icon

Kto platí pôrodníka?

honney12
31. júl 2016

Ahojte mamicky,

zalozila som si tuto temu, lebo chcem vediet vas nazor na danu otazku, lebo dost sa kvoli tomu hadame s priatelom. On je totiz presvedceny, ze "Pobyt" v nemocnici a porodnika ( dokopy 480 eur) pri porode ma zaplatit moj otec ( ktory aj zaplatil porodnika podotykam a zvysok ja) moj priatel nic...a ked sa kvoli tomu hadame tak mi povie, ze ved to je uplne normalne, tak je to vsade a ze ja mam to v hlave pomiesane....ja mam na to samozrejme iny nazor. Ved rodinu mam s priatelom, je to nase spolocne dieta a moj priatel sa ma o svoju rodinu starat a nie moj otec, on sa o moju mamu a o nas, o rodinu vedel vzdy sa postarat. Dakujem za vase nazory. Pekny vecer.

misel0806
31. júl 2016

Citit z neho drzgosa jak vysiteho...ked uz teraz mu je luto platit co bude potom?? Ved je otec to ako sa vlastne ktomu stavia? Urobit dieta a hotovo?? Nedat vlastnemu dietatu hanba.... A este to nechat na tvojho otca.. Chovas si hada na prsiach..

honney12
autor
31. júl 2016

@mima4 to ze nie sme manzelia sme rodina na tom nic sa nezmenu, mame spolocne dieta

mima4
31. júl 2016

@honney12 to dieta je jeho rodina, ty si jeho priatelka. Minimalne o to dieta by sa mal postarat, pretoze je jeho rodic, a kazdemu normalnemu cloveku zalezi na jeho dietati a vnima jeho potreby. Neviem do akej miery planuje s tebou buducnost, stale je slobodny a stale moze odist, ozenit sa, mat rodinu, ale dieta mu ostane navzdy a preto by si voci nemu mal plnit povinnosti, nielen po rodicovskej stranke ale tiez financne, kedze z lasky, ani vzduchu nikto z nas nevyzije.

midka
31. júl 2016

prepac, ten tvoj priatel to je cista katastrofa - 33 rokov a taketo nazory - brrr

daakotaa
31. júl 2016

On ma 33 rokov? Tipovala by som od 16 do 18r.

sissy27
31. júl 2016

@honney12 píšeš, že nikdy taký nebol... bez urážky, ale tomu sa mi ťažko verí... naozaj nemal nikdy problém za teba zaplatiť v reštaurácii, nemal problém ti kúpiť darček k sviatku či len tak nejakú somarinku pre potešenie? ako ste riešili spoločné dovolenky, spoločné bývanie doteraz? ja si vážne myslím, že nejaké náznaky takejto lakomosti tam museli byť už dávnejšie, neverím, že zrazu zo dňa na deň má problém otvoriť peňaženku a ešte k tomu na spoločné a plánované dieťa...

honney12
autor
31. júl 2016

@sissy27 mas pradu, naznaky boli len ja som ich nechcela vidiet :( myslela som si ze je to mozno preto lebo este sme neboli ako rodina ( co bolo naivne viem )

sissy27
31. júl 2016

@honney12 no a sme doma ☹ ... odkladaj všetky bločky, nepotrvá dlho a budeš sa súdiť o výživné na dieťa aj seba... a vôbec by som nebola prekvapená, keby z tvojho rodičáku bez chrbtovej kosti žiadal úhradu polovice nákladov na všetko... a čo sa svadby týka, tak bude pre teba lepšie, keď žiadna nebude... máte aj nejaký spoločný majetok, hypotéku?

sue
31. júl 2016

@mima4 má pravdu. Rodina je pre neho vaše dieťa, ty si len priateľka.
Bohužiaľ, urobila si chybu 😔
...no a byť hrdinkou a platiť všetko 50:50 je najväčšia volovina. Z čoho ideš žiť teraz? Čo bude§ jesť? Kde bývate?

marionmarion
31. júl 2016

@honney12 tento vztah by som ukoncila. Toto bude len a len horsie a bud vlastne rada ze ste sa nebrali, aspon si usetrite naklady na rozvod...asponze mas super rodicov, pomozu ti, postavit sa na nohy...

migelka
1. aug 2016

My s muzom sme mali spolocnu kasu mozno tri mesiace po tom, ako sme zacali spolu chodit, nedelili sme, kto ma co zaplatit.. A je to podla mna takto prirodzene. Nechapem ako sa da delit o vydavky pri detoch..ze ja mu kupim plienky teraz, ty si na rade o tyzden, ale ty to mas teraz v akcii, tak mi doplat tie dve eura :D

katka253111
1. aug 2016

@honney12 ahoj,pockaj, uz mas to priezvisko na matrike vybavene,ze bude po tebe? A priatel s tym suhlasil?

