Prečo sa na Slovensku platí za prítomnosť partnera pri pôrode?
Zakladám túto, tému vzhľadom na to, že už dlhšiu dobu ma nesmierne rozčuľuje fakt, že slovenské nemocnice si účtujú od rodičiek platby (pohybujú sa okolo cca 16 eur) za prítomnosť partnera pri pôrode! Zdá sa vám to normálne?
Naopak, nezdá sa Vám, že je to nehorázoznosť, pýtať si peniaze za službu, ktorá službou vôbec nie je?
Náš partner predsa nie je zamestnancom nemocnice, na základe čoho si nemocnica osobuje vyberať tento poplatok? Takisto partner prítomný pri pôrode nepotrebuje lôžko, neužíva zdravotnícke služby, nespôsobuje žiadne materiálne náklady, nanajvýš jednorázovú rúšku, či návleky za pár centov, nemyslíte si, že je čas, aby sme sa budúce maminky obrátili na zdravotnícke zariadenia a žiadali zrušiť túto absurdnú platbu, ktorá nie je ničím iným len vyťahovaním peňazí z vrecák častokrát mladých rodičov, ktorí sú v situácii príprav na príchod potomka ochotní vynaložiť akékoľvek prostriedky na to, aby sa dieťa narodilo v zdraví, v pohode a aby mu zabezpečili len to najlepšie?
Prečo musí byť Slovensko krajinou, kde i nemocnice si osvojujú praktiky pochybných firiem "agentov s teplou vodou" a žiadajú z ich strany za nič takéto absurdné platby?
a co sa tyka toho plasta, moj mal na sebe ale nie jednorazovy ale daky taky co tam davaju kazdemu otcovi, a ruska nedavali vobec, a navleky sme museli kupovat samy, nestali vela - naozaj je to smiesna suma, my sme platili za pritomnost len 10 eur, ale citam tu, ze niektore aj 33 eur´, to nie su male sumy...mne pride aj 10 eur dost penazi, lebo tieto materske a rodicovske prispevky nie su ziadna slava, a neviem ako vy ostatne, ale my si vazime kazdy cent, dvakrat obratime v ruke kazde euro, nez ho pouzijeme, lebo je to naozaj o hubu vyzit v tomto state...a taketo poplatky nam = rodicom vobec neulahcuju financie, lebo uz aj za tych 10-35 eur sme mohli mat nieco ine, nie? 😒
@maggie2 ta dezinfekcia po otcovi je uplny blud...nikto ma nepresvedci na taku hovadinu,ze dezinfekcia po otcovi na porodnej sale sa nerovna dezinfekcii vseobecne po kazdom porode co je inak povinnost zdravotnych pracovnikov....cize sedliacky povedane....pracovala som v zdravotnictve a ci s otcom ci bez otca,dezinfikovat sa musi 😀
ja som teda tiez nerodila na slovensku, ale snad prepacite, ak sa vyjadrim 😅
moj manzel bol pri porode nielen mojou moralnou, ale aj fyzickou oporou: bol pri mne pocas celeho porodu, takze pri mne nemuseli byt non-stop sestricky, ktoych cas je urcite drahsi, nez cas mojho manzela. pri tlaceni mi naozaj velmi fyzicky pomohol pritahovanim noh k bruchu, to by som sama nevladala, no a samozrejme masiroval, ukludnoval, nechal si mliazdit ruky a pod. 😅 a to vsetko zadarmo 😀 alebo teda vlastne nie, za celodennu stravu a jeden noclah 😵
ergo, tu v rozvinutom kapitalizme sme okrem standardnych pladieb v ramci poistenia neplatili za porod v nemocnici ani cent... 🤐
@martinkatinka
to mate aku krasnu porodnicu... tam by som platila bez problemov
...a este dodam: pri porode bol, rovnako ako porodna asistentka, v civile, ziaden plast, ruska, navleky, nebodaj ciapka...?
@katka888 - je to tam celé prerobené.... aj tak sme museli ísť na nadštandart, na tri dni, lebo po prepustení som po dvoch dňoch musela ísť na čistenie a nechceli mi malého nechať pri mne... ani dať ho na novorodenecké, hoci mal iba 8 dní... a rozdiel medzi nadštandartom a normálnou izbou bolo len to, že som v tam bola sama a mala som tam potom malého...
