icon

Slzy posttotalitních porodních procesů

aristka
29. jún 2014

bondingu nebráni zmena systému ,ale zmena v personálnom obsadení ,plus priestorové riešenie pôrodníc...ak nie sú pôrody a mamička má to šťastie ,asi nie je problém jej dieťa nechať na pôrodnej sále s ňou a aj z dohľadom personálu z detského ,ale ak sú pôrody a napr 2 pôrodné boxy a 2 PA a jeden tým z detského a nejakých 10 rodičiek ,tj ide to ako na bežiacom páse ,neviem kto má kedy riešiť dohľad nad dieťatom ak majú problém kam pichnúť na 2 hod. ženu po pôrode ...a predstavte si ,aj vyše 11 rokov dozadu som mala malého pri sebe 2 hodiny ,keďže nemali frmol ,nepotrebovali pôrodný box a na slovensku ....takže čo s toho vyplýva ,ak dodáte personál ,ak dodáte aspoň 10 pôrodných boxov na každú pôrodnicu ,potom sa tu môžeme o tomto baviť....inak rodila som 3 deti a ja ,aj deti sme bez následkov a s personálom a pôrodnicami som bola spokojná ...

duratlicka
30. jún 2014

@aristka Bondingu nebrani absolutne nic.Zenu aj tak nechaju 2 hod na sale,tak nechapem,preco by tam nemohla byt aj s dietatom na hrudi,ked ma manzela pri porode.On moze kedykolvek zavolat pomoc.

duratlicka
30. jún 2014

@martija Keby otvorene priznali,ze je to otazka penazi a dali do cennika polozku "neruseny bonding" pod dohladom zdravotnej sestry 100€,nevadilo by mi to,ale nedat zenam vobec sancu to zazit je krute.A myslim,ze 100€ za 2 hod prace je sakra dobra odmena😀

tatalin
30. jún 2014

@daniela1983 mozem sa ta opytat tvoj chlapcek ma nejake traumy? Na mojom.sa nic neprejavilo... okrem toho v akom odbore pracujes? Pretoze nech sa ktokolvek akokolvek vzdelava na internete alebo aj z literatury, myslim si ze keby mal na to tak tu porodnu asistentku, sestru, osetrovatelku, porodnika, detskeho lekara robi... ci nie? Nevravim ze co hovoris su zle veci.. su to krasne veci drzat dieta po porode... ale ked sa neda tak sa neda... a myslim ze z druhej strany by sme to pochopili az keby sme na tej druhej strane stali... preto nebudem v zlom pisat alebo ociernovat nic... koniec koncov, ani tato diskusia to nezmeni... to treba pisat niekam inam 🙂

daniela1983
30. jún 2014

@tatalin moj syn nema ziadnu tramu, ja som odcestovala do porodnice kde sa robi neruseny bonding a kde preferuju prirodzene porody prave kvoli tomu aby som eliminovala moznost ze by nejaku traumu mal. a nie je nad ten pocit a tu spomienku na porod ked viem ze bol noo stop pri mne a absolune neplakal lebo mu pri mne nic nechybalo. pracujem v obore ktory ma velmi blizko ku psychologii. a neviem preco by som mala robit PA alebo porodnika ked ma bavi moja praca moj obor. snad nemusim mat VS na to aby som vedela ze DIETA PATRI K MATKE!!! to mi nemusi odobrit zaden mudr, to viem sama, to totiz dava rozum, srdce, logika a priroda!!!

daniela1983
30. jún 2014

@slniecko77 nie, myslim ze to na tom prste by som zaregistrovala, ale na nic take si nespominam

daniela1983
30. jún 2014

@aristka a ze sa ten bonding neruseny automaticky nerobi ani v malych porodniciach...

daniela1983
30. jún 2014

@tatalin pises ze ked sa neda tak sa neda. no skor by som napisala ked sa nechce tak sa neda!. akoto ze len co prejdeme hranice napr na moravu tak tam uz sa to da!!! a tam uz lekari aspon v niektorych porodniciach prave chapu to vsetko z nasej strany a bonding robia. artistka spomina velke nemocnice ze sa to tam neda. ok to nebudem posudzovat aj ked si myslim ze by sa dalo...ale ok berme teda ze ked je velky frmol ze sa neda. ale snad vo vacsine porodnic taky frmol nie je, takze logicky by to bolo bezproblemov mozne. a nie tak ze matky si to vynutia. niekde im ani to nepomoze. ale tak ze by sa bonding cielene popagoval. v porodnici kde som bola visel plagat o bondingu a jeho vyhodach na kazdej nastenke, uz aj pred gynekologickymi ambulanciami dole pri vchode.
takze nie my by sme mali chapat lekarov z ich strany. to oni by mali chapat ze pre matku a dieta je to to najlepsie a najpostatnejsie a prisposobit sa tomu. oni tam totiz su kvoli tomu aby o matku a dieta bolo najlepsie postarane. a najlepsie je dietatu pri matke. a matke je najlepsie s dietatom v naruci.

