Môžem zabrániť kŕmeniu umelým mliekom v pôrodnici?
Čoskoro nás čaká pôrod a ja čím ďalej tým viac prichádzam na to,že nechcem aby mi v pôrodnici začali dieťa kŕmiť UM. Ako to funguje? Môžem žiadať aby dieťa nekrmili UM? Chcem ho kojit dokiaľ čo najdlhšie. Nechcem aby vôbec mu dávali UM? Nebola by som rada keby ho naň naucili
Ja som mala prvého syna od začiatku až do konca pri sebe okrem potrebných úkonov. A mlieko sa mi rozbehlo až doma (po 4 dňoch). Prikladala som často, no bohužial najesť sa potreboval, tak sme dali po konzultácii so sestrou aby pribral a šli sme domov.
Druhý bol predčasne narodený teda som ho nemohla mať pri sebe, snažila som sa teda aspoň odsávať , pravidelné intervaly ako keby som ho prikladala. Mlieko sa mi rozbehlo až na 3 deň. Dostával vyživu cez infúziu samozrejme že nič nenahradí materské mlieko ale tiež sme potrebovali aby priberal.
Tiež som mala mamičku na izbe, ktorá mala hladné dieťa pomaly každých 5 minút na cicke no mlieko nikde a ani sa jej nikdy nerozbehlo hoc sa snažila a trápila dieťa i seba mesiac. Samozrejme dokrmovala umelým.
Pochybujem že niekde dokrmujú len pre istotu. A tiež platí aj to že majú nejaké postupy aby si potom nejaká mamička nezmyslela a neudala ich za nevhodnú lekársu starostlivosť.
@lucia245 pridavam sa k tym ze sa mylis. Prirodzeny porod, bez akehokolvek lieku, porodila som do 3h bez akejkolvek komplikacie a mlieko ziadne. Doma trochu ale stale malo. Telo nie je stroj ze ked urobis toto a tamto tak to bude fungovat na kazdu rovnako
Btw rodila som 39tt s manzelom poboku a mala som krasny pokojny porod. A bonding samozrejme
Najstaršieho som mala pri sebe cely čas, v tej postieľke spal mozno 2x za 5 dni tam. Mal žltačky, spavy az az, mlieka bolo dost ale kym sme sa nejako zohrali ozaj to trvalo dlhšie ako 5dni. Proste ak by mu nedali z banky a um bol by 5dni hladný. Doteraz ja neodsajem skoro nic, v nemocnici s laktacnou to nešlo ani elektrickou. A Ano z nemocnice som sla s pocitom ze som nahovno matka lebo ho neviem nakŕmiť. Nebolo to ktovieco. To len keby chcel niekto hodnotiť co sa da a co nie.
@michaelam2 presne tak aj ja a my sme dokrmovali az dva tyzdne kym sa mi vsetko pekne spustilo a bol to moj manzel, ktory tlacil na UM ked videl ako sa obe trapime od hladu a vycerpania
@lucia245 mám dve deti čiastočne dojčené. Väčšinu života na umelom. Podľa tejto teórie sú hlúpe, choré a nemáme žiaden vzťah 😅 neplatí ani jedno
Zasnem... este si neporodila mlieko sa nespustilo nevies ci porodis bezproblemovo ale v hlave ti hrmi umele mlieko ako najvacsi problem.babetko potrebuje prijimat tekutiny to je absolutne najdolezitejsie mlieko sa nevytvori po porode šmahom prutika ze porodi. a drrrb mam pol litra v kazdom prse a ideme.. mala.som.tu cest zazit podobnu mamicku nie nedam umele mlieko ani za svet ked jej mala.zacala kolabovat potom sa priznala.ze jej umele nedava iba ju koji a kojila-nekojila lebo mlieko sa zatial nespustilo.. riskovala zlyhanie obliciek babetka. Vaha isla prudko dolu..zacni rozmyslat sedliackym rozumom lebo hlavne je spokojne a zdrave dieta.. zober si cievku na dokrmovanie ak sa tak velmi bojis flasky ale daj tomu dietatu prosim ta jest.
@really8 mala si rutinne kanilu? Ak áno, liek ti bol podaný bez tvojho vedomia, robí sa to rutinne, pokojne si to over u zdravotníkov. Primár v boroch o tom hovorí celkom otvorene napríklad .
Ak si nemala kanilu, kam ti mohli podať liek bez tvojho vedomia, nedošlo k žiadnemu vyvolaniu zospodu, prípadne tahaniu dieťaťa? Veľké pôrodné poranie spôsobené nevhodným výberom polohy nebolo? Vtedy by telo potrebovalo čas na vlastné zotavenie, a nepokrylo by tvorbu mlieka, to sa stava. Ako prebehlo šestonedelie - nedošlo k separacii matky a dieťaťa? Bol dopriaty dostatočný odpočinok rodicke?
