Strach z pôrodu
Zakladám túto tému lebo naozaj sa potrebujem upokojiť, povzbudiť, poradiť a najmä preto že sa potrebujem vyrozprávať a nemám komu.
O týždeň mám termín pôrodu a čím skôr som bližšie k tomu pôrodu tým mám väčšie obavy ako to zvládnem. Vlastne celé tehotenstvo som si vravela že nejak toto dieťa zo seba vytlačím, že miliardy žien to už zvládli tak to zvládnem aj ja. Lenže od štvrtku mám dosť veľké obavy, som v psychickej nepohode. Chcela som si vybaviť epiduralku no a tu vznikol vlastne ten problém, že som o tom povedala mojej mame. Tá o tom nechcela ani počuť, začala na mňa zvyšovať hlas, ohovárať ma od epi, že je to svinstvo, že či chcem ochrnúť, že ja musím porodiť bez nej, prirodzene, že ona tiež bez nej rodila. Vynervovala ma tak že som radšej od nej odišla. Ja mám nízky prah bolesti, ja som nevedela vydržať pár hodinové bolesti počas menštruácie čo som sa v kŕčoch zvýjala a revala. Keď si predstavím že tie pôrodné budú 1000 krát horšie tak uff... Mne ešte moja gynekologička vravela že dieťa bude pri pôrode veľké, že môže mať pokojne cez 4 kg. Teraz som od štvrtku nervózna, na nič sa nemôžem sústrediť len na ten pôrod, ako to ja zvládnem. Len revem, som v psychickej nepohode a viem že to ten stres sa prenáša na malého. Teraz ľutujem že som nešla ku psychiatričke aby som mala vybavený cisársky.
Ďakujem každému kto si to prečítal dokonca.
@226lenka Moja mama tiež nesúhlasí s epi, viem to o nej, ona by si to nedala, keď som jej vravela, že to zvažujem, nepovedala nič, len že v poriadku, že ja musím vedieť...
Rozhodnutie je na tebe...na poučenie choď a rozhodneš sa podľa situácie pri pôrode...
A čo sa týka komentáru že nie si asertívna a stresové situácie,...treba na rovinu povedať lekárovi/pôrodnej asistentke, že máte strach, alebo povedať o svojich pocitoch, vedia skvele usmerniť, podporiť - samozrejme záleží od nemocnice, ale to bola moja skúsenosť...rovno som lekárke povedala, že mám nízky prah bolesti, že sa bojím, atď...aj ten lekár vie potom s vami inak pracovať ..držím prsty ;)
Ahoj, mám pre Teba dve rady, vlastne tri. Prvá - síce som porodila bez EPI tri deti, ale rozhodne Ti odporúčam absolvovať aspoň prípravu. Vždy máš možnosť EPI nevyužiť, ale je to lepšie, ako ju potrebovať a nemôcť dostať. Tiež som bola hrdinka, že to dám, ale prvý pôrod som mala vyvolávaný a bol tak strašný, že som prosila o podanie EPI, ale kým mi narýchlo robili vyšetrenia, aj som porodila bez nej. Moja druhá rada - skús sa pred pôrodom pozitívne naladiť. Prvého pôrodu som sa bála ako čert kríža, strašne som bola vystresovaná a hlavou mi behali rôzne katastrofické scenáre. A bol to ťažký pôrod, bolestivý, pokazilo sa, čo len mohlo. Pred druhým a tretím som bola kľudná, sústredila som sa na bábätko, na to, že už onedlho budeme spolu, že sa naň veľmi teším. Nič negatívne som si nepripúšťala. A oba pôrody boli skvelé, rýchle, bezproblémové. Takže verím, že psychika robí veľa. A tretia rada - pri čomkoľvek zásadnom, čo sa bábätka týka, sa neraď s okolím, najmä nie s rodinnými príslušníkmi mimo manžela. Ja som ani meno pred pôrodom neprezradila, lebo som si bola istá, že mi do toho mama a svokra začnú kecať. Po pôrode do mňa hučala celá rodina, najmä, pokiaľ šlo o kojenie, uspávanie a rôzne babské povery, každý mal pocit, že jeho nevyžiadané rady musím akceptovať. Pre svoje dieťatko si tou najlepšou mamou a ak cítiš, že potrebuješ epidurál, tak si ho daj a kašli na to, čo si o tom myslia ostatní. Napadla mi ešte aj štvrtá rada - ak máš také obavy z pôrodu, zváž, či si so sebou nevezmeš nejakú spriaznenú dušu alebo dobrú dulu. Možno ťa to upokojí, že je niekto blízky pri Tebe, drží Ťa za ruku a budeš kľudnejšia. Držím palce, neboj sa, si silná žena a určite to zvládneš. Ja som si v najsilnejších bolestiach dookola pripomínala, že o chvíľku bude po tom a drobček bude v mojom náručí.
