Vzali by ste si kamarátku k pôrodu?
Ahojte, rozmýšľam nad jednou vecou. Dnes som sa dozvedela, že zobrať si muža k pôrodu je veľmi neprirodzená vec a muž by nikdy nemal vidieť ženu v takej situácii … narozdiel od toho mi bolo povedané, že prirodzené je zobrať si k pôrodu nejakú ženu - matku, ktorá už vie v čom celý pôrod spočíva … najlepšie nejakú kamarátku. Zamýšľam sa nadtym, lebo pre mňa osobne si vziať k pôrodu kamošku - cudzieho človeka je úplne niečo mimo mojej konfortnej zóny. Ako ste natom Vy? Vzali by ste si?
milujem tie komentáre ze ako vám muž pomohol.pri pôrode 😄 a ako konkrétne pomohol? Ze tam zavadzal? Alebo ze vy ste trpeli jak posledné otrokyne a on na vás pozeral? To je akože pomoc? V živote by som tam.nechcela. muza.. ja trpím, idem pomaly zomrieť od bolesti a on mi ma.akoze dávať nejaké nezmyselné rady? To by ma akurát vytočilo do nepríčetnosti, nic viac.. a bolo by po pomoci 🫣
môj muž bol pri všetkých troch pôrodoch, pretože bol aj pri plodeni.. sú to naše spoločné deti a som rada, že mohol byť vedľa mňa.. či to niekto považuje za neprirodzene.... no to mi je dosť jedno.. nevidím dôvod mužov vypúšťať z takýchto udalosti..
a naopak nevidím dôvod prečo by tam mala stať nejaká kamarátka.. preto, ze to zažila z nikoho nerobí odborníka..
zamna tam má byť osoba ktorá je blízka, pri ktorej mamička cíti istotu.. premna je taká osoba môj muž.. možno pre niekoho kamarátka, to ale neznamená ze sa to dá generalizovať na pohlavie.. ja nemám kamaratku, s ktorou by som chcela zdieľat takéto zážitky..
milujem tie komentáre ze ako vám muž pomohol.pri pôrode 😄 a ako konkrétne pomohol? Ze tam zavadzal? Alebo ze vy ste trpeli jak posledné otrokyne a on na vás pozeral? To je akože pomoc? V živote by som tam.nechcela. muza.. ja trpím, idem pomaly zomrieť od bolesti a on mi ma.akoze dávať nejaké nezmyselné rady? To by ma akurát vytočilo do nepríčetnosti, nic viac.. a bolo by po pomoci 🫣
@hylary no ja neviem, ale ty si porodila vďaka radám? ja som porodila, lebo to už je koniec tehotenstva..
človek čo stojí pri tebe pri pôrode ti má byť oporou, na to tam je.. ak nemáš takého muža, tak chápem že si to nevieš predstaviť, ale takéto vysmievanie je dosť smutné..
Ja som si vzala kamaratku a to trikrát!
@hylary no ja neviem, ale ty si porodila vďaka radám? ja som porodila, lebo to už je koniec tehotenstva..
človek čo stojí pri tebe pri pôrode ti má byť oporou, na to tam je.. ak nemáš takého muža, tak chápem že si to nevieš predstaviť, ale takéto vysmievanie je dosť smutné..
@jana_eyre_2 presne tak … jake uz len rady by mal dávať muž pri pôrode 😆 … to mám pocit o niektorých ženách žiaľ, že muž je asi iba na nosenie dreva z lesa .. ale je to vizitka toho ako to zrejme v živote majú celkovo nastavené.
@anonym_autor pri prvom pôrode som mala sestru. Pri druhom manžela
@hylary, pôrod si videla na YouTube? Už len, že tam muž bol, bola pomoc. Chodil so mnou hore dolu, do vane, z vane nosil mi vodu, rozprával sa so mnou, zhukal veledolezitu sestričku a pri druhom sprevádzal dieťa pri prevoze do inej nemocnice (previezť museli mňa, nie dieťa, v sanitke so mnou novorodenca viezť nesmeli)... Takže pomoc to bola a obrovská.