@martinkatinka
keby si videla nasu nemocnicu ☹
@katka888 - no tak ja som spokojná s nemocnicou, aj s izbami, aj lekármi... len ono je to štandart, proste mali peniaze, prerobili to a budú robiť postupne aj iné oddelenia...a chodia tu rodiť aj napríklad z Banskej Bystrice....ale pozri si ten cenník, čo tam je 😀
@martinkatinka
epi je rovnaka cena, nadstandard najdrahsi mame 24 eur a otec 24 . ale v takje nemocnici ti netreba nadstandard ..
nasa ma vyse 30 rokov a nemam pocit, zeby izby , socilane na chodbe presli upravami. ako pristroje a veci k porodu urcite su modernizovane ale zvysok eee
@martinkatinka to si mala super.co nemocnica,to ine poplatky a to ine podmienky.ja som rodila v bb a so mnou muz bol len na tlacenie. ale nam to akurat vyslo,lebo kym malemu ozvy robili a so mnou papierovacky robili,tak isiel moj muz zaplatit a prezliect sa a ked bol prezleceny,tak ma uz na salu dali a sli sme tlacit 😉 .ja som mala rychly porod.v nemocnici som bola asi dve hodiny,ani to nie, kym sa mly narodil.takze on to v pohode stihol.no podla mna zalezi aj od doktora.niektori su v pohode a nechaju tam tatina pocas celeho porodu,ini povedia,ze to bude na niekolko hodin a poslu ho domov a volaju,ked sa to lepsie rozbehne 🙂 kamarat tak mal,ze jeho zena rodila 17hodin a on na poslednych 15 min len prisiel. 😖
inak baby ja si myslim,ze touto temou sa nic nevymysli.kazda jedna z nas si mysli ,ze je ten poplatok hlupost.na tom sa hadam kazda zhodneme.ale rusit ho nik nebude a ani otazku zrusenia nik riesit nebude,dokym si rodicia neotvoria verejne usta (taka peticia by mozno debatu aj na vyssich miestach rozvinula) .teraz netvrdim,ze by som ju robila 😀 😀 😀 😀 to nie😀 😀 😀 ale dokym sa niekto verejne neozve,ze s tym nesuhlasi,tak sa to riesit nebude.
ako toto je fakt nezmyselny poplatok, ale ked si to tak clovek zrata, len samotny porod na svk je poriadny luxus...chces si zazmluvnit porodnika?200€. chces epidural? 60-150e. partner pri porode, 10-30e. odobratie pupocnikovej krvi.850€...chces byvat na nadstandarde?15-100e/noc...proste 1000e je vam malo...nehovoriac o tom, ze ani len toaletny papier na zachodoch nie je samozrejmostou, vlozky a plienky pre babo ani nespominam...ja som musela mat aj vlastny pribor a hrncek...otras 😠
@drnduliak no áno to sú všetko služby čo niečo stoja (i keď v zahraničí napríklad epidurál nie je považovaný za nadštandard) ale prítomnosť otca či partnera nie je zo strany nemocnice žiadna služba, nie to ešte nadštandardná a doplním len, ale to je na inú tému, že nikde inde ako na Slovensku ten výber pôrodníka asi nie je tak populárny, a myslím si že to pôrodníci na Sk aj dostatočne využívajú /zneužívajú/ im akoby vyhovovala tá povesť že vybratý pôrodník odrodí najlepšie :(
@drnduliak
suhlas, kua, zacvakali sme za vsetko pomaly a este aj pre toaletak mm musel utekat domov, lebo ma prijali po kontrole, nemala som teda so sebou nic, iba smotanu a syr na francuzaky co som mala vecer varit a ked som sla na wcko, toaletak nikde, tak sestricka: " ale to musite mat vlastny... tak na teraz vam dam ... " a dala mi take hnusne zdrapy papiera, uricte potiahnute skrytym laminatom ....
