icon

Ako sa zbaliť do pôrodnice - hlavne ak ste prvorodička

zuzan29
10. jan 2019

Ahojte,

podarilo sa mi natočiť video, ako sa ja ako prvorodička balím do pôrodnice (viac na

Získala som aj ja niektoré info z videí, a preto som sa rozhodla to skompletizovať podľa mojich presvedčení a rád od kamošiek a ich reálnych skúseností.
Mnohé zoznamy z nemocníc sú strohejšie a veľa vecí sa človek dozvie až hlbším pátraním. Bolo to aj u mňa tak. Balím si kabelku, cestovnú tašku pre seba, mini tašku pre bábätko a plus autosedačku, ktorú zároveň využijem ako odkladací priestor. Veci do pôrodnice som dosť našla aj na tomto portáli, kde nájdete za výhodné sumy všetko, čo sa vám môže zísť. Treba sa však aj dosť pýtať a informovať, aby ste niečo nekúpili zbytočne. Odporúčam si nechať aj čas na rozmyslenie či to využite a naozaj potrebujete, môže sa stať, že potom sa stráca kontrola a odchádzajú peniažky z účtu šialene rýchlo. Do toho asi padne každá budúca mamička, aby sa upokojila a mala všeko vopred zariadené. Zas na druhej strane, zo skúsenosti viem, že je lepšie si inzerát uložiť a spätne sa k nemu vrátiť, dovtedy si budete istejšia vaším orzhodnutím. Sú však aj ponuky, na ktoré musíte reagovať okamžite.

Možno nie je každý uvidí video, preto som sa rozhodla vám ho "prepísať" do takého zoznamu, podľa ktorého som šla ja.
Zoznam do pôrodnice
1. časť:
malá kabelka - mať ju vždy pri sebe a nehľadať veci vo veľkej taške
* tehotenská knižka
* doklady /OP, ZP, vodičský preukaz/ + platobná karta, vizitky na lekára/nemocnicu
* malá peňaženka
* lieky
* krém na ruky
* mini sprej/ parfum
* mini rúž /nie je na zahodenie/
* okuliare
* vreckovky
* mobil

2. časť
cestovateľská taška alebo kufor
* kópie - sobášny list, rodný list, OP, ZP /aspoň 3-4ks z každého/
* nabíjačka na mobil
* slúchadlá do uší
* pero
* jednorázové návleky pre návštevy do nemocnice
* 2 uteráky /menší + väčší/
* pyžamo /nočná košeľa na gombíky / 2ks/
* ponožky /2 -3 ks/
* župan /ľahší, v prípade návštev/
* prezúvky - bežné nosenie + gumové do sprchy
* taštička pre dojčenie - podprsenka na dojčenie / 1- 2ks/, krém na popraskané bradavky /najlepšie vhodný/nezavadný aj počas dojčenia - bepanthen, puralen, lanolin alebo iné/, prsné vložky /látkové alebo jednorázové, napr Nuk, Avent/, klobúčiky na prsné bradavky na zachytávanie zvyšného mlieka
* mechanická odsávačka mlieka /lepšie rozbehnutie dojčenia/
* sada k odsávačke - fľaška, misky na odtredené mlieko, dudlík na fľašu /vysterilizované/
* kojací vankúš /ak máte samostatnú izbu, veľké auto, ochotného partnera/ - nespomenuté vo videu, mne len príde čoskoro
* taštička na spodné prádlo - jednorázové nohavičky po pôrode /odporúča sa sieťované pre lepšiu stabilitu, plastové majú slabšie gumičky/ - 3-4 ks, vlastné spodné prádlo / 2-3 ks/, vložky po pôrode /najlpšie čo najväčšie na prvé dni, a potom klasické alebo tampóny
* koleso na sedenie po pôrode, možno je vhodné aj masážny olej na lepšie zotavenie hrádze (nie je spomenuté vo videu)
* sťahovací pás na zacelenie brušného svalstva
* termofor
* ľahšia deka
* jednorázové nepremokavé podložky /detské alebo v lekárni dostupné na inkontinenciu, 8 -10ks/
* kozmetická taška:
-zubná kafka a pasta
- šampón
- čiapka proti zamočeniu vlasov
- sprchový gel alebo mydlo, gel na intímnu hygienu /najlepšie s pumpičkový aplikátorom/
- žiletka
- krém na telo + tvár
- odličovač na tvár
- dezodorant
- hrebeň
- balzam na pery
- dezinfekčný sprej na intímne partie
- hrebeň
- pilník
- gumičky, sponky, štipec
* skrášľovacia taška
- make up
- očné tiene
- púder + štetec
- lícenka + štetec
- riasenka
- linka
- ceruzka na obočie
- očný krém
- pinzeta
- nožničky /nie sú spomenuté vo videu/
* extra výbava:
- poháre / 2ks/
- príbory
- slamky
- toaletný papier
- vreckovky
- žuvačky, mentolové cukríky
- hroznový cukor, lízatka
-fit tyčinky
- ovocie + minerálka /nie sú spomenuté vo videu/
+ oblečenie na cetu domov /podľa vlastného výberu a počasia/

