priala keby ma mala v 40 a mala radosť z toho, že ma má. Aby som sa necítila byť jej na obtiaž. Pochopenie teda tiež nemala, aj keď bola mladá. Samá kritika všetkého. Nezávisí od veku, závisí skôr od nastavenia.

snezienkaaa82
16. dec 2021

Ja sa riadim tým, že vek je len číslo. Skôr by som sa zamerala na to, ako sa, cítiš, v akom stave je tvoje telo, zdravie, ako sa, celkovo cutis.... Pretože niektoré 40- nicky strčila do vecka aj oveľa mladšie. 😀👍

nadazdi
16. dec 2021

Podľa mna je to o človeku.. ja ako mladá mamka mám tu česť aj so staršími mamičkami, niektoré si môžu ruky podať s mojou mamkou a s niektorými idem v pohode na víno a tých 15 rokov medzi nami necítim, keďže mame s deťmi tie iste sračky 😅

mima1
16. dec 2021

Tak ja som si predstavovala ze budem skor rodit no vyslo to na 37 a 41r tak dufam ze detom nebudem neskor pripadat stara 🙈.

kamatopo
16. dec 2021

@luccija no milé 😂 gól je v tom že môj syn je o tri mesiace mladší od mojej švagrinej😂😂

sisabe
17. dec 2021

Ja som rodila teraz v septembri ako 39 ročná. Všetko vníma žena inak v tomto zrelom veku ako v 20 .Celé tehotenstvo som si užívala a vychutnávala aj partner bol pri pôrode a bolo to všetko iné viac citové a veľmi spájajúce a intímne pre nás dvoch. Som šťastná aj pôrod bol veľmi rychli a krásny vďaka personálu a partnerovi.Nic neľutujem je to krásne a viac si to materstvo užívam.

anariama
28. dec 2021

Ja som teraz rodila v septembri a mám už 40😀netreba sa báť ani všetkých vyšetrení ktore hovoria že sme už vo vyššiom veku, ja som veľa z ních odmietla keďže sú nie 100% a iba strašia a dievčatko je krásne zdravé, snažíme sa ešte o druhé ak boh dá🙏

autor
28. dec 2021

Zienky a koľko rokov maju vaši partneri/manželia?
Ja uz teraz stresujem ako ma v 20tke bude vnímať dieťa 🙈🙈

anariama
28. dec 2021

Môj 45.budú nás brať ako rodičou.ako ináč. Doba sa zmenila rodí sa aj neskôr čo narobíš😉

autor
28. dec 2021

@anariama dufam,že to tak bude. Ak sa smiem opýtať máte aj staršie deti?
Mam 2 kolegyne co rodili v 40tke, detičky zatial zvládajú.

anariama
29. dec 2021

Nie nemám staršie.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre