icon

Rozhodovanie medzi spinálnou a celkovou narkózou pri sekcii

6. aug 2024

Ahojte ženy zajtra ma čaká sekcia a neviem sa rozhodnúť akú narkozu mala som operácie viem ako je po celkovej ale pôrod som ešte nemala som prvorodička akú ste mali vy budem vďačná 🙏

sally1
8. aug 2024

Za mna celkovú.Po prvej sekcii som mala spinal a ukrutne bolesti hlavy ešte mesiac po pôrode.Neprajem zažiť nikomu.

mamelka
8. aug 2024

@slavka1988 pozeram,že si z PB, v PB si chvália aj v Trencine. Ja som išla nakoniec do Starej Ľubovne a bola som spokojná. Strach je prirodzeny pocit, vieš co ta čaká, vieš do čoho ideš.mna v Ľubovni postavili na nohy po 6h v Nemecku po 4h, je najlepšie keď to rozchodis. Nie teraz polmaraton odbehnut, ale koľko zvládneš. Držím ti palce. Mne inak spinal na 1.x pichli,nemala som s týmto ,zlu skusenost nemám. Mne viac vyhovoval spinal, mala som aj dievacat na sebe, aj po zasiti som ich mala pri sebe

barbie2023
8. aug 2024

Ja sa čudujem vete "neviem sa rozhodnúť". Podľa mňa majú rozhodnúť odborníci ,čo je pre teba najlepšie. Ja som mala obe a viem ti porovnať,ale každý človek je iný a všetko závisí od daného človeka a situácie. Také ,že " neviem sa rozhodnúť" by nemalo existovať.

barbie2023
8. aug 2024

@yanni ja som vstala skoro , chceli tonodo mňa aj keď som si to v tej bolesti nevedela predstaviť. A rodila som na Slovensku. Takže závisí od nemocnice,ale ja som sa proste musela hýbať , dali mi aj jesť a žiadne utrpenie hladom alebo čo sa nekonalo. Ku mne sa správali všetci perfektne ,ohľaduplne a s úctou. Nič navyše žiadne vip som neplatila.

beatris1712
8. aug 2024

Ja som mala spinál pri cisárskom a keby idem znova, rozhodla by som sa tak znova. Ja mám krásne spomienky na tento deň. Celý čas ma anestéziologička a sestrička hladkali po ruke (asi videli že som v strese) rozpravali mi čo bude nasledovať aby ma nič neprekvapilo. S lekármi sme vtipkovali, proste taká pohoda. A ten moment keď mi vybrali syna z bruška bol nezabudnuteľný. Síce som nemala bonding ale priložili mi ho k tvari a bolo to niečo krásne. Za mňa spinal určite. Jedine, čo ma po prevoze na izbu potom neskutočne bolela hlava, dali mi silnú kávu, ale zabrala mi potom až tabletka. Ale aj tak by som nemenila. 🙏🏼

zuzikak
8. aug 2024

@belasy_motylik a @yanni tak dievcata vasa diskusia je zaujimava a som presvedcena, ze @belasy_motylik nemas pravdu s tym lezanim. Tiez som mala cisarsky spinalom. Tlaky pri zavadzami hadicky do mocoveho mechura citis a je to dost neprijemne ale nie je to bolest a realne to nevidis. Aj vyberanie babatka je akoby ti hybali bruchom hore dole a tiez je to citit ale samozrejme od bolesti to ma daleko. Vraj mi dali cosi aby som si "prispala" ked babo vybrali. Len som bola mierne otapena ale vnimala som uplne vsetko- babatko som pocula, doniesli mi ho, zasivanie som necitila ani za tuk. Co sa tyka lezania, je to kravina. Bolo nas viac na JIS-ke kde nam davali infuzky, po case nam prezlieli pyzamo za ciste, dokonca nam vymienali podlozky pod zadkom a teplou vodou nas oplachli. Jednoducho sa pohnes - ked po 2-4 hodinach prestane posobit anesteza a uz si citis nohy a zial aj rez brucha tak vtedy nam davali do infuzky lieky proti bolesti a podriemavali sme. Ked nas mali umyt tak tam pod zadok dali mini vanicku, poliali nas teplou vodou a vymenili nam ciste podlozky pod zadkom plus nam dali ciste vlozky. Dokonca boli tak zlate, ze sme sa nadomna nahla aby som sa jej rukami chytila okolo krku, nadvihla ma a natriasla mi vankus. Takymto sposobom mi prezliekla aj spinavu nocnu koselu za moju cistu co som mala v taske. Mali sme vela pit, tak ked sme si vypytali, vzdy nam doplnili do flasky (uz na zaciaku nam odporucali vziat si s tym cucakom). Sledovali aj odchod mocu. Ale neznamenalo to v ziadnom pripade, ze nesmies pohnut ani hlavou, len rukami. Podriemavali sme a boli sme radi, ze sme radi. Ked nam po 24 hodinach dali von kanylu z mocoveho mechura (co tiez som citila len neprijemny tlak, tak nas prvy krat posadili a postupne sme chodili najprv cez izbu a potom uz aj sami na zachod a potom nas presunuli do normalnych izieb, kde cakala dalsia sestricka a pomohla nam so sprchou.

