icon

Za aké rady by ste boli pred pôrodom vďačné?

stargirl
28. máj 2020

Môj termín sa nenávratne blíži a napadlo ma, že sa opýtam maminiek akú radu by oni s odstupom času ocenili pred tým ako priviedli na svet svoje prvé dieťa? 🙂

Strana
z3
rozovykon
28. máj 2020

@stargirl ja urcite sposob dychania pocas kontrakcii, aj ked som teoriu mala zvladnutu v tom momente islo vsetko na autopilot 🙂

nickpick
28. máj 2020

@stargirl aby mi niekto vysvetlil vsetko ohladom kojenia, detaily, moznosti, na co sa pripravit, ja som sa tak sustredila na porod, ze kojenie mi uplne uniklo, mala som naivnu predstavu, ze porodim a mlieko zacne tiect...😂

malinoismum
28. máj 2020

Nečítať, negoogliť... venovať sa momentu a času s tým malým zázrakom, lebo čas začne letieť a sú to tie najkrajšie okamihy na svete🙂 Aj ked si asi chcela niečo ine, teoreticke. 🙂

tatiana1329
28. máj 2020

Kojenie a sposob tlacenia... Keby mi niekto povedal ako spravne tlacit pri porode mala by som ovela lahsi porod... Pri druhom som to uz vedela a slo to velmi rychlo 🙂

evaachesa
28. máj 2020

Tlacenie a predychavanie si vies dobre nacvicit s Aniballom...pozri si na youtube ako dychat a doma to trenuj raz do dna...pocas porodu som vedela spravne predychavat aj ked som bola prvorodicka tak sa to da naucit 🙂

stargirl
autor
28. máj 2020

@evaachesa áno, ten už mám doma 🙂 Len ono sa píše, že sa s tým má začať po ukončenom 36om týždni a čo ak porodím v 37? 😂 nemôžem s tým začať skôr?

stargirl
autor
28. máj 2020

@malinoismum ja som vďačná aj za takúto radu 🙂 určite sa nechystám gúgliť, keď bude malý na svete ( ak teda nedojde k nejakým extrémom, že by som si nevedela už vôbec s niečím poradiť ) 😀

malinoismum
28. máj 2020

@stargirl Mne najviac pomohla moja mamina, ktora bola aj pri porode 🙂 Drzkaj sa a neboj sa🙂 Caka ta najkrajsie obdobie, velmi ti to zavidim (samozrejme v dobrom)🙂)))

evaachesa
28. máj 2020

@stargirl zacni len tak ako pisu, samozrejme mozes porodit skor, ale s tym nic nenarobis...cvic kazdy druhy den, ja sa priznam ze som zacala neskoro a trochu to lutujem lebo museli ma nastrihnut..ale syn bol ovela vacsi ako sa predpokladalo tak mozno by to aj tak u mna nepomohlo...ale fakt mi to pomohlo pri tom tlaceni a dychani, nebola som vyhukana ze co mam robit 🙂

janapeterjana
28. máj 2020

@stargirl asi by som sa snažila psychicky nastaviť na to, že musím maximálne dôverovať lekárom, nech sa deje čokoľvek. Že sú tam pre mňa, že aj im záleží na tom, aby všetko prebehlo dobre, že s nimi nemám bojovať, ale poslúchať ich pokyny. Človek v bolestiach nevie moc vyhodnocovať realitu, má pocit, že je najmúdrejší. Ale s odstupom času som im vďačná, že to so mnou zvládli, že ma upokojovali a nebrali ako ďalší kus. Čiže im skús tak naozajsky veriť.

stargirl
autor
28. máj 2020

@evaachesa čiže človek nemusí cvičiť každý deň? Super super 🙂

stargirl
autor
28. máj 2020

@malinoismum tomu verím, len tomu ešte teda predchádza ten pôrod a obdobie po ňom a tak 😂 dáko bude 🙂

stargirl
autor
28. máj 2020

@janapeterjana Dobre, budem 🙂 To som si inak tiež tak hovorila, že "asi " vedia čo robia a hovoria. Snáď im len budem všetko rozumieť, keďže rodím vo VIedni 😂

lenuliatko84
28. máj 2020

Celkovo pred tehotenstvom by mi pomohla rada,,nezer aj ked si tehotna tu zmrzlinu nemusis jest kazdy den,,

natalala
28. máj 2020

@stargirl ja sa teraz uz smejem na sebe ako som si studovala tehotenstvo a porod proste vsetko okolo toho ale akosi som zabudla ze to najdolezitejsie pride potom :D ale ako tu uz bolo spomenute najviac mi pomahali rady laktacnej v nemocnici ohladom kojenia. Prebalovanie, kupanie atd som mala zmaknute s o10 rokov mladsim surodencom 🙂 Dalej ak nemas skusenosti tak by som si popozerala video od fyzioterapeutov ako spravne drzat babatko a polohovat, ako ho dvihat z podlozky aj ked uz bude drzat hlavicku atd.

evinka3007
28. máj 2020

@stargirl ja som s aniballom cvicila skor, ale tak ked sa tomu cviceniu venujes zo zaciatku kazdy druhy den par minut tak si myslim ze je to v pohode, nacvicene som mala 28 cm no nevedela som tlacit, takze je dolezite vediet ako treba tlacit pri porode...sama doktorka mi povedala ze to mohlo ist uplne hladko keby som to mala trosku nastudovane, no ja som neustale dvihala panvu a preto to dopadlo ako dopadlo 😂 a urcite by som si aspon na vzdycharen niekoho zobrala k sebe, ja som mala maminku pri sebe a pre mna to bola obrovska psychicka pomoc 😊 drzim silno palce nech to zvladnes co najlepsie a nech uz mas drobceka pri sebe 😊❤

janinah
28. máj 2020

Ze nemam ist do sprchy sama.lebo skolabujem.sama som nesla.kolaps bol....

