Príprava na domáci pôrod: čo je potrebné vedieť?
Ahojte, rada by som sa opytala na domaci porod, rodili ste doma? Na co sa treba pripravit a ako to po porode riesite u pediatra? Pocula som, ze niektore zienky rodia doma a v Hainburgu im vystavia len papier, ze porod absolvovali tam. Dakujem
🍿
Uprimne pochybujem ze nejaka rakuska institucia bude vydavat fejkove potvrdenia ;)
Ženo, je 21. storočie😨
👀
A niektorým vystavoval papier patológ. Aj take sa uz stalo.
Pocula som, ze Vietnam vydava kadejake potvrdenia, skus😉
@janulka1423 na čo sa treba pripraviť? No na všetko aj na to, že budeš musieť volať sanitku alebo už bude neskoro meniť plány. Je len na tebe ako veľmi chceš ohroziť seba aj dieťa.
@janulka1423 akurat ze v Rakusku musis splnat na toto Kriteria a ide to cez ich Hebamme. Normalne je to tam tak, ze sa papiere podavaju na poistovnu, ze budes takto rodit uz vopred. Aspon co ja viem ( zijem tu roky). Cize neviem kto im pride k porodu domov, na SK nemaju nostrifikaciu vzdelania na tento ucel
@sisa_s koment za 💯 bodov👍 😁
pripraviť sa je fajn hlavne na to, že v prípade komplikácií nemusia prísť tí zatracovaní lekári so záchrankou včas, ale to ste s mužom určite dôkladne zvážili😉
Ja som porodila doma. Než stihla prísť sanitka tak bolo dieťa na svete. Odviezli nás teda už obidve do nemocnice a tam sa všetko vybavilo ako keby sa narodila klasicky v nemocnici. Super zážitok ak sa nič nestane, ale ja som total flegmatik, ešte aj zachranarku zo sanitky som ukludnovala 🤣 neodporúčam to riskovať nikomu kto má stres z čohokoľvek okolo zdravia alebo dieťaťa, stačí trocha stresu a pôrod nefunguje.
@janulka1423 myslím, že @mamamasama rodila doma dúfam, že dobre píšem tá letuška😆
Obdivujem ťa ja by som sa bála a nikdy do toho nešla
@janulka1423 napíš mi správu keď chceš.
Áno, rodila som doma. Práve sa túlim s mojim domorodcom 🤣 Na tejto platforme pochopenie nenájdeš. 😬 Odporúčam facebook, pôrod doma, alebo pôrod v domácom prostredí.
Inak k téme. Netreba vymýšľať žiadne papiere z Hainburgu. Porodíš doma, pediater, odbery na vlastnú päsť a matrika. Obrovský kopec vybavovania a papierovačiek, ale ak vieš, čo chceš a si na to pripravená, tak smelo do toho.
Ako žena, ktorá rodila urgentným cisárskym, po ktorom mi lekár povedal "Tak sme vás dostali hrobárovi z lopaty." ťa dôrazne odrádzam od domáceho pôrodu. Áno, môže všetko prebehnúť v poriadku a bez problémov. Ale rovnako dobre aj nemusí. Aby si si potom niečo nevyčítala...
Fakt ide mať dieťa žena, ktorá si myslí, že porodí doma napríklad v Bratislave a potom príde do nemocnice v Rakúsku a dajú jej potvrdenie, že rodila tam? Fakt by mali ženy na tehotenstvo a pôrod dostávať povolenie. Ako píše @kiki68 nemocnica v Hainburgu ti dá potvrdenie vtedy, ak pôrod dohodneš s nimi, pri pôrode bude ich pôrodná sestra resp. sestra s povolením vykonávať pôrody a poisťovňa to vopred schváli.
Inak sme v demokracii, takže rodiť doma môžeš. A na čo sa pripraviť? Na znášanie rizika, že počas pôrodu nastanú komplikácie a na vieru, že ťa záchranka včas dopraví do nemocnice. Sú pôrody bezproblémové a potom problémové. Tie problémové sú veľmi často u žien, ktorých celé tehotenstvo bolo v poriadku. Ale dieťa sa počas pôrodu napríklad zasekne v pôrodných cestách - tam je otázka pár minút na záchranu dieťaťa. Alebo sa odtrhne placenta - tam je otázka pár minút na vykrvácanie ženy. Takže pripraviť sa treba jedine na znážanie takýchto rizík. Podľa mňa. Legislatívne neviem, ako to funguje. Ak máš gule rodiť doma, tak si isto vieš na matrike či u lekára zistiť, kto ti vystaví pôrodný list.