Faktorov ovplyvňujúcich tvorbu laktacie je veľa.
Ešte som sa naozaj nestretla ani ja, ani moje kolegyne, s tým, že by po prirodzenom pôrode mliečko nenabehlo.
@lucia245 mala som s mamilou tú česť a stačilo mi. Dojčenie určite má vplyv na vývoj mozgu, na vzťah... To všetko určite platí. Má vplyv. Ale nie je to ani záruka. Rovnako ako môže z nedojčeného dieťa vyrásť zdravý, úspešný človek, ktorý má zdravý vzťah k svojim rodičom alebo teda matke. Mamila je jedna nátlakárska organizácia, ktorá z nedojčiacich matiek robí podradné stvorenia. Matky citovo vydiera prostredníctvom tak háklivej témy ako je zdravie dieťaťa. Ja som dojčila tri deti, dojčenie plne schvalujem, na to tie prsia mám... Ale rovnako som vďačná za vynález UM, ktorý zachránil mnoho detí a pomáha maminám, ktoré proste nemôžu.
@lucia147852 nikde som nenapísala , že máš choré a hlúpe deti. Ani nikde neteoretizujem, opieram sa o výskumy. A samozrejme, ako som písala vyššie, ak sú výskumy, ktoré moje tvrdenia vyvracajú, sem s nimi, rada sa naučím niečo nové.
Ja som v porodnici aj dojcila a prve dva dni aj davali umele bolo to treba kvoli zdravotnemu stavu aby sa nahodou dieta nedehydrovalo a nakoniec som dojcila normalne dalej dieta si za tie dva dni na UM nezvyklo... tiez som to primarne nechcela ale situacia si to vyzadovala tak som sa nehadala zbytocne s nimi snad vedia co robia
Predstavu máš síce krásnu, ale co budeš napríklad robiť, ak sa ti mlieko riadne spustí až doma ako mne. Necháš to dieťa dva dni plakať od hladu? Obe deti som v pôrodnici dokrmovala a nakoniec som kojila do roka a pol.
@jankalukasova opakujem, že zďaleka nesúhlasím so všetkým, čo mamila hlása, ani nie som jej členom. Ale podotýkam, že vplyv kojenia na všetko vyššie spomenuté je značný a preukázateľný a vedecký.
Dnes sa tak tlaci na to dojcenie a zvlast presne stranky ako mamila. Pritom ja sama som si mnoho odtial nastudovala, dcerku kojim dlhodobo, ale proste mi pride chore trapit seba aj dieta a trvat na dojceni ak to nejde. Ja som sice obe deti dojcila, ale kebyze to neslo tak v klude dam UM a som presvedcena o tom, ze svoje dieta by som mala rada uplne rovnako keby bolo na UM a aj ono by malo rovnako rado mna. Ako sa potom musia citit matky co fakt kojit nemozu ked sa z dojcenia robi vyslovene nutnost? Nastastie UM existuje, kedysi take moznosti neboli. Niekedy sa naozaj nehodi dopredu tvrdohlavo na niecom trvat co ani neviem ci vobec nastane a ak som to nezazila tak si to neviem ani realne predstavit. Ja si stale spomeniem na mamicku, (ano sice z Ameriky, ale aj u nas sa stavaju vseliake zvlastnosti) ktora po mnohych rokoch snazenia, tusim, ze po 13tich konecne otehotnela, narodilo sa babatko a ona trvala na lotosovom porode a nechala ho spojene s placentou a dieta umrelo na otravu krvi. Proste zime prirodne samozrejme, ale zas treba rozlisovat a vediet si zachovat zdravy rozum a ked treba ustupit tak ustupit, ani priroda nieje vsemocna a preco nevyuzit vydobytky modernej doby ak to moze zachranit zivot cloveku, ktory by bez nich kedysi davno ani nemal sancu prezit?
asi by som si vybrala porodnicu kde je dieta od porodu stale s tebou, v takom pripade ho mas stale pri sebe a vies co sa deje
@lucia245 ides si svoje. Nemala som kanilu, nijake lieky mi nepodali, ziadny nastrih, mozno dva stichy kozmeticke za minutu vybavene, nic ma nebolelo. Nikto mi dieta netaha, pri porode ma otacali na boky aj na styri. Nebola som separovana, cely cas s malym, nemusela som vyliest z postele. V porodnici sa mi venovali, ukazali mi aj viacero poloh ako dojcit. Manzel mi varil pestru zdravu stravu, staral sa o domacnost, chodil kocikovat sby som mala oddych. Dodrziavala som pitny rezim, telo na telo, masirovala som si prsia, nahrievala, odsavala mimo kojenia. Ja nehovorim ze som nemala mlieko. Mala som ale zalostne malo a nikdy nepokrylo potrebu dietata. Tak prosim nehovor svoje tvrdia s takou istotou lebo potom sa tie zeny kde to nejde citia jak najvacsie neschopacky.