najdrahsia nadstandardka, aj tam mi trebalo toaletak, nepremokavu podlozku podomna, o pribore nehovorim, erarnu koselu mi na druhy den vzali a bola som vo vlastnej / to mi teda nevadi, len uz z principu / a ked som prisla domov, zistila som, ze tym co nemali wc na izbe, ale len spolocne kluce pre par izieb, tak im davala na wcko toaletak upratovacka a aj podlozky nepremokave pod ne nosili a dokonca aj erarne kosele im menili..... kocurkovo suvix 😀 😀 😀 😀 😀 ... prirazka za pouzivanie vlastnych veci so skrytym menom Nadstandard 😀 😀 😀
@drnduliak no odber pupocnikovej krvi nema nic spolocne s danou nemocnicou.ked si ju chces dat uskladnit,tak mas predsa dohodu s ceptrou a jej to platis a nie nemocnici.to je uz rozhodnutie daneho rodica ci to da alebo neda uskladnit.ak matke nie je dost dobry personal co ma akurat sluzbu a chce mat doho daneho doktora pri porode ,ci tu danu Pa alebo dulu,tak si musi za to zaplatit.je to nadstandard.vsak nemocnica jej ponuka zadarno lekara a sestry co maju akurat sluzbu.ak chce inych pri porode,nech si zaplati.tam je ten poplatok podla ma uplne na mieste.spoplatnenie toho,ze je otec ci ktokolvek iny pri porode je podla mna hlupost.ja osobne nie som za epidural a dufamz,e ho nikdy nebudem ziadat(nikdy nehovor nikdy,no najradsje by som rodila bez aj ostatne deti 😉 ),no myslim si,ze to by tiez nemalo byt spoplatnene.neviem o tom,ze by si inde vo svete maminky za epi doplacali.ak si platia,tak ma opravte,ale ja mam info,ze to spoplatnene inde nie je.co sa tyka hygieny a teda tie vlozky co si ponemula,tam mi pride byt ok,ze sa rodicka o to postara.vsak v konecnom dosledku ide o jej vlastnu hygienu.doniest si vlastny uterak,sprchac,sampon,vlozky,..to je ok.ale mysliet aj na toaletak,to uz je silna kava. 😀 tiez som si muslea vlastny doniest. a inak co sa priboru tyka,tak aj keby nemocnica ponukala ich,tak si aj tak vlastny donesiem 😉 a plienky pre maleho som dostala 5 na den a ak babo spotrebuje viac,tak maminka pouzije vlastne 😉
@bobocka
to kde si dostala 5 plienok na den ? 🙂
mna preniesli po porode o 04:00 na izbu a sestricka este pred odchodom zahlasila, pani cisarova,este mi dajte plienky a vlhcene obrusky pre dieta. a vzala so sebou.
a pritom tu pisala minule jedna mamicka skusenost, ciganka usla z nemocky, prisla pre dieta a este si pytala pampersky od personalu na ktore vraj z nejakeho dovodu tieto bytosti maju narok !!!!
@drnduliak ved jasne,to bola ta maximalna suma ak si rodicia zelaju tie nadstandardne sluzby,ale ak si ich nezelaju,tak porod nevyjde draho. 😉 mna osobne stal 33euri a to bola ta pritomnost mojho bobca pri porode maleho.ostatne sme mali zadara 🙂 a este som aj vychytala pri porode doktora,ktoreho som veeelmi chcela. a vystihli sme to akurat tak,ze ma odrodil,zasil a skoncila mu sluzba 😉
@katka888 v banskobystrickej rooseveltke 😉 ja som bola s porodom u nas spokojna.az na nejake detaily,na ktorych si dam zalezat ked raz druhe pojdem rodit.ale to je tak.prvorodicka vela nevie.ale ako druhorodicka uz budem vediet svoje prava a uz poznam co a ako si mozem vydobit 😉
@drnduliak veď to je tá pointa,že to nemocnice zneužívajú, veľmi dobre vedia, že rodičia majú nachystanú plnú buchsu peňazí v súvislosti s príchodom potomka, resp. vedia že mamičky dostanú aj príspevky a vedia takisto, že radi tie peniaze oželejú, len aby bol partner s nimi. Ale vyťahovať takýmto spôsobom od maminiek peniaze a za toto, myslím si že to mohlo skrsnúť v hlave len nejakému riadne vychytralému podnikavcovi. Na toto máme na Slovensku mozgy, veru hej, kapitalizmus aký ani Západ nepozná.

@maggie2 fuu, akurat som vas docitala 🙂 naozaj nechapem, preco ma partner platit zato, ze ,,len" stoji pri zene, ved tam nikomu nezavadzia a ani mu nerobia nijaku sluzbu. Ja som zaplatila bez reptania, lebo moj priatel mi velmi velmi pri porode pomohol, do poslednej chvile som ho tam nechcela, ale potom som si uvedomila, ze rovnako ako ja,aj on ma predsa pravo vidiet svojho synceka medzi prvymi, no nie? a okrem toho bol mi velkou psychickou oporou a pri druhom porode ho tam budem chciet urcite znovu 🙂 ale rozmyslala som, ze ked v Cesku uz takto normalne uvazuju, preco aj my nie? precitala som si ten clanok co si tu hodila, a myslim, ze by sme my =rodicia mohli tiez zaprotestovat, ja by som sla 🙂 😉 aj peticiu by som podpisala 🙂