icon

Nastúpila som do novej práce a od prvého dňa chodí so mnou autom kolegyňa

7. máj 2022

Nastúpila som do novej práce a od prvého dňa vozím domov kolegyňu. Keďže keď sme išli z práce domov opýtala sa ma kde bývam a či môže ísť somnou. Mám to po ceste, býva tým istým smerom ako ja .. len sa chcem spýtať, keďže nie sme nejaké veľké kamarátky keďže sa aj tak nepoznáme ešte, a je o 20 rokov staršia odomna tak čo by ste pýtali peniaze za cestu aj keď býva rovnakým smerom ako ja ? Neviem keby som ju mala rada aspoň tak jasné nerobí mi to problém.. lenže ja ju nepoznam a plus nemáme sa o čom až tak rozprávať akože není zla ale je taká nemasna neslana pre mňa... A už tam pracujem 2 týždne a vkuse automaticky ide somnou do auta....

mooonika1975
7. máj 2022

@dadis vážne ? od prvého dňa ? odvtedy ju vozi ... v podstate aj my dve sme kámošky, tvorime komunitu tu na MK a teda sme kámošky, nie ? Prideš ma dnes odviezť ? 🙂 to je nadnesene. Nechcem sa tu prieť s niekym, mne to je v podstate jedno. Len ju chápem.

Vieš, je to o tom, že nechce to robiť a nevie, ako jej to povedať. Ona doteraz chodila pešo, a teraz našla ju , čo ju vyváža. Jej to vyhovuje. Mala osm aj ja jednu takú, priznám sa, tiež mi nebola sympatická, o tom menej sa mi ju chcelo vyvážať. Je rozdiel si s niekym sedieť od začiatku a nesedieť si. Je takžé povedať nie.

xena0
7. máj 2022

Hrozne že jej není trápne len tak sadať ti do auta a brať to ako samozrejmosť 😐 minimálne by sa mala opýtať si myslím....tiež by sa mi to nepáčilo a to tiež pár krát ma kolegyňa viezla ale vždy to je po ponuke či nejdem s ňou... Ja totiž cestujem autobusom ale spoj mám super, občas sa a ňou zveziem ale to si neviem ani predstaviť že by som k nej automaticky do auta šla a to sme kamošky
Na tvojom mieste by som jej počas smeny povedala že po práci ideš k tete, ujovi, do obchodu..stále niečo 🙂

janinah
7. máj 2022

@dadis ved práve,autorka sa tam ešte ani nerozkukala,nevie aké sú tam vzťahy a už rieši "problém",v normálnom kolektíve to presne takto funguje,že každý niečo nosí resp. vie čo-to vybaviť pre kolegov.Ked idem autom rovno domov,tak nemám problém zobrať kolegynu,ak idem inam,tak jej to poviem a ide domov po svojom.

mooonika1975
7. máj 2022

@janinah presne, ale to sme tam už rok, dva, či tri . Pomáhame si navzájom, raz ja, raz ty. Toto je jednosmerná pomoc a vlastne ešte nemohla vzniknúť za taký krátky čas, iná. Logicky

panelacikova
7. máj 2022

@janinah ale trochu rozoznávaj kolektív, v ktorom pracuješ 20 rokov a kolektív, kde si 1.deň a už sa ti nasáčkuje do auta, preboha 🙄
ja jej napríklad dokonale rozumiem. nie je jej to príjemné, kolegyňa sa ani len neopýta, či by ju vôbec vzala, automaticky sa jej napchá do auta, no neviem. a ešte je autorka aj mladá zjavne, možno nevie ešte povedať nie.... nepríjemná situácia.

janinah
7. máj 2022

@panelacikova nevieme ako tá komunikácia prebiehala,nakolko to bolo povedané alebo naznačené ako tie odvozy budú prebiehať....či len tak bez slova sadne k nej do auta?nemyslím....

ibrunova
7. máj 2022

Ale aj tá kolegyňa.. Že jej to nie je blbé..

