icon

Prečo sa na Slovensku platí za prítomnosť partnera pri pôrode?

maggie2
11. máj 2011

Zakladám túto, tému vzhľadom na to, že už dlhšiu dobu ma nesmierne rozčuľuje fakt, že slovenské nemocnice si účtujú od rodičiek platby (pohybujú sa okolo cca 16 eur) za prítomnosť partnera pri pôrode! Zdá sa vám to normálne?

Naopak, nezdá sa Vám, že je to nehorázoznosť, pýtať si peniaze za službu, ktorá službou vôbec nie je?

Náš partner predsa nie je zamestnancom nemocnice, na základe čoho si nemocnica osobuje vyberať tento poplatok? Takisto partner prítomný pri pôrode nepotrebuje lôžko, neužíva zdravotnícke služby, nespôsobuje žiadne materiálne náklady, nanajvýš jednorázovú rúšku, či návleky za pár centov, nemyslíte si, že je čas, aby sme sa budúce maminky obrátili na zdravotnícke zariadenia a žiadali zrušiť túto absurdnú platbu, ktorá nie je ničím iným len vyťahovaním peňazí z vrecák častokrát mladých rodičov, ktorí sú v situácii príprav na príchod potomka ochotní vynaložiť akékoľvek prostriedky na to, aby sa dieťa narodilo v zdraví, v pohode a aby mu zabezpečili len to najlepšie?

Prečo musí byť Slovensko krajinou, kde i nemocnice si osvojujú praktiky pochybných firiem "agentov s teplou vodou" a žiadajú z ich strany za nič takéto absurdné platby?

katka888
11. máj 2011

@maggie2
kapitalizmus " po slovensky " 😀 😀 😀 ta to ma ani nenapadlo, ale velku pravdu mas, ze je na mile vzdialeny tomu zapdnemu. ale akoby z oka vypadol smelinarstvu 😠

maggie2
autor
11. máj 2011

@bobocka opravujem Ťa - nemala si to zadara - nemocnica si vyúčtovala platbu voči Tvojej poisťovni a sumu za hospitalizáciu Ti vedie poisťovňa na Tvojom účte u nich, takže pozor - nič nie je zadara, veď sme všetci platcami poistného (a niektorí veru nie malého)

maggie2
autor
11. máj 2011

@katka888 ja neidealizujem Západ, ale toto by fakt tam nikoho nenapadlo

bobocka
11. máj 2011

@maggie2 no to je jedno,odomna nikto nic nechcel. z mojho vrecka nic neslo 😉

katka888
11. máj 2011

@maggie2
ani nemam namysli, zeby si nieco idealizovala, len si to vystihla.

drnduliak
11. máj 2011

@maggie2 jasne, ved kto im uz da ochotnejsie peniaze ako buduci rodicia, a hlavne prvorodicky?ved predsa vychadzaju z toho, ze mat parntera pri sebe je uplne prirodzene...tak na tom treba zarobit...paradox, zial... 😠

maggie2
autor
11. máj 2011

@bobocka nechcem Ťa opravovať, ale predpokladám, že poistné si platíš Ty, nie? Tak ako že z Tvojho vrecka to nešlo?

bobocka
11. máj 2011

@maggie2 skutocne sa ideme slovickovat?nie je to zbytocne?zdravotne si platim,ale neplatim si ho LEN za porod ale za celkove lekarske osetrenie v akykolvek iny den.

titkovamiriam
11. máj 2011

Fuuu teda poviem vám je to dnes riadna pálka...ja som rodila v 1991 1994 klasika, som sa o nic este vtedy nemusela starat od vložiek po plienky som dostala vsetko v nemocke aj ked Kramare boli vtedy fakt masovka na porody ale ja som ich mala bezproblemove tak pohodicka.ked som v 2006 cakala Mareka Kramare som nechcela už som si mohla vybrat od porodnika až po sposob porodu,tak som isla rodiť do sukromneho sanatoria a vtedy to bolo 21 000,no nechcela som pri sebe ani priatela,ani epiduralku ani odber pupocnikovej krvi ten som darovala ako pri Michalovi,pri Milanovi to asi este nerobili,alebo sa nepytali.Dnes ked pocuvam kamosky zaco vsetko platia je to strasne zderstvo a to kamaratka rodila pred rokom a pol presne na Silvestra,mala mať cisarak no nemali anesteziologa tak rodila 18h a tri m.si nedokazala sadnuť ☹ a to neopisujem ako pred dvomi rokmi zomrela kamaratka pri porode... ☹