@lucia245 a ja píšem, že vplyv dojčenia nespochybňujem ale rovnako to nie je ničoho zárukou... Za vhodné považujem matkám hovoriť, že dojčenie je zdravé a pozitívne ovplyvňuje zdravie a vývoj dieťaťa ✅
Za absolútne nevhodné považujem matkám tvrdiť, že ak ich dieťa nebude dojčené tak nebude zdravé, nebude mať zdravý a plnohodnotný vzťah k matke ❌
Je dokázané, že dojčenie pozitívne ovplyvňuje rast a vývoj ALE NIE JE dokázané, že dieťa NEBUDE prosperovať rovnako aj bez toho...
Ja som poukázala na mamilu, ktorá tieto praktiky obľubuje a uvádza na svojej stránke, že matka môže brať aj drogy... Len musí dojčiť. A poukazujem na to, že ak toto (a iné mnohé) číta prvorodička, môže to v nej vyvolať naozaj nie veľmi dobre pocity.. a skutočne môže reagovať ako autorka príspevku. A pritom úplne zbytočne.
Niekedy daju len glukozu, zavisi ako je dieta moc hladne. Niektorym staci, ze si prikladas a ta trocha kolostra, mlieko nebudes mat hned. A niektore deti placu, su hladne, neviem, ci sa ti bude chciet stepovat po porode okolo neutisitelneho babatka len za to, aby nedostalo flasu.
@really8 nie je mojím cieľom, aby sa traumatizovane ženy cítili ako neschopacky. Mrzí ma, ako to vnímaš. Ale verím, že si len okolo seba nemala tú správnu pomoc. Nebolo to o tvojom zlyhaní. Sama som si prešla vďaka nášmu porodnemu systému všeličím, a preto sa snažím vnášať osvetu a povedomie, že sa veci dajú aj inak. Že sú aj iné možnosti.
A je šialené, ako tu niekto vytvorí diskusiu, kde hľadá rady a celá prvá strana je o jeho spochybňovani a zhadzovaní.
@saxana000 veru nevytvori sa smahom prutika po porode, lebo v tom case tam uz davno je 🙂 ani nie je potrebne mat ho pol litra, ani len 1 dcl…
Vy - vacsina komentujucich tu pisete uplne bludy, ktorymi vas mozno niekto zastrasil a ktore ste vy považovali a dovod preco je nutne dat dietatu UM. A je ok, ze v ste tomu verili, ale, preboha, nehlasajte to tu ako zarucenu pravdu a nevysmievajte matku, ktora primarne nechce zbytocne dokrmovat stylom, ze je uplne mimo, lebo nie len ona je. Niektore deti sa jednoducho dokrmovat musia, to je fakt, ale urcite nie preto, ze sa matke nezacalo zrazu tvorit pol litra mlieka. Na mlieko sa necaka, mlieko uz v prsnikoch je a tvorba sa zvysuje na zaklade dopytu, absolutny zaklad je mat dieta stale pri sebe a dojcit naozaj casto a efektivne. Je uplne normalne povazovat UM za poslednu moznost a nenapchat 1dnoveho novorodenca mliekom lebo chudacik CO AK bude hladny. Riadme sa spokojnostou babatka, vahou, zdravotnym stavom a znamkami (de)hydratacie, nie zbytocnymi obavami a nezmyselnymi nazormi.
Ja sama som vcera odporucila davat dietatu UM mamicke, ktorej laktacna povedala, ze vobec um davat nemusi (no veru musela z viacerych dovodov) a zaroven ja sama som vcera odmietla dat um dietatu, ktore sa v ten den narodilo, bolo spokojne a pekne sa prisavalo na prsnik. Opakujem: je treba to posudzovat individualne.
Glukoza sa uz nedava, je to zastarala praktika. Dokrmovat sa da aj inak, nez flasou, okolo hladneho placuceho babatka netreba stepovat, ale treba ho prikladat. A verte, ze aj pred porodom zaryte odporkyne dokrmov ten dokrm rady daju, ked naozaj dojde k tomu hladnemu placucemu babatku, ony na to ale musia prist samy, nemusite sa bat, ze deti vyhladuju “k smrti”, ako sa tu tiez pise.
@anavixy Ja som maleho dostala az na treti den, lebo som sa nevedela po sekcii dostat o poschodie nizsie za nim, napriek tomu sa mi mlieko rozbehlo krasne a ked uz bol so mnou, aj bol casto prikladany. Dokonca lepsie, ako pri dcere, ktora bola od druheho dna so mnou, ale papavala menej casto, tak som si radsej odsavacku vypytala a mlieko slo do mliecnej banky pre ine babatka, sestricky boli vdacne za to...