stanulienkat
7. máj 2022

@oliolijanka preco by sa robila chrumkava? A uz vobec nechapem, preco spominas falos z jej strany. Je len slusna!!! A je jej hlupe sa ozvat, kedze kolegyna nema charakter a slusnost.
@dadis
Mna by hanba fackala, keby som sa denne nasackovala bez hanby cudziemu cloveku (ano,cudziemu) do auta. A duplom bez toho, aby som sa opytala, cim sa jej revansujem. To je o slusnosti a charaktere. Keby to bolo 2-4 krat-nepoviem. Ale pani ocividne nema chrbtovu kost. A nie, ze vy nakladate autorke. Mne je tiez sukromie a klud prednejsie ako peniaze, ale ked ju uz ma trpiet v aute, tak aspon nech jej prispeje.

livka_
7. máj 2022

@stanulienkat presne tak, dokonca tu bol koment ze dobry skutok sa jej vrati a zly tiez.. 🤦😂 doslova ako varovanie pre nu aby dalej vozila. ziadna kritika tej vyzieracky.. tak dobrych skutkov sa jej uz musi vratit velmi vela podla tohto vzorca 😋 zly ani jeden zatial. A ta pani "zadarmenko" je asi vylucena z karmy.. chranena zver asi...🙃

panelacikova
7. máj 2022

@janinah vieš, že si viem predstaviť takéto drzé typy, čo sa ani neopýtajú? ja som zažila mnoho, mnoho kolektívov a rôznych ľudí a veru aj takýchto drzých 😀

nikdenikto
7. máj 2022

Mala som v predchádzajúcej práci....pracovala som v rekreačnej oblasti a autobus tam stál, len kúsok ďalej od hotela. Jedna pani tiež staršia chcela stále voziť do mesta kde aj tak musela čakať ten autobus na ktorý by čakala tam 🙈 často sa cez deň ani nespýtala či ju vezmem a po službe už stepovala s kabelkou pri aute. Tak som jej povedala často krát že nejdem do mesta, že idem na opačný smer k niekomu/niekam. Potom sa už aspoň začala pýtať vopred či môže ísť so mnou. No záležalo akú mám náladu 😂 mne vadilo že sa necháva vysadiť presne k zastávke v strede mesta pri najväčšej križovatke takže vyjsť z tej zastavky pre mňa bol často problém keď ide z križovatky milión áut. Nikdy sa neopýtala čo je dlžná ale z času na čas priniesla čokoládu alebo kávu.

livka_
7. máj 2022

@oliolijanka mne by bolo debilne zneuzivat mlade dievca co len zacalo zarabat a nechat sa zvazat a hrat to ake boli kedysi casy ze si ludia pomahali. Aj jej treba pomoct s korunkou do rozpoctu, pani po odrobenych rokoch ma mzdu inde ako zacinajuca slecna ktorej by cestovne hoci polovicne pomohlo. "Ako sa zachovas, tak sa zachova svet k tebe, aky svet tvoris, v takom budes zit". - suhlasim ze to plati aj opacne. Nech sa necuduje pani ze jej povie autorka ze stop

panelacikova
7. máj 2022

@livka_ trochu mimo témy, ale je fajn rozoznávať profesiu 🙂 keď si raz napríklad predavačka, či upratovačka, je poväčšine fuk, či máš 20 alebo 55, zárobok sa takmer nelíši.... to len ako príklad, nechcem tým nikoho uraziť samozrejme.

littlefiona
7. máj 2022

Akože ja neviem či som ja vadná, ale mne by nevadilo voziť a pomôcť človeku, duplom ak to mám po ceste. Ja vozím koľkokrát kolegyňu ak skončíme v práci rovnako, peniaze nepýtam a to to nemám ani po ceste, je to 2km zachádzka, ale vždy myslím na to, že raz aj ja možno budem potrebovať pomoc, možno nie priamo od nej, ale vždy sa vám to vráti od niekoho iného, kto pomôže vám. A toho sa držím a podľa toho žijem. A nehnevaj sa, jasné, že za dva týždne zrejme nebudeš mať nejaký extra pevný a kamaratsky vzťah s niekým.

