icon

Katastrofálny pôrod v Grécku

dimitra
1. jan 2014

Ahojte zienky, citam tu vselijake nazory na porody u nas doma, ale musim vam povedat, ze mam 2 deti rodene na Slovensku a jedno v Grecku. Ak by som to mohla porovnat, tak je to nebo a peklo. Od zaaciatku porodu, az po poporodnu starostlivost. Navstevovala som sukromnu kliniku , kde bolo vsetko ok, ale nakolko porod na nej stal az 3000e, tak som sa v 9 mesiaci rozhodla pre statnu nemocnicu. Jedneho pekneho dna som sa vybrala na vysetrenie, ktore prebiehalo asi tak, ze mi zmerali tlak a odvazili a vzapati mi oznamili , ze sa mam dostavit na prijem , lebo bude cisarak. tak som pekne naklusala 25 v stredu do nemocnice na predoperacne, kde mi bolo oznamene rukami a nohami ze ostavam uz v nemocnici a ze mi 26 rano urobia zakrok. Grectinu ovladam tak 50 na 50 takze hruza.Bez ultrazvuku a oziev za mnou stale chodil doktor a pytal sa ci mam bolesti. Bola som v soku, ved ake bolesti ??? Ja mam is na cisarak. v ten isty vecer ma zavolali k sestricke a ta mi nieco pichla, strasne to stipalo a az z odstupom casu som si uvedomila, ze take nieco mi pichli aj pri mojich detoch na vyvolanie porodu. Po injekcii cuduj sa svete som dostala bolesti do 15 min.Tieto mi vsak do rana postupneslabli, aj ked som s uz tesila ze nemusim ist na cisarak. Este za mnou prisla jedna doktorka z ruska a povedala ze ziaden cisarak, ideme rodit normalne. Takze bolesti kolo 4 ustali uplne a uz som bola aj sklamana. asi o 5 rano vo mne nieco puklo a ked som sa postavila tiekla zo mna voda. Nechali ma sa trapit v izbe asi do 7, kedy ma previezli na salu. Porod asi tak , ze lekar sa ma pytal ci nechcem ist na wecko a ja furt ze nie. Sak v takych bolestiach komu sa chce. Nakoniec dosla ta ruska a pytala sa ci chcem tlacit. takze som zatlacila a babo bolo na svete. Potom asi hodinu sme cakali kedy vylezie placenta. A teraz baby pride goool. ked placenta nesla, tak sa lekar pytal, ze kto mi robil ultrazvuk pri prijati a oni ze nikto. Tomu studovanemu doktorovi sa zdalo, ze mam deti dve, tak mi narychlo robili ozvy. Samozrejme ziadne tam nebolo. ked ma prevazali na izbu, tak mi plesli malu na hrudnik, lebo tu neexistuje novorodenecke. O hygiene ani radsej nepisem. Cely den a noc na izbe s druhou zenou pri ktorej den a noc niekto je, takze ak je to manzel, mozem len zavriet hubu a cakat na prepustenie.nasledovalo dlhych 8 dni v nemocnici, podotykam, ze som bola stale napojena na infuziu a stym som musela chodit s malou vsade, n kupnie, na vazenie atd...v jednej ruke mala v druhej stojan s infuziou.....takze babky uz mame 3 mesiace a sa tomu len smejem, lenze vtedy to bol horor. Slovenske porodnice aj tie najhorsie , su urcite luxus oproti porodu v Grecku. Porodom zdar