3. časť
dieťa
* látkové plienky /min 2 ks/
* plienky na široké balenie
* jednorázové plienky č.1 /3-5 kg/ - jedno balenie
* vlhčené obrúsky
* krémy na zadok /napr. bepanthen, sudokrém, aviril,.../
* teplomer /bezdotykový/
* mydlo /napr. sebamed/
* dudlíky / 1 -2 ks/ + retiazka
* autosedačka s oblečením:
- fusak alebo deka
- kombinéza /podľa ročného obdobia/
- čiapky / 1- 3ks, podľa veľkosti/
- plodupačky / 1-2 ks, tenšie+hrubšie aj v závslosti od počasia/
- body / 1-2ks - 50+56 veľkosti/
- dupačky / 1-2 ks/
- rukavičky 1-2 ks v závislosti od veľkosti
- ponožky /min 2ks/
- pršiplášť na autosedačku /nespomenuté vo videu/

Doma mám pre dieťatko však pripravené ako aj oblečenie, aj iné drobnosti na kúpanie, manikúru, odsávanie nošteka či prebaľovanie, v prípade potreby poprosím manžela o prinesenie do pôrodnice. Nechcem brať vopred zbytočné veci či už kvôli hygiene alebo zbytočnému prenášaniu.

Veci, ktoré ja osobne som si nebalila a možno niektoré mamičky nedajú dopustiť na:
* fén
* sprej/maka/kondicinér na rozčesávanie vlasov /mne stačí môj hrebeň, ktorý je úplne ideálny za všetky tieto doplnky/
* lak na vlasy /ja osobne vôbec nepoužívam/
* holiaca pena
* olej/ krém na strie /stačí už pri domácej regenerácii/
* navlhčené utierky na bradavky
* osviežujúci sprej na tvár /možno v lete ideálny/
* špunty do uší, ak ste viac háklivejšia na hluk
* ústna voda /ak je pachuť po zvracaní/
* knihy a časopisy /v pripade, že idete do nemocnice a neviete, kedy bude pôrod, inak skôr budete relaxovať iným spôsobom/
* vitamíny/čaje pre lepšie zotavenie po pôrode/pre lepšie dojčenie a spustenie mlieka /asi skôr zaostarať až keď to bude aktuálne/

Ďakujem, že ste nahliadli do diskusie a dostali sa až na koniec článku, je dlhý, no chcela som vám, čo najpodrobnejšie sprostredkovať zoznam do pôrodnice. Verím, že pomohol alebo pomôže sa ľahšie zorientovať. Ak by ste mali otázky, neváhajte ma kontaktovať a ja sa budem snažiť vám, čo v najrýchlejšom čase odpovedať.

jankalukasova
11. jan 2019

@fokuska áno.. tiež trpím touto fóbiou, neznášam vyjadrenia tohoto typu a akési pasovanie sa do pozície univerzálneho modelu. Keď to mám v kabelke ja, tak všetci. Keď to tak robím ja, tak všetci.

@zuzan29 pozerám, že si zo Senca, teda neviem kde sa chystáš rodiť ale napr. v takom Ružinove Ťa s autosedačkou rovno otočia. Jedna taška (tá veľká) zostáva počas pôrodu na chodbe a tá druhá (Tvoja handbag) s Tebou ide na box. V pokynoch som mala jasne uvedené, že veci na cestu z pôrodnice (vrátane autosedačky) Ti má doviezť osoba, ktorá po Teba príde. Možno sa to už zmenilo. V marci Ti poviem. Doma som mala v detskej izbe pripravenú tašku, ktorú manžel jednoducho vzal a priniesol.

h_petra
Odpoveď bola odstránená
zuzan29
autor
11. jan 2019

@fokuska úplne sa tu niekto stratí, ak tu je vsade ze to zbytocne, staci like na taký koment a s tým si vyjadrila to isté a radšej napíš, čo by človek mal mať v nemocnici, čo sa fakt netreba zabudnúť a vtedy to má výpovednú hodnotu, iné komenty sú nepodstatné.
Ďakujem

fokuska
11. jan 2019

@zuzan29 Vies, pravidla sa nestanovuju osobitne pre kazde diskusne vlakno. Pravidla uz su stanovene pre cele forum a vztahuju sa na vsetky diskusie.
Podla mna sa v tom nikto nestrati, lebo precita si zoznam a potom si pozrie realne skusenosti a zisti co vsetko sa zda ostatnym zbytocne, co povazovali naopak sa uzitocne.