stanulienkat
7. máj 2022

@littlefiona vidis. Tebe by nevadilo. Jej vadi. Je preto horsia, alebo zly clovek?

littlefiona
7. máj 2022

@stanulienkat jasné, že nie je, len pre mňa je to nepochopiteľné, to je celé.

stanulienkat
7. máj 2022

@littlefiona niekto je introvert, niekto extrovert. Pre mna je nepochopitelne neslusne spravanie kolegyne.

anjelicek26
7. máj 2022

Bud si to nechat preplatit, alebo proste povedat, ze nie... su len dve tieto moznosti... ja vozim aj "inych ludi" pravidelne, vozim dve deti navyse na trening na hadzanu, jedno dieta navyse na trening na gymnastiku a jedno dieta navyse bravam s nami na plavaren (aj platim, prestravujem)... ono ale toto je o kamaratoch mojich deti a ich maminy sa zas odvdacia inokedy, ked to potrebujem ja a mne ta zavazka kusok dalej ist po dieta xy alebo odviezt dieta xy nevadia...

littlefiona
7. máj 2022

@stanulienkat ja sama som tiež introvert a neviem, ako to s pomocou súvisí. Či introverti majú hľadeť len seba a svoju komfortnú zónu? Ale samozrejme, kolegyňa by sa mala zakaždým spýtať, či ju odvezie, a ponúknuť peniaze, s tým súhlasím.

thoughtfulweirdo
7. máj 2022

Ja som teraz trochu vyvalena z tých komentárov a nie v dobrom 🤔 už od úplne prvej brigády, ktorú som mala, až po ďalšie práce, vždy mi niekto ponúkol odvoz autom v prípade spoločnej trasy, keď videl, že chodím peši/busom. Ja som väčšinou odmietla, lebo som pešiu prechádzku mala ako relax, ale myslela som teda, že to je úplne bežná norma. Chápem, že nejaký človek môže mať z osobných dôvodov s tým problém, ale podľa komentárov sa zdá, že s tým má problém väčšina 🤷🏻‍♀️
Ale teda autorka, brala by som to ako skvelú príležitosť natrénovať si asertivny prejav. Keď ju voziť nechceš, normálne slušne by som jej po práci medzi 4 očami povedala, že veríš, že sa neurazí, ale nevyhovuje ti voziť ju. Že ju vezmeš trebárs v prípade zlého počasia, ale nie každý deň. A ak ju voziť chceš za peniaze, tak by som sa v aute pred naštartovanim spýtala, či jej vyhovuje sa s tebou voziť, ona povie áno, a ty sa spýtaš, ako sa podelíte s nákladmi. A nenaštartovala by som, kým by ste sa nedohodli, nech to nezahovorí. Viem, že ľahšie je kadejako sa vyhovárať a čakať, že druhý sám pochopí, tiež mám s asertivitou trochu problém 🤭 ale do budúcna je určite lepšie sa to naučiť, lebo rôzne takéto situácie sa budú opakovať.

bimbambom
7. máj 2022

Ja chodím s kolegyňou , býva pár metrov odo mňa , ale my sme kamošky . Peniaze samozrejme nepýtam 🙂

evelyn226
7. máj 2022

@janinah nie nebol to moj prípad. A neviem prečo sa tu ide zase niekto urážať a chytať sa každého slovíčka. Ste falošná, manipulativna, egoistka atd? Ak áno patríte do tej kategórie, ak nie tak sa vás to nemá čo dotknúť. V práci som mala aj staršie kolegyne, ktoré mali viac ako 50rokov a to boli tak úžasné ženy! Tie mi dosť pomohli prejsť si tým obdobím. Ale tie čo mi robili problémy boli tri, mali vek od 36 do 42. Falošné ženy to boli, keď som neurobila niečo ako chceli ony, bol problém. Psychicky nátlak, prerábanie mojej práce a presviedčanie, že ja som to tak zle urobila, sťažnosti potom od iných ľudí nado mnou, že co sa to so mnou deje, že doteraz nemali problém, prácu som si robila dobre. Nechápala som, co sa deje. Vedúca mi nevedela pomôcť. A zistila som, ze to kolegyne mi robili napriek. Ja nie som zaslepený človek, ktory usúdi z jednej prehry, že vsetci su rovnakí. Od vtedy som spoznala mnoho ľudí a tetusiek, ktoré boli naozaj hrozné ale aj tie, ktoré boli úžasné a mali odo mna veľkú vďaku. A tu nejde teraz len o vek, tu ide hlavne o povahu osoby.