My mame tiez dieta a nie.sme.zobrati a.maly ma priezvisko po mne,vydupala som si to,ze ked sa vydam,zmeni sa automaticky aj drobcovi priezvisko,ked nie,tak len tato bude mat ine nez.my 🙂 a aj tak sa svadba zatial.nechysta,aj ked priezvisko.ho dost skrie 🙂

sam2
1. aug 2016

Boze co je toto za modu, ze mlady rodicia beru atomaticky, ze vsetko okolo dietata im zabezpecia rodinny prislusnici??? Od porudu cez postielku po plienky 🙈🙈🙈🙈 Nerozumiem.
Ale k teme @honney12 nie je bezne ze naklady za porod plati tvoj otec. Je to jeho dobra vola a jeho pekne gesto (nam tak svokra dala peniaze, aby sme pre dieta kupuli co potrebujeme, moja sestra nam kupila postielku,.... ALE NIKDY BY SOM TO SAMA OD SEBA NEPYTALA, bolo to ich rozhodnutie). Radim ti-sadnu si s nim uz teraz a prejdi si s nim financie a ako si to teda predstavuje. Lebo toto je na hlavu cele 😂😂😂😂😂
Aj ked taketo diskusie mam rada, lebo potom si uvedomim, ze aj keby som toho mojho niekedy najradcej utopila v lyzicke vody, ze doma mam poklad 😁😁

honney12
autor
1. aug 2016

Ahoj, ano priezvisko je uz davno vybavene nakolko nase dietatko ma uz 16 mes. Nezaujima ma tentokrat ze sa mu to nepaci mal na vyber este pred porodom vedel dobre ze pokial si ma nevezme kym neporodim priezvisko dostane moje a ked nahodoh raz bude svadba s cim ja uz neratam,tak sa to zmeni. Myslim si ze ze kazda slobodna mamicka by mal dat automatickt priezvisko svoje a taky "muzi" by mali byt ticho, ktori si svoju zenu nechce vziat ale chce aby priezvisko malo jeho...ale za co?! Ved zena nosi to dietatko 9 mes. trapi sa pri porode,pocas tehotenstva a ty sa mas potom vycnievat z rodiny ze mas ine priezvisko? No nie...dost sa habim za to ze zijeme bez manzelstva lebo som bola naivna a naletela na jeho sluby ale za to sa hanbit aspon nemusim ze nemam robnake priezvisko s mojim babatkom,nech sa hanbi on!

amairim
1. aug 2016

@sam2 u nas to iste, stale, ze nemam citat toho kona, potom mi sibe. ja mu na to- bud ticho, tie diskusie ti nahravaju do karat, inakby som ta uz davno prizabila. 90% riesenych chlapov sa na neho nechyta. 🙂 comu som velmi rad.
@honney12 poradene ti uz bolo, odkladaj blocky, pripravuj sa na to, ze budete sami. mrzi ma to, ale on sa nechce starat ani o teba a ani o vase dieta. Uz s tym, ze nema problem, ze sa nebude po nom volat, je to velmi podozrive.
O chvilku tu bude tema, ze "zrabam" len rodicovsky a s priatelom mame vydaje na domacnost 50:50.....Toto ako vykryjes, netusim. Byt tvoji otcom, uz davno zakrocim, ze co to ma z vyhlasenia. 33 rokov, no na zaplakanie...co su toto za chlapi. Sestra ma 21, este len randi a hlada. A co od nej pocuvam, ako sa ti mladi muzi chovaju, galantnost a gantlemanstvo uz sa ani na tom posratom prvom rande nevyskytuje.

katka253111
1. aug 2016

@honney12 jaaj,a teda otec to platil? Ja ze babo este len bude 🙂

Ano,mam rovbaky nazor a preto ma drobec aj priezvisko po mne... Ved aj u dr bude sa on volat tak,ja inak,ale aj tak ma vsetci budu oslovovat podla maleho priezviska,aj ked ine by som mala... Tiez som to tak brala, ze ak svadba bude,bude sa aj maly volat po priatelovi... Zo svadby u nas tiez volako vzislo,problemov bolo dost,tak som rada,ze to priezvisko som si vydobila nazaciatku... Ak chces,napíš správu, môžeme pokecat,myslim,ze sme v mnohom v podobnej situacii... Ja velmi nemam o tom s kym 🙂 moj drobec ma 22mes

honney12
autor
1. aug 2016

@amairim on praveze ma s tm problem, ze maly nema jeho priezvisko ale v tejto situacii ma to nezaujima, mal sa spravat inak. A co sa mojho otca tyka tak on ho uz ma na neho neskutocne nervy a pravom a preto moj priatel vecne uraza moju rodinu. Neberie nasledky za svoje konania, vzdy to prekruti tak aby on bol "cisty". Blocky odkladane mam ale bohuzial nie vsetke :( a ked uz tu padla tema na domacnost tak mas pravdu, to je dalsia vec ze vsetko je ako si pisala 50:50... a on v tom problem nevidi, podla neho to je normalne, stale mi rozprava ake su ostatne mamickt sebestacne ( neviem odkial to ma nkaolko ani nepozna ziadne mamicky) iba ja " neviem "hospodarit s peniazmi. Na maleho mi da 60 eur a nech sa staram o domacnost o maleho a seba uz neriesim nakolko nemam uz z coho. Uz som musela zrusit vsetke moje uspory aby som vedela potiahnut domacnost atd.