janickacrazy
28. máj 2020

@stargirl ja by som uvítala možnosť ísť na predporodnú prípravu, kedže som prvé rodila už dávno, vtedy taká možnosť nebola, pri druhom som chodila a bolo to fajn, našla som si tam aj kamošku na kočíkovanie

kate_cs
28. máj 2020

@stargirl bola som prvorodička a veľa mamičiek ma strašilo. Teraz viem, že som mala tie ženské stopnúť a ani sa s takými ľudmi nestretávať. Toto sa jednoducho nerobí.
Najlepšia rada, akú som pred pôrodom dostala bolo, že každá kontrakcie znamená, že som zas o niečo bližšie k svojmu bábätku. Na to som myslela počas celého pôrodu.
A teraz by moja rada bola: Do porodnice si zober veľa dobrého jedla (strava je tam zlá) a hoci aj preventívne vankúš na sedenie!

deti95060810
28. máj 2020

@janinah to vážne? mala som taký stav len pri prvom...pri ostatných som mohla vstať z postele a odcupitať aj domov... 😉

deti95060810
28. máj 2020

1. dýchanie počas pôrodu...odignorovala som psychoprípravu na pôrod a bolo to aj vidieť. Vôbec som to nezvládala po psych. stránke, mala som pocit že idem zomrieť.

2. nikto mi nepovedal že starostlivosť o malé bábo je omnoho ťažšia ako tehu a pôrod dokopy....som si myslela že sa chodí iba na prechádzky a bábo prespí pol dňa ....omyl. moje deti boli nespavci.

simuskaaa123
28. máj 2020

Ne čítať a ne pozerať videá z pôrodov. Chodiť, chodiť, chodiť.

admontis
28. máj 2020

tiež som prvorodička a som nesmierne vdacna za kazdu radu, ktoru si precitam 🙂, ale pravdaze odtial-potial :P

evinka3007
28. máj 2020

@deti95060810 ale aj to druhe je velmi individualne, zalezi od babatka...moj maly bol napriklad ukazkove dieta, jedine co bola katastrofa bola hrozna kolika ktoru mal do 4.mesiaca, ale okrem toho to bol pre mna velmi lahky zaciatok materstva a to som s nim sama...tym aky bol dobry mi neskutocne pomahal...

bubuzu
28. máj 2020

@stargirl ahoj,spatne by som urcite cvicila s aniballom,bola som presvedcena,ze budem vediet ako na tlacenie,ale nevedela som.no a kojenie-maly sa v porodnici neprisal,sestricky mi ho len nasilu tisli a on len plakal,vraj ploche bradavky,dali mi klobuciky a cez tie sa konecne napil,ale trvalo to.tym to pre nich skoncilo.ja som ale po prichode domov zavolala laktacnu a prisli sme na to,ze ma prirastenu uzdicku,po jej strihnuti a bez problemov prisal...bolo nas tam viac,ktorym kojnie neslo,dostali klobuciky a tam to haslo.cize treba pocitat s tym,ze kojenie nemusi hned ist,mna to velmi deptalo a tie dni v porodnici som to znasala tazko.

bubuzu
28. máj 2020

@stargirl a este ten vankus na sedenie,s otvorom,po porode som nedokazala sediet,ten vankus som potom mala doma a urcite si ho vezme k druhemu porodu.je to poriadna ulava.

choco6
28. máj 2020

Ja by som privítala ak by mi niekto povedal že ten pôrod môže trvať 20 hodín a viac. Absolútne ma to nenapadlo myslela som si že porodím do 12 hodín a bude, ale pôrod sa zastavil. Povedala by som že treba myslieť fakt na všetko, aj keď to znie ako strašenie ale lepšie ako byť nepripravená. Mňa to osobne dosť vystresovalo že to trvá tak dlho a prečo sa mi zastavil pôrod atď a ešte by som asi častejšie volala sestričky, lekára, lebo mňa nechali asi 6 hodín bez toho aby pozreli či sa vôbec otváram a potom zistili že sa nič nedeje tak si ešte na 2 hodinky odbehol lekár a až potom konečne začali dávať oxytocín 🙈😄

deti95060810
28. máj 2020

@choco6 hm...20 hodín? A moja mama porodila doma v posteli...večer nebolo ani chýru ani slýchu že okolo polnoci bude rodiť... asi je to v génoch, ja som tiež rodila rýchlo....

choco6
28. máj 2020

@deti95060810 No veď preto ma to nenapadlo, moja mama tiež v pohode za pár hodin, aj svagriné. Len ja som musela byť výnimka, v sobotu večer o 8 mi odtiekla voda a malý sa narodil až v nedeľu o pol 5 🤦 Aj to akutnou sekciou lebo sa mu vracala a deformovala hlavička pri tlačení a začínal strácať ozvy. Absolútne som na takýto scenár nebola pripravena. 🤷🙄

lucynecka
28. máj 2020

Najlepsia rada, ktoru si aj teraz pri dcerke opakujem, je: vsetko je len obdobie a prejde to. Tiez som mala nastudovane vsetko o tehotenstve a porode. A potom prisiel absolutny sok v podobe placu, koliky, vracania a nespania. Ale vsetko preslo a prislo zasa nieco nove. Keby si vtedy uvedomim, ze je to len docasne a zasa bude lepsie, zvladnem to urcite vo vacsej psychickej pohode 🙂

Strana
z3