Chapala by som, keby si napisala, aha tu je moj zoznam, toto si chcem brat ja - tie, co ste skusenejsie, aky na to mate nazor?
Alebo ak ti len islo o to aby si ukazala co si beries ty, tak si to mohla dat k sebe do blogu ako clanok - ale ten nadpis mne osobne pride aj tak zavadzajuci.

fokuska
11. jan 2019

@zuzan29 A to video si vymazala? Lebo link nefunguje.

kakali10
Odpoveď bola odstránená
diewcatqoo
11. jan 2019

Prepac, ak som ta urazila mojou poznamkou o dodavke, bola to len nadsadzka 🙂 viem, ze to tymto zoznamom myslis dobre a chces pomoct hlavne prvorodickam.. ze si sa snazila spravit nejaky uceleny zoznam toho, co si zistila od znamych. Ale baby ti radia dobre, menej je niekedy viac. Ak si budu provorodicky guglit zoznam do porodnice a natrafia na tento, skor ich to odradi ako pomoze. Neber to v zlom.
Vies, ak budes rodit v statnej nemocnici a si len "obycajna smrtelnicka", vobec nemas istotu, ze dostanes nadstandardnu izbu. Na obycajnych izbach je vacsinou len jeden maly stolik, skrina je luxus. Kazdy den byt drbana sestrickami o tom, ze kufor pod postelou nema co hladat a kazdy den znasat ich posmesky, ze to je ta, ktora si priniesla do nemocnice pol bytu, tiez nie je vyhra. Lebo ver mi, podla toho si ta zapamataju. Nehovoriac o tom, ze je vysoko pravdepodobne, ze tvoje veci si pocas porodu budu zit vlastnym zivotom kdesi na chodbe a ak to preziju, niekto z personalu ich bude prenasat na ine oddelenie.
Neviem, kde budes rodit, ale tie ich zoznamy, ktore nemocnice zverejnuju, nie su na zahodenie. Vo vacsine dostanes nocne kosele a oblecenie pre babo. Je lepsie, ak vyuzijes ich, aspon si svoje nezadrbes krvou, lebo tej bude vela. Vankus na kojenie, odsavacku, klobuciky a pod nam poskytovala nemocnica na poziadanie. Latkove plienky, prebalovacie podlozky a poporodne vlozky sme taktiez dostavali. Dolezite je zistit si najma to, co ponuka konkretna nemocnica, aby si si to nemusela brat so sebou. Nerodila som na slovensku, ale v brne, no tipujem, ze to je vsade podobne.
Pokusim sa ti spisat veci, ktore som vyuzila ja. K porodu: tmavu osusku alebo taku, ktoru mozes vyhodit, papuce do sprchy, hrube ponozky (som zimomriva), cokoladu, hroznovy cukor, balzam na pery, gumicku na vlasy, sietovane gatky, vlozky, samozrejme doklady (kopie netreba) a mobil s nabijackou.
Na izbu: osusku, mensi uterak na ruky a dalsi maly na bradavky, papuce, sprchac, sampon, dezodorant bez vone, kefku a pastu na zuby, rosalgin na oplachovanie, vlozky, hygienicke vreckovky, sietovane gatky, balzam na bradavky, prsne vlozky, vodu, pohar, malu lyzicku a vela sladkosti 🙂
Pre dieta som mala plienky a aj bodycka, ale tie som nevyuzila, lebo som pouzivala erarne. Kozmetiku pre babo netreba, dostanes balicky so vzorkami, tie ti na pobyt v nemocnici postacia.Zabudla som si vziat pero, ktore sme potrebovali na zapisovanie hmotnosti babatka po kazdom kojeni a caj pre dojciace matky - doniesol mi to neskor manzel. Tiez som si vzala aspon make up a riasenku, ktore zostali nevyuzite, rovnako ako aj kniha :D prajem ti, aby si mala pohodovy porod a kludne babo, pri ktorom sa budes stihat aj namalovat ;) myslim to v dobrom, nie ako ustipacnu poznamku 🙂