tatalin
30. jún 2014

@daniela1983 tym odborom som chcela poukazat na to ze krajcir najlepsie usije nohavice a lekar najlepsie vysetri dieta...kazdy vie ze dieta patri k matke, ale ja viem ze niekedy aj v najlepsej voli to nie je mozne. Jeto super ked si mala bezproblemovy porod a uplnezdrave babo... ale niektore zeny si nechcu nechat vysvetlit ze nemocnicny personal.zrejme vie preco babo nemohlo byt pri matke dve hodiny po porode... niektore su od matky dokoca mesiac....bolo by uzasne keby kazda izba v nemocnici mala vlastny personal a vlastne zariadenia(inkubator infuzie atd..) ale come back to reality..ved konie koncov ktoje nespokojny moze sa sudit... chapem tvoj nazor aj prispevky a myslim ze bonding je super vec... rada by som ale predisla tomu co sa casto deje. Niekto napise ze mu dieta nedali, ona sama nevie ze to bolo z vaznych dvovodov, poburuje sa na verejnosti, ohovara a pritom jej zachranili dieta... teraz uz viem nie je to tvoj pripad... ale je ich vela...

daniela1983
30. jún 2014

@dulkagabulka prepac ja s tebou nemozem suhlasit. odniest zdrave dieta od matky nemozeme nazvat zverstvom, lebo zvierata take nieco nerobia... 😉 uz vidim tu medvedicu ako si da odseparovat mlade... :D a vidim toho veterinara co by to skusal a potom ocakaval ze medvedica sa mu slusne podakuje a bude mila a spolupracujuca! 😀 😝 niektori lekari hovoria o hysterickych rodickach...no co by medvedica urobila by asi slovo hysteria nenazvali...skratka pokial ide o nase mlada mali by sme byt medvedice a nie zozrat lekarom kazde slovo a kecy typu...je to pre dobro babatka dat ho na vyhrievanu podlozku...musite si oddychnut...to vysetrenie mimo telo matky je pre zdravie babatka...bla bla bla

daniela1983
30. jún 2014

@tatalin ale prosim ta. my sa tu nehadame za problemove pripady ale bonding sa v SR automaticky nerobi ani pri uplne zdravych detoch. ked je dietata chore a ma problemy je jasne ze treba zasiahnut. nikto nie je hlupy aby tomu branil. ale takych deti vela nie je. tak preco sa vacsine nedopraje to co im patri. no a porod som mala dost komplikovany, hrozi akutny cisar. syn mal kompresiu pupocnika. ozvy pocas porodu padli riadne dole a aj tak ked sa narodil a vyzeral byt na prvy pohlad ze zvlada tak mi ho nikto nevzal.
takych pripadov ked sa dieta musi vziat aby sa mu zachranil zivot nie je az tak strasne vela. ale ukaz mi proodnicu kde sa robi neprerusovany bonding automaticky a odnasaju sa na vysetrenia IBA deti ktore maju vazny problem.
a podla mna matka co sa zaujima tak vie preco dieta odniesli ci tam bol vazny problem. ale sorry pokial viem tak dieta vsade vezmu vysetrit..."na par minut" aj ked je uplne ok. skratka tak to je lebo taka je rutina. nepotrebujeme izby s vlastnymi inkubatormi: ja hovorim o dzravych detoch ktore by mohli minimalne tie dve hodiny nahe lezat na matke a nikto by ich nevysetroval mimo jej telo. a na to nepotrebujeme absolutne ziadne zariadenia navyse ziadne peniaze navyse iba aby sa lekarom konecne otvorili oci a aby matky vedeli ze je to velmi dolezite a vyzadovali to