denaalubos
2. jan 2014

@ladywitch26 ty to iste stale pripojena na nete a vsetko tu komentujes 😀

betunka39
2. jan 2014

@ladywitch26 ale ja som citala, len som chcela podotknuť, že nie každa je schopna hned si ho zobrať k sebe a starať sa ,alebo aspon prituliť. Ty si to napisla slovami, že nezvlada hned byť matkou, čo podla mna nie je vobec o tom. Zvladať byť dobrou mamou sa ukaže neskor, nie tým, že hned mam dieť pri sebe . Nepíšem konkretne o tebe ale o mnohých ,ktore tu píšu, alebo do časopisov, ako to po porode bravurne a hrdinsky zvladali, ale ked sa na nich človek pozrie o čosi neskor tak to potom vobec nezvladaju. Toto som mala namysli.Aj ja som mala svoju malu teraz pri sebe hned ,ešte aj s pupočnikom, kým ho neprestrihli, potom ju zobrali trocha očistiť,ale to bolo max. 2 minuty a hned som ju mala pri sebe. Ani som sa nepýtala, či možem ,skor mna sa sestra spýtala, či ju chcem hned. z toho dedukujem ,že su aj mamičky, ktore take špinave dieťatko do ruk nechcu, aby sa babatku niečo nestalo. Mala sa hned prisala, ale potom som ju dla nech ju prevažia ,osetria a ja som chcela mať chvilu sama pre seba. Nevidim na tom nič zle.

afrika
2. jan 2014

@betunka39 veľmi sa mi páčila tvoja posledná odpoveď 🙂 🙂

aliza
2. jan 2014

@denaalubos no, nic ine sa od teba nedalo cakat....presne, nemam argumenty, tak urazam. Pekny den ti prajem, hlavne s tvojou rodinkou a dietatkom, aby neboli taki chudaci, ako ti moji 😉

dimitra
autor
2. jan 2014

@bosoriak takze znova, myslim, ze ak na slovensku prejdem k inemu lekarovi, tak ma vysetri a urobi ultrazvuk, ked uz nie kvoli nicomu inemu, tak aby sa aspon presvedcil ze dieta je jedno. Opakujem chodila som tam posledny mesiac kazdy tyzden. Za cele tehotenstvo som pribrala 8 kg, takze podla brucha si urcite nemohli mysliet za mam dvojicky a to uz po porode malej. Nepotrebujem lekarske vzdelanie, aby som mohla zdravim rozumom posudit co je normalne a co je pod uroven.Fakt je, ze tehu knizku som nemala, pretoze v grecku mate so sebou vzdy celu zdravotnu kartu a to ci od zubara, ci od ortopeda, gynekologa a pod. Fakt nie som lekarka, ale viem co mi tieklo, nejaka infuzia na podporu tvorenia mlieka. Netusim naco, ked mlieka som mala dost A len pre zaujimavost 95 percent pacientov chodi s infuziou a to by som vam priala vidiet z okna ako to tam vyzera cely den. Pred nemocnicov pacienti s infuziami v ruke a s vajglom v druhej . Matky nevynimajuc. Takze infuziu vam tu prdnu hned ked vkrocite dnu a viem to nie len z pozorovania

betunka39
2. jan 2014

@afrika dakujem 🙂

denaalubos
2. jan 2014

P.s.moja dcerka spi...a take ako vy dve sj mozte podat ruky...vy budete mat stale co odpisat a vase argumenty nemaju hranic...pekny zvysok dna aj vam 🙂

aliza
2. jan 2014

@denaalubos a inak, su tu matky s omnoho viac prispevkami v tejto teme, ale pokial pisu to, co sa tebe hodi, tak ich deti nelutujes, ze? 😖

7katka
2. jan 2014

@betunka39 v podstate suhlasim s tym, co si napisala, ale zeny pocas pôrodov doma umierali, ked sa vyskytli komplikacie, nie vsetko a vzdy prebehlo bez tazkosti, aj ked vela zaviselo od porodnych bab, zhodou okolnosti mam susedu, ktorej mamka zomrela pri jej porode

ladywitch26
2. jan 2014

@denaalubos ano, zapinam net rano a vypinam v noci. odbieham si pomiesat obed v hrnci, prebalit plienku, nakojit zvladam aj pri nete. v uprsanom pocasi s deckami von nemozeme, tak sa hraju dnu alebo pozeraju rozpravky. povysavam vecer, co mi zaberie 5 minut, a zehlim zasadne v noci, ked mam klud. riad nahadzem do umyvacky tiez az na noc. popri pisani tohto prispevku som stihla uspat najmladsieho drziac ho za ruku, vyriesit jednu bitku o siltovku, utriet jeden zadok a nalozit drevo do pece. nesedim tu na riti cely den, takze mozno preto som uz aj na svojej povodnej vahe. a to si este predstav, ze od marca toto vsetko budem stihat aj popri praci. bistu, nebudem to nahodou predsa len ta SUPERMATKA? 😝

aliza
2. jan 2014

@denaalubos a este doplnim, ze mam doma mamu aj muza, ktori sa detom venuju, nakolko uz 2.den lezim chora v posteli 😀, preto tolko prispevkov. Ale co sa ja vlastne pred tebou obhajujem, ze ano, teba do toho absolutne nic, co moje deti robia a s kym. A tie chudence si nabuduce odpusti. Podla seba sudim teba, ze? aby to tvoje nebolo nakoniec chuda....