katka888
11. máj 2011

@maggie2
@bobocka urcite myslela, ze neplatila peniaze navyse, v hotovosti, z jej cisteho prijmu, ved ked si vezmes aj vyklad ustavy, ze mas narok na bezplatnu zdrav starostlivost, je to myslene tak, ze prides k dokimu, on ta vysetri a ty nevytiahnes penazenku, platobnu kartu, alebo nedostanes od neho priamo ty do ruky fakturu. .... 😉

ela2710
11. máj 2011

@bobocka Hmm v nasej nemocnici mozme snivat o piatich plienkach na den, my sme uz na papieriku z poradne mali, ze doniest pampersky 😀 co mi az tak nevadilo, ani to, ze si musim zobrat toaletak - to som brala ako samozrejmost, predsa len nie vzdy tam su cistotne pacientky, my mame spojene gynekologicke a porodnicke oddelenie, teda by som sa bala pouzivat nieco co pouzivaju vsetky...pribor a hrncek mi tiez nevadil, z tych ich by som teda nejedla...a koniec koncov ja som v nemocnici jedla tie ich ,,chutne" jedla velmi malo, mne nosil priatel 🙂 vlozky som si tiez brala vlastne, o erarnej nocnej koseli som mohla len snivat, dokonca aj pri porode som mala vlastnu nocnu koselu, ani len tam mi nedali tie ich nemocnicne...a EPI som si nedala a ani v budunocti ju nechcem mat...su to pre mna vyhodene peniaze...

maggie2
autor
11. máj 2011

@bobocka veď neber to v zlom, nejde o slovičkárenie, ide len o to, aby sme si uvedomili, že zdravotné služby nedostávame zadarmo ako to s obľubou mnohí politici či nemocnice proklamujú a chcú v nás vyvolať akýsi pocit viny, že nemáme sa na čo sťažovať, keď dostávame zdravotnícke služby "zadarmo". Platíme si to pravidelnými mesačnými platbami poistného, a opakujem nie sú to malé sumy. Takže sme platiaci klienti, ktorí očakávajú riadne služby a nie nejaké nuly, čo sú odkázané na dobročinnosť či milodary. Toto je treba si uvedomiť.

maggie2
autor
11. máj 2011

@katka888 vieš ono Ústava to hovorí, ale na druhej strane má každý občan SR zákonnú povinnosť byť poistený v zdravotnej poisťovni. A to znamená, že si ho platí (samoplatca alebo podnikateľ, zamestnaným sa to strháva z hrubého platu-stále sú to len vlastné peniaze), a ak neplatí, tak platí zaň štát (deti, sociálne prípady) - lenže štát to platí tiež len z našich daní - nás ostatných, takže tá formulka z ˇustavy je pekná ale nie je v reále pravdivá.

bobocka
11. máj 2011

@ela2710 my sme dostali tych 5 a to boli tie z lauflandu(helen harper ci ako sa volaju).ja som mala svoje balenie newborn pampersiek 😉 a tiez som rodila vo svojej nocnej koseli a asi by som aj druhy krat sla do svojej aj keby mi ich ponukli.predsa len byt pri porode v tej tvrdej naskrobenej 😀 nie nie dakujem pekne 😀 ja som bola v mojej pohodlnej bavlnenej a v zadu som si ju vyhrnula aby som ju nezatentovala a ani kvapka na nej nebola 😉

katka888
11. máj 2011

@maggie2
ano, myslim si, ze je to pre vacsinu z nas velmi dobre zname, najma ked kukame na vyplatnu pasku, alebo do 8meho posielame peniaze do statnej pokaldnice. aj tak je to mimo temu, urcite to @bobocka nemyslela tak, ze jej ta starostlivost spadla z neba

katka888
11. máj 2011

@bobocka
ze tvrdej naskrobenej,.... pokial mala gombiky a nebola derava 😀 😀 😀 mne snad az do zaludka bolo vidiet v tej koseli a najlepsie je , ze som sa prezliekala na prijme, to je prizemie a porodnica je na 17tom poschodi, ides vytahom, ktorym idu vsetci, aj navstevy a to som sla pocas navst hodin, ledva som sa do vytahu vtrepala ... k nasim spoluobcanom ... 😒

drnduliak
11. máj 2011

@maggie2 presne ako pises, ziadne bajky o zdrav. starostlivosti zadarmo...len si dobre pozrite vyplatne pasky, kolko penazi mesacne davame na zdravotne poistenie...nie je to malo, a stale je to malo...