Ja by som v prvom rade porozmýšľala o tom, že zmením psychológa. Lebo aby jeden psychológ povedal, že "muž by nikdy nemal vidieť ženu v takej situácii" je teda riadne predpotopný názor 👎 Snáď ti iné životné filozofie dáva normálne. Prepáč, ale tento ti týmto vyjadrením úplne do.rbal psychiku. Vezmeš muža k pôrodu - budeš mať v hlave, že robíš zle, lebo muž by takto ženu nikdy nemal vidieť. nevezmeš ho k pôrodu a budeš mať výčitky, že tam nebol, pretože ty si ho tam evidentne chcela mať. A k téme - je úplne normálne aby bol muž pri narodení svojho dieťaťa. Je úplne normálne, že manžel bude svoju manželku držať za ruku v ťažkých chvíľach.
@hylary, pôrod si videla na YouTube? Už len, že tam muž bol, bola pomoc. Chodil so mnou hore dolu, do vane, z vane nosil mi vodu, rozprával sa so mnou, zhukal veledolezitu sestričku a pri druhom sprevádzal dieťa pri prevoze do inej nemocnice (previezť museli mňa, nie dieťa, v sanitke so mnou novorodenca viezť nesmeli)... Takže pomoc to bola a obrovská.
@jana_eyre_2 a ako mi opora pomôže s bolesťou, akosi nerozumiem..
@vroni predstav si ze mam 2 deti ktore som.dokazala porodiť sama, nepotrebovala som k tomu obecenstvo
A pri každom ďalšom.pripadnom by som zas chcela byť sama, a nie ešte Muza riesit a jeho akoze pomoc
@anonym_autor Podľa toho aká kamarátka, najlepšia kamarátka s ktorou si každý deň alebo len taká obyčajná kamrátka s ktorou sa stretneš pár krát do roka, ak len taká tak už radšej manžela
Ja by som v prvom rade porozmýšľala o tom, že zmením psychológa. Lebo aby jeden psychológ povedal, že "muž by nikdy nemal vidieť ženu v takej situácii" je teda riadne predpotopný názor 👎 Snáď ti iné životné filozofie dáva normálne. Prepáč, ale tento ti týmto vyjadrením úplne do.rbal psychiku. Vezmeš muža k pôrodu - budeš mať v hlave, že robíš zle, lebo muž by takto ženu nikdy nemal vidieť. nevezmeš ho k pôrodu a budeš mať výčitky, že tam nebol, pretože ty si ho tam evidentne chcela mať. A k téme - je úplne normálne aby bol muž pri narodení svojho dieťaťa. Je úplne normálne, že manžel bude svoju manželku držať za ruku v ťažkých chvíľach.
@anonym_cc7da3 ja už mám dávno odrodené 🙂 môj muž pri pôrode bol a on sa ma pýtal na terapii, že prečo, kto otom rozhodol … a ja že neviem, pre oboch to bolo prirodzene. Nato mi povedal tie veci … A máš pravdu. Strašne ma to sklamalo tento jeho “názor” a naozaj sa cítim odvtedy zle … akoby som “nebola normálna” že môj muž bol pri pôrode a žiaľ aj v iných veciach sa nejak rozchádzame .. skúsim sa s ním otom porozprávať najbližšie a keď sa neporozumieme asi to ukončím, čo ma síce trápi lebo terapeuta potrebujem, ale takto sa cítim ešte horšie …
@anonym_autor Podľa toho aká kamarátka, najlepšia kamarátka s ktorou si každý deň alebo len taká obyčajná kamrátka s ktorou sa stretneš pár krát do roka, ak len taká tak už radšej manžela
@anonym_d0b7a2 neviem aká, u mňa je kamarátka kamarátka a vždy bude. Nikdy by som ju neuprednostnila pred manželom. Ak by muž vyslovene nechcel, bola by som sama. Chápem že niekto to môže mať inak. Pre mňa je to príliš intímne. Nezdieľam takéto vyslovene fyzické intímnosti s kamarátkami. Mám nato manžela.
@vroni predstav si ze mam 2 deti ktore som.dokazala porodiť sama, nepotrebovala som k tomu obecenstvo
A pri každom ďalšom.pripadnom by som zas chcela byť sama, a nie ešte Muza riesit a jeho akoze pomoc
@hylary no jednoducho si silná žena, my ostatné sme chuderky.. gratulujem..
@hylary predstav si, že každá jedna dokáže odrodit deti sama. Nie len Ty. Ale nie každý je taký chladný psi čumák, že nerozumie, čo je to psychická podpora pri takej náročnej veci ako je pôrod …
@hylary no jednoducho si silná žena, my ostatné sme chuderky.. gratulujem..