zuzan29
autor
11. jan 2019

@diewcatqoo, dakujem za rady, vidíš ty sladkosti odporúčas veľa - to ja som ani nedala, lebo viem, že automaticky mi každý bude chciet spravit radost a prinesie ich, čize ja som to nahradila inými vecami a keďže viem, čo mám zabezpečené v nemocnici /a oni si ma v nemocnici pamatat budú aj bez toho, že by som mala veľa vecí 🙂 toš tak/ a možno práve preto sa nebalím klasicky, vlastne nikdy nerobím ako 90% všetkých, každý má svoje postupy a stále nerozumiem, keď ja nájdem na internete, kde bude 1000 vecí, že presne tie všetky musím mať /videá, kde odporúčajú nosné kvapky, suchý šampón,..../, jasne som samostnatne rozmýšľajúci jedinec, to by mal by asi každý a zhodnotiť, tak dobre, sú dva zoznamy a ja si vyberiem niečo medzi tým. Nič vo zlom, ale to je to, čo by ma napadlo pri tomto zozname či som prvorodička alebo čakám 5te dieťa. Skúsme sa viac zamýšľať, menej kritizovať a viac inšpirovať a byť viac v pohode, pretože komu pomôže poznámka "zbytočnosti" ?mne osobne keď som hľadala pomohli videá s rozšírenými zoznami /dokonca najmä české, kde si mamičky bez kozmetiky svoje balenie isto nepredstavovali, a to sa čudujem, že na Slovensku, kde sa ženy viac skrášľujú je názor pre kozmetiku takýto, ale budiš/, nech si to neberie aj 99% žien. OK.
Ja samozrejme vyuzijem erárne veci prvotne, ale nikdy nevieš čo sa može vyskytnut a už zas ina mamička mi radila, že by si aj dalšie pyzamo pribalila na mojom mieste, zas diametrarne odlisný názor. Na Slovensku len asi málokde dostaneš tie podložky a vložky, keďže to tie zoznamy obsahujú a dokonca vložky v počte balení 2-3, čo inak zaberá miesto a to ja som o dosť zmenšila . Preto je všetko ALTERNATÍVNE. A ďalej sa zamýšľam, že väčšina, čo tu píše, že zbytočnosti, si vlastne dala všetky tieto veci aj tak do nemocničnej izby priniesť, vlastne to isté. Hlavne tvoj názor si vážim, pretože vie naviesť iné žienky, čo by chceli rodiť v Brne, čo vynechať zo zoznamu. To sú názory, čo majú vypovednú hodnotu. Len takých je tu málo, pretože výsmech sa stal dobrým koníčkom na Slovensku, namiesto toho, nech mamičky podajú knižku svojmu dieťaťu, upracú byt či dom alebo navaria manželovi/partnerovi, ako napísať názor /len aby bol, žiadna rada v ňom na posunutie sa hlbšie do problému/, ktorý nikomu nepomôže, ak áno, vysvetlite mi ako?

leellee
11. jan 2019

Teda, ja som diskusiu len tak prebehla, ale nejak nerozumiem prečo ste sa do nej tak pustili.
Veď tam nemá až také blbosti? Teda okrem tej autosedačky (tu nachystaj manzelovi), parfému (ozaj si myslím, že pre čerstveho novorodenca by maminka mala voňať maximálne za jemným mydlom. Plus po pôrode sa mnohým ženám scitlivie čuch a ak ty nebudeš ten prípad, stále by to mohlo vadiť ostatným pacientkam) a tampónov (rozhodne nie v šestonedelí!).
Ešte možno ten kojovankus je na zvážení, hlavne kvôli miestu, ostatné veci mi prídu skladne, v kufri pod posteľou pohoda.
No ale neviem kam ideš rodiť, môže sa stať, že nadštandard bude obsadený, ako sa stalo mne. Miesto toho sme boli na dvojke izbe až tri, s tými bábätkovskymi postieľkami. Musela som malú odsunúť ak som chcela zísť z postele... v kúpeľni som sa snažila zdržiavať čo najmenej, lebo to bol humus. O arogantných upratovačkach tiež môžem potvrdiť, hoci ich to neospravedlňuje.
Mne sa veľmi osvedčil extra kufor na oddelenie a extra malú cestovku s vecami na pôrod. Nemusela som to dolovať z veľkého kufra. A nezabudni hroznový cukor!
No a make-up som využila aspoň keď som sa chystala domov, konečne som sa cítila ako človek 😋
No a ešte nevyžiadana rada: žiadne fľaštičky a cumlíky ak chces kojit- kazia prisatie.

zuzipolo
11. jan 2019

@zuzan29 vieš napriklad mne nevadí čo si tam všetko chceš zobrať,to je tvoja vec,ale príde mi smiešne,že chceš dávať rady,keď si ešte nerodila a netušíš čo budeš naozaj potrebovať..a hlavne sa mi nepáči ten tvoj make-up a parfémy atď,zober si,že to bábätko má úplne jemnú kožu a mega citlivú a ty mu nedáš pusu?neoprieš si ho o seba?myslíš,že jemu sa to nedostane cez kožu?možno sa ti hneď neprejaví,ale časom môže..ja som a bála používať aj môj krém na tvár aby sa mi mala nevyhadzala..ale ak sa nechceš túliť k babu tak si daj kľudne na seba čo len chceš..mne je ľúto tohoini človiečika 😞