natas4
2. jan 2014

@ladywitch26 zila som dost dlho v zahranici , aby som vedela ako sa clovek dorozumie po dvojrocnom pobyte...btw.keby zakladatelka rodila napriklad v Rakusku a nevedela by po nemecky ani ceknut, tak mi ver, ze tu nebude pisat aky strasny porod zazila..totiz niekedy nie su potrebne ziadne slova...a uz vobec nie u tretorodicky

betunka39
2. jan 2014

@7katka ano ,ale o bolo dobou a tým ,že neboli ultrazvuky a vela žien vobec nechcelo lekara koli hanbe ani vidieť. Aj ja poznam rodinu, kde matka zomrela, ale pred porodom mala prisť do nemocnice a odmietla.ostalo 8 deti.

7katka
2. jan 2014

@betunka39 preto by som sa po mojich skúsenostiach neodvazila rodit doma, lebo keby to tak bolo, uz by som tu a ani moje 1. dieta neboli, kedze SC bolo na poslednu chvilu a pritom to dovtedy vypadalo celkom normalne, nikto nepredpokladal komplikacie, taktiez sestra, nech nie je pri nej lekar, neterka by tu uz nebola

ladywitch26
2. jan 2014

@natas4 lenze my sme sa dalsie detaily dozvedeli az z dalsich prispevkov, nie z toho prveho. v tom prvom bolo vytknute to, ze jej nebol urobeny ultrazvuk (co ja za nic strasne nepokladam, v irsku ho tiez nerobia, napriek tomu som sa necitila vobec ohrozena, pretoze midwife tu vedia velmi presne urcit polohu dietata a vacsinou aj placenty prehmatom cez brucho a ozvy dietata sleduju tiez. ak by bol problem, spravili by aj sono, ale pri normalnom fyziologickom porode sa nerobi), dalej ze jej dieta dali na hrud (az neskor napisala, ze si ju musela drzat celu dobu aj pocas sitia, ale aj tak nikde nenapisala,ze poprosila personal, aby jej s dcerou pomohli, z coho usudzujem, ze ak sa neozvala, nik jej myslienky neprecital) a ze jej vadil chlap leziaci vedla. co by jej zrejme nerobilo ziadny problem, ak by tam bol otec jej dietata s nou. takze z toho prveho opisu to pre mna ziadny katastrofalny porod nebol.

laila22
2. jan 2014

@dimitra kto si to nechce dat vysvetlit, tomu to nevysvetlíš, ani nepresvedcís... Ta ci , ona si bude len to svoje mliet... 😎 😉 Mne sa ,,pacilo,, ako sa hned do teba obuli kde bol tvoj manzel, preco nebol s tebou na izbe, ked ten druhy bol... Fakt to muselo byt uzasne, mat na izbe cudzieho chlapa... 😝 😝 😝

laila22
2. jan 2014

@ladywitch26 kto ma trochu empatie a predstavivosti pochopil to cele hned z prveho prispevku a nie na 8smej strane... 😉

natas4
2. jan 2014

@laila22 tak tak, kto chce pochopi, kto nie, bude stale hladat "nieco" 😉 niekedy treba citat aj medzi riadkami..len na to treba tu empatiu, ktorou sa tu ktosi ohanal

dimitra
autor
2. jan 2014

@laila22 v podstate je to diskusia, len nechapem , preco komentuju moj zazitok z porodu, ak to same takto nezazili. chcela som to napisat a som rada ze som to napisala,

dimitra
autor
2. jan 2014

@ladywitch26 ono opisat detailny priebeh porodu , by nebolo na pol strany ale min. na 3 strany a od toho je to diskusia, aby sme mohli komunikovat a doplnat sa a otec dietata by mi urcite prekazal ak by bol 24 hod pri mne.aj pri mojich predoslych detoch som dala prednost mojej sestre,pred muzom, aby sa zucastnila porodu

