icon

Slzy posttotalitních porodních procesů

vejula
30. jún 2014

@martija Ale to som ani ja nikde netvrdila, že stačí ked dieťaťu umožníme bonding a o ostatné sa netreba starať.. Takže nperekrucuj toto nikto z nas netvrdí. Ja skôr reagujem na ten tvoj vyrok o tom, že dieťa nespozna či leži na matke, alebo na vankuši, že sa bonding precenuje, či tak nejak si to napisala. NA toto ti reagujem, že s tým v žiadnom prípade nemôžem suhlasiť. LEbo dieťa nieje nejaký mimozemšťan, ktorého tu transportovali z planety Z. Ono v tej matke vyrastalo, nič iné nepozná, ona je jediny zachytný bod v tomto novom svete a tvrdiť, že aj tak nevníma či leži na vankuši alebo na matke odporuje všetkým vedeckým vyskumom, ktoré dokazali opak. Nejdem sa opakovať, už to tu baby písali. To dieťa výrazne reaguje na separaciu zvyšením stresu - k týmto vysledkom došli porovnaním merania mozgových vln detí po narodení pri matkách a deti od matiek separovaných. A ty svojim tvrdením vyvraciaš fakty. nevime na zaklade čoho môžeš tvrdiť, že to dieťa nespozna rozdiel medzi matkou a vankušom, resp. že je matka pre neho cudzí človek 😕

aristka
30. jún 2014

@daniela1983 fakt ti to nehovorím len tak ,pri poslednej ,keď som ležala na predsálí na pôrodnici ,tie sestričky boli zúfalé lebo tam mali ženy z noci na chodbe ,nemali kam dávať rodičky ,vieš problém je v tom ,že sa porušili lôžka ,všetko sa zredukovalo a nikto nečakal ,že bude znovu taký boom pôrodov ,to je ako zo škôlkami ,deti sú a nie je miesto a personál ,ale na rozdieľ toho žena porodiť niekde musí a bohužiaľ nedá sa to vždy tak ideálne dodržať ako si to žena predstavuje aj pri chcení personálu .....a buď si istá ,že aj PA by boli šťastné keby boli ideálne podmienky ,pretože aj im to uľahčuje veľmi prácu....takže zatiaľ to ja vidím v tom ,že mamičky pred pôrodom si zistia referencie danej pôrodnice ,čo im sú schopný poskytnúť ,sú aj dni otvorených dverí a na základe toho idú rodiť a pôrodnice ,ktoré nespľňajú podmienky ,čo sa dá len ignoráciou mamičiek,nech zaniknú ,nalejú sa financie do tých preferovaných a hádam sa doplní aj personál ,ale to by sa muselo stať jedno ...mamičky by museli chcieť cestovať aj mimo svojho najbližšieho mesta ......

daniela1983
30. jún 2014

@aristka ja nepochybujem ze take podmienky su otras. ale hadam nie je na tom tak zle vacsina porodnic. takze aj ked pripustime ze su proodnice s takymito otrasnymi podmienkami tak vacsina porodnic na tom takto nie je. a tie by mali robit bonding automaticky a malo by sa to stat normou o ktoru netreba bojovat a diskutovat o nej

koniarova
30. jún 2014

@aristka Myslím, že sa darmo snažíš vysvetľovať. 😉

dulkagabulka
30. jún 2014

@daniela1983 áno, zažila som, v Trnavskej pôrodnici bonding cca 1,5 hodiny, babatko oblečené a šlo s matkou na izbu šestonedelia 😉

aristka
30. jún 2014

@daniela1983 za zdravotný stav je zodpovedný personál a nie matka ,je to obdobie adaptácie a má svoje riziká ....a ak by si to matka takto želala ,že aj na chodbe bez dohľadu ,ja ako zdr.personál by som jej dala podpísať zodpovednosť ,keby sa niečo stalo....

koniarova
30. jún 2014

@dulkagabulka Aj ja som rodila v Trnave a môžem potvrdiť. Len sa mi už nechce tvrdohlavo presviedčať niektoré dievčatá, že možné to nie je. 😉

daniela1983
30. jún 2014

@koniarova ani to ho neodniesli na prve vysetrenia???

aristka
30. jún 2014

@dulkagabulka no predstav si aj ja som to zažila pre 11 rokmi v trnavskej nemocnici zo svojím synom ,ale zažila som tam aj frmol kedy to možné nebolo ...

daniela1983
30. jún 2014

@aristka osobne by som to kludne podpisala

daniela1983
30. jún 2014

@dulkagabulka a za tu 1,5h bolo skin to skin a nebolo odnesene na to prve vysetrenie?