zuzikak
8. aug 2024

@129oveciek mozem sa spytat aky kateter ?

belasy_motylik
8. aug 2024

@zuzikak s v čom nemám pravdu? Veď píšem že mi odporučili 24 hodín ležať a to isté píšeš aj ty.

tanuuulka
8. aug 2024

3x mam za sebou spinal, 3x bez problemov. Uz su nove standardy a nelezis dlho, pri poslednej ma dosili o 12tej a uz o deviatej vecer som "behala" po oddeleni. Ale ja nie som typ, cp sa lutuje. Zatat zuby s rozchodit bolest. Od skoreho rana som mala babo nastalo. A ani pri jednom ma neprispali.

zuzikak
8. aug 2024

@belasy_motylik Napisala si " Mne prízvukoval anestéziológ ležať 24 hodín bez aj minimálneho nadvihnutia hlavy, rukami, nohami hýbať môžeš. " - preco by si nemohla nadvihnut hlavu. Nas nadvihovali a napravali nam vankuse plus sme dvihali zadok aby nas umyli. Nohami aj tak hybat nemozes minimalne tie prve 2-4 hodin kym sa nevstrebe anesteza. 🙂 -toto som mala na mysli.

belasy_motylik
8. aug 2024

@zuzikak mne bolo vysvetlené z akého dôvodu sa nemá zdvíhať hlava, kto chce má možnosť si niekde zistiť prečo sa to odporúča, nepíšem že 2-3 dni, ide o 24 hodín, ktoré som bola na JIS, vankúš som nemala, počas prvých 8 hodín mi sestričky každú polhodinu vytláčali krv z brucha, menili na stolíku čaj, do ktorého mi dali slamku na pitie, už na operačnom stole som dostala zimnicu, ktorá mi prešla až o niekoľko hodín, po operácii ma prikryli 5 vojenskými dekami, menila sa mi jedna infúzia za druhou, dostala som ich 6 za sebou, nechápem ako a prečo by som mala v takom stave chodiť. Keď ráno (robili ma v noci) prišiel za mňou na návštevu manžel s mamou tak ma vyviezli na posteli na chodbu k nim. Odcievkovaná som bola predtým ako som sa mala posadiť.

yanni
8. aug 2024

@red_cat ake rozduchavanie vasni? Treba pozerat aj za horizont. Ked budu vsetky zeny na SK (a celkovo ludia aj v inych oblastiach) mysliet ako ty, ved tak sa to robi 100 rokov, tak moze sa aj dalsich 100 rokov, jedno, ze vo svete uz je 50 rokov iny system, lepsie, setrnejsie metody atd., tak sa naozaj na SK nic nezmeni. Sa ani necudujem, ze sa nic nemeni. Len mrkotat si tak pod nos, stazovat sa na MK, ale zeby ste sa postavili, tak to nie.

yanni
8. aug 2024

@belasy_motylik tak ty si mala iny problem, to treba sem aj napisat. Nie, ze mne povedal dr, ze musism. No nemusis, ked je vsetko OK. Ked vsetko prebehne v poriadku, nemusia sa robit take procedury ako u teba. A este napis, ze ty si mala emergency cisarsky, vsak? Autorka sa pyta na planovany cisarsky. Cisaraky sa neplanuju v noci. A väcsina planovanych cisarskych prebehne bez problemov.

pink_lady
8. aug 2024

@belasy_motylik zrejme si mala epidural, nie spinal. Pri epidurali (pouziva sa aj pri sekcii) tak vtedy musis lezat podla davky,. aj tych 24h
ja som mala 2x spinal - po prvej sekcii ktora bola akutna ma stavali asi po 18h, po druhej uz planovanej po 8h.