Ja som mala prirodzený pôrod aj cisársky a teda nechápem, prečo zeny cisársky považujú za ľahšiu variantu. Radšej ti tu nejdem písať, co všetko sa robí pred cisárskym a hlavne ako funguješ a čo sa robí po ňom, opadli by ti ilúzie. Ja osobne by som brala radšej prirodzený pôrod ako cisársky. Pri pridrodzenom si odserieš bolesti predtým, pri cisárskom potom, tak rataj, ze najintenzívnejšie sú po ňom prvé 3 dni a to sa ti už treba starať okolo bábätka a ty pritom nemôžeš poriadne vstať ani z postele a ťahá ťa jazva. Za mna si vybav epi, tiež som ju mala a neľutujem. A tlačenie pocvič s aniballom a nemáš sa vôbec čoho báť. A hlavne nebud sama pri pôrode, nechápem, prečo nechce ísť tvoj priateľ. Už aj keby ti za cely čas iba 2x vodu podal, sj to je vtedy neskutočná pomoc. Mne to hlavne na psychiku pomohlo, ze tam nie som sama…
Ak nevieš byť asertivna (a aj tie čo vedia, v tych bolestiach nech na to nemusíš myslieť), zozen si nejaký sprievod...podľa mňa dôležitejšie než epiduralka
@fliacik ahoj, ďakujem ti za opísanie tvojich skúsenosti a za rady. Uvažujem že na tú prípravu o epi predsa len pôjdem, nech ju mám vybavenú a pri pôrode sa uvidí či mi ju bude treba. Keď ja myslím teraz na také tie katastrofické scenáre ako to môže ten pôrod skončiť, čítam si na internete o tom aké mali ženy náročné, bolestivé pôrody a potom som vystresovaná a nahnevaná sama na seba že to vôbec čítam. Celé tehotenstvo len čakám kedy už konečne príde ten deň a ja konečne pôrodom ale čím bližšie som k tomu dátumu tak ma chytá panika.
@katkami123 ja viem že cisársky nie je výhra. Veľa mám o ňom naštudované. Len keď mi doktorka oznámila aku hmotnosť môže mať pri pôrode to moje dieťa a ja sa normálne zaseknem a nebudem ho vedieť vytlačiť. A sa obávam že pôrod kvôli môjmu stresu nebude postupovať, budú mi malého musieť vybrať kliešťami čoho sa tiež veľmi bojím aké to bude mať následky. Najviac sa bojím toho či mi malý počas toho pôrodu nezomrie. Viem, že na také veci by som nemala ani myslieť. Preto som teraz začala rozmýšľať či by cisársky nebola lepšia voľba
@226lenka
😀😀😂😂😅🤣🤣🤦🏻♀️ to čo tu ty píšeš pre pána. Vybav si tu epi a s nou vytlacis aj koňa. Tak potom máš naštudované teda aj stavy, keď doznieva spinal pri cisárskom aj, keď ti musia tlačiť na jazvu po ňom? Aby krv neostala v maternici? Aj o cievke a jej zavedení vieš?
@katkami123 čo je na Tom smiešne? To sú teraz moje momentálne pocity
@226lenka
Tak ja po 2 pôrodoch sa smejem… už to moc prežívaš a domyslas si. Rozdiel v priemere hlavičky 3kg či 4kg dieťaťa nie je vôbec žiaden. A tlačiť budeš o dušu ku konci, ver mi, lebo čím skôr vytlačís, tým skôr sa končia bolesti, tam každá už iba tlačila.3.fáza - tlačenie je niekoľko minútová zalezitost. Najdlhšia je 2.fáza, keď máš silne kontrakcie a otváraš sa. Zbytocne si ty sama veci komplikuješ už teraz. Nechápem, prečo si teda neporiesis epi ako ti tu každá radí (aj ja), ale riešiš tu ako nevytlačíš a kliešte 🤦🏻♀️
Vieš mat naštudované je jedna vec a zažiť je druha vec to neni len že cisársky ta rozparaju vytiahnu dieťa zasiju a ty funguješ och to by bolo ja neviem prečo si mnohé ženy myslia že to je jednoduchšia cesta ale áno nezazijes nevies nepochopíš to tak býva …ver že ja by som za prirodzený pôrod dala všetko lebo viem čo je cisarak keď má uspali celu a cisarak spinalom a keby ti poviem moj zážitok zo spinalu pred 7 mesiacmi tak by si si to hneď rozmyslela podľa mna vážne nato nemysli mysli pozitívne na svoje dieťatko nech ste hlavne zdravé všetko okolo sa da zvládnuť neboj …sú tehulky čo mali ťažšie pôrody sú tehulky čo lahsie a pokial ta neodporúčajú na cisarak tak asi vedia že to zvládneš …čím viac budeš v strese tým to bude horšie a hlavne máš pred porodom a stres tebe ani babatinku nerobi dobre …tak si to nezhoršuj hlavu hore a uvidis všetko bude ok tam hore zi dopriali babatinko a ty ho porodis a budeš si užívať doma