No pripraviť sa musíš na všetko. Ideálne, ak by si stihla ešte do termínu vyštudovať medicínu. To vážne budeš riskovať 2 životy bezdôvodne? Moja kamarátka nestihla pôrodnicu v Anglicku (2 x ju vratili z príjmu, že je ešte skoro). Porodila vo vani, dieťa ratovali podchladené. A to mala pri sebe duchaprítomného manžela. Neblbni a buď rada, ze Ti bude mať v prípade potreby kto pomôcť v pôrodnici. Fakt to nestojí za ten risk
@mamamasama podľa mňa tu nejde o to, či na MK nájde alebo nenájde pochopenie. Podľa mňa sa dá pochopiť túžba rodiť doma. Ešte stále sme u nás nedorástli na to, aby bol v nemocniciach pôrod vedený empatickejšie. Ale podľa mňa by do niečoho takého mala ísť žena, ktorá si je vedomá rizík a ktorá je dostatočne vyzretá na to, aby si vedela zistiť relevantné informácie. Žena, ktorá si myslí, že jej zahraničná nemocnica vystaví potvrdenie o pôrode v nemocnici, hoci tam nikdy nebola, si nemyslím, že je vyzretou.
Pokiaľ niekto býva na hraniciach, napr. blízko Hainburgu a vybaví si dopredu Hebamme a všetky náležitosti, tak je podľa mňa ideálne riešenie ambulantný pôrod. Do par hodín, ak sú všetci v poriadku, tak sú doma. Žena neriskuje a zároveň môže byť do par hodín doma - ideál.
@melanta s týmto sa s tebou úplne stotožňujem.
Záleží veľa aj od nemocnice v Krompachoch sú otvorený veľa veciam aj v rámci sekcie. Sesternice dve tam rodili a mohli v polohe akej chceli a aj ci chceli vo vani q podobne. Tam aj pri sc ak je hore zena môže byť partner na sále. Ja by som doma nerodila, všeličo sa môže stať. Radšej by som si naozaj nasla nemocnicu kde mi všetko splnia a nebudú do toho zasahovať kým to nebude potrebné ale neriskovala by som.
@janulka1423 na co sa pripravit?ze sa moze kedykolvek cokolvek stat..ja by som do toho nesla.rodila som 3x,chvalabohu rychlo a bez komplikacii ale,co som vsetko pocula od mamiciek..pani,ktora rodila vedla v boxe,vsetko ok,tlacila tlacila a nic,dieta neslo von,klesali ozvi.nakoniec akutna sekcia,dieta niekolko x omotanu snuru okolo krku,cim viac tlacila,tym viac ho dusila,nebola by porodila normalnou cestou..ja by som taketo nieco neriskovala
@janulka1423 určite žiadny papier nedostaneš a riskovať sa neoplatí často to skončí zle a nikto si to nevezme to riziko podstúpiť
Ja po 2 cisarskych (prvy akutny, druhy planovany) mam respekt pred porodom kdekolvek a aj v nemocnici... zial aj v nemocnici sa moze stat galiba ale este ked rodis doma a nemocka daleko v pripade komplikacii...neodpustila by som si ze som ohrozila seba a moje dieta.
Znameho priatelka zaciatkom zimy rodila doma...mam respekt a ona sakra stastie ze sa nic nepo.ralo...
Viac info v súkromnej správe.
Ak chceš empaticky pôrod. Výber polohy, súkromie, pôrod možný aj do vody, olejoterapiu, hudbu, masáže, a pôrodnú asistentku ktorá celý čas šepká v prítmí. Kedy sa ťa pýtajú či chceš prepichnut plodovu vodu atď… tak odporúčam Uherske Hradiste 👌 celý čas sama s manželom, pôrod do vody, PA iba dozerala. Dcéru som si sama chytila, povedala kedy môžu prestrihnúť pupočnú šnúru… mňa prepustili hneď po 2h, keby je na oddelení aj detská lekárka a prepustia aj dcéru, mohli sme domov hneď z izby. Takto sme išli ráno o 7mej hneď pri vizite.

Idem zaliať kavu a urobit pukance😀