@jana_eyre_2 ďakujem, tiež si to o sebe myslím, keďže som to zvládla bez akejkoľvek ,,pomoci" .. zdravotnicky personál samozrejme nerátam, je jeho povinnosť a napln práce pri tom byt.
@jana_eyre_2 ďakujem, tiež si to o sebe myslím, keďže som to zvládla bez akejkoľvek ,,pomoci" .. zdravotnicky personál samozrejme nerátam, je jeho povinnosť a napln práce pri tom byt.
@hylary a ešte si aj skromná, na to nezabudni.. 😏
(naozaj silný človek sa nemusí voziť po ostatných a dokazovať si )
@anonym_autor Kamarátku ani mamu nikdy. A muža som tiež nechcela.
@hylary, nechápem, prečo si neporodila sama kdesi na zelenej lúke, veď aj ten lekár ti bol na figu, tiež nepomohol ani od bolesti ani dieťa neodrodil... Ale áno, mať za muža srakoru, ktorá sa na mňa vyflajzne, tiež budem mať husté reči, aká som ja silná ... Ale určite ti len závidím 🙄
@anonym_autor Mne vyhovalo byť tam sama. Nechcela by som aby ma pritom niekto videl,maka by som nervy iba s toho.
Ja som bola tiež veľmi veľmi prekvapená týmto konštatovaním. Vec sa ma tak, že chodievam k terapeutovi na sedenia a preberali sme môj pôrod atd … a teda toto mi bolo povedané, psychológom. Veľmi som sa čudovala a oponovala som mu. Spýtala som sa, či pozná niekoho kto si vzal k pôrodu kamarátku a povedal že osobne veľa prípadov … príde mi to zvláštne a nerozumiem tomu. Cítila som sa akoby som bola z inej planéty, že jediný človek ktorého som si ja vedela pri pôrode predstaviť je môj manžel. A dal mi to aj pocítiť. Preto som sa chcela opýtať Vás aký máte názor .. osobne nepoznám ani jednu osobu ktorá by si vzala k pôrodu kamarátku, zato muža všetky ..
@anonym_autor nepočula som o žiadnej žene, ktorá mala pri pôrode kamarátku (pokiaľ to nebola zároveň sestra, či lekárka práve v službe). Na druhej strane, všetky moje kamarátky a známe mali pri pôrode manželov/partnerov, ak stihli prísť načas. Ja som samozrejme, chcela pri oboch pôrodoch manžela, ale nechala som rozhodnutie na ňom. Bol pri oboch a žiadnu traumu nemá. Dokonca je rád, že bol pri prvých momentoch, sekundách života svojich detí.
@anonym_autor nepočula som o žiadnej žene, ktorá mala pri pôrode kamarátku (pokiaľ to nebola zároveň sestra, či lekárka práve v službe). Na druhej strane, všetky moje kamarátky a známe mali pri pôrode manželov/partnerov, ak stihli prísť načas. Ja som samozrejme, chcela pri oboch pôrodoch manžela, ale nechala som rozhodnutie na ňom. Bol pri oboch a žiadnu traumu nemá. Dokonca je rád, že bol pri prvých momentoch, sekundách života svojich detí.
@gab1sol vo Viedni ich bol kopec, vsetky tie baby z Turecka, ziadna tam nemala muza, vacsinou sesternice/ nejaka blizka kamoska. Ale vzdy zena
Ja to beriem aj tak, ze ten muz tam/ alebo kamoska, proste niekto je trosku dohlad nad situaciou, zena je tam bezmocna, casto polomrtva a ten niekto je tam bdely, bez medikacie. Cize uz toto je Podla mna z bezpecnostnych dovodov dobre. U nas napr muz robil sprievod na neonatologiu dietatu, ja som musela byt tam a rodit placentu a nechat skontrolovat vsetko to po porode. Muz mi doniesol cerstve spravy o malej a vzal ma za nou. Takze sme len zbehli zlozit tasku na oddelenie a hned utekali na neo za dietatom. Ofiko som nesmela po svojich, lebo to neboli tie dve hodiny po porode, takze ma mal na voziku. Toto su take situacie, kde je ten partner velmi uzitocny. Clovek nikdy nevie co sa pri porode stane a je dobre mat niekoho, co vie napr mat bonding namiesto tej matky.