ahoj….viem že každá žena je iná ale ja som rodila
velmi mladá a mám zdravú ročnú dcéru a nakoľko som bola mladá ešte aj sama som pri pôrode bola a ešte ti chcem povedať lekári to tak vravia že 4 kg a tak ale stáva sa že niekedy to myľne vypočítaju a narodí sa ti napríklad len 3 kg dieťa čiže nestresuj dala som to ja dáš to aj ty❤️držím palce❤️a nemysli na to❤️
@226lenka
Cisársky rez je veľká brušná operácia. Pozri si nejaké video, ako to prebieha. Ja keď som videla, čo sa pri tom všetko reže (11 vrstiev brucha tuším), povedala som si, že toto dobrovoľne nikdy, lebo to musí byť šialená bolesť potom. K tomu cievkovanie a všetky tie operačné veci k tomu … ďakujem, nie. Mám za sebou tri pôrody s za najpodstatnejší faktor považujem nastavenie ženy a psychiku. Pri prvom som bola preplašená prvorodička vystrašená na smrť. Super rozbehnutý pôrod sa mi po podaní epidurálu zastavil a celé to skončilo drámou, kde som malého porodila len zázrakom, lebo inak si to neviem vysvetliť. Pri ďalších dvoch pôrodoch som epi odmietla s riešila som najmä svoju pohodu a nastavenie hlavy, oba dopadli super. Kamoška je anestéziologička. Ja som jej hovorila svoj zážitok s epi a ona potvrdila, že sa také môže stať. Ja som zažila len môj pôrod, ona ich zažila desiatky a hovorila, že nie je horšia vec akona totálku vystresovaná rodička v panike. Ja sa k tomu asi prikláňam. Pokiaľ máš také veľké obavy a nemáš aspoň načítané nejaké techniky na upokojenie, dýchanie (napríklad hypnopôrod) alebo absolvovaný podobný kurz, ktorý by ti pomohol pochopiť a precítiť o čom pôrod je (ja som si asi dva týždne pred termínom na túto tému popozerala veľa videí n youtube), chod v pondelok do nemocky, vybav epidurál a mamou nič nerieš … Držím prsty!
Keď vyberať medzi EDA a cisárskym, tak určite chod do epiduralky.Cisarsky je normálne veľká brušná operácia, bol zavedený ako život zachranujuci zákrok,nie nejaká "srandicka". To nie je ze zaspís, dieťa výberu, vstaneš a beháš ako srnka.
Takže normálne chod zajtra si vybaviť epiduralku a byť v kľude, ako takto stresovať krátko pred pôrodom
Chces epi daj si ju . Môj názor síce je ze to je všetko v hlave a keď sa dobre nastavis dá sa to dobre zvládnuť. Len ma zarazilo ze priateľ to znesie ešte horšie ako ty ? Ty tiež to dieťa porodiť musíš ci chceš ci nie podľa mňa by mal byť muž oporou pri pôrode. Ja som bola veľmi dobre nastavená ale nechcela som byť sama . Keď prišiel muž išlo všetko ešte lepšie
@helus888 musim nesuhlasit, moj muz nebol… a viem ze keby bol, vyrusoval by ma.. mala som odzaciatku kontrakcie kazde 2 min, neviem co by tam robil..nemohla by som sa sustredit na dychanie a navyse viem ze sice vztah nam funguje a sme spolu 11rokov on proste nie je typ muza ktory by bol pri porode pre mna prinosom, skor naopak 😹 navyse tisicky rokov bol porod cisto zenska zalezitost , to len teraz je moda ze kazdy muz “MUSI” byt pri porode.. nemusi, kazdy nech robi ako chce a najma ak sa nato muz neciti nech tam nechodi..
@hendikep presne aj môj je taký. Keby som chcela tak pôjde ale videla som na ňom že sa na to necíti, nie každý to zvládne. V praxi to tiež nie je ružové ako sa zdá, že každý chlap povie že to bola brnkačka.
Možno by som ani ja sama neverila aké "padavky" vedia byť chlapi. Ale nakoľko som počas praxe na strednej a vysokej zažila veľa pôrodov, tak veľakrát sme mali robotu viac s chlapmi ako rodičkami. Jedného dvojmetrového sme 4 vynášali von lebo odpadol, porozbíjal pritom polku boxu lebo nič nepovedal a zrazu odkväcol. Hanbil sa povedať že to nezvládne.