diewcatqoo
11. jan 2019

Prepac, ale ja som ta ani v jednom prispevku nekritizovala, prave naopak, pisala som, ze viem, ze si to myslela dobre, ale takyto zoznam mnohe pri gugleni odradí. A snazila som sa len povedat, ze menej je niekedy viac. A ani raz som na tvoj prispevok nenapisala, ze su to zbytocnosti. Slovo zbytocnosti som pouzila v mojom prvom prispevku, kde pisem, ze po porode som sama sebe vycitala, kolko zbytocnosti som brala ;) takze ano, budme v pohode a nekritizujme... ja v pohode som, dokonca aj obed mam navareny, aj kniha dietatu pred spankom precitana ;)
Jasne, ze kazdy si ten zoznam zostavi podla seba.. zalezi aj od porodnice v ktorej rodis, aj od rocneho obdobia, aj od osobnych potrieb (sladkosti som si vzala, pretoze nikoho v brne nemam, kto by mi ich nosil, okrem manzela, ktory tuto moju neresť moc nepodporuje :D). Kazdopadne, sama pises, ze sa nikdy neriadis podla zoznamu a sama si pospajas veci, ktore potrebujes, pretoze si individualna. Takze v podstate sama tymto uznavas, ze ten zoznam je (prvykrat pouzijem to slovo), zbytocny, lebo si kazdy vezme co sam uzna za vhodne. Pretoze VSETKY sme individualne a vsetko je RELATIVNE 🙂
A k tej kozmetike - no reagovali ti tu zeny, ktore uz maju deti a maju porod za sebou. Myslim, ze viac ako polovica z nich sa chce pacit a rada sa maluje. Len vies, pri malom dietati na to moc cas nie je. Lahko sa odsudzuje nieco, co clovek este neprezil.
Konieckoncov, stale si stojim za tym, ze viem, ze si to tym zoznamom myslela dobre. A mrzi ma, ze sa debata zvrhla tymto smerom. Ale aspon je tu vela prispevkov a tema bude lahko viditelna 🙂

ukulela
11. jan 2019

@zuzan29 tie homeopatika - zbytocne kupovat dopredu. mne sa pri prvom naliali prsia bez vsetkeho tak, ze som musela davat octanove obklady - octanovu mast mi kupili a doniesli. a nahrievala som imfralampu - tu pozicali na oddeleni. ja som mala caj pre dojciace, lebo na oddeleni varili len klasicky cierny sladeny. inac na spustenie laktacie davaju niekde oxytocin v spreji.
kokakolu - mne pocas porodu nedovolili pit, len si usta ovlazit. skor som videla odporucenie po cisarskom a spinalke mat kolu - kvoli bolesti hlavy.
kvapky do nosa odporucaju aj u nas - morsku vodu - ja som si nestihla ani streknut pri druhom 🙂
krem ore babo - u mna vyhrava sudocrem - pri prvom aj druhom, kupila som vzdy megabalenie a to mi stacilo na mesiace.
na rany - ako som pisala - mne odporucili rosalgin, no nevyuzila som, sestricka mi na poziadanie dala (zabudla som nazov) - silnejsie, ucinnejsie, stiahlo bolest a pomohlo hojit. pri oboch porodoch. suseda na posteli nebola ani nastrihnuta ani natrhnuta, nepotrebovala dokoca nic. masaznym olejom by som tam dole po porode neprplala. olej do rany nie.
neviem, mozno si si daco z nasich rad vzala. ja napr kazdej babe okolo radim tie kuchynske utierky - namiesto uteraka. a na sedenie v pripade poporodnych poraneni som mala nie koleso, ale ten cestovny vankusik.

29simona29
11. jan 2019

@jankalukasova presne tak, ja som rodila v Kochu v BA a polovicu veci z tohto zoznamu mi nebolo treba, lebo tam všetko boli

29simona29
11. jan 2019

@h_petra tiež som sa v pôrodnici namaľovala, aj na ceste do porodnice a z nej a maleho som nijako nezanedbala, zabralo mi to iba 5min, kým prišla navsteva a maly spal- nie žeby sa ma bez toho zľakli 😂ale pre svoj dobrý pocit😉