@jana_eyre_2 presne tak … jake uz len rady by mal dávať muž pri pôrode 😆 … to mám pocit o niektorých ženách žiaľ, že muž je asi iba na nosenie dreva z lesa .. ale je to vizitka toho ako to zrejme v živote majú celkovo nastavené.
@anonym_autor napr dychanie, ja som v bolesti zabudala dychat, stale mi dezal misku na grcky a menil tie misky, pomohol mi presunut do inej polohy. Pri mne stala 50kg zienka, co by tam so mnou v kontrakcii, skoro som jej zlomila ruku. Boli radi, ze tam maju chlapa, co ma fyzicky silu. A videl uz horsie veci, ked behal so sanitkou, tak videl rodiace zeny, videl autonehody a tazko zranenych, bol sklamany iba z toho, ze tam bolo na jeho vkus malo krvi. Cakal tarantinovku asi 😂 Maximalne sme sa smiali, ked sa skoro otravil jedlom, ze sme fifty fifty, pretoze to bol asi tak ako ja pri porode stane, nedokazal sam ani na toaletu. Tak sa nemusel hanbit
Kamaratku by som si vzala, alebo aj sesternicu, ak som o nich presvedcena a ak sú lekarky (pri mne bola pri jednom pôrode sesternica gynekologicka).
Robila som ešte ako mladá baba v chlapskom kolektive, a to ako sa viacerí dokázali vyjadrovat o porodoch vseobecne a dokonca o svojich ženách, ma vtedy velmi zarazilo a znechutilo. Len som oči otvarala, svojim zenuskam by to isto do očí nikdy nepriznali.
@hylary gratulujem.
Ja by som uvítala, keby tam bol manžel, ale nebol by, lebo nechcel (dohoda bola, že bude pri tej prvej dobe pôrodnej, alebo ako sa to volá), ale keďže som mala v oboch prípadoch sekciu (raz akútna, druhýkrát už plánovaná), tak tam byť ani nemohol (nemocnica to jednak neumožňovala, na druhej strane by to nezvládol, nedáva ani zubára, ani odbery vlastnej krvi).
Keby som mala veľmi veľmi blízku a ochotnu kamošku, ktorá viem, že by bola oporou, a aj by chcela, tak prečo nie...? Alebo sestru, mamu?
Neviem, aké to je, aj keď už mám dve deti doma.. nikdy som nemala žiadne kontrakcie, bolesti, vôbec netuším, ako vyzerá pôrodná sála... Koľko ľudí tam je pri pôrode, kedy a ako tlačiť, dýchať.. Ešte aj tie sekcie som mala v plnej narkóze 🙈 takže by som asi aj bola rada za nejakú oporu v tej situácii.. mne napríklad veľmi chýbala taká skutočná emočná opora PO pôrode, teda po sekciách. Nemala som sa komu zdôveriť, vyrozprávať sa.. všetci riešili len to, že "dieťa je zdravé, buď rada" (jasné, že som bola 🤦), lenže akoby nebolo nikoho, komu by som mohla povedať, ako sa cítim ja a že nie som úplne OK. Myslím po prvom, na druhé som sa už vedela pripraviť, lebo som vedela, čo ma čaká. Čiže za mňa akákoľvek emočná podpora, od kohokoľvek, kto vyhovuje rodicke je fajn, či už pred, počas alebo po pôrode 🙂
Ja som pri prvom bola vdacna ze tam mam manzela.Pri druhom mi liezol na nervy a ovela radsej by som tam mala napr.dulu.Nejako som potrebovala tam mat cloveka ktory by bol viac naladeny na moje potreby.
U mňa bol manžel pri prvom pôrode, druhý nestihol, lebo malý sa narodil za 20 minút 🙈 a osobne nepoznám nikoho, kto nemal manžela pri pôrode. Osobne by som zmenila terapeuta, lebo ten výrok samotný mi príde veľmi odveci.

Mam za sebou uz styri porody takze za seba mozem povedat ze mne bolo najlepsie ked som tam bola sama…Muz mu do toho furt kecal akoby tomu rozumel viac ako ja.Mne bolo prijemnejsie,ze ma v takom stave nikto nevidi.Ale vela zavisi od povahy,mam kamaratku ktora mala pri porode mamu,a chvalila si.Ja si to predstavit neviem.Ale keby ma nejaka kamoska pri porode chce,tak idem,to si predstavit viem 🙂