@226lenka naozaj sa nestresuj a tým že čítaš a vyhľadávaš kadečo, si strach len zhoršuješ. Využi posledné dni a prečítaj si aj niečo o hypnopôrode. Ver si, to je základ. Nesmieš o sebe pochybovať. Stres ti blokuje v tele všetko to, čo riadi normálny priebeh pôrodu.
Choď si vybaviť epiduralku aby si bola v pohode. Ale u mňa moja mamka má podporovala a naozaj mala pravdu že to nebolelo viac ako sa každý mesiac trápim s bolesťami pri menštruácii. Ja mám tiež nízky prah bolesti a odpadnem aj pri odbere krvi a za 4 hodiny som porodila. Nič horšie to nebolo. Skákala som na fit lopte kým sa dalo. Epi som nemala. Všetko bude o.k. len aby si tu psychickú podporu mala. Je celkom fajn mať niekoho pri sebe a partner by to tiež zvládol.
Keď ty chces epiduralku tak si ju vybav a nikto o tom nemusí ani vedieť. Pôrod určite zvládneš, sľubujem ti že aj keby bol akýkoľvek ťažký hneď ako uvidíš svoje dieťatko všetkú bolesť zabudneš, je to klišé neznášala som túto vetu ale je to 100% pravda. Musíš sa dať do kľudu 😊 budem ti držať palce ❤️
Je to tvoj pôrod a keď chceš epi, každý to bude rešpektovať. Nerozhoduj sa podľa mamy, rodiť budeš ty. Ty musíš byť v pohode. Ja som tiež pred prvým pôrodom stresovala...je to prirodzené, ale zbytočné...syn sa narodil 4120 g a to som zistila, že bude veľký večer pred vyvolávačkou. Sme tu obaja, pôrod bol 14 hodinový a ťažký, ale paradoxne menej bolestivý, ako pôrod dcérky, ktorý trval len tri hodiny. Dcérka mala 3780 g. Ani pri jednom pôrode som manžela nemala, asi je to pomoc, ale ten čas pôrodu človek vníma inak, čiže priamo pri pôrode mi nechýbal.
@226lenka neboj sa tej hmotnosti dieťatka. Náš mal 4,10kg a manželka 55kg pred pôrodom. Pritom má výšku cez 170cm. Keď prejde hlavička zvyšok telíčka môže mat aj 5 kíl. Epidurálka určite áno u nas v 90 tých rokoch ju len zavádzali a viac nas od nej odhovárali no už vtedy vraveli že je to revolúcia a bezbolestný porod. Neochrnieš lebo ti nikto nebude robiť nič invazívne do nervov. Je to len obstrek zväzku nervov. Ten strach máš možno z celkovej situácie a prístupu a nemusí to mať pôvod v tehotenstve. To je na dlhší tréning. Oddaj sa životu a nebojuj s ním. On ťa potrápi, ale neublíži.
@226lenka ja som mala po prvom spontánnom pôrode bez epi veľkú traumu. Ani druhé dieťa som kvôli tomu nechcela, no manžel si druhé doslova vymodlil. Vybavila som si tentokrát cisarsky lebo prirodzený by som psychicky nedala, to viem. A nechcem nikoho tlačiť do cisárskeho keď netreba, no u mňa rozdiel neporovnateľný. Ja som bola po cisárskom fit po 4 dňoch, teraz som tesne po šestonedelí a ani neviem že som rodila 🙏✨🍀
@226lenka tak ja neviem…žijeme v 21 storočí a prečo trpieť keď nemusím? Ja som mala epidurál síce pri inom zákroku a som tu a behám ako srnka.
Ja byt hlavne tebou, už sa viac neradím ani nerozprávam do pôrodu o tom s mamou, lebo aj tuto diskusiu si založila až po rozhovore s ňou. Zbytocne ťa stresuje.
Tento strach majú skoro všetky ženy,je to pre nás nepredstaviteľné čo sa deje s nasim telom,ale kontrakcie pred porodom boli pre mňa horší ako pôrod. Pôrod (tlačenie) bol už skoro bez bolesti,také vyslobodenie. Horšie to bolo so šitim,najhoršia časť oboch pôrodov. Ale baby po cisáraku vyzerali horšie ako ja počas pôrodu. Takže keď tak tak skôr epiduralku a cisársky.

aale co by si ochrnula z epiduralu no co si. Ja som mala a ked zabral tak sa mi bohovsky ulavilo a chodila som vyrehotana po porodnici s telefonom pri uchu. Keby ze idem rodit zas tak znova si dam pichnut.