icon

Porodili ste tretie dieťa spontánne po dvoch sekciách?

extrate
30. apr 2015

Hľadám ženu ktorá NA SLOVENSKU porodila tretie dieťa spontánne po dvoch predchádzajúcich sekciách. Budem rada ak sa ozveš, dakujem

lucyzet
16. máj 2015

@dugyna viem o tom práve preto, že je to takmer z prvej ruky... preto som si na to spomenula. 😒

janickacrazy
16. máj 2015

@dugyna No teda ja som teraz tehu a bolesti v jazve mám občas, dokonca som ich mala aj ked som nebola tehu, napr. pri prudšom vstávaní z postele, takže ja to riskovať nebudem.
@lavazzake Mne doktorka kázala brať magnézium, že vraj mi to prospeje po tých 2 sekciách a aj kvoli vyššiemu veku, ale toto tehotenstvo zatiaľ zvládam lepšie ako tie dve predošlé, tak dúfam, že to tak bude aj nadalej. A ty ako to zvládaš? Máš aj ty bolesti v jazve niekedy?

sardinka333
16. máj 2015

@dugyna
Jedna porodila dvojičky
Druhá - porod nepostupoval, dieťa ,,nekleslo,, do porodných ciest a sama je rada že po 10 hodinách to ukončili sekciou, teraz to tak tiež chce, sama mi povedala, že sa ,,dohodne s doktorom,,.
Tretia ma ,,zdvojenu,, maternicu a sekcii sa nijako nebranila, podla doktora by prirodzene neporodila, samozrejem nepoznám jej zdravotnu dokumentáciu, to mi ona povedala...
Tretia ma paniku z vaginalneho takže cisarak chcela...ako si to vybavila neviem
Štvrtá - porod nepostupoval, trapila sa, slabli ozvy....
Piata - zrasty (neviem či v bruchu ,maternici) to mi len ona povedala, že ma zrasty a dieťa vobec nekleslo do porodných ciest ani by sa tam vraj koli tým zrastom ,,nedostalo,,.

A zase na druhej strane ja to poviem takto...ja som behala týžden otvorená na 6 cm ani som o tom nevedela, spokojná, vysmiata...dojdem na kontrolu do poradne a moj porodník pozerá ako pero z gauča...že stačí ,,ťuknť,, a porodím hocikde. Čo som mala čakať na čo, že sa mi to spustí prirodzene? Išla som ešte domov sa sprchnuť, zaparkovať auto, zalarmovať muža, zobrať kabelu a išli sme do nemocky....pichol mi vodu a mala vyletela. Nevidím v tom nič zlé, že doktor si to takto ,,naplanoval,,.

lavazzake
16. máj 2015

@dugyna no prave nebudem mat dva roky od druhej sekcie...ale nechcem to zakriknut, som v piatom mesiaci a zatial ani neviem, ze som tehotna tak dufam, ze sa nic neskomplikuje...prvu sekciu som mala pre nepostupujuci porod a druhu lebo prve dieta bolo sekciou...a pravdupovediac, ja som taka citliva na bolest, ze neviem ci by som zvladla prirodzeny porod (aj ked teda tie dni po SC su vesele)...

lavazzake
16. máj 2015

@janickacrazy zatial musim klopat, ani neviem, ze som tehotna, bolesti ziadne, jazvu mam (zatial) krasnu, vobec ju necitim tak dufam, ze mi to vydrzi co najdlhsie...trochu sa bojim toho, ze od druhej sekcie neuplynu ani dva roky...

dugyna
16. máj 2015

@janickacrazy ak mas bolesti v jazve tak to netreba riskovat. ano magnezium ti urobi dobre.

@sardinka333 hm mohhlo ma padnatu ano na SK je zvykom rodti sekciou aj dvojcata. moja babka ich porodila prirodzene, a poznam kocku ktorej sa to podarilo aj v BA odrodit pekne prirodzene, mala porodny plan..
druha- nepraskali jej vodu alebo nejako neurychlovali porod?
no ostane kocky..ktovie kde je pravda...ale sak ich rozhodnutie.
@lavazzake taj bolesti som sa aj ja bala. prvu som mala KP..ale vies keby som nemala zazmluvneho porodnika a nesekol by ma skoro o 2 tyzdne skor ako bol termin mozno by sa mala otocila, mame sa moj brat otocil v den porou a za 3h na to ho porodila..
ale so sekciou som nebola zmierena dost som si poplakala preto..a som stastna ze som si pekne naplanovala druhy prirdzeny porod...nesmies vtedy dostat vyvolavacku (cize musi sa spustit spontanne) a cele tehu mimo tvrdnutia brucha bolo ok, jazva ok, takze ja som dosla do porodnice pkne s ozbehnutym porodom..a porodila do 2h od vstupu do nemocky..po porode mi kukla jazvu po sekcii vsetko bolo ok.
Bolesti som sa bala, ze ake to bude a tak ale mavala som velmi silne menstruacne takze som povedala to bude ok. Epidural po seckii nemozes dostat lebo by mohol skreslit CTG..proste sa to nedava ..
ale poviem ti ze ani neviem ci ma to bolelo..neda sa poveda podla mna ze by porod bolel...na to by mali vymysliet iny vyraz..je to fakt super.
jaj a ja mam medzi babami 2 roky aj 19 dni.