zuzan29
autor
11. jan 2019

Po dni, konečne objektívne a trefné komentáre, ktoré určite nasmerujú veľa žien k požadovanému výsledku 🙂 Teším sa, že našli aj také, ktoré jasne potvrdili, že maľovanie vie zabrať minimálne času a dokonca neohroziť starostlivosť o dieťa /pre šikovné žienky nemusí zabrať viac ako 10 min/ 🙂
Rosalgin je celkom drahá investícia, takže verím, že aj moja nemocnica poskytne také dezinfekčné veci. Ja som týmto chcela predstaviť, ako ja mám skompletizovaný zoznam, nikoho som nedonútila postupovať podľa neho. Vieš koľko videí existuje, čo nik nevyskúšal, predsa sa chce podeliť o to, čo má nakúpené a čo ide vyskúšať, presne takto to bolo myslené aj v tomto mojom článku, keď druhorodička vie, čo si vziať, tak prečo stráca čas čítaním článkov? Namiesto toho, nech ide na prechádzku sama či s dieťaťom a nechá to tak, a hlavne u niekoho mi prišlo, že len zbiera ďaľší 2531. koment do svojej zbierky, ktorý nemá opodstatnenie/ výpovednú hodnotu /len povedal/komentoval, že je tam toho veľa/, ja som tiež čítala veľa článkov, ale som si povedala, že ak je článok zlý nebudem márniť viac času ešte aj komentovaním. Na čo, radšej sa venujem potom manželovi, čo mi príde objektívnejšie. Len teraz sa zamýšľam, že článok má niečo do seba, keď ho boli viacerí ochotní čítať do konca. Preto je Slovensko, tam kde je.... lebo sa zaoberáme nepodstatnými vecami, po pravde, keby som niekde našla taký zoznam alebo natočené video, som spokojná, po ničom viac nepátram, akurát si overím niektoré nejednoznačné veci u kamošiek, resp na nete a nemusím tým márniť ani viac ako 1-2 dni. Išla by som to rovno po overení nakúpiť a hotovo, keď to nevyužijem, tak to jednoducho predaám /neuveríte veď aj preto existuje modrý koník/ alebo to podarujem vo svojom okolí. Čiže zas pohodka a žiaden strereotyp. A si ozaj niekto myslí, že zrovna, keď mám parfum v kabelke, tak syi ho na seba budem cápať každého pol dňa? Už som sa k tomuto vyjadrila a už sa k tomu nevracajme, moj manžel bude chcieť dieťa pobozkať a nebude isto len prirodzene voňať, a to omnoho silnejšie a nechcela som to spomínať, ale moje dieťa ľutovať nemusíte, skôr sa zamyslite nad tým, čo musí dieťa prežívať pri fajčiarskej maminke, ktorá ešte ani neodrodila a už jej páchne celé telo, a to je asi to najneznesiteľnejšie pre bežneho človeka a nie je pre bábätko a spolubývajúceho detto. FUJ! Do toho sa kľudne obujte, ale nie je v tejto diskusii a rada to podporím, aby sa to vytratilo z ulíc a iných verejných častí, nech sa nedusím pri obyčajnej prechádzke a to keď ucítím v nemocnici, tak to mamička/prípadne sestrička moc oľutuje 🙂 Je ďaleko veľa problémov, nad ktorými sa treba hlbšie zamyslieť a pomaly ich odstraňovať, venujme sa tomu 🙂

29simona29
11. jan 2019

@zuzan29 vyborne napísané, úplný súhlas a minimálne ja oceňujem, že si si dala tu námahu a pridala sem takýto zoznam, je to určite produktívnejšie ako tu zakladať x diskusii, ktoré k ničomu nevedú(mimochodom ja už dieta doma mám, ale aj tak sa mi paci, že sa našiel niekto, kto tu takto prispieva a pomáha ďalším mamičkám). Ja len ešte raz pripomeniem, že som sa aj malovala, aj navonala, aj som si umyla vlasy v pôrodnici a dokonca som si stihla aj oholiť nohy😃😉,moje dieta tým nijako neutrpelo, nemá žiadnu ujmu ani traumu a to ma už skoro 10mesiacov☺️Jedine, čo ma, je spokojnu, vyrovnanú, šťastnú a upravenú maminku, ktorá ma pekne fotky z porodnice(aj vďaka tomu, že som sa upravila). Bodaj by tu bolo viac takto zmýšľajúcich ľudí, ako je autorka☺️😉

29simona29
11. jan 2019

@leellee mne kojaci vankúš pomohol veľmi, jedna z najpraktickejsich veci, čo som tam mala a nebyť cumlíkov, ktoré som si našťastie vzala, ťažko by som utisila svoje placuce dieta- pritom som ho kojila, nijako to kojenie nenarušilo a dokonca mi to poradili aj sestričky😉

leellee
11. jan 2019

@29simona29 áno, viem, že je aj isté percento deti, ktoré tolerujú aj cumel a fľašu aj prsník, ale po tom čo som si ja tým spôsobila to považujem za zbytočne veľký risk 😉

ink
12. jan 2019

Dobre dievčatá, len čumím. Lebo mamička tesne pred pôrodom, potrebuje založiť diskusiu a byť v nej zosmiešňovaná.
Áno, v zozname je kopec zbytočností, to si však sama overí o pár dní sama. Nikde nevidím napísané, že prikazuje všetkým ženám, nech sa zabalia presne podľa jej zoznamu. Ak máte konštruktívne poznámky, za každú sa poďakovala. Ale prečo ju vystavovať komentárom takéhoto typu, tomu ozaj nerozumiem.