mirkave
1. aug 2016

Jeho dieta,jeho partnerka,jeho dlh v nemocnici za pobyt. Nechapem,preco by to mal platit dedo. Tvoj partner je otec,tak nech sa stara

amairim
1. aug 2016

@honney12 no nech sa nehneva, ze 60 mesacne podla neho stoji dieta a polka domacnosti? Ako tak pocitam, tak maly uz ma vysse roka, to takto tahate od zaciatku?
Su tu maminky, ktore by ti vedeli poradit, je to kus chuja. Vybav si vyzivne na dieta sudnou cestou. Neverim tomu, ze si takeho chlapa vazis a planujes s nim este v buducnosti ostat. K malemu sa ako sprava?

cuculiatko88
1. aug 2016

@honney12 tak ty mas 260 eur na seba,dieta, domacnost a on si zije jak kral,prosim ta utekaj od neho,ved toto neni normalne ...keby mi moj muz povie ze mame ist 50:50 tak som s nim uz neni,povinnostou chlapa je postarat sa o zenu a deti!!!

natalym
1. aug 2016

@honney12 No pekne. Držím palce.

marianna_peskova
1. aug 2016

Aby to platil otec dcéry... Kto to kedy videl?! 😀
A inak je všetko vporiadku s chlapcom? 😀 😀 😀 😎

1radula1
1. aug 2016

@marianna_peskova ja tiež sa smejem.. až nechápem z neho, ako môže niekto niečo takéto dávať 😒

gabinecka_
1. aug 2016

@honney12 čo ťa núti zostávať s takýmto rozmaznaným lakomým protivným chlapom. Veď podľa toho čo si napísala ťa vôbec nemá rád. A pochybujem, že má rád malého, ak ho ohodnotil na 60 EUR mesačne. Čo na toto hovoria jeho rodičia???

adel222
1. aug 2016

@honney12 zlato ty si hlupa. na taketo podmienky nepristupi priemerne inteligentna zena ani za milion rokov a vies co, bude horsie!

nema tento debilny model 50:50 od jeho rodicov?

to ajspavas s takymto chujom? kondomy kupujes ty ze, lebo ty mozes otehotniet cize tvoja vec

zuzuliatko18
1. aug 2016

podľa ustanovenia § 74 zákona o rodine (č. 36/2005): Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.

tvoji i jeho rodičia môžu poskytnúť dar, ktorý uznajú za vhodný. k vášmu dieťaťu povinnosti nemajú žiadne. povinnosť živiť dieťa máte vy dvaja. ohľadom pomeru financovania sa musíte dohodnúť vy dvaja.

miromirfilip
1. aug 2016

Nie je už pomerne neskoro riešiť tento problém, keďže termín pôrodu bol v marci 2015?

honney12
autor
1. aug 2016

@miromirfilip ano, mame uz 16 mesacneho zdraveho a kranseho synceka ale ta ta otazka sa u nas toci dookola preto som chcela vediet vas nazor.

mirka414
1. aug 2016

@honney12 On ta vydeluje s peniazmi pre teba a domacnost?Tak to rob aj ty tak isto 🙂 var,per a nakupuj bud len pre vas dvoch a za vsetko co robis pre neho si pytaj zaplatené..a ticha domacnost a uplna ignoracia by bola aspon na pol roka,alebo skus sokovu terapiu ak mas kam ist,vezmi seba a dieta a chod bez toho aby si mu povedala,ze kam ides u nas to zabralo a uz viac ako 9 rokov seká dobrotu a to sa v case tehotenstva zachoval tiez pekne hlupo :/

mimla
1. aug 2016

@honney12 Ak je pravda to, čo píšeš, si obeťou finančného týrania. Je jedno, do akého pozlátka to tvoj drahý zabalí, nie je to OK. Nevyšlo by ťa lacnejšie bývať s rodičmi, ak je to priestorovo možné? Vieš, ak ti totiž súd určí výživné na dieťa, plus materská plus nejaký ten polovičný úväzok, ak by sa dal vybaviť, možno by to nakoniec pre teba bolo lepšie. 60 eur na dieťa je výsmech. To že to JE finančné týranie viem, pretože do podobnej situácie som aj ja smerovala a to si človek ani nevšimne, len zrazu zistí, že premýšľa, ktoré dve handry si kúpi v Textilhouse, keď majú akciu všetko za 75 centov. Ťažko sa odtiaľ človek vyhrabe, ale uvedomiť si tento fakt je niečo iné. Ja viem, že otázka vo fóre bola položená ohľadom niečoho iného, ale to bude iba špička ľadovca. Nedalo by sa neho ísť cez hrdosť? Cez posmech? Že by si sa mu namiesto výčitiek začala posmievať, že ani pôrod nedokázal zaplatiť, že iní chlapi sú schopnejší? Nie je to asi podľa partnerskej príručky, ale na niektoré typy treba hrubú palicu.