Skoda ze aj tu na Sk nie su tak porodnice kontrolovane ako v rakusku...a nie su sankciovane za ukony poskodzovania zdravia na pacientkach -rodickach.

lavazzake
16. máj 2015

@dugyna no tak to dovidenia, ja som ani pred prvym porodom nerozmyslala, ze by som rodila bez epiduralu (aj ked to napokon vypalilo celkom inak)... ja budem mat rozdiel dva roky bez cca 6 tyzdnov...po prvej sekcii som sa velmi dlho spamatavala, po druhej som na treti den behala ako srnka tak dufam, ze aj teraz sa rychlo spamatam...

dalal
16. máj 2015

@dugyna ja osobne tiez nie som zastancom sekcii indikovanych z kozmetickych dovodov... a mas pravdu ze po jednej sekcii vaginalny porod moze prebehnut v poriadku... ale rozdiel je v pripade dvoch sekcii- riziko ne natolko velke ze sekcia je doporucena vzdy pokial nie je porodnik kovboj ktory experimentuje na svojich pacientkach.
A co sa tyka epiduralu po prvej sekcii ten naopak davame skoro vzdy ( pokial neexistuje bazna kontraindikacia) kedze je tu vyssie riziko sekcie ktora sa potom robi v epidurali.

katkarv
16. máj 2015

@extrate Ja sa teraz tak chystám rodiť.Mám za sebou 1998 prirodzený pôrod,potom 1999r sekcia,ďalej 2001 prirodzený pôrod,v 2005r konizacia krcku a 2012 sekcia kvôli polohe KP.Teraz som sa dohodla s lekárkou,že skúsime prirodzene a keď sa nebudem otvárať tak bude sekcia.Nebojím sa ruptury lebo nebudem mať epidural,ten by nemali dať žiadnej čo po sekcii rodí prirodzene.

dalal
16. máj 2015

@katkarv dievcata odkial mate tu poveru ze nemozu davat epidural??? prave naopak...

dugyna
16. máj 2015

@lavazzake cize planujes sekciu? ci ti odporucili?
@dalal bezne davate epidural ak bola prva sekcia?v ktorej porodnici takto postuju? hm zaujimave...pretoze epidural sa neodporuca skor by som povela ze je az kontraindikovany pri vaginalnom ak mu predchadzala sekcia.
co sa tyk2 sekcii zavysi o od casoveo odstupu..a hovorim v zahranici je bezne ze sa rodi aj po 2 sekciach prirodzene len na SK sa z toho robi kovbojka a zena si musi hladat svoho kovboja..
@katkarv indikovali ti sekciu pre KP napriek tomu ze to bolo strvte tehu? sak si mala dva prirodzene porody..to sa predsa aj na SK rodieva KP prirodzene ak ide o tretie dieta..presne epidural nedostane ziadna co ide rodit po predchadzajucej sekcii..
@dalal aka povera prosim ta? to nie je povera ale ma to padny a riadny dovod

sardinka333
16. máj 2015

@dalal asi je to dosť rozšírené tvrdenie - vraj ak by došlo k rupture maternice tak to pacientka ani neciti a može vykrvacať...tolko babské reči...

katkarv
16. máj 2015

@dalal Čítala som to tu ma MK,že ak sa dá epidural tak je riziko že žena necitli rupturu,alebo teda bolesti pri nej a tak sa môže stať že vykrváca.Ešte som sa o tom s lekárkou neradila.

dugyna
16. máj 2015

@katkarv
@sardinka333
toto som teda nepocula...ze ak by doslo k rupture.