drnduliak
11. máj 2011

@katka888 aj mne sa tie erarne kosele bohovsky lubili...som sa skamosila s jednou sanitarkou, strasne zlata bola, mi nosila 2 ciste denne🙂dokonca aj pekne vonali 😀

hajanka
11. máj 2011

Kto tu hodil ten link... tuto nie je nahodou chyba?
Citujem: "Javorská dodala, že za prítomnosť otca pri pôrode sa neplatí okrem ČR v žiadnej zo šiestich európskych krajín vrátane Nemecka a Veľkej Británie".
Zabudla dodat Slovensko? Alebo v tejto neskorej hodine mi to uz nepali?

maggie2
autor
11. máj 2011

@hajanka ona zabudla uviesť Slovensko, ono myslím si, že to myslela tak, že Česi sa snažia priblížiť štandardami západným krajinám ako je Nemecko, UK, a podobne, nie Slovensku.... 😀

bubulka722
11. máj 2011

Na Slovensku sa nemusíme fakt ničomu čudovať. Každý lekár má pred svojom ambulanciou zoznam spoplatnených služieb a vôbec to nezvyknú byť len úkony ktoré neprepláca zdr. poisťovňa. Môj zubár nemal problém pýtať si odo mňa 10,-€ za preventívnu prehliadku, ktorú pritom v plnej miere hradí poisťovňa. Gynekológ si tiež zaúčtoval za morfo. utz. v 20. a 30.tt poplatok, pritom je táto služba tiež plne hradená z poistenia. Tých absurdných platieb je u nás veľmi veľa a ľudia len tichúčko cálujú. Určite je absurdné platiť za prítomnosť partnera pri pôrode. Platiť sa bude len dovtedy kým sa ľudia proti tomu neohradia.

janinah
11. máj 2011

@bubulka722 je možné,že niektorý lekár nemá s niektorou poisťovňou /možno s viacerými / zmluvu a vtedy jej poistencov by vlastne ošetroval zadarmo,teda buď zaplatia alebo ak nechcú platiť,tak musia ísť tam,kde zmluva existuje,teraz od 1.apríla dosť zmlúv porušili resp. znižili to,čo lekárom platili,čiže niekedy poplatky sú namieste

manof
11. máj 2011

@maggie2
Myslím, že som na to prišiel:
to sú peniaze na prípadnú resuscitáciu partnera, keby ho šľak trafil z toho, ako mu v pôrodnici doriadili manželku.
😀 😀 😀

maggie2
autor
11. máj 2011

@manof 😀 😀 😀 manof, obávam sa že sa mýliš, lebo na také prípady resuscitácie predsa slúži kartička poistenca - poisteného partnera, či nie? 😀 😀 😀

bubulka722
11. máj 2011

@janinah Tie čo som spomínala na mieste neboli. Bolo to viac ako rok dozadu a zmluvu s VZP mali obaja. 😉 Myslím, že by boli viacerý ľudia prekvapení aké úkony si lekári dajú preplatiť v zdr. poisťovni...

bubulka722
11. máj 2011

@manof 😀 😀 😀

maggie2
autor
11. máj 2011

@janinah áno presne tak, takže bezplatné "zadarmo" zdravotné služby sa týkajú len poistencov a výkonov, ktoré hradí poisťovňa. Ostatné si lekár vyúčtuje. Nič nie je zadarmo

maggie2
autor
11. máj 2011

@bubulka722 keby si všetci poistenci vyžiadali od svojej poisťovne výpisy výkonov vyúčtované na ich meno, veru by sa mnohí čudovali 😀 😀 😀

bubulka722
11. máj 2011

@maggie2 Mnohí si pritom naivne myslia aký je pán doktorko slušný človek. Ak by existovalo peklo, bolo by plné doktorov. 😀

maggie2
autor
11. máj 2011

@bubulka722 silné slová, ale predpokladám, že si reagovala na môj príspevok dve minúty predtým, tak na takých to sedí. Len by som nerada, aby si niekto myslel, že paušalizujeme alebo dehonestujeme lekárov. To nie. Nepoctivci sú medzi všetkými povolaniami aj remeselnými aj akademickými, len mnohokrát sa vytmavia takí, o ktorých by to človek ani nepovedal, asi tak si to myslela, že?