syrik
2. jan 2014

@dimitra Pretože si sa zdôverila na MK 🙂 Aj my sme radi, že si to napísala. Kto to pochopil, ten to pochopil, kto nie, ten si dôvod na rýpanie nájde vždy. Nič si z toho nerob. Človek si musí 3x rozmyslieť, čo napísať, aby ho ostatní neukameňovali. Držím palce v živote, nech sa Ti darí 😉

laila22
2. jan 2014

@dimitra komentuju to preto aby ti ukazali, ze su lepsie, statocnejsie a dokonalejsie ako ty... potrebuju si pozdvihnut ego na ukor niekoho.... ,, akoze stylom, co sa stazujes,,

ladywitch26
2. jan 2014

@laila22 a nerobia to iste aj damy, ktore komentuju dalsie prispevky diskutujucich? ked uz chcete kamenovat, tak sa riadte tym biblickym...kto si bez viny, prvy hod kamenom...pretoze do mojho prveho prispevku sa tiez rypalo, a zaujimave, ze nie od tej, ktora si to mohla dovolit, kedze temu zakladala, ale od inych 😉

dimitra
autor
2. jan 2014

@laila22 tak takymto sposobom mam pocit , ze sami sebe potrebuju dokazat , ze su lepsie, mne tym urcite nic neukazu

dimitra
autor
2. jan 2014

@dimitra a som vam vsetkym vdacna za akekolvek nazory a pripomienky, lebo aspon mam s kym popisat a zdoverit sa

zuzana76
2. jan 2014

@ladywitch26 ak si precitas svoj prvy príspevok, tak uvidis, ze je podpichujuci a utociaci

laila22
2. jan 2014

@ladywitch26 ja uz necitam tuto temu, klikla som a precitala som si tvoj posledny prispevok, kedze bol v tej chvíli posledný a zareagovala som vseobecne.. takze to neber osobne...neoznacila som ta.. zakladatelka tu porovnavnavala svoje porody na sk a jednen v grecku... nechapem naco sa tu zacali porovnavat maicky co rodili v irsku, uk a neviem kde... releventne by bolo porovnavanie porodov s dalsími greckymi mamickami... nechapem preco jej tu niekto vnucuje nazor, ze keby tam mala svojho chlapa, tak pritomnost toho cudzieho by jej nevadila... ako to mozu vediet? 😀 im by zrejme nevadilo mat spinavu zakrvavenu plachtu, vytahovat prsník pred cudzím chlapom a roztahovat nohy pri vizite.. ved je to vsetko prirodzene... 😀

ladywitch26
2. jan 2014

@zuzana76 ok, ak sa to zdalo zakladatelke temy podpichujuce, beriem uplne za normalne, ak sa ozve ona. ale naco sa maju ozyvat a rypat dalsie? alebo tu ide jedna urazat druhu, ze jej deti su chudence? toto je tiez podla teba normalne? a dalsia si neprecita celu diskusiu, len posledny prispevok a napriek tomu ma co povedat ku vsetkym 8 stranam? alebo sa ozvu dalsie, co rodili cisarskym, co sa citia urazene, aj ked tu rozoberame vaginalny porod a neda sa to porovnavat?
ono je to tak, dnes tu budu rypat do mna, zajtra mozno v inej teme do teba 😉

laila22
2. jan 2014

@ladywitch26 ty si nejaka mudra a mas koment na vsetko.. precitala som prve tri strany ako zacala pisat a takmer vsetky sa do nej obuvali co by chcela.. ty si tiez tusim pozrala vsetku mudrost sveta a mas ku vsetkemu co povedat, len ostane nech drzia usta...

laila22
2. jan 2014

@ladywitch26 a tvoje prispevky sa zdali podpichujuce aj mne, lebo TY, TY si rodila v irsku A TEBE nerobili ultrazvuk a podla TEBA je to normalny a TY si nemala strach... je to tvoja vec... podla zakladatelky je normalne nieco ine.. bola zvyknuta na iny porod, iny pristup lekarov ako zazila v Grecku... a hold, ze nemala 3000e na porod na sukromnej klinike? ja som zvedava kolko mamiciek na SK by bolo ochotných, schopných zaplatit 3000e iba za porod na SK ci v tej ktorej krajine...