Dovod preco sa to neodporuca je ten ze po pichnuti epiduralu sa moze CTG chovat ako ked je dieta v tiesni a moze byt nespravne indikovana sekcia prave z dovodu ze teda "dochadza k rupture". preto sa nedava epidural.

katkarv
16. máj 2015

@dugyna Ja som chcela rodiť prirodzene KP ale môj zazmluvneny lekár ma vystrašil,že po konizacii sa nemusí krcok otvárať a že sa to mebude dať...Preto som zmenila porodnika 🙂

lavazzake
16. máj 2015

@dugyna o inom neuvazujem ani ja ani moj porodnik...a uz rovno aj sterilku ked budem na stole...

dugyna
16. máj 2015

@katkarv jaj neznasam takychto dr. lebo on KP rdit nechel mozno to ani v zivote nerobil a nie aby priznal farbu on povie ine a vystrasi pacientku.
preto nuznavam zazmluvnovanie porodnikov. v zahranici to tiez nie je mozne.

dugyna
16. máj 2015

@lavazzake ty mas aj mensi odstup tak... a chces aj sterilizaciu?ci ti ju odporucil dr?

redlola
16. máj 2015

no... ja som rodila rok a 10 mesiacov po sekcii spontanne. pocas kontrakcii mi ponukli epidural, pocas tlacenia mi podavali oxytocin na zvysenie maternicovej cinnosti a v uplne poslednom finale ma zacala palit jazva, ze som prestala tlacit zo strachu pred roztrhnutim a dieta nakoniec vytiahli kliestami. musim este povedat, ze faza tlacenia trvala velmi dlho (vyse hodiny som tam bola), mala rotovala opacne a mala som varixy na stene maternice tesne vedla jazvy po sc - praskla tam cieva a ja som zacala krvacat asi viac ako je obvykle. som rada, ze sa podarilo spontanne, vsetko slo uplne hladko, len to finale sa skomplikovalo. cize nie je pravda, ze sa nepodava epidural, ani oxytocin, ako sa pise v mnohych clankoch na internete.

lavazzake
16. máj 2015

@dugyna tak mam aj varixy na maternici a viac ako tri sekcie uz lekar povedal, ze urcite nie...a tri deticky stacia...a budeme moct s muzom slobodne sexovat 😀

lucyliu
16. máj 2015

ja som mala prvy porod akutnu sekciu, druhy prirodzeny. doteraz si pamatam, ako som pred sekciou podpisovala suhlas a boli tam asi tak dve strany moznych komplikacii a problemov a aj teda dr. mi to cele menoval, same fajnoty ako porezanie babatka, poskodenie mocoveho mechura az po moznu hysterektomiu keby sa nedalo zvladnut krvacanie - to len margo toho, ze je to bezpecnejsia cesta.
veeela som si o VBAC studovala a po dvoch sekciach to riziko ruptury je sice vyssie ako po jednej, ale vobec to nie je taky dramaticky narast, prave som bola prekvapena, ze je to fakt minimalny rozdiel (ale presne cisla si uz nepamatam).
ked som sa bola v porodnici "predstavit", tak dr. mi povedala, ze prirodzeny porod po sekcii je za normalnych okolnosti vzdy lepsi pre babo aj mamicku, velmi ma podporila a co sme sa bavili o rupture maternice, ona ich za 25 rokov zazila vraj 7 a vzdy vsetko dobre dopadlo. a to na uni klinike, kde bolo aj mnozstvo vaginalnych porodov po 2 sekciach.
inak jazvu mi za cele tehotenstvo nikto nemeral, ani po porode nekontroloval a mala som viacero komplikacii - tehu cukrovku, podozrenie na velke babo a hlavne nepomer medzi velkostou hlavicky a bruska, uz take hranicne hodnoty (vtedy sa moze babo zaseknut ramienkami) a vsetko super dopadlo a bol to moj najsilnejsi zazitok v zivote.
a PDA mi ponukali, nebol s tym problem, akurat najskor som nechcela, potom uz som asi aj chcela 😅 😀 ale to uz nebolo treba 🙂
drzim palce vsetkym 😉

kobolova
16. máj 2015

Ahojte, odvazne zeny!
Da sa to. V auguste 2014 som tak porodila tretie babo 3920g - 51cm - 4 stehy dole 😀 Podotykam, ze meriam 160cm a pred tehu 49kg 🙂
Prvy cisarak v 2009 pre nepostupujuci porod (3800g), druhy 2011 isiel 😒 "automaticky", ze to bude rovnako velke (mal 3680) a urcite to skonci takisto a teraz treti som si nasla dr. Zahumenskeho v Kochu, ktory tak uz v Cechach odrodil a podarilo sa.

Tehotenstvo bolo bez komplikacii, jazva primeranej hrubky (3mm), odhadovana vaha den pred terminom 3200 😉 .
Bola som viacej sledovana = castejsi monitor babatka v poslednych 2 tyzdnoch, takisto pocas porodu castejsie na "pasoch", ale EPI zabrala skvele, dobre som sa otvarala, takze paradoxom je, ze svoje "najvacsie babo" som dala VAGINALNE 😀 i vdaka skvelemu pristupu a povzbudzovaniu mudr. Zahumenskeho.
Babo malo ako jedine zo vsetkych apgar 10/10 a ziadnu novorodenecku zltacku...