johankaivanka
8. aug 2024

Ja by som spinal psychicky nedala🫤

autor
8. aug 2024

Ďakujem pekne dievčatá som už po všetkom doktor má prehovoril rozhodla som sa na celkovú včera bola sekcia

slavka1988
8. aug 2024

@mamelka dakujem krasne pouvažujem aj nad tou inou nemocnicou

luxus10
8. aug 2024

dobre si urobila, nech sa vam dari👍

zu82
8. aug 2024

Mala som dve sekcie, prva spinal, druha celkova narkoza. Za mna spinal, a teda mne dlho ucinkoval, takze som dost dlho necitila ziadnu bolest (ani pri vytlacani/cisteni). Zato pri narkoze som sa zobudila rovno do velkej bolesti, neviem, ci zabudli dat lieky alebo co 🙈😁 no a ked mi chodila tlacit to brucho, tak peklo 🫢

martinuccia
8. aug 2024

Mne to pripadalo prvykrat krátko,druhýkrát trosku dlhšie.. zaleží asi aj kolko oblbovaku ti daju nadychat k tomu a v akom rozpolozeni si :D ale celý čas si pri vedomí a vnímaš,to je super podľa mňa,hneď vidíš babo,vsetko

martinuccia
8. aug 2024

Prajem vám veľa zdravíčka, hlavne ze si to nejak zvladla 🙂

yanni
8. aug 2024

@zu82 tlacit brucho je tie nie dobra metoda. U nas davaju vrecko s pieskom na brucho a pohodicka,.

zu82
8. aug 2024

@yanni hmm, to by mi asi viac vyhovovalo, ale neponukli takuto moznost 🤷🏼‍♀️😁 aj ked to je uz 5 rokov, mozno tieto procesy presli zmenami 😉

yanni
8. aug 2024

@zu82 neviem, ci na SK piesok davaju. Ale pre pana jana, uz by sa to Slovensko malo pomaly zobudit. Ako 100 rokov za opicami, co tu obcas citam. Sa ani necudujem, ze vela zien ma poporodnu depku, traumu z porodu, vselijake problemy. Taka kniha priani a staznosti by sa v kazdej nemocnici a aj u kazdeho lekara velmi zisla.

stevvvka
9. aug 2024

@yanni nehnevaj sa, ale nadávaš tu na Slovákov, všetky tvoje slová mi znejú povysenecky, ako iba ty si bola najmúdrejšia... Možno to nemyslíš zle, ale vyznieva to akoby si bola lepšia než všetci lekári na Slovensku.
V Prešove napríklad prebehla prva operácia na svete kde vyoperovali vstrebatelne skrutky. Nie sme tu všetci 100 rokov za opicami a keď je v zahraničí všetko také super moderné, tak si diskutuj na zahraničných fórach, skratka tu máme iné podmienky a aj keď sa to mení nejde hneď všetko zo dňa na deň, sito príliš ľahko predstavuješ.

sfet
9. aug 2024

@stevvvka pravda. Ja som rodila v Čechách a bol to taký zážitok, že neprajem nikomu. Hocikde inde na Slovensku by porod prebehol lepšie, hlavne by tak dlho nevydumovali s prirodzeným porodom, ktorý vyslovene bol hlúposť hned od začiatku. Dost veľa vecí sa tým pokašľalo. Áno, sú dobrí lekári aj na Slovensku aj v Čechách, rovnako aj tí horší. Ale ja mám na porod v Čechách velmi zlé a bolestivé spomienky.

129oveciek
9. aug 2024

@zuzikak cievka na moc

zuzikak
9. aug 2024

@129oveciek ah ok rozumiem

zuzikak
9. aug 2024

@yanni ja som mala na bruchu piesok. Nikto mi ziadne brucho netlacil a to som rodila pred 12 a 10 rokmi tak potom neviem, kde stvaraju taketo kraviny

vsetkounas
9. aug 2024

Nemyslím si že o Tom rozhodneš ty o Tom rozhodne anestéziológ a väčšinou dáva spinal je to menšia zataz pre tvoje srdce a menšia zataz pre srdce babetka . A k tebe no sekcia není prechádza ružovou záhradou ale nič čo by sa nedalo zvládnuť ,oplatí sa počúvať sestričky a lekarov odpočívať naozaj nedvihat hlavu nemobilovat .Narkóza odznie raz ty bude riadne teplo potom riadna zima a tak až kým nevprcha keď si začneš cítiť nohy treba sa snažiť cvičit s nimi .A necítis nič iba tlaky ale že by to bolo príjemné nie najhoršie je to šitie dieťatko už je vonku a je to fakt utrpenie nieze by to bolelo ale modlis sa nech už je konečne po ,záleží od doktora ako je šikovný a od tvojej kože že ako bude spolupracovať .