@zuzan29 ak chceš diskusiu uzavrieť, napíš mi. Veľa šťastia v pôrodnici, nech sa cítiš tak, že si spravila maximum preto, aby si ten čas prežila v čo najväčšej pohode.

alantroj
12. jan 2019

A tie parfemy - kym kojis to kde si chces striekat? Skor si vezmi slivkovy kompot, susene marhule (zdroj zeleza ak zle znasas tabletky)

minttu
Odpoveď bola odstránená
alica009
10. jún 2020

Teda dost mnohoslovne a premudrele nato, ze autorka sa sama iba chystala rodit 🙂
Ale niektore komentáre skusenejsich mamiciek to uviedli na pravú mieru, z diskusie si odnasam iste zavery, co brat a co nebrať a akym sposobom to zbaliť, toz vdaka za jej existenciu 🙂

zuzan29
autor
15. jún 2020

@alica009 dakujem za vas postreh, ale aj ako druhorodicka si rovnako vsetko podla svojho zoznamu zoberiem do nemocnice, mala som sa tam komfortne, vsetko pekne v skrini sa pomestilo a moj manzel bol raz v obchode, lebo dieta potrebovalo specificke telove mlieko na suchu pokozku. Bol so mnou a uzival si to. Narozdiel od mnohych, ktori behaju po take ci hentake tampony, lebo ved naco by si to zena zabalila vopred. Je to kazdeho osobna vec a kazdy si moze vybrat z mojho zoznamu, co potrebuje. Toto bol moj pohlad na danu problematiku a osvedcil sa, aj ked som nevedela, co ma caka. A verte mi, taketo pacientky pripravene ako ja, by tam ocenili sestricky aj kazdy den. Mna tam vychvalili dost.

zuzan29
autor
15. jún 2020

@leellee vidite presiel istý cas a moja intuicia bola na mieste, nase bambuliatko, najprv salo cez klobuciky a v pohode zvladalo aj flasu, ked to bolo nevyhnutne, aj dudel sme zacali pouzivat a nakoniec sa pekne prisala aj na prsia a kojila sa vyse roka bez problemov. Netreba vzdy alternativy hadzat na jednu kopu, radsej si zabezpecit vsetky a mat po ruke, ked je to nevyhnutne a moze to ulahcit zivot. Z mojej skusenosti viem, ze dieta ked aj zacne pit z flase, neodmieta sat. To uz potom skor je problem, ze ked odchadza mlieko, alebo je ho minimum, alebo tecie az prilis pomaly, tak potom jasne, ze vybera flasu. zvacsa vsak u chlapcov, ktori su vacsi jedaci.

zuzan29
autor
15. jún 2020

@zuzipolo vidis po roku ti mozes s kludnym svedomim povedat, ze moje dieta make up, ked ho mam /mala som aj v porodnici, aj jemny parfem/ na mne zvlada bez akychkolvek problemov, ziadna ujma na zdravi, rovnako ako pisu aj ine mamicky. mame krasne fotky z nemocnice. vsetky veci som si vzala a bolo to naj, co som mohla spravit, povazovali ma za ukazkovu pacientku, na vsetko pripravena, zodpovedna a takych pacienok by urcite prijali viac, druhy porod sa chystam s rovnakým zoznam pobalit veci, lebo viem, ze sa odlahcim ja a zaroveň aj mojho manzela ci okolie, lebo jedine co prisli, obdivovat novorodeniatko a ziadne behacky po obchodoch. Zoznam bol urobeny na zaklade viacerych odporucani a nelutujem, ze som ho skompletizovala do takejto podoby, aj ked niektore veci vyzneli smiesne, v tej danej situacii ci danej nemocnici (ako su Levice) neboli na skodu, dalsie 4 kamosky po mne rodiace v tej istej nemocnici tiez ocenili zoznam. lebo tie strohe zoznamy nevedia zabezpecit zene pravy komfort, co najma prve dni po porode potrebuje.