Je pravda, ze dokonca ani tu, v BA, s tym nemaju skusenost, nikde inde by ma tak nikto neodrodil (este snad v Trencine), ale baby, stoji to za to! Riziko ruptury maternice, ktorym vsetci operuju je asi o pol percenta vacsie nez pri vaginalnom porode po 1 cisarskom.
Je to ten najlepsi pocit, ktory mozete ako zena zazit = odrodenie svojho dietata, prilozenie, bonding... A hlavne, ze dokazete fungovat hned, sice som si 5 dni poriadne nesadla, ale je to neporovnatelne s "predklonom" po cisarskom...

Teraz uz Zahumensky v Kochu nie je, je prednostom v nemocnici v Trnave, a asi pred mesiacom som si pisala s dalsou babou z Konika, ktora si citala moju skusenost, isla za nim a podarilo sa jej to! Takze som sa tesila druhykrat.

Takze rodit vaginalne po 2 cisarskych? DA SA TO 😀

dugyna
16. máj 2015

@lavazzake suseda rodila terz tretie sekciou a jej neodporucil.dokonca jej po sestonedeli povedala ze sa krajsie zhojila ako po druhej sekcii, ze ak by chceli este jedno vklude moze. ale jasne 3 staci tak urcite lepsie rieseie ako HAK 🙂

jankakoc
16. máj 2015

@zuzana92101 jednej mamicke tu na MK sa to stalo, ruptura maternice
Pisala o tom uz neviem nazov temy. Prve mala sekciou, druhe isla prirodzene a ruptura

dugyna
16. máj 2015

@lucyliu presne ako si napisala.este aj tupy ameracenia ako ja hovorim "nutia" rdit zeny aj po 2 sekciach prirodzene. len u nas sa seka jak na pase.

dalal
16. máj 2015

@dugyna ak je ctg zmenene po zavedeni epi znamena to ze sa s babatkom nieco deje.... a ani najvacsia davka nikdy nemaskuje bolest pri rupture ktora je velmi silna... ja robim v zahranici takze neviem o akych poistovnach hovoris...
este raz da sa vsetko aj porodit vaginalne po 2 sekciach... riziko je ale podstatne vyssie.. keby tomu nebolo tak by sa tu automaticky nevykonavala sekcia kedze tu sa uplatnuje evidence based medicine.
Kazda zienka sa moze rozhodnut sama, ja som len ponukla svoju osobnu skusenost a mozno aj radu. 😉

dalal
16. máj 2015

@dugyna http://www.coombe.ie/documentDownload.php?docum...

hned druha veticka v nasej univerzitnej nemocnici: zenam ktore mali viac ako jednu sekciu sa moznost vaginalneho porodu neponuka pretoze je doporucena sekcia.

dugyna
16. máj 2015

@dalal je to diskriminacia. zna ma pravo sa rozhodnut ako bude rodit. ak ni j rizikova nema praco nerodit po 2 sekcii prirodzene. nase zdravotnictvo hold zastalo niekdy k dobe komunizmu..a bude dlho trvat kym sa s nim nieco zemni.
@dalal poistovnich? kde si cital aze by som pisala o poistovniach? to o CTG je zo zahranicnych zdrojov a je to aj statisticky podlozene. riziko ordit po 2 sekcii prirodzene nestupa vyraze vyssie ako by si niekto myslel ako tu uz @lucyliu spomenula..ten narast rizkoa oproti 1 sekcii nie je nejaky brutalny, je dost nizky.

ivien
16. máj 2015

Ja som rodila v Trenčíne prirodzene po predchádzajúcej sekcii. Sekcia bola zbytočná, lekár zle nameral bábätko. Podľa neho malo mať cez 4,5 kg, a preto sa rozhodli pre sekciu. Dvakrát netrafili spinálnu anestézu, bola som 4 dni na JISke kvôli silným bolestiam. O tri roky som rodila prirodzene, 12 hodín ako prvorodička, ale bola som veľmi spokojná. Sledovali ma viac, kvôli jazve, ale mala som kontrakcie do krížov, nie do brucha, všetko prebehlo v poriadku.

luciferkax
17. máj 2015

@katkarv to by musel byť aký silný epidurál, akás ilná dávka, aby žena neccítila ruptúru?? :D :D preppáč ale tentov ýrok mi príde smiešny...