koniarova
30. jún 2014

@daniela1983 Odniesli, lebo som sama chcela. Teraz budeš argumentovať, že ak ho na 5 minút vzali, už to bonding nebol. 😉 Preto sa mi o tom nechce rozpisovať.
@aristka Aj ja som rodila v Trnave. 😉

daniela1983
30. jún 2014

@koniarova bol to bonding ale preruseny. a bonding nema byt prerusovany. a vratili ho uz oblecene?

aristka
30. jún 2014

@daniela1983 tá možnosť tu je ,len treba si to odkomunikovať pri prijme alebo na pôrodnici a všetko sa dá spísať do záznamu a je po probléme...a verme a ja verím ,že ako sa rekonštruujú pôrodnice ,že to bude čo najviac k pohodliu mamičky a pohode a samozrejme k lepšej pracovnej atmosfére.....a pôrodnice ,ktoré na to nemajú mamičky budú ignorovať ....

daniela1983
30. jún 2014

@aristka tak hlavne snad za takych 20rokov to uz bude norma vsade

aristka
30. jún 2014

@koniarova prvé 2 deti a tretie som rodila v nitre a to teda mali baby boom koľko mali pôrodov ,až i ich bolo ľúto ....

aristka
30. jún 2014

@daniela1983 no hádam skôr ......

koniarova
30. jún 2014

@daniela1983 Áno, lebo JA som to tak chcela. 😉

daniela1983
30. jún 2014

@koniarova no otazka je akoby reagovali keby to mamicka nechcela. lebo dat na par minut nahe na brucho s tym problem vacsinou uz nemaju, problem nastava ked ho niekto chce mat nahe bez prerusenia tie dve hodiny aspon

koniarova
30. jún 2014

@daniela1983 Neviem, nemôžem presvedčivo povedať. Ale myslím, že by problém nebol. 😉 Teda verím tomu.

daniela1983
30. jún 2014

@koniarova a kolko tam to prilozenie trva asi?

daniela1983
30. jún 2014

toto sa pise v sprievodcovi porodnicami o trmave

Úžasné je, že po pôrode prikladajú každé bábätko do 30 minút k prsníku. Tesne po pôrode vám ho položia na brucho a po chvíľke odnesú, alebo iba ukážu a odnesú – podľa situácie.
Novorodenci sú odnášaní do špeciálne na to určenej miestnosti, kam môže s bábätkom ísť aj vaša sprevádzajúca osoba. Po ošetrení, meraní a oblečení je vaše bábätko už pri vás. Po celé dve hodiny na pôrodnej sále ho máte na očiach – v postieľke alebo na termolôžku vedľa vás.
Na izbu k vám poputuje po štyroch hodinách pozorovania na novorodeneckom oddelení.

NEVIEM CO AUTOR NA TOM VIDI AKO UZASNE!!!

tatalin
30. jún 2014

@daniela ak neviem ci to bolo v tejto alebo v inej diskusii ale con apriklad vyssia drazdivost krcov ci ich aktivity ci ako to je moze to poskodit mozog.. neviem ako sa citia mamicky po normalnom porode ale tie co poznam ja na 5 minut babetko chceli lebo boli velmi unavene a potom ho radsej dali sestre.. ja som po cisarskom bola neskutocne vycerpana tak neviem ako pri prirodzenom... len mi ukazali maleho a som odkvecla... a moje posledne slova v tejto nikde konciacej diskusii: ak chce niekto nieco zmenit je lepsie s tym ist medzi 150 vyvolenych a nie na MK 🙂ale drzim vam palce lebo myslienka je to dobra.

daniela1983
30. jún 2014

@tatalin neviem ake krce mas presne na mysli? skus to nejako vysvetlit. chapem ze o cisarskom si bola unavena. ale zena po prirodzenom porode ktory nebol medicinsky urychlovany a neprebehli zasahy, alebo minimalne tak nie je tak unavena aby nezvaldla drzat dieta, ba dokonca je plna energie. nehovoriac o tom, ze pocas bondingu sa vyplavuje dalsi a dalsi oxytocin, ktoreho hladina je tesne po porode najvyssia v zivote...povedala by som ze x orgazmov je oproti tomu slaby cajovy odvar.