Vás nepoznám, takze sa neurazajte akoby som oslovila vas, ze ste hrozna, falošná atd osoba. Toto ja nerobím!

aurora33
7. máj 2022

Ja vozím kolegyne. Platia mi samé, lebo vraj ,,nejazdil na vodu". Nechcela som aby mi platili, ale nedali sa prehovoriť. A vlastne je to taká win win situácia. Oni sa dostanú z roboty priamo domov a ja ich často aj musím čakať a kebyže idú busom, tiež by museli platiť.
Ako sa k tebe táto teta dostala? Hneď prvý deň si o tebe zistila kde bývaš l, odviezla si ju a už sa jej nevieš zbaviť? Ináč nemám rada ľudí ktorí niečo berú automaticky. Slušné je sa aspoň opýtať čo som dlžný/dlžná.

lasona
7. máj 2022

Mne by to vadilo. Iné je pokiaľ by sme sa dopredu dohodli. A samozrejme by som pýtala časť peňazí. Nepoviem keby to bola dobrá kamoška a potrebuje sem ta odviezť. Ja si v aute vybavujem telefonáty( mám hands free) a išlo by mi na nervy keby ma niekto počúval. Sem tam nemám problém, ale stále? Jednu dobu som tiež hrávala kolegyňu a ona sama mi od seba dávala to čo na autobus. Mne uľahčila a ona mala pohodlnejšie cestovanie.

panelacikova
7. máj 2022

@evelyn226 súhlasím, mám po 40-tke a so zákernou osobou mám osobnú skúsenosť z práce, ktorú som ukončila nedávno. mala 27 rokov, ale zákernosti v sebe toľko, že som nechápala. pritom bola mimoriadne šikovná a pracovne zdatná, neviem, prečo sa v nej voči mne rodila taká zákernosť. ale tiež chodila poza chrbát riešiť veci s nadriadeným, veci ktoré neboli OK a prišla som na ne ja a povedala som ich nahlas, si prisvojila a opäť bežala zvestovať, na čo "ona prišla" a čo sa dá vylepšiť apod.
už nikdy viac takúto sviňu zažiť, fakt....
no a ako píšeš, ešte ako veľmi mladá (cca 20) som tiež robila v kolektíve v predajni. a baby po 50-tke boli v pohode a jedna mladá, mala okolo 28 vtedy, to bola poriadna sviňa tiež. poza chrbát riešila veci, rozhádala ľudí, no potom sme na to prišli, že to ona vlastne robí zlú krv a vedúca ju vyprášila. odvtedy bol pokoj. čiže toto nie je o veku, toto je o charaktere človeka 😉
rovnako ako aj téma týkajúca sa odvozu. ak si charakter, pomôžeš. na druhej strane, ak si charakter, opýtaš sa, či by to bolo možné, poprosíš, zaplatíš. nikto z nás nie je charita.
iné sú situácie, kde je niekoľkoročné kamarátstvo, nejaký vzťah a teda si rôznu formu pomoci ľudia navzájom poskytujú a striedajú.