vejula
30. jún 2014

@martija o čo tvrdíš je len tvoj subjektívny názor, To čo tvrdím ja je fakt podložený výskumom. Ty si myslíš, lenže pravdou ostáva, že je to len domnienka, kedže žiadne výskumy o pôsobení separacie dieťaťa od matky na hladinu stresu si nerobila. Tí čo ten výskum robili maju diametrálne odlišný nazor od teba, a nie len na zaklade nejakej uvahy. Ty nevidiš do dieťaťa, do jeho tela, do toho čo sa v nom odohráva pri separacii. To dieťa určite svoju matku pozná. Síce si to neuvedomuje, ale na podvedomej urovni je ona tým jediným čo mu prípomína jeho svet zpred pôrodou, je jedinou jeho istotou. Aj ked to znie sentimentalne, je to tak. Nikto netvrdí, že dieťa, ktoré prežije bonding, teraz bude zaručene dobručké kludnučké a poslušnučké len preto, že to zažilo. toto su samozrejme veci aj genetiky či dalších životných skuseností. Preto porovnanie kludného dieťaťaa tvojej sestry a tvoje šidlá nema v našom rozhovore absolutne žiadnu vypovednu hodnotu. My ale hovoríme o konkrétnom momente a pocite dieťaťa v danom okamihu, ktorý je pri separacii zaručene podla vyskumov traumatizujuci. Teraz netvrdím, že to dieťa bude nejako postihnuté či menejhodnotné, len hovorím, že matka by mala kvôli eliminacii zvýšenej hladiny stresu svojho dieťaťa mať dieťa pri sebe. Nie kvôli tomu aby v buducnosti nebolo také či onaké, ale kvôli tomu aby teraz v tomto momente sa to dieťa citilo čo najlepšie.
A čo sa týka adpoptovaných detí. Ak si myslíš, že tie deti nezažívaju stres kým si zvyknu, že tá, ktorá tvorila dovtedy celý jeho svet tu už nieje, tak su to zas len tvojesubjektívne názory, nepodložené ničím. Samozrejme svet nieje idealny a nastavauju situacie, kedy sa matka vzdá svojho dieťaťa, či umrie a vtedy je samozrejme pre to dieťa najlepšie, ked sa najde niekto, kto mu tu matku nahradí. Ale tvrdiť, že to dieťa nezažilo žiaden stres je tiež len tvoja domnienka. Aj ked samozrejme hovorím, také situacie su a hlada sa vtedy ta najlepšia alternatíva pre to dieťatko ale vždy tobude len alternatíva, len nahrada za vlastnu matku. A ano dieťatko si časom zvykne a isto vedome si nebude pamätať, že ho jeho matka opustila. Ale na podvedomej urovni to dieťa tuto udalosť zafixovanu ma, i ked samozrejme, nepamätá si to, preto na vedomej urovni s touto informaciou nepracuje. Psychologovia, ktorí pracuju na princípe regresnej terapie by ti mohli povedať, že človek ma na podvedomej urovni v hlave zafixované ešte udalosti zpred pôrodu, ktoré samozrejme už zabudli a aj tieto udalosti môžu ovplyvniť život človeka i v dospelosti. Aj odmietnutie zo strany matky, napriek tomu, že si to dieťa v žiadnom prípade nemôže pamätať, môže mať vplyv na život človeka.

daniela1983
30. jún 2014

Pekne napisane: 😀 🙂 😉

V situaci, kdy vám tvrdí, že například nemůžete zůstat ve sprše nebo mít dítě u sebe, zvolte odpověď „Ale můžu“.
Duševně se obrňte proti výhrůžkám smrtí vašeho dítěte od „Copak vám nezáleží na zdraví vašeho miminka?“ až po „Chcete to dítě živý nebo mrtvý?“ Mnoho zdravotníků je bohužel ráda používá, protože jsou tak účinné! Opět záleží, komu víc věříte. Obě moje děti takto během porodu a hospitalizace zemřely hned několikrát.

Novorozeně patří k matce. Nikam jinam. Novorozeně oddělené od matky se zoufale a ze všech sil snaží matku přivolat, protože instinktivně „ví“, že bez ní umře. Strach o život neprospívá vývoji orgánů, imunity, o duši nemluvě. Opravdu se nepotřebuje „prohřát v inkubátoru“ a vy si nepotřebujete „odpočinout“; první minuty a hodiny kontaktu s miminkem ženě dodají nesrovnatelně víc energie, než jakýkoliv „odpočinek“ bez něj. Nemusíte svoje dítě nikomu dávat, je vaše. Jak ho máte v náručí, chovejte ho a nepouštějte. Pokud ho od vás vylákají, dostaňte ho zpátky, třeba i „jen na chvilinku“ a už ho nedávejte do ruky nikomu, komu nevěříte.