Zato kamosku vo Viedni nutili dojcit, revala s malou, nastastie sa jej mlieko rozbehlo, ale az po 3-4 dnoch....
@siska53 Toto je pekny priklad ako sa da nepodporovat dojcenie - dame matky na ine poschodie ako deti. Rozumiem, ze niekde to bohuzial asi inak nejde…
A viem, ze su porodnice aj na SK, kde mlieko nedaju, aj ked treba To je zasa dlasi extrem, ktory viac skodi ako pomaha, obzvlast ak okrem toho, ze nedaju um, nijako inak nepomozu s dojcenim, to je tiez dost casta realita, len dojcite, ale nepovieme vam ako 🤦🏻♀️
Ahoj ja som pri pri prvej a druhej nedokrmovala. Veľmi skoro sa mi rozbehla laktácia. No s tretím, hoc bol 4 kg ma nechali trápiť, keď som za nimi chodila, že stále plače a ja som proste cítila, že ťahá nič, tak mám prikladať, prsia mám dobre, som tretorodička. Nakoniec pri kúpaní už sestrička videla na plienke, že začína dehydratácia, aj váha mu išla dole. Ona keď mi priniesla fľašu s UM som ju skoro vybozkávala. Už má tam chceli nechať, cukor mu merali, a to len preto, lebo má nepočúvali. Ja aj napriek UM som si ho stále prikladala, celú noc pri mne ležal. Ale tým, že bol konečne najedený, začal priberať, prestal plakať. Domov nás ešte poslali aj s UM, ale doma už nebolo treba. Kojila som do 2 rokov.
Mne nechali dieta zamerne trosku hladne, vraj mu to staci, ze musi kazdych 15 minut pit z prsnika. Ja som chcela nechat trosku dokrmit. Ziadne take, nie vsade toto robia. Dieta trosku schudlo, ale zije. Uvidis ako to bude. Inak dokrmenie nema vplyv na dojcenie, musis makat a kazdych 30 minut poctivo prikladat
@lucia245 nemala som tu spravnu pomoc. Aha ok. Mozno tvojim cielom nie je robit zo zien co nekojili nedobrovolne neschopacky ale robis to. A ked uz nevies kam tak to zvalis na okolie. Hej no mozno bol problem v tom ze bol zrovna november a keby som rodila v maji tak by to slo. Urobila som prve posledne a moje okolie tiez. Tak bud opatrna vo svojich vyjadreniach.
@lucia245 ale ok, zhrnme si to a nerozvijajme to dalej. Podla tvojich reci som to posrala ja, a ked nie ja tak to posrali v porodnici a ked nie oni tak moj manzel. Dakujem. Idem v sebe zivit zlost a hned ako som dodrbala kojenie a som neschopna lebo keby predsa spravim vsetko spravne tak kojim. Nie?
@really8 nie, nič z toho, čo pises.
Myslím, že máš nespracovanu traumu a mala by si vyhľadať pomoc. Vo vlastnom záujme. Už som sa s tým stretla pri iných ženách, čo takto precitlivene reagovali na tému neúspešného kojenia. A pomohlo im to. Je skupina, kde ti môžu niekoho poradiť. Pokojne mi napíš správu, ak ťa to osloví.
Pretože nikde nikoho nevinim, ani nič na nikoho nezvalujem, iba píšem, čo s čím súvisí. Ale chápem, prečo tam hľadáš to, čo tam nie.
@lucia245 preboha ty co tu za bludy si schopna tu pisat…na vsetko nejaky argument a ked uz nevies co tak to zhodis na okolie a ked ani to nezaberie tak povies zene ktoru si v zivote nevidela ze ma nespracovanu traumu??? Ty si prosim ta kto ze si dovolia nieco taketo pisat?
@lucia245 ok dakujem, myslim si ze nemam nespracovanu traumu. Mam uz aj druhe dieta kde som kojila este kratsie.co je pochopitelne kedze som nemala moznost mat dieta hodinu na prse 8x denne. Som s tym v pohode, nehanbim sa o tom hovorit, uz teraz ma to netrapi. Zase len svojou odpovedou ides utocit na mna. Ze ja mam problem a traumy. Problem sice mam ale nie s kojenim ale s zenskymi ako ty. Tak ta prosim uz na mna nereaguj

Mozes to ziadat resp. odmietat, ale niektore tie sestry si robia svoje. Vyber si mozno porodnicu,kde je fajn novorodenecke oddelenie, alebo rod ambulantne. Ale neboj, ked nepojde o nejaky systematicky dokrm a budes vela prikladat na prso, nejaky zly navyk nevznikne