dudos
7. máj 2022

Autorka, ja som takto vozila do práce 3 kolegyne. Vždy sa dostavili na sídlisko kde bývam, naložila som ich a odviezla. Prácu sme mali mimo nášho mesta a každej vyhovovalo to, že prestupovali max. 2 x ku mne.
Peniaze som od nich nikdy nepýtala. Tak či tak by som išla tú istú trasu. S nimi alebo bez nich. A viem aké to je cestovať MHD skoro 2 hod. A ako mi vždy pomohlo, keď sa niekto ponúkol, že má odvezie.
Jedna z tých troch mi ale vždy ku koncu kalendárneho roka darovala maličkosť alebo pozornosť. Vždy som ju "sprdla", že ja to nerobím pre toto ale pre to, že mi je to ľudské.
No k tvojmu problému... Tiež sa mi do auta chcela nasáčkovať jedna mne nesympatická kolegyňa. Bola povýšenecká a hlavne jej bodovanie na stupnici ochota bolo 0. Kým som nebola pojazdná, sa mi pár krát stalo, že som od nej potrebovala nejakú vec, pracovala na personálnom, vždy mi povedala, niečo v to zmysle, že nie je tlačové oddelenie.
Tak ja som jej priamo povedala, že ju voziť nebudem.
Tam kde som pracovala som OA bola doma za 15 min. Mimomestskym busom s prestupom v meste mi to trvalo cez dobrú hodinu, skoro dve. Pár krát som išla aj stopom aspoň do mesta k najbližšej bus zastávke.
Podľa mňa, je len na šoférovi, či niekoho zoberie do auta. Ty si za toho spolujazdca zodpovedná ako šoférka. Ak by sa vám niečo nedaj Boh stalo, tak je to veľký prúser.
Jej to povedz takto, že sa necítiš na to ju stále voziť, že máš za ňu zodpovednosť a proste takúto zodpovednosť nechceš podstupovať.

babalenka
7. máj 2022

Ďaleko to máš domov? Že by si šla pár dní bez auta len neviem či to máš ďaleko peši alebo ti ide dáky autobus.Ak len autom sa dostaneš tak jej povedz že ešte si ideš niečo vybaviť a nejdeš priamo domov alebo na rovinu povedať ,že ju nebudeš vyvážať

kubkovamama
7. máj 2022

Na JEJ mieste by mi bolo trápne,u nás v robote sa navzájom sem-tam zvezieme,ale v nutnom prípade,ak po 12tke nejde kolegyni večerný bus,hodím ju na stanicu,nenechám ju hádam ísť potme v zime hodinu pešo a ešte potom na vlak aby došla domov po polnoci.To sa ponúkneme samé,ale žiadna to neberie ako samozrejmosť a v práci si to oplatime buď pomocou,nejakou drobnostou pre deti apod.Peniaze si ešte nikto nevzal a ani ja by som nepýtala.Takisto nerada vozím okrem rodiny ľudí,za prvé vozim deti a mam v aute ich veci,súkromné veci,nákup apod, koľkokrát sa môže stať nehoda.To čo robí tvoja kolegyňa nie je samozrejmosť,má sa ako dostať domov a iba tá využíva.Ja by som na pár dní odstavila auto,že si dala do servisu apod.,či sa potom chytí.Ak nepochopí náznaky,priamo jej povedz,že nie si zvyknutá niekoho každý deň vyvážať,nie je to tvoje auto a bodka.Maximalne v lejaku apod.aby netrcala na zastávke.Ak zvládla chodiť busom predtym ako si nastúpila,zvládne tak chodiť nadalej

annav
7. máj 2022

Ja som vozila pol roka susedu z dediny do mesta- 20 km. Potom som zmenila pracu a nejazdila som. Ta suseda sa nechala vyvazat, kolkokrat som musela na nu cakat, samozrejme zadarmo. Ako som jej uz nebola uzitocna, ma ani nepozdravi a ked som ju ja pozdravila, pozrela na mna s otazkou: a Vy ste kto?

Ako bonus nacuvala mojim rozhovoroms detmi pocas cesty a ohovarala ma po dedine kazde tade!

saxana000
7. máj 2022

Bud narovinu povedat ze ak chce aby si ju bravala bude ti prispievat na benzin alebu ze uz ju vozit proste nebudes.