dulkagabulka
30. jún 2014

@daniela1983 absolútny súhlas...pôrodníctvo by sme nemali humanizovať, ale dehumanizovať...lebo zvieratám by sme nikdy nerobili úkony separácie, ktoré robíme ženám 😉

daniela1983
30. jún 2014

@dulkagabulka ja teda neviem ako tie zvierata vobec porodia bez nastrihu napr :D

daniela1983
30. jún 2014

@dulkagabulka chcela by som sa spytat, ci si niekde v proodnici zazila, ze by bez problemov urobili neruseny bonding.

aristka
30. jún 2014

@duratlicka píšem ti ,že aj ja som mala 11 rokov dozadu malého pri sebe ,ale nepotrebovali sál ,takže som 2 hodiny bola sama na sále ,ale napríklad pri najmenšej mali za deň 20 pôrodov ,a mám pocit ,že o súkromí a voľnej sále sa nedalo ani hovoriť a mamičky ,ktoré odrodili boli na chodbe na predsálí alebo boli 2 na sále jedna na pôrod stole a druhá na posteli .....inak pri druhom pôrode ,čo bol cisárksy rez ,kým som čakala na pôrodnici na predsáli mi zapálili aj čajovú sviečku s olejom a pustili mi hudbu a to som len čakala na cisarák....a ešte k tomu prvému ,na pôrodný box ho priniesol manžel na rukách ,ktorý bol pri jeho kontrole ,kým mňa ošetrili a dieťa keďže som mala komplikovaný pôrod potrebovalo riadnu kontrolu a vyš....takže bol pri ňom celý čas a to bolo 11 rokov dozadu ...vieš ja som názoru ,že ak budú pôrodnice v každom meste ,krajské nemajú na rekonštrukcie a s personálom je všade problém ,tak sa jednoducho nedá ak je frmol tj napr 10 a viac pôrodov denne táto požiadavka splniť....či pre personálne alebo priestorové podmienky ....plus to dieťa musí niekto tie 2 hoďky aj kontorlovať ,jeden detský tým ,alebo jedna sestrička ,ktorý sú pri ďalších pôrodoch toho moc nevyriešia .....
@dulkagabulka hovoríš pôrodnictvo by sme mali humanizovať,ale nie snívať ,tak ako to robíš ty ,,,,,ak si bola pri pôrode a všímala si si celkový stav pôrodnice ,či personálne obsadenie a nie len rodičku ,mala by si vedieť čo je a kedy je reálne ....napr.v takej trnavskej pôrodnici ,môžeš urobiť jedno ,že vraj sa tam ide stavať nový gyn.pavilón ,prečo nejdeš za konzultantku a už nepriložíš ruku k dielu už len pri projektovej dokumentácii ,potom pri potrebe personálu a všetkom vybavení napr tej novej pôrodnice ......vieš je rozdieľ keď 2 PA a jeden doktor majú na starosť niekoľko rodičiek a je rozdieľ keď ty riešiš len jednu,ktorej môžeš fúkať aj do riťky ....takže ponúkni sa im a prispej k dielu a humanizácii aj v reále a možno pôjdem na exkurziu do novej pôrodnice ,sa pozrieť čo si dokázala ....

aristka
30. jún 2014

@duratlicka 100 euro pod dohľadom zdravotnej sestry ,ale to by tie pôrodnice tie sestry museli mať ....,keď komora sestier bojovala za dodržanie normatívov personálneho obsadenia na odd,.kde ste všetky boli .....všetky ste videli len platy ,ktoré si pri svojom štúdiu a praxi nezaslúžia 😝 ,ale ,že sa bilo aj o personál ,ktorý pre šetrenie a v poslednej dobe aj pre nedostatok vyštudovaných nie je a bilo sa aj o práva pacienta ,to išlo mimo laika .....lebo sa ma to netýka ,ale týka sa to každého jedného z vás a môžeš platiť aj neviem koľko eur ,ak ti nemajú akú sestru poskytnúť,ke-ďže tie čo sú tam sú aj pre iné rodičky....

daniela1983
30. jún 2014

@aristka sna ked je pri porode manzel tak nie je problem nechat dieta s matkou, nie? stale sa tu argumentuje velkymi porodnicami. ale ani male ten bonding nerobia ako beznu prax. tak nepouzivajme extremne vytazene pracoviska ako argument preco sa to neda. a teda okolo nas ziaden tym nebehal! za cele tie dve hodiny tak raz bol niekto malemu popocuvat srdiecko, co trvalo ani nie minutu, takze aj keby vtedy rodili 4 ine zeny. tak kludne by pri kazdej ta doktora mohla tu minutu stravit. ci blbo rozmyslam?