zuzan29
autor
15. jún 2020

po vyse roku sa nedokazem cudovat komentarom, ktore tu pristali uz od mamiciek....waaaw...ale to bude asi takou tou pravou slovenskou mentalitou, kritizuj, necitaj s porozumenim a hlavne odsud vsetko bez toho, aby si si to nechal prejst hlavou :/
Doooost smutne.... som uz mamicka, opat som si precitala svoj zoznam a uplne v pohode za par mesiacov balim rovnako, ako som to intuitivne citila a pripravila sa pred prvym porodom /aj ked som nevedela vobec do coho idem/, ale napr. niektore nemocnice su neni vonkocom dobre vybavene a zena si zasluzi komfort tie dni po porode.
Zoznam pomohol uz dalsim z mojho okolia a boli nadsene, ze mohli nahliadnut do niecoho, co bolo dooooost skompletizovane, ucele a malo to hlavu aj pätu. A HLAVNE nenasilne, ja obdivuj tie zeny, co tu nasli, ze ked si jednu vec z mojho zoznamu nevezmu, tak budem na ne ukazovat prstom.
Po vyse roku, so skusenostou mozem len podotknut, ze je lepšie mat hlbsi zoznam a vynechat, co nepouzivate, /ako som to zazila v taboroch, zoznam bol jedna vec a zbalene veci druha, len to citanie s porozumenim niekedy treba viac doladit/. ako zabudnut na podstatne veci, ktore sa tazko nosia do nemocnic po desiatej hodine ci rano o siestej.

Buduce mamicky, vzdy je dobre si vyberat intuitivne, a preto ako som pisala zaciatkom mojho prispevku, ja som videla rozne videa a blogerky, no nie je vsetky ich veci v zozname som zbalila. Len som ich neskritizovala, lebo maju svoje vlastne odvovodnenia preco to tak je. A to je podstatnejsie, vediet, preco to potrebujes ako to ci si to zbalis. Po pravde malokoho zaujima ci si to niekto zbali alebo nie, to je kazdeho osobna vec. Hlavne preco som chcela mat, je aby som nemusela niekomu cez telefon vysvetlovat, co vlastne z obchodu potrebujem a plus ako som spominala vyssie, ked ma niekto takyto zoznam, vie si aj tu o dost lacnejsie nakupit veci, lebo nie je vsetko je vzdy potrebne nove. Take koleso na sedenie po prirodzenom porode je na nezaplatenie a predsa som ho v porodnici mala len ja. Ostatne si povedia na co mi to je. ja ho doma mam a uz ho vyuzili dalsie tri prvorodicky, kamosky a nevedeli si ho vynachvalit.
V konecnom efekte, som tym, ze som mala zistene taketo vychytavky nepripravila komfort len sebe, ale uz dalsim a zadarmo. To je to, co treba posuvat dalej, nie je kritiku a nevrazive komentare. Nieco, co ma vypovednu hodnotu a ako pisem, nakoniec toto cele aj malo. Len treba si vsetko prejst hlavou a nekonat impulzivne a nevrlo, to nikomu nikdy nepomohlo. Zdar 🙂

zuzan29
autor
15. jún 2020

@jankalukasova
uz som skusenejsia mamicka, a predsa si aj k druhemu porodu zbalim vse, lebo to bolo to najlepšie, co som mohla spravit a ta slamka, taaaa bola prve dva dni na nezaplatenie, som mega nadsena, ked si spomeniem ako mi ulahcila zivot na izbe. TOP! a veci, aj som mala odfotene, ze krasne sa mi vsetko zmestilo do skrine, aj s autosedackou a s paklom mineralok, a licenie som dala uplne v pohode a s noblesou.
Pre prvorodicky, ktore rodili v rovnakej nemocnici tento zoznam bol rovnako prospesny, a pre tie ostatne, je na vlastnej intuicii, co si vyberu, ked by bolo nieco matuce na to su komentare a odvovodnenie, preco je taky vyber.
Moja skusenost je pozitivna a okolie i personal si pochvalovali, ze zodpovednost mi nechybala. 🙂 🙂

jankalukasova
16. jún 2020

@zuzan29 kludne sa tam odstahuj... 😊 s dekou, matracom, zuvackami, licidlami alebo aj vecernymi satami. Ja si zas pamatam ako mi sestricka vlani v marci pozerala na tasku a pytala sa, ci je ti vsetko. Vravela som, ze ano. Povedala, ze super lebo niektore zeny sa balia ako na mesacnu dovolenku... odpovedala som, ze:" ano... viem..."🤣👌🤦‍♀️
Vela stastia pri porode 🍀

zuzan29
autor
17. jún 2020

@jankalukasova práve toto je to, ze existujú dva rozny pohlady na rovnaku vec, mne sestricka nic nepovedala, lebo vsetko sa to da krasne zbalit do jednej tasky. Vysmechy su typu matrac a saty su tak neopodstatnene ako tvoje komentáre. Ale to je nic nove u slovenskej mentality. Zdar :D :D

jankalukasova
18. jún 2020

@zuzan29 nepochopila si ale to nic... to sa stava. Este raz vela stastia pri porode 🍀