sunnyday28
30. jún 2014

Mam dve deti. Obidve sa narodili prirodzene, bez liekov, infuzii, injekcii a dokonca aj bez lekarov (s porodnymi asistentkami). Obidvom detom nechali dotepat pupocnu snuru a obidve moje deti boli na mojom bruchu od prvej chvile. Obe sa divali na mna ako na zazrak, obe sa snazili "plazit" po mojom bruchu smerom k prsniku este stale spojene so mnou pupocnou snurou, obe boli hole, len s uterakom prehodenym cez chrbatik a hlavicku. Ani jedna moja dcera nemusela zaplakat. A ja som nemusela nikoho zodrat z koze za to, ze mi vzali moje mlada... 😝 Keby som mala rodit 100 krat, tak by som to inak nechcela. A o to ide- ja som mala moznost VYBRAT SI. A co vy? 😉

dulkagabulka
30. jún 2014

@daniela1983 nie, nebolo odnesené ...okamžite po pôrode šlo na mamino brucho, kde bolo osušené a zostalo prikryté na nej...váženie meranie prebehlo pred odchodom na šestonedelie
bola som pri viacerých takých pôrodoch...bohužial nepoznám ani jednu mamku ,ktorej sa to podarilo, ked som tam nebola- bola by som vdačná, keby sa nejaká prihlásila

daniela1983
30. jún 2014

@dulkagabulka hihih dula ako bodyguard 😉

martija
30. jún 2014

@vejula ty si presne jedna z tych osob, ktore maju ostro vyhraneny nazor a nazor opacny vnimaju ako utok na svoju osobu. TAk prosim najskor prijmi fakt, ze ak ma niekdo iny nazor ako ty, hned to neznamena,ze ide proti tebe...
Ty si prva zacala reagovat na mna, ja reagujem na celu diskusiu, kde sa spomina vseobecne,ze to ma celkovo zly dopad na dieta, nikde som nenapisala, ze toto tvrdis ty - takze nemyl si pojmy a dojmy, ok??
Ty jedina tu nedokazes akceptovat iny nazor (ja to dokazem, aj som to napisala viac krat)
Poviem ti jedno, su mi ukradnute nazory odbornikov, takych sme tu uz mali za kybel. V 70 -tych rokoch tvrdili,ze je dolezite nechat decko vyplakat, lebo si precvicuje plucka - a boli to tiez dobornici - a to kde je pravda asi nemusim rozoberat... O dalsich desat rokov,zase bude uplne iny na vec ako maju oni a ty teraz!
Ja verim svojmu vlasntemu pocitu a tem mi ziaden odbornik nevezme, nevyvrati a to neurobis to ani ty!!!
Ako mi vysvetlis potom fakt, ze v nemocnici sa zamienaju deti? A ziju normalne a nikdo o tom netusi? Preco potom sa detom fixkou pisu na telo znaky, ked su tie instinkty take silne???? matka predsa nosi dieta pod srdcom 9 mesiacov, preco si ho nerozozna medzi desiatimi inymi detmi????
Viac krat som tu napisala, dieta potrebuje citit istotu to ano, ale po porode nevie kde je sever, to mi ver!! Je iba par zachytnych bodov a to je napriklad tlkot srdca,ale dieta netusi ci to srdce tlcie Anne alebo Zuzane...
A ked chces byt tak silno natur a vraciat sa k prirode. Tak potom napis rovnako dolezitu infromaciu pre ostatne zeny, nech sa nesprchuju sprachacom,nech nepouzivaju deodoranty a kremy, ktore obsahuju parfum - vedela si,ze to dieta tiez matie a potlaca priodzene instinkty????(ktore su uz aj tak potlacane desatrocia zmenou stylu zivota) ked uz tak uz, chod do tetajlu, nepouzivaj avivaz, lebo naozaj dieta potom ako spoznava matku, nevidi rozdiel medzi vankusom a nocnou koselou pranou v tom istom prasku!!
Prosim pochop jednu vec, ze clovek moze mat iny nazor ako ty!

daniela1983
30. jún 2014

@martija co sa tyka zameny deti. neverim tomu ze by doslo k zamene ak by matka mala pri sebe dieta prve dve hodiny mala moznost sa s nim zoznamit. skratka by sa zamena nestala a aj to je dobra prevencia pred takymto niecim. co sa tyka tych deodorantov...nahodou v porodnici bolo vyslovene odporucane pouzivat iba neparfemovanu kozmetiku pretoze to inak deti zmatie a maju vacsi problem s prisatim a kojenim. takze minimalne prve dni odporucali neparfemovat a prsia iba cistou vodou. 🙂

martija
30. jún 2014

@daniela1983 ano presne, to je aj to co stale tvrdim, matka potrebuje cas zoznamit sa s tym cloviecikom,takisto ako aj dietatko sa zoznamuje s matkou... A aj to je vyhoda toho,ze dieta zostava po porode s matkou, lebo sa zabranuje zamene....