leishmania
30. jún 2014

jednoducho ak matka chce dieta pri sebe a je v stave ze to zvlada nema jej kto preco to dieta brat ak su obaja ok. casto nie je ochota len menit stare stereotypy.

aristka
30. jún 2014

@daniela1983 vieš na pôrodnici som bola veľmi často a viem ako často majú toho vyše hlavy a bohužiaľ sa často aj nedá ,aby tam bol 2 hodiny manžel ,nedá sa často dodržať intimita ženy, druhej rodičky a pri množstvách pôrodov ,kde niektoré pôrodnice nemajú sprchu na boxe ,či vzdychárni ,ale na chodbe alebo na vzdychárni je viac budúcich mamičiek ,bolo by ti príjemné ak by sa na teba pozeral ako pedluješ ubolená ,ulepená ,pretečená cudzí muž ,lebo na predsálí varuje svoje dieťa ......plus neviem či laik dokáže odhadnúť situáciu ,či sa s dieťaťom niečo deje ,netreba nič zľahčovať...dohľad zdr.opakovane je nutný a to je úloha detského personálu ,ktorý v inom boxe možno resuscituje novorodenca po komplikovanom pôrode alebo pre nejakú neočakávanú patológiu dieťatka.....a iný na pôrodnici nie je ....

leishmania
30. jún 2014

@aristka strasne to dramatizujes, vacsina zien je zdravych a porodi zdrave dieta ktore nepotrebuje 2 hodinovy lekarsky dohlad.. a o takych sa aj hovori...vacsinou ide na slovensku len o to ze sa to tak robi rutinne a hotovo. nie ze by sa to realne nedalo

daniela1983
30. jún 2014

@aristka ale stale je tu len ten argumetn s velkymi porodniciami a s nedostatkom miesta. ale znovu opakujem neprerusovany bonding nie je bezna prax ani v malych nemocniciach kde by to nebol ziaden problem. pises tu ci by mi vadilo keby sa na mna dival cudzi muz...v podmienkach o akych pises nie je o intimite tak ci tak ani chyru ani slychu. ci laik dokaze odhadnut situaciu???. tak ked tam ten personal ma tak strasne vela prace ako ako pises tak aj tak na to dieta nonstop nepozera. takze dieta tam niekde lezi a personal obieha okolo inych zien a deti. ale ked dieta nechame rodicom tak ma observaciu dost dobru lebo ti na neho cele tie dve hodiny pozeraju a z oci ho fascinovane nespustia. na novorodeneckom hadam nestoji pri postielke sestra a necumi na to dietata non stop. a ako vravim po tom ako od nas odisla PA, tak raz prisla lekarka (alebo sestra ja fakt neviem) popocuvat srdiecko a koniec. tak o akom neustalom kontrolovani tu hovorim ku ktoremu by bol treba cely tym. skratka pre dieta je bezpecnejsie lezat nahe na matke ako same na vyhrievanom lozku. lebo na to vyhrievanom lozku aj tak 100%nu a nonstop observaciu zo strany personalu nema. alebo sa mylim???

tatalin
30. jún 2014

Daniela 1893 ano netvrdim ine ako ty... cely cas som sa tu snazila objasnit len jednu vec: su mamicky ktore sa zaujimaju ako si aj ty napisala a vedia preco im babo nebolo dane na prisatie alebo bonding, a su mamicky ktore su ticho ceky cas a potom si otvoria usta niekde ako.npr tu kde sa vpodstate personal nemoze branit a ked na to nahodou nenatrafia nemozu ani vysvetlit preci sa tak stalo... je jasne ze by bolo super keby sa to bonding automaticky praktizoval tak ako sa automatickydeti beru na novorodenecke (samozrejme najlepsie.po dohode s rodickou, podla toho ako sa citi) ale asi este trochu plodovej vody pretecie kym sa to nastoli...a uz len jedna uvaha : ktory lekar si zoberie na svedomie skryte vady? Vies na prvy pohlad nemusis vidiet co tomu babu moze byt... ja by som sa bala... sak nech ho rychlo pozru ci je vsetko v poriadku...

aristka
30. jún 2014

@leishmania nedramatizujem ,ak sa niečo stane ,na vine bude personál ktorý v inom boxe možno resuscituje dieťa a nie rodič....ak bude aspoň jedna sestra ,ktorá si matky tj detičky bude opakovane kontrolovať ,keďže prvé hodiny sú ,že sa hocičo môže prejaviť ,tak potom bude možnosť tie detičky nechávať pod dohľadom personálu a matky ....ono treba všetko dotiahnuť dôsledne a nie len niečo buchnúť do éteru ,že tak sa to robí ,ale treba pozrieť aj možnosti ,ktoré majú ,kde sa to robí ....ja som tu možnosť pri prvom roky dozadu mala ,prečo som písala hore...

daniela1983
30. jún 2014

@tatalin napr ake vady myslis??? ak dieta dycha, hybe sa a je v dobrej kondicii, tak tie dve hodiny prezije na matke aj so skrytymi vadami. tie vady boli skryte 9 mesiacov a dve hodiny iste pockaju.

coho by si sa bala? co by mu mohlo byt? co zasadne tym ze ho na 5 minut odnesu odhalia?

martija
30. jún 2014

@vejula riesime tu trosku dve veci. Aby sme to ujasnili, ja som za, aby bolo dieta pri matke... O psychlogoch mam svoj nazor, boli aj takí odbornici,ktori napisali knizku o zdravej vyzive a zomreli na nedostatok selenu.
Ono je dnes aj otazka tak trosku mody - aspon mne to tak pripada, je to velke boom a nic ine sa neriesi...
Mojich deti sa u psychologa nikdo na bonding nepýtal.. a pochybujem,ze tu sa niekdo najde, kdo riesi starsie deti a ich chovanie a pripisuje vahu bondingu. Takze tu prichadzame k druhej veci, ze vlastne tam ide len o ten moment po narodeni a ten sa snazime bondingom co najviac novorodeniatku sprijemnit - ano suhlasim,je to dobre a dolezite ALE nie je to vsetko je to iba dobry start.
Je to to iste, ako keby sme tvrdili,ze kojenie je jediny sposob zdraveho zivota. Ano je dolezity, ale neznamena,ze teraz uz dieta moze jest od dvoch rokoch iba smeti a bude uz zdrave... Nie dame mu dobry zaklad a dalej sa to dovija od tisich faktorov.
TAkze aby som to zhrnula, bondingom dame dobry start, ale dalej to zalezi od tisich dalsich faktorov.
Ak nebol bonding, som si ista, ze nadalej ma dieta sancu na skvely zivot - iba toto som chcela povedat.... 🙂

aristka
30. jún 2014

@daniela1983 ty si z marsu ,vieš ako to sú na tom naše pôrodnice ,vieš ako vyzerá novorodenecké odd ,ako je dieťa sledované na odd.a prečo nie intimita ,ak budú pôrodnice na tom tak ,že ako rodička budem mať svoju izbu ,kde bude sprcha ,kde na posteli porodím a na tej izbe zostanem ešte 2 hodiny s tým ,že moje dieťa pravidelne bude chodiť kontrolovať detská sestra ,potom sa to dá ....ja nikomu nezaberám pôrodný stôl ,môj muž nevidí cudzie ženy v tak intímnej situácii a máme súkromie a moje dieťa je pod dohľadom pravidelným sestry a keby niečo mám zvonček nemusím kričať ..potom je to ideálne a krásne si tú chvíľu si užiť ,ale na to treba tie pôrodnice uspôsobiť ,teraz je to možné ,len u mamičiek ,ktoré majú to šťastie ,že nie je veľa pôrodov a majú priestor na súkromie a sestru k dispozícii ....vieš ,ono asi treba si to ísť vyskúšať robiť PA a deň kedy sa rodí ako na bežiacom páse ...

daniela1983
30. jún 2014

@aristka ale ja chapem. ale...ta matka niekde tak ci tak lezi nie? tak preco nemoze dieta lezat s nou??? ja tomu asi fakt nerozumiem ale aky je rozdiel pre sestru pozriet na dietata dajme tomu kazdu pol hodinu ked lezi na vyhrievanom lozku alebo lezi na matke? aky je to pre peronal rozdiel. bez ohladu na to kde matka lezi

daniela1983
30. jún 2014

@aristka navyse za dieta ma zdopovednost matka. a ked matka povie ze dieta bude na nej tak skratka to musi kazdy respektovat lebo je to jej dieta a proti jej voli ho nikto nesmie chytit do ruk. takze keby matka lezala na chodbe a povie ze dieta bude lezat na tej chodbe na nej tak sa moze postavit na hlavu aj riaditel nemocnice lebo je to jej dieta a nikto nema pravo vziat ho prec. alebo sa snad mylim?